asterixx 11.03.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, Witam Dostałam dziś ofertę na budowę mojej Lucia DCB88 (118m2 powierzchni całkowitej) na 110.000 zł. za sso. Od geodety aż po dach. Powiedzcie dużo to czy ok? ilę zaoszczędzę biorąc firmę na budowę a materiały kupując sama? A może mi się opłaca wziąć kompletną usługę z materiałem bo czytałam że gwarancja jest lepsza? Co o tym sądzicie? Ja teraz, po roku budowania brał bym firmę, ktora dostarczy robocizne i materiał. Ogrom czasu i kasy na poszukiwanie, dowozenie, dosyłanie. A i tak ci taniej nie sprzedadza, jak firmie wykonawczej. W mojej ocenie kupowanie nawet na allegro nie zawsze sie sprawdza. Miałem oferty na wykonawstwo z materiałem za mniejsza kwotę niż mnie to kosztowało. A swojego czasu nie licze. Określił bym tylko bardzo staranie z czego i jak budowac. Np. izolacje poziome z papy 5.2, izolacja pionowa z xxx malowane dwa razy, ławy fundamentowe szalowane (lub w wykopie), na podsypce z hudego betonu klasy, fundamenty zasypać piaskiem i zageścić w warstwach co 20cm... i tak dalej i tak dalej. Jak nie określisz szczegółowo materiałow i technologii, to kupią najtansze, niekoniecznie takie jak chcesz. W koncu płacisz ryczałtem Ja mam około 200m2 i sso wyszedl mi ponad 180 tysi z tego jakies 15 to strata, bo nie miałem czasu przypilnować wykonawcy i tak wyszlo. Ale moja skorupa to bunkier. Tony stali, dziesiątki gruszek z betonem. Współczuje temu, co za 100 czy 200 lat bedzie chciał zburzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witku takie mamy wyposażenie okna Okucia Winkhaus Activ pilot Ciepła ramka Swisspacer Uszczelki z wysokogatunkowego EPDM (wymienne) Klamki Aluminiowe Hoppe secustik Stopniowany uchył lub mikrowentylacja Dolne wypełnienie ramy Blokada obrotu klamki z podnośnikiem Dociski zewnętrzne w skrzydłach rozwiernych Najazd rolkowy w skrzydłach szerokich od 1250mm klamki przy słupkach ruchomych Grzybki antywyważeniowe na skrzydło UR Listwa podparapetowa i uchwyty montażowe szklenieU= 0,5 (4/18Swiss/4/18Swiss/4): wyprodukowane w jakimś zakładzie w Chodzieży , montażyści znający się na rzeczy ważne abyś była zadowolona wyjdzie w praniu (kilka szczegółów bym zmienił ale jest ok:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dziękuję za powitanie Ja mam nadzieję, że nasza grupa zacznie mocno "żyć" tylko jak mogę reklamuje ten dział ale nic na siłę ! ważne że od jakiegoś czasu wpisów dziennie jest kilka a nie na kilka dni jeden:) już widzę te grille u znajomych z muratora hahah Wczoraj montowaliśmy okna w Zatoniu i sezon grillowy uważam za otwarty bardzo fajny domek duże przeszklenia (to lubię ) kolor winchester również ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Do nas dojechały wczoraj wszystkie drzwi myślę ,że w tym tygodniu założymy już frontowe W poniedziałek ekipa montuje nam kuchnię a ja w delegacji Zaczynam mieć problem z doborem kolorów w salonie i kuchni (otwarta). Podłogi szare płytki Taranto gres , meble w kuchni no powiedzmy bordowo czarne , blat kuchenny, parapety oraz obudowa kominka w jednym ciemnym kolorze prawie czarnym. Chyba muszę przejrzeć wzorniki idzie pełną parą ale się nie dziwie rodzina zaklepała noclegi:D kolor do salonu sama wybierz ale farbę poleca bekersa (chyba tak się to pisze) mamy takie i duluxa i ta pierwsza wygrywa u nas kuchnia z salonem jakiś krem chyba cafe late lub coś w tym stylu pokój w podobnym a sypialnia w szaro metalicznym łazienka czarno biała a przedpokój glinka wenecka z brokatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam, Ja teraz, po roku budowania brał bym firmę, ktora dostarczy robocizne i materiał. Ogrom czasu i kasy na poszukiwanie, dowozenie, dosyłanie. A i tak ci taniej nie sprzedadza, jak firmie wykonawczej. W mojej ocenie kupowanie nawet na allegro nie zawsze sie sprawdza. Miałem oferty na wykonawstwo z materiałem za mniejsza kwotę niż mnie to kosztowało. A swojego czasu nie licze. Określił bym tylko bardzo staranie z czego i jak budowac. Np. izolacje poziome z papy 5.2, izolacja pionowa z xxx malowane dwa razy, ławy fundamentowe szalowane (lub w wykopie), na podsypce z hudego betonu klasy, fundamenty zasypać piaskiem i zageścić w warstwach co 20cm... i tak dalej i tak dalej. Jak nie określisz szczegółowo materiałow i technologii, to kupią najtansze, niekoniecznie takie jak chcesz. W koncu płacisz ryczałtem Ja mam około 200m2 i sso wyszedl mi ponad 180 tysi z tego jakies 15 to strata, bo nie miałem czasu przypilnować wykonawcy i tak wyszlo. Ale moja skorupa to bunkier. Tony stali, dziesiątki gruszek z betonem. Współczuje temu, co za 100 czy 200 lat bedzie chciał zburzyc burzyć ja się wprowadzę za sto lat nie będę taki stary jeszcze a może już na emeryturze hahah na budme się wybierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 12.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To fakt, widać, że coś się dzieje Witek86 Ty to "hurtowo" odpisujesz na wszystkie posty widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 12.03.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 burzyć ja się wprowadzę za sto lat nie będę taki stary jeszcze a może już na emeryturze hahah na budme się wybierasz? Chce jechac, ale nie mam czasu. Moze uda mi sie w piatek urwac i pojechac. Niestety nic pewnego. Musialbym sie w koncu budowa zajac, bo mnie matka-derektorka grozi, ze mnie na balkon wyprowadzi. A od 3 miesiecy prawie nic sie nie dzieje. Miała byc zima - ni ma. A teraz czasu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 12.03.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witek86 Ty to "hurtowo" odpisujesz na wszystkie posty widzę? bo Witek to dobry duch tego forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 13.03.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 bo Witek to dobry duch tego forum:) Ja wiem wiem, już zdążyłam zauważyć i się zorientować Całe szczęście, że jest tutaj ktoś taki. Miłego dnia wszystkim życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 13.03.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 małe ogłoszenie, Potrzebuję fachowców do zrobienia drobnych prac murarskich, tj, ścianki działowe, pomniejszenie lub powiększenie otworów okiennych, zamurowanie drzwi.Ale fachowcy muszą i to koniecznie znać obsługę poziomicy lub szlaufwagi. Prace koło Zielonej Góry.Może możecie mi polecić kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 13.03.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 burzyć ja się wprowadzę za sto lat nie będę taki stary jeszcze a może już na emeryturze hahah na budme się wybierasz? Nie ma rzeczy wiecznych. Wszystko sie kiedys przewróci Moze stanie tutaj biurowiec albo wyrzutnia rakiet balistycznych choc to ostatnie, to moze niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 13.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Moze stanie tutaj biurowiec albo wyrzutnia rakiet balistycznych choc to ostatnie, to moze niedługo Ojjj obyś nie miał racji, oby takie "wynalazki techniki" nie były potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 To fakt, widać, że coś się dzieje Witek86 Ty to "hurtowo" odpisujesz na wszystkie posty widzę? by nikt nie czuł się odrzucony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 bo Witek to dobry duch tego forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.03.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 co tu taka cisza:P http://www.tvp.pl/gorzow-wielkopolski/aktualnosci/spoleczne/branza-budowlana-stawia-na-ekologie-odwiedzilismy-targi-budownictwa-w-drzonkowie/14136496 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.03.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 a tu tak na dobry dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 22.03.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Chyba za szybko została pochwalona grupa lubuska - cisza tu nastała. Widzę potencjał aktorski:lol2: A u nas dużo się dzieję. Jak tylko będę miała fotki to wrzucę. Drzwi zewnętrzne założone, kuchnia zmontowana teraz czekamy na blat, podłogi położone. Salon z kuchnią właściwie skończony. Meble zamówione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 22.03.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 WitamMy jesteśmy na etapie wyboru wykonawcy. Oj ciężko...Mam pytanko do budujących. Z jakich materiałów budujecie domy? Ja chcę z silki. Wykonawcy mi odradzają. Co Wy wybraliście i dlaczego?. To samo dotyczy się pokrycia dachu. Kompletnie nie wiem jaką dachówkę wybrać. Jakiej firmy. Macie coś godnego polecenia? Z ceramicznych bądź cementowych?.. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 24.03.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 ja wybrał bym itonga ! aksudasą już pierwsze zapytania z m jak miłość mam zastąpić jednego z mroczków hahah:D widzę się dzieje czyli komunia będzie a najważniejsza informacja dotarły listwy przypodłogowe w końcu haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrendi 24.03.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 No i ja już jestem!!! Właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę - hurrrrrraaaaaa!!!!!Wykonawca (na stan zero i ściany z kominami do stropu) wybrany - musimy tylko dogadać szczeóły i ruszamy.Wykonawca na strop też już jest!!! Pilka!!!Od początku chciałem i nadal chcę budować z pustaka ceramicznego 24-25cm i do tego ocieplenie styropianem 20cm.Początkowo wybór padł na POROTHERM Wienerberger'a, ale mój przyszły wykonawca polecił pustaka EDER'a.I jak sobie poczytałem w internecie i popytałem w hurtowniach to wybór padł właśnie na EDER'a.Jakie zalety w stosunku do POROTHERM'u:* lepsza izolacyjność termiczna 0,85 W/m2K (POROTHERm 1,05W/m2K) i to na normalnej zaprawie* cegła bardzo równa i wytrzymała,bardzo mało odrzutów* Nie wiem czy to zaleta, ale wszystkie produkty produkowane są na terenie Niemiec Jedyny niewielki minus w stosunku do POROTHERM'u to cena. Wychodzi 5 PLN drozej na mkw ściany. Ale to chyba nie duza roznica!!!! Co do dachowki:tylko ceramiczna - żaden beton!!!!!!producent CREATON, model - DOMINO Pozdrawiamskrendi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts