Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bloczki fundamentowe braliśmy też w Przylepie ,od firmy IREK braliśmy strop nie było żadnego problemu , dachówkę w pokrycia dachowe na Energetyków, pozostali nasi dostawcy to CeMBe, Kleks i niezawodny internet zwłaszcza w późniejszym etapie całą armaturę łazienkową , panele, płytki dużo taniej kupiliśmy w sklepach internetowych tak więc każdy kupuje tam gdzie dają najlepsze warunki

tak jak Asterixx napisał czasami faktycznie warto zlecić zakupy wykonawcy bo mają większe rabaty niestety każdy musi tu decyzje podjąć sam

może warto wybrać się na targi budowlane do Drzonkowa mamy tam od razu wielu wykonawców :yes:

My przed naszą budową w ten sposób otrzymaliśmy wiele ofert ( wycen ) co nam trochę ułatwiło podjęcie decyzji , oczywiście mieliśmy ze sobą wszystkie dokumenty, na miejscu zostały spisane parametry a później na maila przychodziły oferty. Do tego mamy od razu kontakt z potencjalnym wykonawcą i z rozmowy też można co nieco się dowiedzieć na jego temat :)

jestem jestem jakie ferie wiosna Panie:)

pracy a pracy a jeszcze targi za 2 tyg więc czasu mało na przyjemności

na targi zapraszam bo można sobie po podglądać i zebrać troszkę informacji . zawsze warto spytać 3 osoby i porównać takie moje zdanie .

budma to tylko picie:) jak ktoś ma zaproszenie to ok a tak dawać 50-100 zł za wejście jak dla mnie się nie opłaca bo typowo pod dużych odbiorców

zima podobno się skończyła więc trzeba powoli ruszać z oknami do ludzi :)

a jeszcze nowe loga banery itd i człowiek nie wie kiedy a to już połowa lutego

tak jak już mówiłem "jebło jak Hanka w kartony" :D

pozdrawiam znajomych i nieznajomych

fajnie że wątek trochę ożył

muszę swoich klientów tu odsyłać to będzie fajny kącik

musisz trafić na odpowiedni czas i miejsce:lol2:

ja zaczęłam pić trochę więcej kawy jak kupiliśmy do domu ekspres ale do znawców kawy nie należę , może zostać same ciastko

a na budowie wszystko dzieję się na raz kręcenie sufitów , szpachlowanie ścian i obudowywanie kominka dzisiaj zamawiamy kamień do obłożenia, dużo się dzieje mało efektów widocznych oprócz kominka, który po zabudowaniu wydaje mi się że jest bardzo nisko :)

wczoraj pierwsi goście "bukowali" sobie nocleg na komunie u nas więc nie ma wyboru trzeba się sprężyć bo ludzie nie będą mieli gdzie spać a gości przyjąć trzeba

powoli uzupełniam dziennik i za jakiś czas uzupełnię galerię

pozdrawiam i do zobaczenia jak czas pozwoli w Drzonkowie ada

Witam.

Dostałam taką wycenę za fundamenty.

Powiedzcie dużo to? Czy raczej realna dość wycena?

"Oferuję wykonanie stanu zero

Ceny robocizny i zakres prac:

Fundamenty za kwotę 4400,00 zł brutto

chudy beton podkładowy

ławy fundamentowe (zbrojenie, szalowanie, zalanie betonem rozszalowanie

murowanie ścian fundamentowych

izolacja pionowa ścian fundamentowych

Izolacje pionowe 1200,00zł brutto

izolacja przeciwilgociowa pionowa np. dyperbit

izolacja pionowa płytami styropianowymi lub stryodurem

wykończenie np. klejem i siatką w przypadku płyt styropianowych

Warstwy podkładowe pod posadzkę 3200,00zł brutto

podsypka gr. około 30cm

chudy beton pod posadzkę

Materiały na powyższe prace po stronie inwestora lub doliczone do ceny około 15 800zł. Dokładna wycena materiałów możliwa po dosłaniu projektu po adaptacji do lokalnych warunków"

Witam.

Dostałam taką wycenę za fundamenty.

Powiedzcie dużo to? Czy raczej realna dość wycena?

"Oferuję wykonanie stanu zero

Ceny robocizny i zakres prac:

Fundamenty za kwotę 4400,00 zł brutto

chudy beton podkładowy

ławy fundamentowe (zbrojenie, szalowanie, zalanie betonem rozszalowanie

murowanie ścian fundamentowych

izolacja pionowa ścian fundamentowych

Izolacje pionowe 1200,00zł brutto

izolacja przeciwilgociowa pionowa np. dyperbit

izolacja pionowa płytami styropianowymi lub stryodurem

wykończenie np. klejem i siatką w przypadku płyt styropianowych

Warstwy podkładowe pod posadzkę 3200,00zł brutto

podsypka gr. około 30cm

chudy beton pod posadzkę

Materiały na powyższe prace po stronie inwestora lub doliczone do ceny około 15 800zł. Dokładna wycena materiałów możliwa po dosłaniu projektu po adaptacji do lokalnych warunków"

Wydaje mi sie, ze cena nie jest wygorowana, ale zalezy tez jaki to dom, jak duzy i czy skomplikowany? Czy w zakresie jest koparka?

Ze swojej strony zwróce tylko uwagę na kilka rzeczy. Wykonczenie klejem styropianu fundamentowego, to wywalanie pieniędzy, czasu i zdrowia psychicznego. Metoda lekka mokra (czyli siatka i klej) nie są do wykanczania fundamentów. Klej rozleci sie po dwóch zimach. ja wiem, ze wykonawcy tak robią, bo tak prosto i łatwo dla nich. I dośc ładnie wygląda na początku. Ale to nie jest prawidlowe.

Brakuje w wycenie izolacji poziomej pomiedzy ławą a ścianą fundamentową. Tam najlepiej połozyc papę 5.2 lub podobną.

Osobiście tez nie jestem zwolennikiem dysperbitu. Srednio nadaje sie na izolacje fundamentów, ale w sumie w naszych lubuskich warunkach i piachach to może i sie sprawdzi ;)

musisz trafić na odpowiedni czas i miejsce:lol2:

ja zaczęłam pić trochę więcej kawy jak kupiliśmy do domu ekspres ale do znawców kawy nie należę , może zostać same ciastko

a na budowie wszystko dzieję się na raz kręcenie sufitów , szpachlowanie ścian i obudowywanie kominka dzisiaj zamawiamy kamień do obłożenia, dużo się dzieje mało efektów widocznych oprócz kominka, który po zabudowaniu wydaje mi się że jest bardzo nisko :)

wczoraj pierwsi goście "bukowali" sobie nocleg na komunie u nas więc nie ma wyboru trzeba się sprężyć bo ludzie nie będą mieli gdzie spać a gości przyjąć trzeba

powoli uzupełniam dziennik i za jakiś czas uzupełnię galerię

pozdrawiam i do zobaczenia jak czas pozwoli w Drzonkowie ada

dziś byłem u jednych z klientów którzy remontowali stary dom ...

ehh teraz to willa będzie i jeszcze sauna

aż chyba się dziś wybiorę haha

jak już się wpisali na listę to nie masz wyjścia musisz zakasać rękawy lub podać pin do karty:)

nam mija 10 dzień mieszkania ... listwy i drzwi jeszcze nie dojechały ale jest naprawdę super

jak ktoś będzie chciał kupić łózko materac i poduszki to mogę polecić bo naprawdę się wysypiam rewelacja

wiosna wiosna wiosna ah to ty:P

Witek86 jestem jak najbardziej zainteresowana każdym sklepem w którym można wyposażyć dom , my niestety musimy umeblować nasz dom w całości meble które w tej chwili posiadamy zniknęły by na tej nowej przestrzeni , więc będę wdzięczna za każdy namiar zwłaszcza sprawdzony maksymalnie do końca lutego muszę zamówić wszystkie meble aby najpóźniej na koniec kwietnia się wprowadzić.

Stare domy mają urok, ostatnio oglądałam wyremontowany dom na Jędrzychowie, te poniemiecki z dachem okrągłym sauny tam nie zrobili ale za to ogród zimowy postawili piękny szkoda tylko że widok im zepsuły nowo powstające obok bloki:yes:

mnie nie stać na kupno takiego domu i go wyremontowanie, koszt budowy nowego domu jest mniejszy ale nie narzekam w końcu będę miała swój własny domek z ogródkiem i to jest super:lol2:

Do asterixx

Dzięki za odp. Dopytam się z tą koparką i klejem i izolacją.

Domek jest niewielki do 100m2. Parterowy więc fundamenty większe niż tych z poddaszem użytkowym. Obejmują ok. 1200x1200. Wysłałam zapytanie o płytę fundamentową. Zobaczymy co będzie korzystniejsze.

Pozdrawiam