Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

no proszę się nam rozkręcili:)

tak na szybko to vetrex lepszy do dako

krispol lepszy od portosa

wszystko oczywiście o producentach nie o ich produktach bo można porównywać różnie i będzie wtedy inaczej

co do dobroplastu to się uśmiałem :)

drutex też ma .... płacisz masz :)

Pilka okno 340 jako PSK to gratuluje czy nikt w salonie vetrexu i dako nie zaproponował HS?!!

przy takiej szerokości to mimo automatu w klamce użytkowanie okna będzie trudne

rolety nadstawne na suwanke też ?

oj chyba by się troszkę kwiatków znalazło

ale moja wina nie dopilnowałem zerkania

vze tylko nie mów że będą dwie szyby i 70 mm profil nie chcę nic mówić ale to już z automatu wyklucza montowanie okien bo ciężko będzie utrzymać współczynnik Uw -1,2 a tak jest w prawie budowlanym ale mniejsza prawo ważniejsze jest twoje oszczędzania

ale ok może ja się nie znam:)

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witek86 - toś mnie teraz zmartwił. Okna już zamówione. Proponowali HS ale termin oczekiwania 6 tygodni to dla nas za długo. Okna mają być do 21 dni. Chcemy jak najwięcej podgonić w tym roku. A i ponoć w HS jest zimny próg. Nasze okno tarasowe będzie otwierane na 150 cm. Mam nadzieję, że będzie ok. Powiem jak dostaniemy. :)

Skrzydło otwieralne ma 150 cm. Mam rolety nadstawne termolux pancerz, też dzielone na dwa skrzydła. Z napędem Portos. Takie same mam na resztę okien ale otwierane ręcznie.

Jeśli chodzi o zimny próg to w samych firmach od okien mi o tym wspominali i czytałam na forum. Tak naprawdę wolałabym HS. Jednak i czas oczekiwania i dodatkowe koszty mnie przekonały do PSK.

Witam,

WITEK, nie napisałem, ze kupiłem okna z przytaczanych ofert ;) Ale wiesz w co celowałem, to pewnie i zgadniesz producenta ;)

Czy ktoś może polecić swojego stolarza, który robił schody?

Zastanawiam się, czy robić drewniane czy betonowe+drewno. Myśleliśmy o dywanowych, ale cena, która dostaliśmy nieco nas ostudziła.

Skrzydło otwieralne ma 150 cm. Mam rolety nadstawne termolux pancerz, też dzielone na dwa skrzydła. Z napędem Portos. Takie same mam na resztę okien ale otwierane ręcznie.

Jeśli chodzi o zimny próg to w samych firmach od okien mi o tym wspominali i czytałam na forum. Tak naprawdę wolałabym HS. Jednak i czas oczekiwania i dodatkowe koszty mnie przekonały do PSK.

zapytaj czy skrzynka na PSK ma konsole i ile?

Ci co powiedzieli że HS ma zimny próg to powinni zająć się czymś innym jak sprzedawaniem okien ,niski próg w balkonie tarasie i suwance będzie zimy za HS płaci się tyle bo właśnie to jedyny system z niskim progiem gdzie jest to tak zrobione by było ciepło:)

ehh

Zazwyczaj jak słyszę takie coś to albo ktoś nie ma w ofercie albo boi się montować -ale suwanka powyżej 300 cm traci swój urok jak przychodzi ją otwierać i zamykać ... a przy 3 szybach gdzie będą 6 mm trochę to waży

ale już nie roztrząsam bo i tak już po:) teraz pozostaje dobrze zamontować

To mnie trochę Witku zmartwiłeś tym oknem. Mam nadzieję, że nie będą tak ciężko się przesuwać. Na szczęście mamy jeszcze jedno wyjście na taras od strony kuchni to pewnie częściej będziemy korzystać. ;).

Dzięki Wam za info o drzwiach. Zawsze to więcej czasu do namysłu. Poszukam jakiś tanich na tymczas, a się je później przeniesie do domku narzędziowego.

Dziś montują nam szambo. Chciałabym już teren ogrodzić i zająć się powoli przedogródkiem :)...na ile się da. Ogród od strony tarasu już rośnie powolutku.

Asterixx znalazłeś może dobrego elektryka? możesz polecić? Czy ktoś z Was ma namiary na kogoś dobrego? tak przy okazji jakie są stawki za inst. w domu?

Sam jestem elektrykiem, ale nie robilem instalacji u siebie. U innych tez nie robię. Nie mam na to czasu. Mam czlowieka, ktory mi robi instalacje. Szczerze pisząc jestem mega zadowolony. Ale musze tutaj dac kilka słów wyjasnienia.

Czlowiek ten jest bardzo dokładny a przy tym bardzo powolny. Moj dom robi 8 albo i 9 tygodni. Fakt, mam naprawde bardzo duzo kabli. Szacuje, ze okolo 2,5 do 3 kilometrów. Pracuje sam, co tez powoduje, ze pewne rzeczy idą wolno. Ale zaangazowania i precyzyjności mu odmówić nie mogę :) jeszcze nie widzialem tak precyzyjnie wykonanej instalacji. A widzialem setki budow ;)

Pan ten jednakże nie jest elektrykiem, wiec musi miec jasne i precyzyjne wytyczne i dane co ma byc zrobione, rysunki,schematy itp. Moja instalacja jest specyficzna, bo jest przygotowana pod rozwiązania (tfu, nie lubie tego sformułownaia) inteligetne. I wiedzialem co i jak ma robic, co mu przekazywałem. Dawałem rysunki z tym co i gdzie ma doprowadzić, jakie przewody układać, itp.

Tak więc ostatecznie .... ja jestem bardzo zadowolony pomimo bardzo długiego czasu realizacji. Ale inwestor, ktory wie tylko gdzie ma byc światełko i gdzie włączniki, to może byc dla tego fachmana za mało. Choc uczy sie szybko, wiec pewnie dałby radę.

Stawek na rynku nie znam, ale sadze, ze wachaja sie od 30 do 60 pln/punkt w zależności od zakresu prac.