Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie się dowiedziałam, że zmieniły się przepisy od 2012r. i do wybudowania studni na działce jest potrzebny projekt geologiczny (koszt 1500zl.), czego wcześniej nie trzeba było robić. Pewnie to jeszcze nie koniec... Wściec się można:bash:

gdzie to zapisali ? Ja mam studnie w dokuemntacji i w pozwoleniu na budowe :) A ja zalatwialem pozwolenie na budowe w 2012 i nikt tego od nas nie oczekiwal. Od zawsze (przynajmniej teoretycznie) były potrzebne takie projekty dla studni głębokich, nie pamietam ponizej ilu metrów.

Do asterixx

Dzięki za odp. Dopytam się z tą koparką i klejem i izolacją.

Domek jest niewielki do 100m2. Parterowy więc fundamenty większe niż tych z poddaszem użytkowym. Obejmują ok. 1200x1200. Wysłałam zapytanie o płytę fundamentową. Zobaczymy co będzie korzystniejsze.

Pozdrawiam

Z tym róznie bywa. Sporo zależy od ekipy i jej kosztów.

Ja u siebie miałeem zrobic izolowaną płytę, ale mam 3 słupy na zewnątrz i bałem sie różnicy w osiadaniu płyty i słupów. Zrezygnowałem. Mam wiec fundamenty.

gdzie to zapisali ? Ja mam studnie w dokuemntacji i w pozwoleniu na budowe :) A ja zalatwialem pozwolenie na budowe w 2012 i nikt tego od nas nie oczekiwal. Od zawsze (przynajmniej teoretycznie) były potrzebne takie projekty dla studni głębokich, nie pamietam ponizej ilu metrów.

Dowiadywałam się w starostwie.

"Od stycznia 2012 zmieniły się przepisy. Niestety z Prawa Geologicznego usunięto zapis, że studnie do 30 m

głębokości, na zwykłe korzystanie nie wymagają projektu robót

geologicznych oraz dokumentacji hydrogeologicznej. Tak więc, należy wykonać w pierwszej kolejności Projekt robót

geologicznych, w którym zakłada się głębokość, zapotrzebowanie na wodę,

sposób wiercenia itp. Projekt zatwierdzany jest przez organ

administracji geologicznej - Starosta. Koszt wykonania projektu to 1500

zł. Następnie zamiar przystąpienia do wierceń należy zgłosić do Urzędu

gminy, Starostwa i Urzędu górniczego. Po wykonaniu wierceń i pomiarów

hydrogeologicznych wykonuje się Dokumentację hydrogeologiczną, która

również zatwierdzana jest w starostwie. Koszt wykonania dokumentacji

wraz z potrzebnymi badaniami laboratoryjnymi gruntu i wody to 3000 zł.

Ważnym jest również na jaki cel potrzebna jest woda i w jakiej ilości.

Do powyższych kosztów należy doliczyć koszt wierceń oraz uzbrojenia studni"

A więc :( jak sobie podliczę koszty to się załamać można....

Dowiadywałam się w starostwie.

"Od stycznia 2012 zmieniły się przepisy. Niestety z Prawa Geologicznego usunięto zapis, że studnie do 30 m

głębokości, na zwykłe korzystanie nie wymagają projektu robót

geologicznych oraz dokumentacji hydrogeologicznej. Tak więc, należy wykonać w pierwszej kolejności Projekt robót

geologicznych, w którym zakłada się głębokość, zapotrzebowanie na wodę,

sposób wiercenia itp. Projekt zatwierdzany jest przez organ

administracji geologicznej - Starosta. Koszt wykonania projektu to 1500

zł. Następnie zamiar przystąpienia do wierceń należy zgłosić do Urzędu

gminy, Starostwa i Urzędu górniczego. Po wykonaniu wierceń i pomiarów

hydrogeologicznych wykonuje się Dokumentację hydrogeologiczną, która

również zatwierdzana jest w starostwie. Koszt wykonania dokumentacji

wraz z potrzebnymi badaniami laboratoryjnymi gruntu i wody to 3000 zł.

Ważnym jest również na jaki cel potrzebna jest woda i w jakiej ilości.

Do powyższych kosztów należy doliczyć koszt wierceń oraz uzbrojenia studni"

A więc :( jak sobie podliczę koszty to się załamać można....

no to miałem sporo szczęścia :) ze ode mnie tego nie wymagali. Projektant adaptujacy strasznie mnie namawial, zeby studni nie wrysowywac w dokumentacje, bo to i tek robi sie na zgloszenie. Ale sie uparłem. Wiec ja wrysował.

tym teraz się zajmujemy na naszej budowie

http://i60.tinypic.com/2vxhye9.jpg

http://i59.tinypic.com/e5ryup.jpg

http://i60.tinypic.com/ev41kx.jpg

http://i57.tinypic.com/igaveg.jpg

czyli po prostu kręcimy sufity, za tydzień chcemy zacząć układać płytki czas najwyższy wstawić drzwi zewnętrzne:yes:

a tak wygląda płot

http://i62.tinypic.com/244b1w5.jpg

http://i62.tinypic.com/jfxelz.jpg

niestety nie mam zdjęcia w całości część ogrodu tz gospodarcza ogrodzona jest płotem betonowym dalsza część to panele od frontu ogrodzenie będzie zrobione w bliżej nieokreślonym czasie czyli jak zostanie kasa :yes:

macie okna schuco? bo nie widzę napisu na naklejkach:)

na taras można było dać już silnik bo ręczna na takiej powierzchni się nie sprawdza.ale może będziecie wyjątkiem od reguły.

fajna ta rura w salonie już widzę te imprezy :)

Ładnie się już robi

tak okna schuco i we wszystkich oknach mamy silniki

a rura ................. no w końcu wczoraj były walentynki :cool:

Witam

Dostałam dziś ofertę na budowę mojej Lucia DCB88 (118m2 powierzchni całkowitej) na 110.000 zł. za sso. Od geodety aż po dach.

Powiedzcie dużo to czy ok? ilę zaoszczędzę biorąc firmę na budowę a materiały kupując sama? A może mi się opłaca wziąć kompletną usługę z materiałem bo czytałam że gwarancja jest lepsza?

Co o tym sądzicie?

Witam

Dostałam dziś ofertę na budowę mojej Lucia DCB88 (118m2 powierzchni całkowitej) na 110.000 zł. za sso. Od geodety aż po dach.

Powiedzcie dużo to czy ok? ilę zaoszczędzę biorąc firmę na budowę a materiały kupując sama? A może mi się opłaca wziąć kompletną usługę z materiałem bo czytałam że gwarancja jest lepsza?

Co o tym sądzicie?

Nie mam dokładnych wyliczeń ale nasz SSO wyniósł około 130 tys. ( p.u. 132,3m2 + 17,9m2 garaż ) my dużo rzeczy robimy sami (czytaj mąż), materiały zamawialiśmy też sami ale tak jak wcześniej pisałam czasami warto zlecić zakupy wykonawcy mogą mieć większe rabaty

niestety ryzyko musimy podjąć sami różne ,rzeczy się czyta na forum odnośnie wykonawców na pewno wybierając jakiegoś dobrze jest go sprawdzić pojechać na inną budowę zobaczyć jak ją wykonał porozmawiać z poprzednim inwestorem czyli ekipa z polecenia.

to bardzo ważne by sprawdzić jak i zapisać wszystko WSZYSTKO co chcecie i o czym mówicie że ma być w umowie.

mam kontakt własnie z klientami którzy przychodzą już po wybudowaniu sso i jak słyszę różne historie że tego nie było zapisanego że to itd itp

a szkoda nerwów by się wykończyć przy budowie domu. ważne jest też zaznaczyć jakie materiały będą używane bo można kupić dobre a można kupić badziew.

bardzo ważna informacja .................. dotarły do nas drzwi do sypialni hahah w końcu po chyba 4 miesiącach , za tydzień mają być listwy

nie ma co zapeszać

Nie mam dokładnych wyliczeń ale nasz SSO wyniósł około 130 tys. ( p.u. 132,3m2 + 17,9m2 garaż ) my dużo rzeczy robimy sami (czytaj mąż), materiały zamawialiśmy też sami ale tak jak wcześniej pisałam czasami warto zlecić zakupy wykonawcy mogą mieć większe rabaty

niestety ryzyko musimy podjąć sami różne ,rzeczy się czyta na forum odnośnie wykonawców na pewno wybierając jakiegoś dobrze jest go sprawdzić pojechać na inną budowę zobaczyć jak ją wykonał porozmawiać z poprzednim inwestorem czyli ekipa z polecenia.

Dziękuję za odpowiedź. Jak na razie zbieram oferty i porównuję. Z jednej strony fajnie byłoby mieć z głowy ganianie za materiałami. Firmy też mają swoje upusty i sprzedają usługę z towarem z vat 8%. Sama zapłącę 23% vatu a i sobie nie odliczę.

Z drugiej strony...trzeba mocno pilnować wykonawców by nie "oszczędzali" na materiale i nie wciskali innego, gorszego...ech...dylematy dylematy...

pozdrawiam budujących :)

bardzo ważna informacja .................. dotarły do nas drzwi do sypialni hahah w końcu po chyba 4 miesiącach , za tydzień mają być listwy

nie ma co zapeszać

moje gratulację:yes: więc ja również nie zapeszam oby listwy były za tydzień:D

my szybciej będziemy spać na podłodze bo nie mogę mebli wybrać wszystkie pozostałe rzeczy czekają aż je zamontujemy:)

Z drugiej strony...trzeba mocno pilnować wykonawców by nie "oszczędzali" na materiale i nie wciskali innego, gorszego...ech...dylematy dylematy...

pozdrawiam budujących :)

ważne jest tak jak Witek napisał dobrze spisana umowa

moje gratulację:yes: więc ja również nie zapeszam oby listwy były za tydzień:D

my szybciej będziemy spać na podłodze bo nie mogę mebli wybrać wszystkie pozostałe rzeczy czekają aż je zamontujemy:)

oj jak szukacie łózka to w zielonej na ul haha i tego już nie wiem ale jak coś to wytłumaczę na targach.

mamy łózko i materac od nich .brat również tylko inny model

powiem tak ... wysypiam się rewelacyjnie . a zasypiam jak dziecko a zawsze był z tym problem

chyba że to poduszki i pościel i ikea tak działa:)