witek86 24.06.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 dobra ok nie rozmawiajmy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 24.06.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witam Wykonawcy rozpoczęli u mnie kładzenie bloczków fundamentowych. Jako, że forumowicze stanowią dużą bazę fachowej wiedzy zwracam się do Was z prośbą o zaopiniowanie moich fotek. Mam kilka pytań: - na ławie fundamentowej położono jedną wastwę papy a nie dwie(wykonawca mówi, że to lepsza i wystarczy jedna warstwa-jutro się dowiem jej nazwę). - papa w niektórych miejscach wystaje około 5 cm. szerzej niż bloczki ( czytałam że powinno być ok. 15-20 cm. czy to prawda czy tak może zostać? ) - niektóre bloczki są wykruszone (mogą zostać czy kazać je wymienić?) - w niektórych miejscach papa jest niedoklejona, czy tak może zostać? https://lh6.googleusercontent.com/-QxG1B6ouwqU/U3J8Z27pSxI/AAAAAAAAANQ/tFXPjZ8mPeM/w913-h685-no/IMG-20140513-00472.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-Gvv3OxrSkf0/U3J8a7EB7MI/AAAAAAAAANY/KDcol2J1-8U/w913-h685-no/IMG-20140513-00478+%25281%2529.jpg https://lh6.googleusercontent.com/--DC7g3qLZ1o/U3J8cTOPxLI/AAAAAAAAANo/gD0xR5_XV-o/w913-h685-no/IMG-20140513-00479.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-GwoOm0BucvA/U3J8dHVUwxI/AAAAAAAAANw/UzNGwdz0fiE/w913-h685-no/IMG-20140513-00484.jpg Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam P.S. Jak zrobić, żeby fotki były widoczne w poście i nie trzeba było włączać przekierowania? Witam, Powykruszane, czy nawet pekniete bloczki to nie problem. Trzeba tylko przy murowaniu ubytki powypełniac zaprawą. Sa powykruszane, bo za szybko je wyciągano z form w betoniarni albo za szybko pojechaly na budowę. Ze zdjęcia trudno ocenic co to za papa, ale wyglada mi to na 4.2 lub 5.2. Jesli tak jest, to w zupełności wystaczy. Jesli chodzi o 5cm wystawania izolacji, to wykonawca ma moim zdaniem rację. Izolacja przeciwwilgociowa sciany fundamentowej to widoczna papa i sciana pomalowana "czarnym mazidłem". istotne jest to, zeby to mazidlo doszło do papy i sie z nim "skleiło". Ale biorac pod uwagę to, ze masz z tego co widzę "lubuskie" piaski, zaleganie wody w tym piachu ci nie grozi. Wiec i problem nie jest chyba duzy. U mnie było podobnie, jakies 5-10cm w niektórych miejscach. Potem pomalowali sciany i jest OK Niedoklejona ? w jakim sensie? do ławy fundamentowej? Moim zdaniem nie ma to znaczenia. Ważne, żeby była cała, niepodarta. Reszta, to estetyka nieistotna technicznie. Fajna macie okolice, jakies drzewka, lasek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 02.07.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dzięki Asterixx. Fundamenty już poprawione, ściany postawione teraz czekamy na kominy i więźbę. Apropo. Sprzedawca więźby przekonuje nas o bezsensowności stosowania murłaty. Ja się nie znam więc kazaliśmy jednak robić z murłatą. A może on ma rację? Co o tym myślicie? Działeczkę wybraliśmy z dużymi drzewami. Roboty było co niemiara ale jest teraz piknie a i dziecko huśtawkę ma i swoje "drzewko wspinaczkowe" a ja od roku zajmuję się ogródkiem - na piaskach ale powoli do przodu. Jak już chałupka powstanie to i bardziej kolorowo będzie wokół. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 03.07.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dzięki Asterixx. Fundamenty już poprawione, ściany postawione teraz czekamy na kominy i więźbę. Apropo. Sprzedawca więźby przekonuje nas o bezsensowności stosowania murłaty. Ja się nie znam więc kazaliśmy jednak robić z murłatą. A może on ma rację? Co o tym myślicie? Działeczkę wybraliśmy z dużymi drzewami. Roboty było co niemiara ale jest teraz piknie a i dziecko huśtawkę ma i swoje "drzewko wspinaczkowe" a ja od roku zajmuję się ogródkiem - na piaskach ale powoli do przodu. Jak już chałupka powstanie to i bardziej kolorowo będzie wokół. pozdrawiam Może sie mylę, ale moim zdaniem nie ma racji. W moim przekonaniu murłata ma za zadanie rozłozyć obciążenia, ktore dają krokwie. Jak nie ma murłaty, to moze dojśc do wykruszenia w miejscu styku krokwi i wieńca. No i bedzie problem. Czy tak jest w rzeczywistości - nie wiem. U nas ogródeczek a wlasciwie sad robi sie od 3 lat Ale w tym roku mamy spore straty, padlo kilka drzewek. W sumie nie wiadomo dlaczego, zimy prawie nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 04.07.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam, mam problem.Potrzebuje pożyczyć na tydzien, dwa rusztowanie z podestem na wysokości min. 3,5m.Moze ktos ma wolne lub wie, gdzie moglbym pozyczyc takie?Najlepiej warszawskie lub aluminiowe.Ramirent nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 08.07.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witam Od wczoraj już legalnie mieszkam, nasza budowa została uznana za zakończoną chociaż w domu jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia nie mówiąc już o ogrodzie. Jak zawsze plany planami a rzeczywistość swoje mieliśmy się wprowadzić do w pełni wykończonego domu a tu tyle rzeczy trzeba jeszcze zrobić na same lampy nad barek czekaliśmy trzy miesiące bo płynęły, klimatyzacja którą sobie upatrzyliśmy jeszcze płynie:bash: dochodzę do wniosku, że trzeba wybrać coś innego bo się nie doczekamy ale ogólnie jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 09.07.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 jak się wybiera produkty ze stanów to tak jest:) asterix niestety ja rusztowania nie mam sam zawsze pożyczam jak jest potrzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 09.07.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 myślę ,że płyną z innego kierunku:lol2:dzisiaj byłam w Sądzie bo trzeba ujawnić budynek w księgach wieczystych a tu kolejne opłaty 60 zł opłata sądowa ale to nic musimy jeszcze wykonać dodatkowe mapki i nie mogą to być powykonawcze więc kolejne pieniądze a ja głupia liczyłam ,że to już koniec z wydawaniem pieniędzy na te wszystkie rysunki:(a oto kilka zdjęć prawie wykończonych pomieszczeń http://i61.tinypic.com/2ntxun5.jpg http://i57.tinypic.com/20fsx83.jpg i kuchnia http://i60.tinypic.com/14vhiev.jpg http://i58.tinypic.com/2whgiza.jpg i łazienka dolna http://i61.tinypic.com/r2wbop.jpg z widokiem na schody http://i60.tinypic.com/332mej5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 09.07.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 myślę ,że płyną z innego kierunku:lol2: dzisiaj byłam w Sądzie bo trzeba ujawnić budynek w księgach wieczystych a tu kolejne opłaty 60 zł opłata sądowa ale to nic musimy jeszcze wykonać dodatkowe mapki i nie mogą to być powykonawcze więc kolejne pieniądze a ja głupia liczyłam ,że to już koniec z wydawaniem pieniędzy na te wszystkie rysunki:( Z tego co widze, brakuje włączników w salonie A mozesz zdradzic, co to za fajna płytka w salonie na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 10.07.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 włączniki już praktycznie są teraz kolej na lampy i dodatki:rolleyes: a co do płytek to jest to Paradyż Taranto grys mat 30x60:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 10.07.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 a tu dla porównania ta sama płytka tylko kolor grafit półpoler płytka po położeniu wygląda prawie na czarnąhttp://i59.tinypic.com/28chro2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotwbutah 15.07.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Szanowni Państwo, szukam ekipy budowlanej gotowej do remontu poniemieckiego domu: trzeba wzmocnić fundamenty, wykonać izolację pionową ścian a wcześniej przemurować i wzmocnić pękające ściany. Dom znajduje się pod Zieloną Górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 17.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 663817555-p.waldek robił mi cały remont kamienicy ,tylko nie wiem czy mają czas . powiedz że masz nr od witka od okien aksuda-no rewelacja i projektor widzę wisi to nie ma szans by na jakiś meczyk się nie wprosić pewnie za koperty z komunii hahaha:D asterix a jak twoja budowa dawaj jakieś fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 19.07.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 aksuda no to wreszcie:)gratuluje ,oby Wam sie super mieszkalo.Sluchajcie , ja juz nie mam sily. Szukam wykonawcy stropu monolitycznego , moze byc 1,2,3 ,dziadek,babcia ..obojetnie .Pisalam, obdzwonilam chyba z dziesiec firm ,wszyscy milcza jakby sie zmowili, nie odbieraja telefonow , nie odpowiadaja na mejle.No cholera nikt kasy nie potrzebuje ,3 ''fachofcow''dobiera sie do mojego stropu jak pies do jeza . Moze ktos dorywczo po pracy chce dorobic lub czynnie urlop wykorzystac, znacie takich?Orientuje sie ktos ,czy u nas w poblizu produkuje ktos stropy filigran lub smarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 21.07.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Witam, Filigrany robią w PBO na Zimnej oraz prywatna betoniarnia w Krośnie Odrzańskim (lub pod Krosnem). U każdej z tych firm dostaniesz namiary na wykonawców. Filigrany tez chyba robią w Sulechowie i Międzyrzeczu. W sulechowie na pewno robią płyty strunowe. Problem z wykonawcą monolitu jest tak duzy, ponieważ wymaga sporo pracy i jeszcze więcej desek na szalunki. A firmy nie chcą sie bawić w to bo sa w stanie wiecej zarobic w krótszym czasie robiac inne rzeczy. Jak szukalem wykonawcy mojego domu, tez chcialem monolit. Wyceny ktore dostalem wybily mi to z glowy. Filigran jest dużo łatwiejszy do poustawiania. Wykonawców filigranu znam. Sasiad moj robil u siebie strop monolityczny swoimi pracownikami. Mysle, ze nie mial coz nimi zrobic prze zjakis czas, to kręcili monolit Stropy SMART to chyba jest produkt opatentowany i wytwarza go tylko jedna firma, gdzieś kolo Poznania. Instaluja to w całym kraju, ale tanie to nie jest. A nie myślisz o płytach kanałowych? Poprawnie polozone raczej nie pekają. Tylko malo kto je poprawnie układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 21.07.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Dzieki asterixxNa czym polegaja te plyty kanalowe?Strop monolit mam tak zaprojektowany aby uniknac slupow w domu , nie wiem jak to wyglada przy innych stropach,czy nie wymagaja podpor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 21.07.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Przeliczylam tak na szybko smarta ., przy moim metrazu wyjdzie okolo 48K za calosc Tak przy okazji , mozesz mi polecic wykonawcow filigranu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 23.07.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Otrzymalam wycene wstepna z firmy za smarta ,calosc 40tys .kwota moze ulec zmianie po przeslaniu rzutow parteru i poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 24.07.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Przeliczylam tak na szybko smarta ., przy moim metrazu wyjdzie okolo 48K za calosc Tak przy okazji , mozesz mi polecic wykonawcow filigranu? poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 25.07.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 asterixx Dzieki bardzo:)Dogadalismy sie z wykonawca stropu , jednak pozostaje jak w projekcie, czyli monolit.Szukam desek 0,5m3 gr.3.2cm na podciągi i 6m3 gr.2,5cm na zaszalowanie płyty i 250 szt stepli , znacie namiary na jakis dobrocenowy tartak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts