Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprzedam nową wannę Koło Elipso 160 lewa, wanna nowa. Sprzedam po bardzo atrakcyjnej cenie (850 zł do negocjacji). Nie mogę jej u siebie zamontować ponieważ kupując nie sprawdziłam odporowadzenia wody i ta mi kompletnie nie pasuje. Muszę kupić prawą. Wanna do odbioru w okolicach Nowej SOli. Mogę rozważyć dowóz do odbiorcy (w zależności od ilości km) Zainteresowanych proszę o kontakt pod nr 506107391.

planować planować:)

może mi podpowiesz .na poddaszu zasilanie normalne 230 ale chcemy indukcje w kuchni i teraz wątpliwość czy przerabiać na siłę?

czy może podnieść moc do 32 (chyba coś takiego) i wystarczy?

32 czego ? Amperów czy kiloWatów ? :) jak amperów, to zrobiłym jedna faze, jak kilowatów, to 3.

Pamietaj tylko o doborze przewodów do płyty, na 3 fazach bedzie to 5x2,5 ale na jednej albo 3x4 albo 3x6mm2.

Zobacz jeszcze ile cie to bedzie kosztowac w obu przypadkach w comiesiecznym haraczu dla enea ;)

To teraz ja mam pytanie do Ciebie... okienne.

Chcemy zainstalowac okna w warstwie ocieplenia. Maja tez być rolety na wszystkich oknach. Kasety rolet musza być tez w ociepleniu, bo czesc okien jest wysokich do stropu. I jak to zrobic?? Widze problem w polaczeniu prowadzenia rolety z kasety do prowadnic, bo prowadnice wyjdą nie na krawedzi obudowy a w pewnej odległości od krawędzi.

Czy jasno opisałem problem?

o jaką krawędź chodzi? bo tego nie mogę załapać?

Wiedziałem, ze namieszałem.

Oknna instalowane w ociepleniu. To chyba jasne. na okna dajesz prowadnice rolet. Wiec te prowadnice będą okolo 10-12cm od ściany konstrukcyjnej (no bo okno tez odstaje od ściany.

nad oknem do ściany przykręcamy kasety rolet. Kaseta ma przykładowo 18x18cm A wiec

|___________| - to jest kaseta

|

| H || - tu masz rame okna i za nia po prawej prowadnicę rolet.

| H ||

| H ||

| H ||

| H ||

literka H to rama okna, a znaczek || to prowadnica rolety.

jak widzisz, prowadnica rolety jest w pewnej odległości od ściany (o10-12cm) a kaseta rolety ma szczeline wysuwającą roletę zazwyczaj (ja inaczej nie widziałem) na krawędzi, czyli przy samej ścianie.

Sciany z suporexu, ocieplenia 20cm styropianu. Najwyższe okna mają 90x270cm wysokości. Jest jedno wieksze przy tej wysokości, ale tam to juz inna bajka.

Normalnie jak masz okno licowane ze scianą, to prowadnice sa przy scianie i roleta z kasety wychodzi i wchodzi prosto w prowadnice. A tutaj to nie wiem jak rozwiązać. Czesc okien jest niższa i tak mołbym kasety zrobic nad oknem chowane w ścianie, ale dla okien 270cm tak sie nie da.

jeśli 20 ocieplenia i chcesz dać rolety a okna w warstwie ocieplenia to nie ma szans schować rolet typu integro

pozostaje tylko opcja rolet nadstawnych(zintegrowanych ) ale one tylko do pewnych szerokość a poza tym jeśli już wysuwasz okno w warstwę ocieplenia to rolety nadstawne są mostkiem .

tylko teraz intergo montowane do muru ,kuźwa(haha)nie ogarniam

daleko masz na moniuszki? zapraszam do salonu są okna są rolety można pomyśleć

jeśli 20 ocieplenia i chcesz dać rolety a okna w warstwie ocieplenia to nie ma szans schować rolet typu integro

:(, ja to zawsze wymysle sobie cos, czego zrobic sie nie da :((

pozostaje tylko opcja rolet nadstawnych(zintegrowanych ) ale one tylko do pewnych szerokość a poza tym jeśli już wysuwasz okno w warstwę ocieplenia to rolety nadstawne są mostkiem .

zdaje sobie z tego sprawę, dlatego czesc rolet dałbym w scianie, ale 3 okna maja 270cm... i chyba tam z tymi mostkami sie musze pogodzić.

tylko teraz intergo montowane do muru ,kuźwa(haha)nie ogarniam

daleko masz na moniuszki? zapraszam do salonu są okna są rolety można pomyśleć

Nie martw sie, ja tez nie ogarniam wlasnych pomysłów. Do moniuszki daleko nie jest, ale czasu ostatnio mam w ciagu dnia niewiele. Jak sie uda wyrwac z kieratu, po podjade.

Jak to sie dzieje, ze na całej stronie widze tylko swoje wiadomosci? Zaczynam sie zastanwiac, czy to forum, czy foru-monolog :(

Lubuszanie, czy znacie hurtownie budowlane czy składy budowlane za naszą zachodnia granicą ? Nie chodzi mi o markety. Nie wiem, czy tam jest taniej, ale chciałbym to zweryfikowac. Ale takze poznac ofertę ichniejszych materiałów budowlanych, bo nie wszystko jest u nas. Z tego co mi opowiadano, to ich rynek pokryc dachowych wyglada inaczej niz nasz. Moze cos wypatrzę ciekawego.

Kiedys cos namierzyłem w Cottbus, ale pogubiłem linki i nie mam... a nawet chyba mieli kogos polskojezycznego u siebie.

to może spróbuję zmienić monolog w dialog :D chociaż nie wiele mogę się wypowiedzieć w kwestiach budowlanych jestem kompletny laik , wszystkim zajmuje się mąż cóż taki jego zawód więc nie wchodzę mu w paradę , ja jestem od wybierania kolorów:yes:

a co do zakupów u naszych sąsiadów to ostatnią usłyszałam od mojego męża , że materiały kupuje się w Polsce a w Niemczech się je wykorzystuję ale może to są tylko jednostki które tak robią lub pracują w głębi niemieckich landów i im się to opłaca a przelicznik jest ponoć jeden do jednego.:lol2:

Jak dowiesz się jaka jest prawda to podziel się informacją:yes:

ja przesiaduje na oknach:) bo tym żyje i już jest to zboczeniem zawodowym.jedziesz na wakacje a w hotelu sprawdzasz jakie okna itd haha:)

wczoraj był dzień %%% na targach:) bo to dzień wycieczek szkolnych i zbieraczy gadżetów .

Stoisko Hekaplast -okna niezwykłe(okna hajzler) obok castoramy i madachu czyli blisko do wiaderek :)

Znakiem rozpoznawczym niech będzie plakietka na piersi z napisem szef wszystkich szefów haha:)

trybuna ludu? znam tylko z opowiadań albo jak wymienia się okna na nowe i wyciąga z pomiędzy okna a muru jako izolacja kiedyś dawane były gazety lub ciuchy.

Co do hurtowni za grabanicą to opłacalne były w czasach bumu budowlanego kilka lat temu i sporo ludzi materiał ściągało z zagranicy teraz u nas już można dostać wszystko to co w niemczech itd a ceny u nas sporo lepsze.

Z tym przelicznikiem 1;1 to prawda , a z tymi bajkami że w niemczech nie ma partactwa przy budowach czy wszystko jest naj i och to bajki !

Montowaliśmy w Berlinie okna w całej kamienicy i jak przyjechaliśmy i zobaczyliśmy tą partyzantkę to nie ma co się tak "podniecać " niemcami i zagranicą

u nas też spotyka sie Fachowców i fachofcóf .

Robotnicy przyjeżdżają do pracy wypakowują się przebierają itd no i herbatka , która albo jest tak niedobra albo tak mocna że wykrzywia mordy:)

a później robota idzie i "będzie Pan zadowolonyyyyyyyyyyyyyyyyy"

W jakiej hali jesteś na targach.

Wpadnę może przy okazji się czegoś dowiem :-)

w tej większej (chyba D) jesteśmy obok castoramy i nexbau .okna heka .

szkoda że wczoraj nikt z forum się nie pojawił było pozytywnie:):):)

co do budowlańców to tak jest pewnie na całym świecie tylko jedni to negują bardziej inni mniej

widziałem firmę która ocieplała kamienicę w zielonej i podjechał właściciel (taki młody chłopak)

postał chwilę przed kamienica po podglądał pracowników i po jakiś 5 min woła jednego z nich a on że musi coś tam coś tam:)

na słowa choć tu albo ja po ciebie pójdę gościu podchodzi do auta nachyla się a właściciel (biała gorączka) i mówi aby wsiadał do auta.

pojechali a inni pracownicy do siebie "no to po andrzeju":)