Robin2 13.06.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ajaj... chyba zasiałem ferment... Namawiałem od dawna paru budujących do założenia dziennika i sam sobie strzeliłem gola. Vittorio skoro masz WZ to pierwszy krok za Tobą Teraz tylko życzę cierpliwości przy staraniu się o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.06.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Robin 2, nie myślałeś, żeby się do systemu ochrony podłączyć? Ja nie miałam innego wyjścia i odpukać, na razie spokój. Elektryk juz w fazie instalacji mnie do tego namawiał ale ..jakos się nie zdecydowałem a teraz żałuję. Ale wiesz, jak to jest, to kolejne kilkaset złotych a wtedy tempo wydawania kasy było takie zawrotne że po prostu pożałowałem... No nic, mądry Polak po szkodzie. Tak na marginesie- dziękuję wszystkim za słowa współczucia ale ja nie dlatego napisałem o tej kradzieży Zaczałem się raczej zastanawiac, jakim źródłem informacji dla złodziei są nasze Dzienniki... Mój złodziej wszedł wiedząc, czego szukać. Zabrał tylko to, co mieściło się w torbę i przyniósł ze sobą odpowiednie klucze. Czy aby przypadkiem nie był uwaznym czytelnikiem zapisków? Hmm... ta myśl nie daje mi spokoju... Mysleże masz trochę arcji Robin Nawet jesli nie jest tak to sąd mamy gwarancje, ze tak ktoś nie zrobi Tylko skąd złodziej wie gdzie dokładnie jest nasz dom Czytałam kilka rad odnośnie niepodawania szczegołów itp np dotyczących lokalizacji A system alarmowy to chyba już nie coś nadzwyczajnego a powinna być wręcz norma Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 13.06.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 andrzejka A system alarmowy to chyba już nie coś nadzwyczajnego a powinna być wręcz norma No dobra moze i powinien byc ten alarm tylko jaki ? -za taki co to jak zacznie wyć to automatycznie wyje tez na post. policjii to chyba trzeba SLONO placic -a znów taki co to wyje tylko na moim podwórku czy zda rezultat w dobie powszechnej znieczulicy? a tak abstrahując od alarmu czy jak podpisywaliście umowy z waszymi wykonawcami to zawsze do was należała -woda, prad,wc i dostarczenie kontenera na smieci budow. bo to wszystko chyba kosztuje nie mało? aaa i czy jest wśród nowo rozpoczynających budowy-remonty ktos komu w niedawnej przeszlosci udało sie podpisać umowę ryczałtem za całość a nie za metr robocizny oddzielnie i za materiał oddzielnie bo tak właśnie chce moj wykonawca i nie wiem co mam robic bo gada fachowo i chyba zna sie na rzeczy tylko w takim układzie nic nie da sie zaokraglic na moja korzysc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halina67 14.06.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam wszystkich serdecznie !!!Mam ciągle zastój na budowie majster postanowil wyjechac za granicę ale juz za 2 tyg wraca to moze cos sie ruszy. Budowa stoi za to wandale grasują wczorajszej nosy wybili mi szyby w 3 oknach. Policja szukała z psem i nic. Mam dobrych sasiadow bo przynajmniej wezwali policje. Ręce opadaja jak czlowiek stara sie a grupa pijanych wyrostkow wyżywa sie na szybach. tak to jest jednych odwiedzaja zlodzieje innych wandale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.06.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A ja na swoja budowe mam podlaczona do systemu w firmie ochroniarskiej. Dodatkowo mam zainstalowane jak na razie 2 kamery/nie kosztuje to zbyt duzo/Do tego jeszcze kawalek komputera, z dyskiem twardym na ktorym jest wszystko rejestrowane. Twarz rozpoznaje sie bez problemu /nawet w nocy jezeli odleglosc nie jest duza/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 14.06.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 CoolaTT A ja na swoja budowę mam podłączoną do systemu w firmie ochroniarskiej. Dodatkowo mam zainstalowane jak na razie 2 kamery/nie kosztuje to zbyt duzo/ właśnie czyms takim jestem zainteresowana czy moge prosić o troche wiecej szczegółów jak szybko i w jaki sposób mieliby reagować w razie czego czy sprawdzałeś skuteczność ich reakcji no i najważniejsze ile miesięcznie taka przyjemność kosztuje bardzo proszę o info moze byc na prv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.06.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 co tam na priva, wal na forum, jest pewnie więcej osób które to interesuje, sam też chcetnie poznam orientacyjny koszt takiej przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 14.06.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 czy jak podpisywaliście umowy z waszymi wykonawcami to zawsze do was należała -woda, prad,wc i dostarczenie kontenera na smieci? i czy jest wśród nowo rozpoczynających budowy-remonty ktos komu w niedawnej przeszlosci udało sie podpisać umowę ryczałtem za całość a nie za metr robocizny oddzielnie i za materiał oddzielnie Elzinia, wodę i prąd musisz dostarczyć, bo jak mają budować? Jeżeli nie chcesz po budowie znajdować w przyszłym ogródku niespodzianek w postaci uzytego papieru toaletowego- lepiej załatw WC. Co do smieci- ja wywoziłem sam ale możesz pod koniec budowy zadzwonić do MPO- przywiozą Ci kontener, załadujesz to, co bedzie i po sprawie. Pozostałościami pustaków, dachówek itp- możesz utwardzić wjazd na działkę. Co do ryczałtu za budowanie- porozmawiaj z RobSto, on testował takie rozwiązanie. Pozdr. Robin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Kazda firma ochroniarska z terenu Bialgostoku moze Ci cos takiego zalozyc. Odnosnie kamer to sam je zakladlem. Mam 2 widoczne oraz 4, o ktorych moge powiedziec ze sa na dzialce i nie jest to blef.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 14.06.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Robin2 Elzinia, wodę i prąd musisz dostarczyć, bo jak mają budować? Jeżeli nie chcesz po budowie znajdować w przyszłym ogródku niespodzianek w postaci uzytego papieru toaletowego- lepiej załatw WC. Co do smieci- ja wywoziłem sam ale możesz pod koniec budowy zadzwonić do MPO- przywiozą Ci kontener, załadujesz to, co bedzie i po sprawie. Pozostałościami pustaków, dachówek itp- możesz utwardzić wjazd na działkę. Co do ryczałtu za budowanie- porozmawiaj z RobSto, on testował takie rozwiązanie. Dzieki Robin2 coz tak myślałam ze te wszystkie koszty mi sie nie upieką no ale zawsze lepiej zapytać niz potem żałować a propos egz. muratora to bardzo dziekuje za chec pomocy i pierwotnie b.chciałam z tego skorzystać ale po przemyśleniu i z orjetowaniu sie jak ten poradnik jest trudno dostepny wole nie ryzykować bo a noz widelec jakiś by uległ uszkodzeniu(mam dwóch rozbójników w domu) a po za tym teraz tyle na głowie ze i z czytaniem i potem z oddaniem miałabym maly kłopot wiec wole nie ryzykowac i nie bede robic zamieszania niemniej jednak za propozycje dziekuje i bardzo doceniam CoolaTT Kazda firma ochroniarska z terenu Bialgostoku moze Ci cos takiego zalozyc. OK dobrze powiedzmy ze moze ale ze ty znasz to z praktyki a nie z ulotki czy reklamy sprzedawcy tej uslugi to moze szepnij pare slow jak dalece jest to skuteczne w praktyce a jak nie możesz powiedziec ile cie to kosztuje dokladnie to choc podpowiedz nam w przybliżeniu no tak mniej wiecej od -do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 15.06.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Zaczałem się raczej zastanawiac, jakim źródłem informacji dla złodziei są nasze Dzienniki... Mój złodziej wszedł wiedząc, czego szukać. Zabrał tylko to, co mieściło się w torbę i przyniósł ze sobą odpowiednie klucze. Czy aby przypadkiem nie był uwaznym czytelnikiem zapisków? Hmm... ta myśl nie daje mi spokoju... nie jesteś pierwszym z forum, któremu sie to zdarzyło. było wiele takich przypadków, komuś (nie pamiętam nicka) ukradziono nawet piec! szkoda tylko, ze miejsce które ma służyć wymianie doświadczeń i pomocy innym budującym jest nawiedzane i czytane przez złodzieji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 16.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Jeśli chodzi o alarm - przerabiam temat - kładą kable: - koszt całości - ok 3000 materiały+robocizna Istalacja wyje na działce+powiadamia (jeśli masz tel.stacjon) ciebie lub policję lub teściową - jak chcesz. Jest możliwość - jeśli nie masz telefonu stacjonarnego - podłączenia karty sim GSM (dobre podczas budowy-jak i potem) Oczywiście dodatkowo można podpisać umowę na monitoring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 16.06.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Nie wiem kim jestescie z zawodu ale instalacja alarmowa nie jest wcale trudna do zalozenia. W moim przekonaniu 3000 to troszke duzo jezeli chcecie to w tygodniu popytam o taka instalacje alarmowa z instrukcja typu 'krok po kroku'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 16.06.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Instalację można mieć i za 1500 PLN, pytanie czy chcesz: - żeby działała - nie budziła cię 3 razy w nocy lub dręczyłą jak jesteś w pracy Na każdym elemencie można oszczędzić. - kable - koło 200-300 pln (ilość metrów) - centrala - 500 -800 pln (zależy od ilości czzujek) - 2 x syrena -100 szt - czujki (ceny różne - zależy od jakości i ilości) - 300 - 800 pln - klawiatury - 2 szt - 150-300 pln sztuka - opcja - dostawka do GSM (brak stacjonarnego) - 500-800 - robocizna 300-500 i się zbiera..... Chyba że głęboko się mylę elzinia70aaa i czy jest wśród nowo rozpoczynających budowy-remonty ktos komu w niedawnej przeszlosci udało sie podpisać umowę ryczałtem za całość a nie za metr robocizny oddzielnie i za materiał oddzielnie Jak Robin już pisał - ja mam taką umowę, ale mój wykonawca coś już wspominał o tym że po ostatnich wydarzeniach cenowych - "to ma gdzieś takie umowy". Ale myślę że zostanie przy tym rozwiązaniu. Ma ono swe plusy i minusy. Jak masz jakieś pytania - pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 17.06.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Nie wiem kim jestescie z zawodu ale instalacja alarmowa nie jest wcale trudna do zalozenia. W moim przekonaniu 3000 to troszke duzo jezeli chcecie to w tygodniu popytam o taka instalacje alarmowa z instrukcja typu 'krok po kroku'. CoolaTT, jeżeli dowiesz się czegos- daj znac. Jestem bardzo zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 17.06.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 RobSto eśli chodzi o alarm - przerabiam temat - kładą kable: - koszt całości - ok 3000 materiały+robocizna Istalacja wyje na działce+powiadamia (jeśli masz tel.stacjon) ciebie lub policję lub teściową - jak chcesz. Fajnie z tym powiadamianiem (jak rozumiem to jakiś mechanizm odp. za te funkcje )oby jak ten alarm wyłby na policji to wywoływałby jakąś pożądaną przez nas reakcje a nie tylko ból głowy posterunkowego i to jeszcze gratis CoolaTT Nie wiem kim jestescie z zawodu ale instalacja alarmowa nie jest wcale trudna do zalozenia. W moim przekonaniu 3000 to troszke duzo jezeli chcecie to w tygodniu popytam o taka instalacje alarmowa z instrukcja typu 'krok po kroku'. Coz ja jestem totalnym niemal laikiem elektrycznym:D a moj mąż lekarz -wiadomo wiec jestem jak najbardziej za RobSto Jak Robin już pisał - ja mam taką umowę, ale mój wykonawca coś już wspominał o tym że po ostatnich wydarzeniach cenowych - "to ma gdzieś takie umowy". Ale myślę że zostanie przy tym rozwiązaniu. Ma ono swe plusy i minusy. Jak masz jakieś pytania - pisz. coz wlasnie wiekszosc wykonawcow to chyba dochodzi do takich samych przemyslen co ten twoj co do pytan to tych mi nie brakuje: 1.czy twoj wykonawca robi tez remonty przeróbki starych domow 2.co uwazasz za minus takiej umowy ryczaltowej 3.czy moge prosic o kontakt do twego wykonawcy Kurcze chyba rezygnuje z tego wykonawcy co wczoraj juz miałam podpisywać z nim umowe cościk nie podobał mi sie jego kosztorys : glazura 52zl/m2 kucie ściany (zeby obejrzeć rury c.o.) 40zl/za punkt zdjecie kaloryf. 60zl/szt powieszenie kalorf.100/szt zrobienie schodów na trzech poziomach 12 000 zł to są wszystko same robocizny bez materiałów prosze o opinie czy to jest taka cena standardowa choc nie najniższa jak to określił wykonawca czy jednak nie ? bo mi sie bardzo nie podobają te ceny (nie zapamietalam reszty cen, a gosciu nie chcial mi dac wzoru umowy do domu tylko powiedział ze prześle mejlem ale raczej czarno widze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 17.06.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 hej pare dni mnie nie było na forum , a tu czytam ze złodziejstwo na budowach grasuje , współczuje ci Robin bo 3 tys to w czasie budowy kupa kasy. Ja mam inny "problem" podczas ściągania humusu i usuwania małych brzózek z działki na jednym znaleźliśmu gnizado ptasie , z pięcioma maleństwami hmm i co robic drzewko stoi no tak mniej więcej gdzie bedą drzwi wejściowe , do wylewania fundamentów mam jakies 3 tygodnie max , więc mam nadzieje ze jakoś sie odchowaja do tej pory a na marginesie ile płacicie za bloczki fundamentowe wymiar 38/24/12 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 18.06.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 co do pytan to tych mi nie brakuje: 1.czy twoj wykonawca robi tez remonty przeróbki starych domow 2.co uwazasz za minus takiej umowy ryczaltowej 3.czy moge prosic o kontakt do twego wykonawcy Kurcze chyba rezygnuje z tego wykonawcy co wczoraj juz miałam podpisywać z nim umowe cościk nie podobał mi sie jego kosztorys : glazura 52zl/m2 kucie ściany (zeby obejrzeć rury c.o.) 40zl/za punkt zdjecie kaloryf. 60zl/szt powieszenie kalorf.100/szt zrobienie schodów na trzech poziomach 12 000 zł to są wszystko same robocizny bez materiałów Odpowiedzi: 1. niestety buduje tylko nowe i na ten rok ma już roboty zagwarantowane 2. minusem umowy jest zawyżenie jej ceny - wykonawca chce się zabezpieczyć na wszeelki. W momencie podpisywania umowy na pewno jesteś kilka złotych w plecy. Dlatgo opłaca się to w takich czasach szybko rosnących cen i przy umowie długofalowej na wykonanie dużej ilości robót, gdzie zakup materiałów jest rozłożony w czasie. 3. jeśli planujesz remont w przyszłym roku to daj znać to wyślę na priv i będziemy go przekonywać do remontu Jeśli chodzi o ceny króre pisałaś to na 100% 52 zł za glarurę (nawet ze skuciem starej jeśli trzeba) - to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 18.06.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 RobSto 1. niestety buduje tylko nowe i na ten rok ma już roboty zagwarantowane i coz niestety nie dosc ze to stary dom to jeszcze chce go wyrychtować do jesieni 2. minusem umowy jest zawyżenie jej ceny - wykonawca chce się zabezpieczyć na wszeelki. W momencie podpisywania umowy na pewno jesteś kilka złotych w plecy. Dlatgo opłaca się to w takich czasach szybko rosnących cen i przy umowie długofalowej na wykonanie dużej ilości robót, gdzie zakup materiałów jest rozłożony w czasie. 3. jeśli planujesz remont w przyszłym roku to daj znać to wyślę na priv i będziemy go przekonywać do remontu niestety nie jestem w stanie czekac bo dom jest w takim stanie ze z malymi dziecmi to będzie zima tam niefajnie a to juz będzie dla mnie podwójny problem Jeśli chodzi o ceny króre pisałaś to na 100% 52 zł za glarurę (nawet ze skuciem starej jeśli trzeba) - to dużo. ZGADZAM SIE W ZUPELNOSCI i dlatego szukam ekip solidnych ale takich co nie zedra ze mnie skory najpilniejsze teraz to rozwalenie starych schodow wybudowanie nowych i wyburzenie paru starych scianek i dobudowanie nowych BLAGAM jesli znacie jakies kontakty do budowlancow co by mogli sie tego podjac to prosze o ich namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 18.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 SORY pomieszalo mi sie cytowanie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts