Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa lubuska

aaisaa

Recommended Posts

Ania !!! napisze tak w projekcie miałem piwnice pod całym domem. Posłuchaliśmy głównie jednej osoby która miała pojecie o budowaniu i doradziła nam abyśmy jak już chcemy piwnice bardzo to ją o połowe zmiejszyć koszta sie zmiejszą bo napoczatek niemieliśmy pojecia o budowaniu (pewnie nadal niemam pojecia :D :lol: :D :lol: o budowaniu) noi gościa posłuchaliśmy nawet polecił swojego znajomego przeprojektował piwnice nawet zakupiliśmy projekt szmba od tego projektanta ale to już nie ważne :).

Piwnica zostałą wybudowana zgodnie z nowym projektem po wykonaniu ŁAW i powymurowniu ścian piwnicznych chwyciliśmy sie zdgłowe co my zrobiliśmy mało co oszczedziliśmy bo fundamenty trzeba było lać Kaskadami czy jak to sie zwie ale i tak prawie bloczki trzeba bylo kłaść od samego dołu tak jak piwnica.

Jak przyszło do zasypywania to było nam żal :( straconych m2 trzeba było pare bloczków dać wiecej płyty na strop i piwnica była by, kasy sie tylko troche zaoszczedziło, jesli Ty masz murować też sciany a potem zasypywać to niewiem żal mi było

TERAZ MI BRAKUJE TYCH POMIESZCZEŃ CO mogły by być w tej piwnicy.

Napewno za pare lat bedzie trzeba wymurować jakieś pomnieszczenie gospodarcze na wszystkie narzedzia warzywa i te inne bajery a jak bym miał ta piwnice to nie trzeba było. Teraz to ja mam takie pomieszczenia w piwnicy Kotłownia, kuchnialetnia-pralnia, pokoik 9m2 chyba, pod schodami schowek na narzedzia, i małe pomieszczenie na słoiki chyba 4 m2 noi korytaż. Okna w kuchni i w pokoju są prawie wymiarowe czyli luz tak jak by było U ciebie.

Piwnica super sprawa a zwłaśzcza jak sie mieszka na wsi a pozatym gdzie auto bedziesz chowała noi zawsze jest mało miejsca w domu a piwnice to juz możesz wdług swojego widzi misie zaprojektowac oczywiście ściany nośne muszą sie zgadać z góra wiec jak co możesz dać namiary na projekt swój to zobacze jak masz rozplanowany parter z ciekawości :D

Jesli czujesz że dasz rade etapami ale dasz rade finansowo to ja jestem za Piwnicą nie wszyscy moga mieć piwnice bo to poziom wody jest wysoki a uciebie aż sie chyba prosi co ? A koszta możesz troche sama zmiejszyć tzn z pomoca męża jesli ma tylko ochote a umnie było tak TYNKI w piwnicy zrobił pewien Pan z wiostki zufany tynkaz tynkował pod jednym warunkiem że musiałem mu pomagać bo wsumie już nie pracuje w tym fachu, Podłogi wszystkie w piwnicy Ja i moja rodzinka wykonała w garażu też nie jest to trudne trzeba mieć rurki betoniarke i checi a materiały sie zwrucą czyli styropian cement i zbrojenie no do murowania to nie na mawiam :D bo bym sie tego nie podjoł może płytki też sam położe a co tam nie muszą byc super a pozatym w kotłowni juz sam położyłem lastryko i jest OK tylko jeszcze nie zafugowałem ale tak umnie jest zrobie coś ale nie dokońca odrazu :D

dobra sie rozpisałem jak zanudziłem to SORYY wrazie czego to zadawaj pytanai aha z piwnicy mam wyjście na zwenatrz przydaje sie bardzo nie trzeba wchodzić przez dom uciebie by sie pewnie wchodziło przez garaż do góry.

Pozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej! hej! Trzy dni nie miałam komputera- modernizował się.Wyjaśniła się sprawa z budową w drodze nitki gazu- o której pisałam wcześniej.Parę osób złożyło już wnioski i gazowni opłaca się budować nitkę! :D Koszt przyłącza do budynku dla wszystkich ( tych którzy będą budować się w najbliższym czasie lub póżniej) wyniesie 960,00.Do tych pór wszystko układa się ok. :D (oby nie zapeszyć) FUNIA domek superek, b. funkcjonalny! też bym chciała taki, ale z wiadomych względów musi być mniejszy http://www.ciepledomy.pl/12866.xml?page=1 lub http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=09_W-7.12a(już z piwnicą, zamiana kuchni z pokojem) to moi faworyci.POZDRAWIAM

ARi dzięki za odpowiedz! :D nie zanudziłeś, wręcz przeciwnie.O wykończenie się nie martwię.Mój mąż wszystko umie zrobić sam ,gdyby nie praca sam zapewnie wybudowałby ten dom.Projekt, o ktorym myślimy to ten od lipinskich LMB 27(link jest wyżej).My tez chcemy zrobic dodatkowe wyjście z piwnicy.Przeraziły mnie koszty-bo 50.000 to chyba przesada(chodzi mi o stan surowy)!Pozdrawiam :D

:D

Funia przy mojej pierwszej tez miałam podobne problemy ( w 7 tygodniu pojawiło się krawienie i lezałam około miesiąca w szpotalu) ale wszytsko dobrze się skończyło i urodziła pięknego i dorodnego synka. A teraz musze się tez pochwalić , że za dwa miesiące spodziewam sie urodzić trzecie dziecko. Mam nadzieję, że będzie panna bo mamy dwóch chłopaków (chociaż oni prosza o braciszka, bo z dziewczyna to ponoć nie mozna grac w piłkę :lol: )

Pozdrawiam wszytskie kobiety budujące a w szczególności w ciąży. :D

Funia przy mojej pierwszej tez miałam podobne problemy ( w 7 tygodniu pojawiło się krawienie i lezałam około miesiąca w szpotalu) ale wszytsko dobrze się skończyło i urodziła pięknego i dorodnego synka. A teraz musze się tez pochwalić , że za dwa miesiące spodziewam sie urodzić trzecie dziecko. Mam nadzieję, że będzie panna bo mamy dwóch chłopaków (chociaż oni prosza o braciszka, bo z dziewczyna to ponoć nie mozna grac w piłkę :lol: )

Pozdrawiam wszytskie kobiety budujące a w szczególności w ciąży. :D

Rowniez gratulacje.

Karol N.

Gratulacje wszystkim spodziewajacym się potomstwa!!!! :D :D

Ari poprawie się. Przynajmniej spróbuję, bo ostatnio z czasem krucho. A bedzie go jeszcze mniej jak ruszymy z budowa. Niestety część obowiąków "budowlanych spadnie też na mnie.

Kochani mam pytanie - czy ktoś z Was zna firme która robi w Gorzowie lub w okolicy płyty żeranskie na strop (o Prefadomie juz wiem i znam cene). Chciałabym porównać ceny.

Myśle i myśle...... czy to tak wiekszość (z tej radości budowania :lol: ) NOWY DOM, KOLEJNE DZIECKO?.....bo mój mąż też coś jęczy. :wink: :evil: