żużaczek 22.06.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 ach te żony Ja uparlam sie przy schodach pełnych. W ogóle to chcialam betonowe ale okazało sie, ze sie nie da (ponoć za mało miejsca wrrr). No zobaczymy te drewniane. nie cierpię skrzypienia drewna, wiec mój luby dostał dyrektywę "Jak będa skrzypiec to podpalę".... ale hm... ponoc wszystkie drewniane skrzypią...lalala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 22.06.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 żużaczek ach te żony Ja uparlam sie przy schodach pełnych. W ogóle to chcialam betonowe ale okazało sie, ze sie nie da (ponoć za mało miejsca wrrr). No zobaczymy te drewniane. nie cierpię skrzypienia drewna, Ja tez wolałabym betonowe ponieważ wydaja mi sie bardziej wytrzymałe i stabilne a poniewaz moje schody nie beda w salonie tylko w tak jakby wydzielonej klatce schodowej to i miejsca jest dosc ale i w sumie to skrzypienie to tak bardzo by nie przeszkadzało wiec u mnie to chyba przeważą względy ekonomiczne wiec jesli uda mi sie zamowic schody w tej cenie co Robin to beda drewniane mam nadzieje ze w tej kwocie 6000 to jest juz ujety również montaz a co do problemu z majstrami to nie moge znalesc wlasnie kogos kto by sie zgodzil i mial wolny termin i byl godzien zaufania do zrobienia trzech rzeczy: schody wyburzenie czesci scian nosnych, i fundamentow dobudowanie kawałka jednego pietra i no i chodzi o to zeby to byl ktos do kogo ma sie zaufanie zeby za pare lat chata sie nie rozpadala na pol w tym temacie prosze o wszelkie kontakty i jakakolwiek pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 22.06.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 acha , no i wszędzie w "betoniarniach", podaja cene netto , więc do tego jeszcze 22% vatu trzeba doliczyc , mi zaproponowali 2.80 za bloczek , po doliczeniu vatu i cenie transportu taniej mi wyszło w moim składzie budowlanym a gdzie, jesli można wiedzieć, kupwałaś te bloczki i najważniejsze jak z ich jakością, co o tym sądzą majstry Twoje? "Majstry" to by chcieli układacz klocków lego najlepiej:-) A tak na marginesie,moze komu potrzebna ekipa na"Gwałt"??albo na "wczoraj""?? Pozdrówka dla wszystkich:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.06.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 a tak wracając do tych bloczków po 3,20 (w Kościukach jak pisze woy_r) czy 3,5(z postu Urszulli, ale nie wiemy jaka produkcja) to czy ktoś coś może powiedzieć o ich jakości, albo też mmoże znacie taniego producenta dobrych jakościowo bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.06.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 a tak wracając do tych bloczków po 3,20 (w Kościukach jak pisze woy_r) czy 3,5(z postu Urszulli, ale nie wiemy jaka produkcja) to czy ktoś coś może powiedzieć o ich jakości, albo też mmoże znacie taniego producenta dobrych jakościowo bloczków? Powiem tyle: W moim przekoaniu jeżeli ktoś mówi o gorszej lub lepszej jakości bloczków to chyba śmie żartować. Wpływ na jakość bloczka może mieć tylko i wyłącznie klasa betonu /a wg mnie określa to PN - polska norma/. Gwarantuję też, że wszystkie podlaskie firmy budujące bloki po 6000/m2 używają do budowy najtańszych dostępnych na rynku materiałów. Dlatego też włóżcie między książki tą gadaninę o tym, że bloczek z Kościuk jest lepszy od Rakbudowskiego, a jeszcze skąd inąd lepszy niż ten z Kościuk. Będąc w jednej z hurtowni rozśmieszyła mnie też wypowiedź jednego z handlowców, który twierdził /2 miesiące temu/ - że jego bloczek jest droższy, bo jest lepszy. Wtedy w Rakbudzie bloczek 38 kosztował 2,93 brutto w w hurtowni z wielką łaską można go było dostać za 4+VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.06.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mam jeszcze jedną radę dla podlaskich budujących: Wokoło białegostoku jest kupa miast i miasteczek, których niekoniecznie dotyczy boom budowlany /Hajnówka, Bielsk Podlaski, Narew, Mońki,Grajewo, Sokółka/. W miejscowościach tych też są hurtownie materiałów budowlanych i to takie do których wchodzi się z przyjemnością. Gdzie jest uprzejmy handlowiec /często właściciel/ po negocjacjach często można wynegocjować naprawdę fajne ceny /nawet bardzo fajne/ - często także także oferują transport "przy okazji" do Białegostoku. W taki sposób kupiłem materiały do fundamentu: kupując styrodur, folię kupełkową, klej do syropianu, dysperbit i izolbet - zostało mi w kieszeni 500 zł. Wydałem na to wszystko 2000 zamiast 2500, które to zaoferowała najtańsza firma w Białymstoku. Obecnie sprawdzałem kominy: i tu szok 2500 zamiast 3850 na sztuce - tak to zarabiają hurtownie białostockie, które wmawiają nam że dzielę się z nami rabatami....... Nie wierzcie w żadne ich słowo. Aha jakbyście się wybrali do jakiegoś miasteczka t6o się targujcie bo ceny na półkach są podobne do tych w Białymstoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 24.06.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 a tak wracając do tych bloczków po 3,20 (w Kościukach jak pisze woy_r) czy 3,5(z postu Urszulli, ale nie wiemy jaka produkcja) to czy ktoś coś może powiedzieć o ich jakości, albo też mmoże znacie taniego producenta dobrych jakościowo bloczków? Powiem tyle: W moim przekoaniu jeżeli ktoś mówi o gorszej lub lepszej jakości bloczków to chyba śmie żartować. Wpływ na jakość bloczka może mieć tylko i wyłącznie klasa betonu /a wg mnie określa to PN - polska norma/. Gwarantuję też, że wszystkie podlaskie firmy budujące bloki po 6000/m2 używają do budowy najtańszych dostępnych na rynku materiałów. Dlatego też włóżcie między książki tą gadaninę o tym, że bloczek z Kościuk jest lepszy od Rakbudowskiego, a jeszcze skąd inąd lepszy niż ten z Kościuk. Będąc w jednej z hurtowni rozśmieszyła mnie też wypowiedź jednego z handlowców, który twierdził /2 miesiące temu/ - że jego bloczek jest droższy, bo jest lepszy. Wtedy w Rakbudzie bloczek 38 kosztował 2,93 brutto w w hurtowni z wielką łaską można go było dostać za 4+VAT. Słusznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.06.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 no wydaje się ze słusznie, tylko znam np. jedną firmę produkującą bloczki w jednym z miast powiatowych, bloczki które nawet laik w tym zakresie po barwie i strukturze porównując z innymi zakwalifikuje jako conajmniej podejrzene (też beton towarowy z tej firmy jest źle oceniany przez okolicznych budowlańców), poza tym bloczki naprawde są rózne, i nie zawsze tanie są złe a drogie dobre, mój stary jest murarzem i w zasadzie na jego opiniach się opieram, twierdzi ze dobrym bloczkiem ściany "same się stawiają" a czasem inwestor kupi towar który nie trzyma wymiarów, i to jest największą bolączką podczas murowania, tego właśnie chciałbym uniknąć... także wybaczcie ale nadal twierdzić będę że są zróżnicowane jakościowo bloczki Wtedy w Rakbudzie bloczek 38 kosztował 2,93 brutto chodzi Ci o Rak-bud w Księżynie? jakieś 2 mies temu na telefon uzyskałem tam info że nie produkuja 38x24 a tylko 24x24 (takie też mają na www) i cena z transportem do 50km to 3,50 brutto/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 25.06.2007 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 no wydaje się ze słusznie, tylko znam np. jedną firmę produkującą bloczki w jednym z miast powiatowych, bloczki które nawet laik w tym zakresie po barwie i strukturze porównując z innymi zakwalifikuje jako conajmniej podejrzene (też beton towarowy z tej firmy jest źle oceniany przez okolicznych budowlańców), poza tym bloczki naprawde są rózne, i nie zawsze tanie są złe a drogie dobre, mój stary jest murarzem i w zasadzie na jego opiniach się opieram, twierdzi ze dobrym bloczkiem ściany "same się stawiają" a czasem inwestor kupi towar który nie trzyma wymiarów, i to jest największą bolączką podczas murowania, tego właśnie chciałbym uniknąć... także wybaczcie ale nadal twierdzić będę że są zróżnicowane jakościowo bloczki Wtedy w Rakbudzie bloczek 38 kosztował 2,93 brutto chodzi Ci o Rak-bud w Księżynie? jakieś 2 mies temu na telefon uzyskałem tam info że nie produkuja 38x24 a tylko 24x24 (takie też mają na www) i cena z transportem do 50km to 3,50 brutto/szt "same sie stawiaja" Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 25.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 wracając do tematu bloczków , ja kupowałam z Farbudu, co prawda nie bezpośrednio ale przez skład bud , cena wyszła mi tak sama jak bym bezpośrednio kupowała , co do jakości to trudno powiedzieć , przyjechała do mnie ciężarówka zwaliła na kupę i z tego co sie przyglądałm żaden nie pękł , A mysle ze to najlepszy test dla bloczka jeśli jeden uderza w drugi i nie pęka , hhmmm tak na babski rozum heheh. A tak na marginesie moze ktoś z was ma odsprzedać deski na szalunek do fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 25.06.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam a ja z troszke z innej beczki prosze czy ktos moze mi podrzucić namiary do architekta co by niedrogo wziął za projekt remontu i od razu za kierownictwo coz moj urok własny nie dziala tak jak zony Eddiego gosc zakrzyknal za projekt i kierownictwo 4000 zl no coz tam nie ma znow tak wiele poprawek co by (jak mi sie wydaje)uspawiedliwialo taka cene prosze jak macie jeszcze namiary do waszych architektow to bardzo poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 25.06.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 to ja się może powtórzę z pytaniem, czy orientujecie się w jakiej cenie jest teraz beton B-20?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 25.06.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 O ile się nie mylę to w Rakbudzie 274 m3 z pompowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 26.06.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 mam nadzieję, że to brutto (chociaż i tak qrde o jakieś 10% więcej niż miesiąc temu:( )A minister krzyczał, że ceny spadają... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 26.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Brutto, brutto. A beteno podrożał dlatego że od 1 czerwca cementownie podniosły cenę o 18%. Smutne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 26.06.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A może ktoś z forumowiczów uzytkuje pompę ciepła?? Nie interesują mnie teoretyczne rozważania /czy się opłaca czy nie/, tylko wiadomości z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 26.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 CoolaTT, Twoje rozumowanie co do mniejszej ceny materiałów budowlanych w mniejszych miasteczkach jest logiczne... ale niekoniecznie tak sie dzieje w praktyce. Zaczynjąc budowe uruchomiliśmy nasze kontakty po okolicznych miejscowościach. Część sie sprawdziła. Ale (przykłady z 2 ostatnich dni)... odbieram telefon w sprawie dostawy betonu komórkowego. Super - mniejsza cena za bloczek, ale transport (niecałe 50km) kosztuje 3tys!!! A 2 miesiace temu ten sam transport z tego samego składu kosztował 200zl. Chcę kupic dachówkę Braasa. W składzie namawiaja usilnie "bierzcie, bo to dobra cena i ten model przestali produkować w tym roku, dlatego mamy taniej, bo chcemy opróżnić plac". Brzmi rozsądnie. Po namyśle, dzwonię że ok pasuje i biorę. Ale upssss, cena wzrosła! Dlaczego?- pytam. Bo wie pani, wzrosła cena cementu i duzy popyt, braki w magazynach. Jaka zatem jest prawda - przestali produkować czy hurtownie spekuluja? Dla mnie wniosek jest jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 26.06.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam a ja z troszke z innej beczki prosze czy ktos moze mi podrzucić namiary do architekta co by niedrogo wziął za projekt remontu i od razu za kierownictwo coz moj urok własny nie dziala tak jak zony Eddiego gosc zakrzyknal za projekt i kierownictwo 4000 zl no coz tam nie ma znow tak wiele poprawek co by (jak mi sie wydaje)uspawiedliwialo taka cene prosze jak macie jeszcze namiary do waszych architektow to bardzo poprosze to raczej rynkowa cena adaptacja średnio kosztuje ok 1500zł, a kierowanie 1500- 2000zł na priv podesle Ci namiar na "forumowego - naszego" architekta, może on Ci pomoże? Ale budową nie pokieruje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.06.2007 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 ... Super - mniejsza cena za bloczek, ale transport (niecałe 50km) kosztuje 3tys!!! A 2 miesiace temu ten sam transport z tego samego składu kosztował 200zl. Mikazuu transport 50 km kosztuje 3000?? Sam osobiście wysyłam służbowo kilka dłużyc po 24 tony każa. Moja firma płaci im po 1,8 za km (netto) jeżeli robią kurs dwustronny (ok. 900 km) i 2,6 (netto) km jeżeli robią tzw kurs jednostronny (ok 450 km). Dlatego jeżeli ktoś mówi o takiej cenie transportu to chyba śmie żartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netoperek 27.06.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Byłem w tej samej sytuacji - przyszły papiery z milennium do podpisu i wpadł mi ten namiar. I z milennium nici Wysyłm Ci dane na priv. Też mogę prosić o namiary na ten kredycik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts