Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

To rzeczywiście szykuje Ci się niezła przeprawa już od samego początku. :wink:

Ale może jest mokro, bo teraz ziemia lekko "puściła" - brak mrozu i sporo deszczu. U mnie na budowie także stoi miejscami woda, tak że kolejni dostawcy na widok rozmokłego podjazdu raczej nie sa pozytywnie nastawieni. :wink:

PS. Jutro montują mi rynny. Wreszcieeee.... :roll:

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A i jeszcze jedna moja ciekawość... jaki dom budujesz BERNADETKA? Napisz coś, wrzuć plan. :)

Witam

Przede mną jeszcze długa droga...

Na razie czekam na WZ do kwietnia...potem łączenie mojej wąskiej działki z sąsiada też wąską działką...i podział na 2 wymiarowe...geodeta...akt notarialny...i mam nadzieje że jeszcze w tym roku przed zimą stan surowy... o ile Gmina mi czegoś nie narzuci to domek będzie taki...

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4684a6a5b19e4

budować będę z keramzytu

Witaj Mienciel :D w grupie

Mam dobrego murarza ale on do końca roku jest zawalony robotą :-? ogólnie mówiąc każdy dobry specjalista na pewnie już zaplanowane roboty na co najmniej pół roku albo i lepiej ..napisz konkretnie kiedy planujesz ruszyć z budową :D

Ok podeślij mi na niego namiary, ja narazie szukam sprawdzonych fachowców i zaczynam załatwiać papierologie, ale już teraz chciałbym mieć namiary na różnych fachowców (murarzy, dekarzy itp). Podejrzewam, że zacznę jesienią, bądź na początku przyszłego roku. Poza tym chce się rozeznać w realnych cenach, aby obliczyć czy będzie nas stać, w planie jest dom do 140m2 - dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu.

Witaj Mienciel :D w grupie

Mam dobrego murarza ale on do końca roku jest zawalony robotą :-? ogólnie mówiąc każdy dobry specjalista na pewnie już zaplanowane roboty na co najmniej pół roku albo i lepiej ..napisz konkretnie kiedy planujesz ruszyć z budową :D

Ok podeślij mi na niego namiary, ja narazie szukam sprawdzonych fachowców i zaczynam załatwiać papierologie, ale już teraz chciałbym mieć namiary na różnych fachowców (murarzy, dekarzy itp). Podejrzewam, że zacznę jesienią, bądź na początku przyszłego roku. Poza tym chce się rozeznać w realnych cenach, aby obliczyć czy będzie nas stać, w planie jest dom do 140m2 - dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu.

Hey Mienciel!

Trudne zadanie przed Toba. Kwota na budowe rozsądna. Wg mnie możesz ruszać. :) Ale pewnie sam niedługo zauważysz, albo już masz tę wiedzę, że dzis w budowaniu to nic nie jest pewne, a zwłaszcza ceny materiałów i robocizny. :roll: A jeszcze rok do przodu?! :wink:

Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! :) Grzejecie kości?

Moje tulipany już ruszyły.

Wiosna, wiosna......

:)

No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20.

Ale nie przejmuj sie wiosna bedzie za półtorej tygodnia.

............dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu.

W tej kwocie domek 140 m2 z tzw inteligenta instalacja wyjdzie - no moze prawie wyjdzie.

Ja zaczynając domek założyłem sobie 450-500 tys. A wczoraj dzwoniłem do banku pytać jak z możliwością podwyższenia kwoty kredytu:D Ale i tak cieszę się, że jednak się zdecydowałem na budowę i najwyżej będę rzadziej do kina chodził i sobie nowego RTV i AGD nie kupię:)

Dodam tylko, że ja też gospodarskim, ale nic sam... i czasu brak i umiejętności:(

P.S. Nie wiem jak ja jeszcze wytrzymam te pół roku do przeprowadzki:(

Ja zaczynając domek założyłem sobie 450-500 tys. A wczoraj dzwoniłem do banku pytać jak z możliwością podwyższenia kwoty kredytu:D Ale i tak cieszę się, że jednak się zdecydowałem na budowę i najwyżej będę rzadziej do kina chodził i sobie nowego RTV i AGD nie kupię:)

Dodam tylko, że ja też gospodarskim, ale nic sam... i czasu brak i umiejętności:(

A jaki domek podudowałeś? Metraż, stopień skomplikowana a najlepiej link do projektu :) jakbyś mógł wkleić.

A jaki domek podudowałeś? Metraż, stopień skomplikowana a najlepiej link do projektu :) jakbyś mógł wkleić.

Linku nie posiadam, bo to projekt indywidualny. Skomplikowany? Powiedziałbym, że wręcz prosty:) Parter z poddaszem, dach dwuspadowy z jedną lukarną. Jedyne szaleństwo to dachówka zamiast blachy, a poza tym żadnych wyskoków:)

Co do metrażu to jakby policzyć bez garażu i innych takich dodatków to może ze 140-150 m zostało.

Niestety jak sobie liczyłem z grubsza domek to jakoś "zapomniało" mi się o takich drobiazgach jak: szambo (coś z 6-7 tys.), ogrodzenie (pewnie z 5-6 tys.), poza tym podjazd (marzy mi się z granitu), brama otwierana, instalacja alarmowa itp, itd.

Niby drobiazgi, ale jednak:(

Wiosna, wiosna......

No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20.

-5 stopni? Gdzie ty mieszkasz CoolaTT?!

Nawet na mojej wiosce takiego przymrozku nie było ostatnio.

Zresztą, najlepszymi wskaźnikami pór roku są zwierzęta i przyroda. Skoro moje tulipany wyszły z gruntu, a na bagna biebrzańskie przyleciały jakieś "wiosenne" ptaki to chyba coś znaczy.

Przedwiośnie mamy na pewno. :)

Muszę spytać Was Panowie - czytając wasze posty powyżej - co rozumiecie przez "budowanie systemem godpodarczym"?

W mojej opinii, angażowanie kolejnych ekip do kolejnych prac, to nie jest taki system. Gospodarczo to buduje np Carringtonthomas albo... Mikazuu. :wink:

Kwota jaka chce przeznaczyc Mienciel jest wystarczająca na dom, jeżeli rzeczywiście będzie to syst. gosp.

A wg Ciebie co oznacza system gospodarczy?

1. Wszystko buduję sam

2. 50% robię sam

3. biorę firmę na 95%, a np. panele robię sam

Dla mnie system gospodarski oznacza pilnowanie po gospodarsku, znaczy sam sobie szukam ekipy na każdy etap (wyszukując tanio-dobrych), sam sobie biegam za materiałami (nie "oddając" się jednej hurtowni, ale wyszukując okazji), kombinowanie np. więźby przez zakup drzewa w lesie i do tartaku niż zakup gotowej w tartaku.

Bo dobry gospodarz sam wszystkiego dogląda, co wcale nie znaczy, że wszystko musi sam robić:)

Wiosna, wiosna......

-5 stopni? Gdzie ty mieszkasz CoolaTT?!

Nawet na mojej wiosce takiego przymrozku nie było ostatnio.

Zresztą, najlepszymi wskaźnikami pór roku są zwierzęta i przyroda. Skoro moje tulipany wyszły z gruntu, a na bagna biebrzańskie przyleciały jakieś "wiosenne" ptaki to chyba coś znaczy.

Przedwiośnie mamy na pewno. :)

No no droga Pani :D Dzisiaj o godzinie 6.45 w Białymstoku na ulicy Pogodnej temperatura powietrza -6,5 stopnia. Jeżeli nie wieżysz to zobacz że ziemia lekko przymarzała. Ale najgorzej ma byc w weekend znaczy chba z soboty na niedzielę dokładnie.

Wiem, że wróciłaś z emigracji ale na temperaturą podobną jak w Londynie o tej porze roku to raczej liczyć nie możesz.

Pozdrawiam.

Dla mnie system gospodarski oznacza pilnowanie po gospodarsku, znaczy sam sobie szukam ekipy na każdy etap (wyszukując tanio-dobrych), sam sobie biegam za materiałami (nie "oddając" się jednej hurtowni, ale wyszukując okazji), kombinowanie np. więźby przez zakup drzewa w lesie i do tartaku niż zakup gotowej w tartaku.

Bo dobry gospodarz sam wszystkiego dogląda, co wcale nie znaczy, że wszystko musi sam robić:)

Ja system gospodarczy widzę podobnie, nie biorę firmy która robi wszystko od A do Z tylko sam kupuje materiały, szukam ekipy od murowania, od więźby i dachu, hydraulika, elektryka itp, wykończeniówkę mam zamiar w większości sam zrobić oprócz parkietów