Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wildek,

rozumiem, że zaczynasz budowę i potrzebujesz materiałów na stan surowy?

Ja brałem z Genbudu na Dojlidach, podpisaliśmy umowę trójstronną pomiedzy nimi, wykonawcą i mną. Wykonawca na ich zlecenie budował mi stan surowy z ich materiałów w związku z tym prawie całość została objęta 7% VATem. Dostałem dobre ceny, bo troche sie targowałem. Dach robiłem z materiałów kupionych w Kamirze na Ciołkowskiego, tez dostałem dobre ceny- najlepsze spośród innych ofert.

Napisz, gdzie i z czego budujesz?

Budowac zamierzam w okolicach Suprasla. Material to u-220 lub suporex. Ceny jakie mi podano gdy odwiedzalem hurtownie, okolice Ciolkowskiego, byly takie same u wszystkich: u-220 - 6,10 brutto, suporex 12,50 brutto. Zastanawiam sie czy to jakas zmowa cenowa czy co? No i gora 5% rabatu - nawet gdy zamierzalem brac materialy na caly dom. Zadnej elastycznosci pod tym wzgledem. Dlatego wlasnie pytam o wasze doswiadczenia, bo macie juz to za soba. Dziekuje za wiecej informacji.

witam

EpoPS a w którym miejscu kupiłeś ten dom?? może będziemy sąsiadami 8)

pozdrawiam

Darqx - Jestesmy sasiadami czy nie? Zawsze miło poznawać nowych ludzi, tym bardziej sąsiadów :)

Hydraulicy położyli instalacje i podciągneli rurę ze studni do kotłowni, jutro wchodzą posadzkarze.

Pytanie: czy 17 zł za metr szpachlowania z malowaniem tynku cementowego , oraz 15zł regipsów - to dużo, mało, czy normalnie?

pozdrawiam

ROBIN2

To byly naprawdę świenie. Uwierz mi, że wolalabym zobaczyć krulika, no chyba, że te świenie znalazly by u mnie trufle to mogą sobie pochodzić.( naszczęście już ich nie ma) Ten obrazek pod moim nickeim to dzięki Tobie mam. Wielkie dzięki. Obrazek przedstawia zachód Slońca jaki sfotografowalam u siebie na dzialce latem.

Pozdrawiam Gocha

Pytanie: czy 17 zł za metr szpachlowania z malowaniem tynku cementowego , oraz 15zł regipsów - to dużo, mało, czy normalnie?

pozdrawiam

U mnie chłopaki szpachlują i malują po tynku i regipsie po 15 zł. Z tego co wiem to tanio. Jak szukałem jeszcze niedawno dostawałem oferty od 18 do 25 zł za metr (25 z ich materiałem).

Sumując - cena nie jest zła.

Nawiązując do tematu "co można na swej działce odkryć / zobaczyć" to ja donosze, że dzis telewizja mnie czegoś nauczyła.... :o

Dzięki programowi ogrodniczemu odkryłam, że mam na skalniaku jeżówkę (inaczej Echinacea). Piękny kwiat, z którego można robić nalewkę na grypę i przeziębienia. :)

Budowac zamierzam w okolicach Suprasla. Material to u-220 lub suporex. Ceny jakie mi podano gdy odwiedzalem hurtownie, okolice Ciolkowskiego, byly takie same u wszystkich: u-220 - 6,10 brutto, suporex 12,50 brutto. Zastanawiam sie czy to jakas zmowa cenowa czy co? No i gora 5% rabatu - nawet gdy zamierzalem brac materialy na caly dom. Zadnej elastycznosci pod tym wzgledem. Dlatego wlasnie pytam o wasze doswiadczenia, bo macie juz to za soba. Dziekuje za wiecej informacji.

Znam to z autopsji.

To chyba najgorszy rok do budowania! :-?

Do tej pory, najlepsza jakość obsługi była dla mnie w Silikatach. Kilka razy nawet udzielono mi tam rabatu, bez inicjatywy z mojej strony!

odkryłam, że mam na skalniaku jeżówkę (inaczej Echinacea). Piękny kwiat, z którego można robić nalewkę na grypę i przeziębienia. :)

aaa... jak naleweczka to ja się piszę ;)

mniam...

Hmmm, Robin ale to na gardło ma tylko działać.... podobno :wink: :)

A na inne stany zamierzam zrobić nalewke z pigwy, bo już jej owoce nadają sie do zbioru. To dopiero będzie mniam! :)

Kochani,

czy ktoś z Was układał (lub w niedalekiej przyszłości zamierza) polbruk?

Jaka jest cena takiej usługi?

Dostałem propozycję:

- kostka szara- 80 zł/m2

- kostka w kolorze- 85 zł/m2

- krawężnik- 50 zł/mb

koszty z robocizną, kostka 8 cm.

Czy to dobra cena?

prosze o info.

Krawężnik 50zł/mb - chyba 5 zł/mb (chyba że to naprawdę krawężnik a nie obrzeże) :lol:

Co do pozostałych cen to są na dzisiejsze czasy w normie ( zakładam, że polbruk z Hryniewicz).

U mnie fachowiec układał w lipcu po 23 zł/m2 z moimi materiałami.

Hej,

muszę się pochwalić: mam posadzki!!!!!!

:):):)

Martwi mnie tylko, że teraz będzie mały przestój i oczekiwanie na wolną chwilę glazurnika i malarza.

mogę polecić firmę od posadzek jak ktoś reflektuje. Są słowni, efekty mi się podobają (zastrzegam że nie jestem fachowcem), i są niedrodzy

pozdrawiam

Uwaga, teraz napiszę coś za co już się wstydzę:(

Chciałbym sobie ułożyć kawałek podłogi z panela, ale nigdy tego nie robiłem:(

Czy ktoś mógłby mnie oświecić jak to zrobić? Znaczy co warto dać pod (panele będę układał na deskach, bo to ma być na strychu i dlatego w ogóle jestem gotów się na to porwać:) ) i jakie panele układają się najłatwiej (o ile są jakieś rodzaje:) ) No i w ogóle wszystko w tym temacie:)

Pozdrawiam