asterixx 27.07.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 asterixx Dzieki bardzo:) Dogadalismy sie z wykonawca stropu , jednak pozostaje jak w projekcie, czyli monolit.Szukam desek 0,5m3 gr.3.2cm na podciągi i 6m3 gr.2,5cm na zaszalowanie płyty i 250 szt stepli , znacie namiary na jakis dobrocenowy tartak? W okolicy wszystkie tartaki trzymają ceny, zaden sie nie wyłamie, zeby rynku nie psuć. Musisz szukac dalej od miasta, rejony Gubina, Miedzyrzecza. Tam moze byc taniej, ale trzeba to dowieść. W zarach, zaganiu lub lubsku jest firma, ktora wypożycza rusztowania i szalunki, ale czy to by wyszlo taniej, to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajk82 30.07.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Witam wszystkich forumowiczów grupy lubuskiej. Jako że w przyszłym roku zamierzam przystąpić do budowy domku jednorodzinnego (projekt BW-21) w miejscowości Wawrów uprzejmie proszę o porady jakie sprawdzone ekipy budowlane polecacie z Gorzowa lub pobliskich okolic.Ile obecnie wynosi średni koszt usługi budowy domu za m2. lub za stan zerowy, ściany , itp. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 01.08.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Witam W sierpniu kończyny sso. ....Mam pytanko do Was jako fachowców, ja jako kobita ciężko wszystko ogarniam Wstępnie mieliśmy zakończyć na tym etapie budowę i odczekać zimę, a wiosną wykańczać. Jednak nasz wykonawca przekonuje, że od października możemy spokojnie ruszać z pracami wewnątrz (dom z silki na klej i więźba prefabrykowana więc powinno wyschnąć szybciej), dzięki czemu być może w lutym byśmy już mogli się wprowadzać. Dla nas byłoby lepiej bo byśmy krócej wynajmowali mieszkanie na czas budowy. ale zastanawiam się czy to warto. Kto z Was kontynuował budowę zimą i jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 03.08.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 ajk82 niestety ja z Zielonej więc nie pomogę Piłka my w ten sposób wykańczaliśmy nasz dom. Na początku ustawiliśmy kominek i całą zimę dogrzewaliśmy kominkiem : po pierwsze aby nie przemarzał dom przez zimę a po drugie aby móc w przyzwoitych warunkach zacząć wykańczanie. Wprowadziliśmy się na koniec maja ale tylko dlatego ,że nie przypuszczaliśmy ,że tak długo będzie trzeba czekać na meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 04.08.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam wszystkich, Ile płaciliscie elektrykom? Interesuje mnie koszt etapu "rozciąganie kabli" Moze byc cena i metraz domu lub cena za punkt. (tylko co to jest punkt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 04.08.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam Aksuda. Dziękuję za odpowiedź. Po namyśle postanowiliśmy jednak przeczekać zimę. Za szybko trzeba by podejmować różne decyzje, więc i tak pewnie wszystko by się przedłużyło . Mam teraz z kolei jeszcze jeden problem, który mnie niepokoi. Dwa tygodnie temu założyli mi prefabrykowaną więźbę dachową. Ekipa miała założyć folię i dachówkę, ale...wzięli sobie urlopik i teraz więźba stoi wciąż niezabezpieczona i moknie...a deszcze są dosyć spore ostatnio. Martwię się więc jaki wpływ na więźbę mają tak długotrwałe i intensywne opady. Może ktoś z Was zna się na tym? Gdy się pytam wykonawcy zawsze jest "spoko - luzik", jak to u wykonawcy więc się wolę kogoś innego pytać o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 05.08.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Martwię się więc jaki wpływ na więźbę mają tak długotrwałe i intensywne opady. Może ktoś z Was zna się na tym? Gdy się pytam wykonawcy zawsze jest "spoko - luzik", jak to u wykonawcy więc się wolę kogoś innego pytać o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam budujących witam, Są dwie opcje, albo szkodzi, albo nie Mysle, ze mokniecie wieźby przez miesiac czasu szkody jej nie zrobi. Ale jezeli wiezba byla konserowowana zanurzeniowo w wodorozcieńczalnym środku a nie ciśnieniowo, to deszcze zmyją cześc tego środka. I w sumie to chyba jedyny problem. Jak ciśnieniowo lub środkami rozpuszczalnikowymi - to chyba nie ma sie czym przejmować Jak byście zostawili ja okrytą przez pol roku, to juz gorzej pozdrwiam ja, asterix ps. to jak z tymi elektrykami ?? A może macie jakiegos fajnego, konkretnego i w miare wolnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 08.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam wszystkich ponownie! Trochę mnie tu nie było, bo czekaliśmy na pozwolenia itd. Prace ruszyły ajk82 śmiało będę mogła polecić naszą ekipę (po zakończeniu będę mogła powiedzieć, czy są ok. na razie bez zarzutu). Tymczasem szukam dekarza. Możecie kogoś polecić, szczególnie okolice GW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 19.08.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Hej. Wiem, że któryś z Panów z naszej grupy był specem od okien A że ten etap zbliża się wielkimi krokami, to chciałabym zasięgnąć rady i opinii znawcy tematu Na co w ogóle na początku zwrócić uwagę? Jakie firmy wybrać? itd itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 19.08.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 nulka5 fachowiec od okien I nie tylko to witek86:yes: spróbuj pisać na priva, chyba jest zapracowany bo dawno na forum się nie odzywał nasze postępy na dziś: wykorzystujemy piękną pogodę i robimy porządki w przyszłym ogrodzie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecia 24.08.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam Forumowiczów z Lubuskiego. Dawno, bardzo dawno tu nie zaglądałam. Miło wrócić po tak długiej nieobecności. Ja od razu z pytaniem. Może wiecie, kto w okolicach Zielonej Góry zakłada płotki przeciwśniegowe? Zakłada i robi to dobrze Pozdrawiam serdecznie i zazdroszczę ruchu budowlanego. Ja mam to za soba i trochę tęsknię Anecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 02.09.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 WitamZrobiłam wycenę okiem Vetrex V90+ oraz Dako DPQ-82. Kwoty wyszły zbliżone więc mam do Was pytanie, a szczególnie do Witka 86 jako fachowca od tych spraw. Która oferta jest korzystniejsza? Jakie rolety są lepsze Termolux czy Krispol? Dla porównania oferty drzwi tarasowych:Okno podnoszono przesuwne vetrex 90+:Profile:Rama V90+ 101 236Skrzydło V90 103 312Słupek Stały V90 102 242 104Listwa Prosta V107 208 104Szyby:MASTER THERM CZARNY 6-16-6-16-6 U=0.6Pakiet: 6-16-6-16-6Współczynnik przenikania energii (gn) NPD%Współczynnik przenikania światła (Lt) NPD%Klamki:PATIO Automatic Srebrna SwingUszczelki:EPDM CzarnaEPDM CzarnaDodatki do okna:WYPEŁNIENIE ROWKA RAMYPosz 100/70 PLPowierzchnia okna: 7.99 m2Obwód ram: 11.50 mbSzer. 3400, Wys. 2350Współczynnik Uw: 0.75 (W/m2K)Współczynnik Rw: 30/-2/-6 dB. (C; Ctr)Waga okna: 394.98 kg.Poz.: 7, System: V90+Sztuk: 1Kolor: Biały Okno podnoszono przesuwne Dako Seria: Drzwi podnoszono przesuwneMateriał: PVCWymiar: 3400x2350Kolor: białySzyba: 4x14x4x14x4 Ar U=0.6 Ciepła Ramka, kolor ramki: Szara RAL7040Okucia: HS 300 Schemat AKolor osłonek: Biały malowanyWspółczynnik przenikalności cieplnej (Uw): 0,86Wysokość klamki od dołu: 1114Klamka: KLAMKA HS 300 BIAŁA (185170)Waga [kg/szt.]: 351,0 kg Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 05.09.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam Czy ktoś ma namiary na dobrego hydraulika? i kogoś kto by mi tanio zrobił wykop pod szambo wraz z zasypaniem? Dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.09.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Witam Zrobiłam wycenę okiem Vetrex V90+ oraz Dako DPQ-82. Kwoty wyszły zbliżone więc mam do Was pytanie, a szczególnie do Witka 86 jako fachowca od tych spraw. Która oferta jest korzystniejsza? Jakie rolety są lepsze Termolux czy Krispol? Dla porównania oferty drzwi tarasowych: Okno podnoszono przesuwne vetrex 90+: Profile: Rama V90+ 101 236 Skrzydło V90 103 312 Słupek Stały V90 102 242 104 Listwa Prosta V107 208 104 Szyby: MASTER THERM CZARNY 6-16-6-16-6 U=0.6 Pakiet: 6-16-6-16-6 Współczynnik przenikania energii (gn) NPD% Współczynnik przenikania światła (Lt) NPD% Klamki: PATIO Automatic Srebrna Swing Uszczelki: EPDM Czarna EPDM Czarna Dodatki do okna: WYPEŁNIENIE ROWKA RAMY Posz 100/70 PL Powierzchnia okna: 7.99 m2 Obwód ram: 11.50 mb Szer. 3400, Wys. 2350 Współczynnik Uw: 0.75 (W/m2K) Współczynnik Rw: 30/-2/-6 dB. (C; Ctr) Waga okna: 394.98 kg. Poz.: 7, System: V90+ Sztuk: 1 Kolor: Biały Okno podnoszono przesuwne Dako Seria: Drzwi podnoszono przesuwne Materiał: PVC Wymiar: 3400x2350 Kolor: biały Szyba: 4x14x4x14x4 Ar U=0.6 Ciepła Ramka, kolor ramki: Szara RAL 7040 Okucia: HS 300 Schemat A Kolor osłonek: Biały malowany Współczynnik przenikalności cieplnej (Uw): 0,86 Wysokość klamki od dołu: 1114 Klamka: KLAMKA HS 300 BIAŁA (185170) Waga [kg/szt.]: 351,0 kg Z góry dziękuję za odpowiedź Termolux - jest to rodzaj rolet produkowanych przez firmę Portos, a Krispol jest nazwą własną producenta, a nie produktu. Skrzydło Vetrex jest grubsze o 8mm, więc parametry ma lepsze. Odpowiednikiem okna vetrex 90+ jest Seria DPT-90 (grubość 90mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 08.09.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam Czy ktoś ma namiary na dobrego hydraulika? i kogoś kto by mi tanio zrobił wykop pod szambo wraz z zasypaniem? Dziękuję Pozdrawiam jak znajdziesz, daj znac za chwile tez będę szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 08.09.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Termolux - jest to rodzaj rolet produkowanych przez firmę Portos, a Krispol jest nazwą własną producenta, a nie produktu. Skrzydło Vetrex jest grubsze o 8mm, więc parametry ma lepsze. Odpowiednikiem okna vetrex 90+ jest Seria DPT-90 (grubość 90mm) Oj, nie zgodze sie z tak postawionymi tezami. Szerszy profil wcale nie musi być lepszy (bo czy większy samochód jest wygodniejszy? - proponuje wycieczkę Kraz`em ?) Pozostaje jeszcze pytanie, na czym komu zależy, co znaczy lepszy? Portos i Krispol - to chyba obecnie przynajmneij w naszym regionie najpopularniejsi producenci rolet. Sadze, ze sa bardzo porównywalni jakościowo, ale osobiście macałem tylko jednego (tego, ktorego mam u siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.09.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Oczywiście nie zawsze grubsze znaczy lepsze :-Vetrex jest znaną marką jak i drutex, oknoplast itp.Jednak z tego co się orientuje żaden z tych producentów nie posiada certyfikatu budownictwa pasywnego z Darmstadt.A mniej znane okna np. Dobroplast z zabudową 93mm - posiada.Więc, które lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 11.09.2014 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jak ja nie lubie tych grubych profili,93mm to przy waskich oknach , widac rame , a nie szyby.Swiadomie wybralam pakiet dwuszybowy i ciensza rame okolo 70mm,przy moim porothermie 25cm plus 15cm ocieplenia nie bede celowac w super energooszczedne okna ,gdy budynek raczej typowy .Zastanawiam sie tylko czy PVC dako DPP70, czy aluminium , np Yawal TM 62 2.1 P.S ja nadal w czarnej d..ie ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 12.09.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Hej.Już zamówiłam okna. Vetrex v82. Są takie pośrednie między V70 a v90+. Za 21 dni będą zamontowane to napiszę jak się sprawują. Asterixx - wykop pod szambo i zamontowanie zleciliśmy ostatecznie naszemu wykonawcy. Jak będziesz chciał namiary to daj znać.Obecnie zastanawiamy się nad wyborem ocieplenia zewnętrznego. W tym roku chcemy zrobić ocieplenie ścian zewnętrznych i osadzenie okien oraz instalacje wewnątrz. Natomiast wylewki i tynki wewnętrzne na wiosnę. Trochę posuniemy robotę do przodu dzięki temu. Zastanawiałam się nad styropianem termo organika gold fasada. Wcześniej chcieliśmy grafitowy, ale są z nim jakieś problemy. Poczytałam, że jest jeszcze nie do końca sprawdzony i ponoć odpada czasem ze ścian, co nie do końca jest winą zastosowanego kleju a właściwości tego styropianu. Po prostu silnie reaguje na działąnie promieni słonecznych i odkształca się, czasem topi. Więc postanowiliśmy tradycyjnie, białym pokryć ściany. Nie wiem czy dobrze robimy. Mam nadzieję, że tak.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 14.09.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 witam, Oczywiście nie zawsze grubsze znaczy lepsze :- Vetrex jest znaną marką jak i drutex, oknoplast itp. Jednak z tego co się orientuje żaden z tych producentów nie posiada certyfikatu budownictwa pasywnego z Darmstadt. A mniej znane okna np. Dobroplast z zabudową 93mm - posiada. Więc, które lepsze? mawiają, że papier wszystko przyjmie Na tak postawione pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. To, że ktoś nie posiada certyfikatu, nie znaczy, że nie spełnia wymogów. W obecnych czasach certyfikaty w 90% warte są tyle, ile waży papier na którym je wydrukowano i się je po prostu kupuje. Oczywiście nie wszystkie. Druga sprawa, że najlepsze okna można skopać nieprawidłowym montażem. Problem jest jeszcze bardziej skomplikowany ponieważ różni producenci podają parametry swoich produktów na podstawie różnych norm, co powoduje, ze pomiary czy badania robione są w odmiennych warunkach. Więc nawet porównanie parametrów tj. izolacyjność termiczna czy akustyczna podawana dla dwóch okien różnych producentów tak naprawdę nie oznacza tego samego. Pamiętać należy, że walka na rynku ma dwie odnogi - obcinanie kosztów i marketing. A marketingowcy, jak to w reklamach - nie zawsze mówią całą prawdę. A na to co mówią, trzeba brać poprawkę Wszelkie certyfikaty, dyplomy, nagrody, medale z targów - to elementy gry marketingowej. A my, konsumenci nie możemy dać się zwariować. Jeśli biorę do ręki dwie wyceny okien. Te same profile, te same okucia, nawet szyby z tej samej fabryki. A różnica w cenie ponad 30%. I ja zapytam, które lepsze?? Po tym przydługim wywodzie potwierdzę Ci ponownie. Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, które jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts