Pilka 11.02.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Właśnie się dowiedziałam, że zmieniły się przepisy od 2012r. i do wybudowania studni na działce jest potrzebny projekt geologiczny (koszt 1500zl.), czego wcześniej nie trzeba było robić. Pewnie to jeszcze nie koniec... Wściec się można:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 11.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Właśnie się dowiedziałam, że zmieniły się przepisy od 2012r. i do wybudowania studni na działce jest potrzebny projekt geologiczny (koszt 1500zl.), czego wcześniej nie trzeba było robić. Pewnie to jeszcze nie koniec... Wściec się można:bash: gdzie to zapisali ? Ja mam studnie w dokuemntacji i w pozwoleniu na budowe A ja zalatwialem pozwolenie na budowe w 2012 i nikt tego od nas nie oczekiwal. Od zawsze (przynajmniej teoretycznie) były potrzebne takie projekty dla studni głębokich, nie pamietam ponizej ilu metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 11.02.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Do asterixx Dzięki za odp. Dopytam się z tą koparką i klejem i izolacją. Domek jest niewielki do 100m2. Parterowy więc fundamenty większe niż tych z poddaszem użytkowym. Obejmują ok. 1200x1200. Wysłałam zapytanie o płytę fundamentową. Zobaczymy co będzie korzystniejsze. Pozdrawiam Z tym róznie bywa. Sporo zależy od ekipy i jej kosztów. Ja u siebie miałeem zrobic izolowaną płytę, ale mam 3 słupy na zewnątrz i bałem sie różnicy w osiadaniu płyty i słupów. Zrezygnowałem. Mam wiec fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 11.02.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 gdzie to zapisali ? Ja mam studnie w dokuemntacji i w pozwoleniu na budowe A ja zalatwialem pozwolenie na budowe w 2012 i nikt tego od nas nie oczekiwal. Od zawsze (przynajmniej teoretycznie) były potrzebne takie projekty dla studni głębokich, nie pamietam ponizej ilu metrów. Dowiadywałam się w starostwie. "Od stycznia 2012 zmieniły się przepisy. Niestety z Prawa Geologicznego usunięto zapis, że studnie do 30 m głębokości, na zwykłe korzystanie nie wymagają projektu robót geologicznych oraz dokumentacji hydrogeologicznej. Tak więc, należy wykonać w pierwszej kolejności Projekt robót geologicznych, w którym zakłada się głębokość, zapotrzebowanie na wodę, sposób wiercenia itp. Projekt zatwierdzany jest przez organ administracji geologicznej - Starosta. Koszt wykonania projektu to 1500 zł. Następnie zamiar przystąpienia do wierceń należy zgłosić do Urzędu gminy, Starostwa i Urzędu górniczego. Po wykonaniu wierceń i pomiarów hydrogeologicznych wykonuje się Dokumentację hydrogeologiczną, która również zatwierdzana jest w starostwie. Koszt wykonania dokumentacji wraz z potrzebnymi badaniami laboratoryjnymi gruntu i wody to 3000 zł. Ważnym jest również na jaki cel potrzebna jest woda i w jakiej ilości. Do powyższych kosztów należy doliczyć koszt wierceń oraz uzbrojenia studni" A więc jak sobie podliczę koszty to się załamać można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 12.02.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Dowiadywałam się w starostwie. "Od stycznia 2012 zmieniły się przepisy. Niestety z Prawa Geologicznego usunięto zapis, że studnie do 30 m głębokości, na zwykłe korzystanie nie wymagają projektu robót geologicznych oraz dokumentacji hydrogeologicznej. Tak więc, należy wykonać w pierwszej kolejności Projekt robót geologicznych, w którym zakłada się głębokość, zapotrzebowanie na wodę, sposób wiercenia itp. Projekt zatwierdzany jest przez organ administracji geologicznej - Starosta. Koszt wykonania projektu to 1500 zł. Następnie zamiar przystąpienia do wierceń należy zgłosić do Urzędu gminy, Starostwa i Urzędu górniczego. Po wykonaniu wierceń i pomiarów hydrogeologicznych wykonuje się Dokumentację hydrogeologiczną, która również zatwierdzana jest w starostwie. Koszt wykonania dokumentacji wraz z potrzebnymi badaniami laboratoryjnymi gruntu i wody to 3000 zł. Ważnym jest również na jaki cel potrzebna jest woda i w jakiej ilości. Do powyższych kosztów należy doliczyć koszt wierceń oraz uzbrojenia studni" A więc jak sobie podliczę koszty to się załamać można.... no to miałem sporo szczęścia ze ode mnie tego nie wymagali. Projektant adaptujacy strasznie mnie namawial, zeby studni nie wrysowywac w dokumentacje, bo to i tek robi sie na zgloszenie. Ale sie uparłem. Wiec ja wrysował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 15.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 tym teraz się zajmujemy na naszej budowie http://i60.tinypic.com/2vxhye9.jpg http://i59.tinypic.com/e5ryup.jpg http://i60.tinypic.com/ev41kx.jpg http://i57.tinypic.com/igaveg.jpg czyli po prostu kręcimy sufity, za tydzień chcemy zacząć układać płytki czas najwyższy wstawić drzwi zewnętrzne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.02.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 macie okna schuco? bo nie widzę napisu na naklejkach:) na taras można było dać już silnik bo ręczna na takiej powierzchni się nie sprawdza.ale może będziecie wyjątkiem od reguły. fajna ta rura w salonie już widzę te imprezy Ładnie się już robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 15.02.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 a tak wygląda płot http://i62.tinypic.com/244b1w5.jpg http://i62.tinypic.com/jfxelz.jpg niestety nie mam zdjęcia w całości część ogrodu tz gospodarcza ogrodzona jest płotem betonowym dalsza część to panele od frontu ogrodzenie będzie zrobione w bliżej nieokreślonym czasie czyli jak zostanie kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 15.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 macie okna schuco? bo nie widzę napisu na naklejkach:) na taras można było dać już silnik bo ręczna na takiej powierzchni się nie sprawdza.ale może będziecie wyjątkiem od reguły. fajna ta rura w salonie już widzę te imprezy Ładnie się już robi tak okna schuco i we wszystkich oknach mamy silniki a rura ................. no w końcu wczoraj były walentynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 17.02.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 haha no proszę jakie prezenty na walentynki:Pna 1 zdjęciu dał bym sobie rękę uciąć że to taśma od rolety ze zwijaczem (ale może teraz bym nie miał ręki)schuco to schuco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 17.02.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 WitamDostałam dziś ofertę na budowę mojej Lucia DCB88 (118m2 powierzchni całkowitej) na 110.000 zł. za sso. Od geodety aż po dach. Powiedzcie dużo to czy ok? ilę zaoszczędzę biorąc firmę na budowę a materiały kupując sama? A może mi się opłaca wziąć kompletną usługę z materiałem bo czytałam że gwarancja jest lepsza? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 17.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 ręki byś nie stracił faktycznie na początku była taśma jakiś miesiąc temu założyliśmy silniki:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 17.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam Dostałam dziś ofertę na budowę mojej Lucia DCB88 (118m2 powierzchni całkowitej) na 110.000 zł. za sso. Od geodety aż po dach. Powiedzcie dużo to czy ok? ilę zaoszczędzę biorąc firmę na budowę a materiały kupując sama? A może mi się opłaca wziąć kompletną usługę z materiałem bo czytałam że gwarancja jest lepsza? Co o tym sądzicie? Nie mam dokładnych wyliczeń ale nasz SSO wyniósł około 130 tys. ( p.u. 132,3m2 + 17,9m2 garaż ) my dużo rzeczy robimy sami (czytaj mąż), materiały zamawialiśmy też sami ale tak jak wcześniej pisałam czasami warto zlecić zakupy wykonawcy mogą mieć większe rabaty niestety ryzyko musimy podjąć sami różne ,rzeczy się czyta na forum odnośnie wykonawców na pewno wybierając jakiegoś dobrze jest go sprawdzić pojechać na inną budowę zobaczyć jak ją wykonał porozmawiać z poprzednim inwestorem czyli ekipa z polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 18.02.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 to bardzo ważne by sprawdzić jak i zapisać wszystko WSZYSTKO co chcecie i o czym mówicie że ma być w umowie.mam kontakt własnie z klientami którzy przychodzą już po wybudowaniu sso i jak słyszę różne historie że tego nie było zapisanego że to itd itpa szkoda nerwów by się wykończyć przy budowie domu. ważne jest też zaznaczyć jakie materiały będą używane bo można kupić dobre a można kupić badziew. bardzo ważna informacja .................. dotarły do nas drzwi do sypialni hahah w końcu po chyba 4 miesiącach , za tydzień mają być listwy nie ma co zapeszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 18.02.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nie mam dokładnych wyliczeń ale nasz SSO wyniósł około 130 tys. ( p.u. 132,3m2 + 17,9m2 garaż ) my dużo rzeczy robimy sami (czytaj mąż), materiały zamawialiśmy też sami ale tak jak wcześniej pisałam czasami warto zlecić zakupy wykonawcy mogą mieć większe rabaty niestety ryzyko musimy podjąć sami różne ,rzeczy się czyta na forum odnośnie wykonawców na pewno wybierając jakiegoś dobrze jest go sprawdzić pojechać na inną budowę zobaczyć jak ją wykonał porozmawiać z poprzednim inwestorem czyli ekipa z polecenia. Dziękuję za odpowiedź. Jak na razie zbieram oferty i porównuję. Z jednej strony fajnie byłoby mieć z głowy ganianie za materiałami. Firmy też mają swoje upusty i sprzedają usługę z towarem z vat 8%. Sama zapłącę 23% vatu a i sobie nie odliczę. Z drugiej strony...trzeba mocno pilnować wykonawców by nie "oszczędzali" na materiale i nie wciskali innego, gorszego...ech...dylematy dylematy... pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 18.02.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 bardzo ważna informacja .................. dotarły do nas drzwi do sypialni hahah w końcu po chyba 4 miesiącach , za tydzień mają być listwy nie ma co zapeszać moje gratulację więc ja również nie zapeszam oby listwy były za tydzień my szybciej będziemy spać na podłodze bo nie mogę mebli wybrać wszystkie pozostałe rzeczy czekają aż je zamontujemy:) Z drugiej strony...trzeba mocno pilnować wykonawców by nie "oszczędzali" na materiale i nie wciskali innego, gorszego...ech...dylematy dylematy... pozdrawiam budujących ważne jest tak jak Witek napisał dobrze spisana umowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 19.02.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Witam .Czy ktoś zna wykonawcę pana Pawła Fiedorowicza z firmy Nerwa?, Rafała Zadwornego bądź firmę Janbud? Szukam opinii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.02.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 moje gratulację więc ja również nie zapeszam oby listwy były za tydzień my szybciej będziemy spać na podłodze bo nie mogę mebli wybrać wszystkie pozostałe rzeczy czekają aż je zamontujemy:) oj jak szukacie łózka to w zielonej na ul haha i tego już nie wiem ale jak coś to wytłumaczę na targach. mamy łózko i materac od nich .brat również tylko inny model powiem tak ... wysypiam się rewelacyjnie . a zasypiam jak dziecko a zawsze był z tym problem chyba że to poduszki i pościel i ikea tak działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 19.02.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 jak się pojawimy na targach to nie omieszkam się dopytać a wieści z budowy to takie ,że dzisiaj nie tylko sprzątałam ale dostałam zadanie- pomalować ściany kabiny prysznicowej , ścianę z umywalką i wc powłoką przeciwwilgociową ale jestem z siebie dumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 21.02.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witek to gdzie dokładnie można Ciebie szukać na tych Targach?Może jakiś znak rozpoznawczy dla forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts