Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witamy i do dyskusji zapraszamy:welcome:

A dziękuję bardzo, dziękuję :) Na pewno skorzystam, choć my to dopiero na starcie jesteśmy ;) ale wiedzy, dobrych porad, a najlepiej tych z czyjegoś doświadczenia, nigdy za wiele! :)

Jesteśmy z Mężem na etapie kupna działki, projektu i za chwilę (mam nadzieję) adaptacji :) Działka wybrana jest, projekt też. Teraz czeka na czas "papierologii" i biurokracji w naszym pięknym kraju ;) zobaczymy jak dużo czasu zajmie uzyskanie pnb :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Cała zabawa z pozwoleniami i projektami aż do uzyskania PNB zajęło nam pół roku ale nam pod górkę robili "drogowcy" chodziło o zmianę wjazdu na budowę . Więc trzymam kciuki za szybkie załatwienie wszystkich "papierków":rolleyes:

Dziękuję bardzo :)

Mam nadzieję, że nam nikt pod górę nie będzie robił ;)

HS zrobią cenę :) ale takie okno w domu to bajka

Nio ,tym bardziej ze mam takie dwa , chce ze stalym slupkiem tak aby tylko jedna strona sie otwirala, salon mam usytuawany w srodkowej czesci domu i jest przelotowy ,HS-y sa umieszczone na przestrzal od strony wschodniej i zachodniej ,jeden od strony wschodniej umozliwia wyjscie na zadaszone patio wglebione w czesc salonu ,taki taras wewnetrzny a drugi od zachodu na lekko zadaszony taras .

Nie mam korytarzy ,nie no jest jeden 3,39m, dom bardzo przestrzenny ale za to Wymiary (szer. x dł.):

9,83/16,405 x 23,72 m / Kubatura: 1212,38 m3 w tym ujety garaz w L ,ktory dodatkowo oslania taras zachodni .

Martwi mnie zapis dotyczacy pokrycia dachowego ,nastawilismy sie na blache na rąbek stojący,a tu zonk . Zapis jak byk dachy o symetrycznym układzie połaci (w tym dopuszczalne wielospadowe) o pokryciu

dachówką ceramiczną lub innymi materiałami o fakturze dachówkopodobnej,jak to obejsc ? Blacha plaska nie posiada faktury dachowkopodobnej, no chyba ze sie myle,ale wciaz szperam i szukam zamiennika.

My okna zamawialiśmy w Poznaniu są plastikowe Schuco z zewnątrz kolor indian od środka biały. Okna dachowe mamy drewniane Fakro z nawiewnikiem kupione chyba w CeMBe. Co do zadowolenia w użytkowaniu to jeszcze nie wiem bo nie mieszkamy , jedno jest pewne już się przyzwyczaiłam do koloru bo na początku miał być kolor antracytowy jednak ocieplenie budynku na zewnątrz kolorem okien jest ok:)

Juz doczytalam ze okna zamawialiscie w SALVI, o ile dobrze kojarze Ja tez chce PVC ale kolor dwustronny najlepiej ciemnoszary ,badz w kolorze ciemnego drzewa,a co to za odcien indian?

Dachowek mam 7 na razie przegladam OKPOL ,ludze sie ze moze zalapie sie na jakas promocje;)

Projektant nad schodami wprowadzil nam w dachu swietlik ,cziyli takie duze stale nieotwierane przeszklenie ,ale nigdzie nie moge trafic na oferty takich plaskich skylightow,moze szukac u wykonawcow ogrodow zimowych ? Jestwsmy juz sklonni zrezygnowac z tej tafli na rzecz dwoch polaczonych polaciowek ,podejrzewam ze z cena nie podolamy ,ale gdybys slyszala cos na ten temat to daj znac prosze.

To jest ten kolor

http://i58.tinypic.com/anyq90.jpg

a do tego mamy w takim kolorze rolety i bramę garażową ( gładkie )

http://i57.tinypic.com/2f0bwuf.jpg

Nie okna zamawialiśmy w firmie JBP System Bud co do przeszkleń to spróbuje się coś dowiedzieć ktoś z moich znajomych chyba wstawiał w płaskim dachu takie świetliki. Jak coś będę wiedziała to dam znać:rolleyes:

Witam Wszystkich!!!

Wcześniej rozpocząłem swoją działalność na forum od grupy Żar i okolic - jednak tam "cisza jak makiem zasiał", więc się przeniosłem TUTAJ!!!

Tak jak wcześniej pisałem po burzliwych dyskusjach wybraliśmy z żoną projekt:

http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...0d7db0cd3,1073

Adaptacja skończona, papiery w urzędzie złożone i........ pisemko!!!

Odmowa do czasu scalenia działek, na których ma stanąć dom!!!

I na nic tłumaczenie że dwie działki są nasze itd., itp.

Więc Wydział Ksiąg Wieczystych i Starostwo Powiatowe - bieganie, bieganie, bieganie!!!!

A najlepsze jest to, że nikt do końca nie potrafi powiedzieć jakie dokumenty złożyć i gdzie - masakra jakaś!!!

Ale już sie udało wszystko załatwić i złożyć ponownie dokumenty do PNB i czekamy - oby już na pozwolenie !!!

A do tego teraz walczę także z wycenami stanu surowego i powiem, że nie jest łatwo - może macie jeszcze kogoś godnego polecenia!!!

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

To jest ten kolor

http://i58.tinypic.com/anyq90.jpg

a do tego mamy w takim kolorze rolety i bramę garażową ( gładkie )

http://i57.tinypic.com/2f0bwuf.jpg

Nie okna zamawialiśmy w firmie JBP System Bud co do przeszkleń to spróbuje się coś dowiedzieć ktoś z moich znajomych chyba wstawiał w płaskim dachu takie świetliki. Jak coś będę wiedziała to dam znać:rolleyes:

Aksuda bardzo ladny kolorek ,ale do mojej bialej elewacji wyobraznia mi podpowiada bardziej zdecydowany odcien , moze taki jak na pierwszym zdjeciu ,ten pod indian ,taki kawaleczek wystaje wyglada jak dab lub jak ten z drugiego zdjecia 7016?

Probowalam znalezc kontakt emailowy do tej firmy JBP ale znalazlam tylko adres i telefon ,jesli posiadasz email to chetnie skorzystam:lol2:

Super ze pamietasz o moich swietlikach ,dzieki :hug:

Witam Wszystkich!!!

Wcześniej rozpocząłem swoją działalność na forum od grupy Żar i okolic - jednak tam "cisza jak makiem zasiał", więc się przeniosłem TUTAJ!!!

Więc Wydział Ksiąg Wieczystych i Starostwo Powiatowe - bieganie, bieganie, bieganie!!!!

A najlepsze jest to, że nikt do końca nie potrafi powiedzieć jakie dokumenty złożyć i gdzie - masakra jakaś!!!

Ale już sie udało wszystko załatwić i złożyć ponownie dokumenty do PNB i czekamy - oby już na pozwolenie !!!

A do tego teraz walczę także z wycenami stanu surowego i powiem, że nie jest łatwo - może macie jeszcze kogoś godnego polecenia!!!

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Witaj Skrendi

Papierkowe roboty tak sie ciagna i nic nie poradzisz ,oni na wszystko maja czas tylko nie dla inwestora.Ja sie buduje w okolicach Slawy , a moj wykonawca na budowe przychodzi niemalze w kapciach bo bliziutko mieszka ,nie wiem czy zdecydowal by sie na dojazdy ,ale popytam.

Chcialam ogladnac twoj projekt, ale stronka sie nie otwiera. W jakiej miejscowosci planujesz budowe?

się coś zaczęło dziać w naszym wątku:)

nie znam tej firmy ale producenta też nie podałaś więc nie wiadomo.

ważne czy masz ciepłą ramkę dobrze wyposażone okucia i prawidłowo zamontowane bo to podstawa no i jaka szyba.

co do kolorów to do białej elewacji antracyt wygląda rewelacja (oczywiście to moja ocena)

HS to rewelacja oczywiście w dobrym wymiarze bo jak słyszę o HS 220 szerokim to mi się słabo robi że ktoś nie potrafi doradzić że to będzie lipa itd.

nulka i skrendi witam!

Nio ,tym bardziej ze mam takie dwa , chce ze stalym slupkiem tak aby tylko jedna strona sie otwirala, salon mam usytuawany w srodkowej czesci domu i jest przelotowy ,HS-y sa umieszczone na przestrzal od strony wschodniej i zachodniej ,jeden od strony wschodniej umozliwia wyjscie na zadaszone patio wglebione w czesc salonu ,taki taras wewnetrzny a drugi od zachodu na lekko zadaszony taras .

Nie mam korytarzy ,nie no jest jeden 3,39m, dom bardzo przestrzenny ale za to Wymiary (szer. x dł.):

9,83/16,405 x 23,72 m / Kubatura: 1212,38 m3 w tym ujety garaz w L ,ktory dodatkowo oslania taras zachodni .

Martwi mnie zapis dotyczacy pokrycia dachowego ,nastawilismy sie na blache na rąbek stojący,a tu zonk . Zapis jak byk dachy o symetrycznym układzie połaci (w tym dopuszczalne wielospadowe) o pokryciu

dachówką ceramiczną lub innymi materiałami o fakturze dachówkopodobnej,jak to obejsc ? Blacha plaska nie posiada faktury dachowkopodobnej, no chyba ze sie myle,ale wciaz szperam i szukam zamiennika.

Z tymi powalonymi przepisami jest masakra!

teraz wybuduj swój wymarzony dom jak nie można zrobić jak się chce ja bym tam męczył pokazał fotki jak taki dach wygląda i niech dają pozwolenie bo nie jeden dach z ceramiką będzie się do tego chował!!!!

a domek widzę idzie w stronę nowoczesności więc jak nie ma rolet to proponuje pomyśleć nad żaluzją fasadową :)

a jak wyceny ? powinni już zrobić

Witku takie mamy wyposażenie okna

Okucia Winkhaus Activ pilot

Ciepła ramka Swisspacer

Uszczelki z wysokogatunkowego EPDM (wymienne)

Klamki Aluminiowe Hoppe secustik

Stopniowany uchył lub mikrowentylacja

Dolne wypełnienie ramy

Blokada obrotu klamki z podnośnikiem

Dociski zewnętrzne w skrzydłach rozwiernych

Najazd rolkowy w skrzydłach szerokich od 1250mm

klamki przy słupkach ruchomych

Grzybki antywyważeniowe na skrzydło UR

Listwa podparapetowa i uchwyty montażowe

szklenieU= 0,5 (4/18Swiss/4/18Swiss/4):

wyprodukowane w jakimś zakładzie w Chodzieży ,

montażyści znający się na rzeczy :lol2:

Witam Wszystkich!!!

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Proszę jeszcze raz:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-amarantusach-2/m50190d7db0cd3,1073

Pozdrawiam

Do nas dojechały wczoraj wszystkie drzwi :wave: myślę ,że w tym tygodniu założymy już frontowe

W poniedziałek ekipa montuje nam kuchnię a ja w delegacji :cry::bash:

Zaczynam mieć problem z doborem kolorów w salonie i kuchni (otwarta). Podłogi szare płytki Taranto gres , meble w kuchni no powiedzmy bordowo czarne , blat kuchenny, parapety oraz obudowa kominka w jednym ciemnym kolorze prawie czarnym. Chyba muszę przejrzeć wzorniki :confused: