Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

Mikazuu

240 to dużo, a nawet bardzo dużo (ja płaciłem po 120 za 35 tonową ciężarówkę) piach brali z nowobudowanej galerii Alfa. Niech gadają nie wiadomo co. Za 16 takich ciężarówek zapłaciłem 1900 złotych (podnoszę troszkę działkę). Trzeba tylko chłopaków poprosić ażebhy przywieźli bez gruzu. Aha robią to prawie legalinie... na początku krzyczą po 150 ale spokojnie do 120 zejdą.

Wysyłam kontakt do jednego z nich na priv.

Jeżeli macie trudny dojazd na działkę to raczej lipa, ale jeżeli jest taki że tak potężna ciężarówka wchodzi to nie ma problemu.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

CoolaTT, wielkie thx za namiary! :)

Też myślę, że 240zł to dużo jak za piach do zasypywania. A jeszcze jakie kity wciskają! Że z grubym żwirem problem, z gruzem tak samo, że transport jest ale zepsuty, ale kolega wozi za 150zł kurs..... :evil:

Jeszcze dziś sprawdzę ten kontakt. A dojazd mamy super utwardzony.... czarny asfalt :wink:

Też myślę, że 240zł to dużo jak za piach do zasypywania. A jeszcze jakie kity wciskają! Że z grubym żwirem problem, z gruzem tak samo, że transport jest ale zepsuty, ale kolega wozi za 150zł kurs..... :evil:

Jeszcze dziś sprawdzę ten kontakt. A dojazd mamy super utwardzony.... czarny asfalt :wink:

Mam pytanie, czy 240zł za wywrotke piachu do zasypywania fundamentów to dużo?

Powiem tak - jak masz czas to bywają okazje. Nie masz czasu - to gorzej.

Mi udało sie załatwić czarnoziem po 100PLN za wywrotkę. Bywa tak, że ludzie chca "pozbyć" sie piachu i "oddają" po 50-60 PLN za wywrotkę. Ja właśnie szukam takiej okazji, ale mi sie nie spieszy (potrzebuję do wyrównania terenu-a z tym mam czas do końca budowy).

Natomiast oficjalnie cena wywrotki piachu ze żwirowni to około 240PLN (taką cenę dostałem 2 m-ce temu jak potrzebowałem do fundamentu).

Czarnoziem znalazłem tanio (normalnie chodzi koło 300-400PLN), po prostu przejechałem się po mieście, zatrzymując przy wywrotkach i pytałem kierowców czy nie mają czegoś na zbyciu :wink:

Mikazuu i jak tam załatwiłeś piach??

hej

Właśnie się dowiedziałam, że opłaca się sprowadzać materiały budowlane z Niemieć. Unibud tak zaczął robić z wełną mineralną...

no cóż. gdybym wiedziała wcześniej, to nie kupili byśmy styropianu - to był akt desperacji, bo na wełnę kazali nam czekać do przyszłego kwietnia.... :o :o

dziś przyjechały parapety...już się montują.....

C I S Z A....

Czyżbym pisała sama do siebie? Grupa pewnie "zarobiona" na budowie.... i słusznie, bo pogoda doskonała. :)

Faktycznie, zarobiona... pleców nie czuję, kopałem rów pod kabel energetyczny...

hmm, plac budowy potrafi wykończyć - ja tez dzis nie czuję pleców...

... uspałam się na słońcu, doglądając budowania... :wink: :D

hej

Właśnie się dowiedziałam, że opłaca się sprowadzać materiały budowlane z Niemieć. Unibud tak zaczął robić z wełną mineralną...

no cóż. gdybym wiedziała wcześniej, to nie kupili byśmy styropianu - to był akt desperacji, bo na wełnę kazali nam czekać do przyszłego kwietnia.... :o :o

My pewnie będziemy ściągać ze Słowacji lub Czech, bo tam są - wystarczy zapłacić.

Znienawidziłam pobliskie składy budowlane, bo na wszystkie pytania jest jedna odpowiedz - "BRAK". :evil:

A ja dziś rozmawiałem z kolega, który pracuje w jakimś składzie budowlanym w Warszawie. Jedyny problem jest z wełną, reszta- dostępna od ręki bo na masową skalę zaczął sie import z Niemiec, Słowacji, czech a nawet - uwaga!- Meksyku! A lada chwila ma się pojawić pierwsze 10 tys ton cementu z ... Indii ;)

Ceny co prawda wysokie ale i tak chyba u nas jest drożej. U niego Porotherm 25 kosztuje 13 zł, tutaj ceny sięgają 17. zł

Proszę, tak oto Polska weszła do Europy ;)

Pozdrowienia dla wszystkich, mam nadzieję, że budowy rosną :)

Niecierpliwie czekam na obiecane zdjęcia od paru osób... i obiecane dzienniki budów.

I ja dodam coś od siebie, jestem na etapie wyboru pustaków, cegieł itd. i coś mi przyszło do głowy, żeby budować z pustaków z keramzytobetonu z opisu wynika, że materiał dobry, a co najważniejszy dostępny i tani. M2 wychodzi prawie dwa razy taniej niż z lewkowa. Tyle tylko, że trzeba ściany dozbrajać w spoinach, więc jeszcze muszę sprawdzić ile to całe zbrojenie by kosztowało. Na sierpień już umawiam ekipę, koparkowego, piach. Czekam na pozwolenie i kredyt. :) Jeszcze się nie zaczęło a tu człowiek zestresowany :)

Witam po małej przerwie:) Ściany rosną, że nie ledwo domek poznałem po tygodniu niebytności... wiem, wiem... dziennik... znajdę chwilę to zaczne i to ze zdjęciami:)

A teraz prośbę mam... Muszę zamówić trochę stempli (trochę... chyba z 500:( ) i jak się pewnie domyślacie szukam najprzystępniejszych cenowo ofert:)

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Na razie mam ofertę 1,50zł/mb.

znaleźliśmy architekta, miły i rzeczowy facet, co najważniejsze niedrogi chyba, za zagosp. działki, podpiwniczenie, przeniesienie komina, poszerzenie garażu i kilka drobnych zmian chce ok 1tys zł netto a to samo z funkcją kierbuda ok 2 tys. zł

chyba warto się skusić, no nie?