Mikazuu 12.02.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 To rzeczywiście szykuje Ci się niezła przeprawa już od samego początku. Ale może jest mokro, bo teraz ziemia lekko "puściła" - brak mrozu i sporo deszczu. U mnie na budowie także stoi miejscami woda, tak że kolejni dostawcy na widok rozmokłego podjazdu raczej nie sa pozytywnie nastawieni. PS. Jutro montują mi rynny. Wreszcieeee.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 12.02.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 A i jeszcze jedna moja ciekawość... jaki dom budujesz BERNADETKA? Napisz coś, wrzuć plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 13.02.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A i jeszcze jedna moja ciekawość... jaki dom budujesz BERNADETKA? Napisz coś, wrzuć plan. Witam Przede mną jeszcze długa droga... Na razie czekam na WZ do kwietnia...potem łączenie mojej wąskiej działki z sąsiada też wąską działką...i podział na 2 wymiarowe...geodeta...akt notarialny...i mam nadzieje że jeszcze w tym roku przed zimą stan surowy... o ile Gmina mi czegoś nie narzuci to domek będzie taki... http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4684a6a5b19e4 budować będę z keramzytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 13.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czyli dopiero ruszasz do boju! A dom wybrałaś bardzo zgrabny w bryle. Podoba mi sie. A pokoje jakie duże... jak salony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 14.02.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witaj Mienciel w grupie Mam dobrego murarza ale on do końca roku jest zawalony robotą ogólnie mówiąc każdy dobry specjalista na pewnie już zaplanowane roboty na co najmniej pół roku albo i lepiej ..napisz konkretnie kiedy planujesz ruszyć z budową Ok podeślij mi na niego namiary, ja narazie szukam sprawdzonych fachowców i zaczynam załatwiać papierologie, ale już teraz chciałbym mieć namiary na różnych fachowców (murarzy, dekarzy itp). Podejrzewam, że zacznę jesienią, bądź na początku przyszłego roku. Poza tym chce się rozeznać w realnych cenach, aby obliczyć czy będzie nas stać, w planie jest dom do 140m2 - dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 14.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witaj w grupie .Kwota jaką dysponujesz w zupełności wystarczy . No chyba że sobie zaszalejesz . Ja mam o połowę mniej i się zbyt nie przejmuj . Planuje budowac systemem gospodarczym .Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 14.02.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja tez planuje budować systemem gospodarczym (dlatego zbieram namiary na ekipy do poszczególnych etapów budowy), poza tym sam zamierzam popracować przy wykończeniówce. A z tymi szaleństwami to się zobaczy, ile zostanie kasy w portfelu pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 14.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witaj Mienciel w grupie Mam dobrego murarza ale on do końca roku jest zawalony robotą ogólnie mówiąc każdy dobry specjalista na pewnie już zaplanowane roboty na co najmniej pół roku albo i lepiej ..napisz konkretnie kiedy planujesz ruszyć z budową Ok podeślij mi na niego namiary, ja narazie szukam sprawdzonych fachowców i zaczynam załatwiać papierologie, ale już teraz chciałbym mieć namiary na różnych fachowców (murarzy, dekarzy itp). Podejrzewam, że zacznę jesienią, bądź na początku przyszłego roku. Poza tym chce się rozeznać w realnych cenach, aby obliczyć czy będzie nas stać, w planie jest dom do 140m2 - dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu. Hey Mienciel! Trudne zadanie przed Toba. Kwota na budowe rozsądna. Wg mnie możesz ruszać. Ale pewnie sam niedługo zauważysz, albo już masz tę wiedzę, że dzis w budowaniu to nic nie jest pewne, a zwłaszcza ceny materiałów i robocizny. A jeszcze rok do przodu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 14.02.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! Grzejecie kości? Moje tulipany już ruszyły. Wiosna, wiosna...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.02.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! Grzejecie kości? Moje tulipany już ruszyły. Wiosna, wiosna...... No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20. Ale nie przejmuj sie wiosna bedzie za półtorej tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.02.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ............dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu. W tej kwocie domek 140 m2 z tzw inteligenta instalacja wyjdzie - no moze prawie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 14.02.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ............dysponujemy działka i kwotą ok.380-400tyś. i czytając forum Mutarora zastanawiamy sie czy taka kwota wystarczy, czy jest sens myśleć o własnym domu. W tej kwocie domek 140 m2 z tzw inteligenta instalacja wyjdzie - no moze prawie wyjdzie. Ja zaczynając domek założyłem sobie 450-500 tys. A wczoraj dzwoniłem do banku pytać jak z możliwością podwyższenia kwoty kredytu:D Ale i tak cieszę się, że jednak się zdecydowałem na budowę i najwyżej będę rzadziej do kina chodził i sobie nowego RTV i AGD nie kupię Dodam tylko, że ja też gospodarskim, ale nic sam... i czasu brak i umiejętności:( P.S. Nie wiem jak ja jeszcze wytrzymam te pół roku do przeprowadzki:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 14.02.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja zaczynając domek założyłem sobie 450-500 tys. A wczoraj dzwoniłem do banku pytać jak z możliwością podwyższenia kwoty kredytu:D Ale i tak cieszę się, że jednak się zdecydowałem na budowę i najwyżej będę rzadziej do kina chodził i sobie nowego RTV i AGD nie kupię Dodam tylko, że ja też gospodarskim, ale nic sam... i czasu brak i umiejętności:( P.S. Nie wiem jak ja jeszcze wytrzymam te pół roku do przeprowadzki:( A jaki domek podudowałeś? Metraż, stopień skomplikowana a najlepiej link do projektu jakbyś mógł wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 14.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja zaczynając domek założyłem sobie 450-500 tys. A wczoraj dzwoniłem do banku pytać jak z możliwością podwyższenia kwoty kredytu:D Ale i tak cieszę się, że jednak się zdecydowałem na budowę i najwyżej będę rzadziej do kina chodził i sobie nowego RTV i AGD nie kupię Dodam tylko, że ja też gospodarskim, ale nic sam... i czasu brak i umiejętności:( P.S. Nie wiem jak ja jeszcze wytrzymam te pół roku do przeprowadzki:( A jaki domek podudowałeś? Metraż, stopień skomplikowana a najlepiej link do projektu jakbyś mógł wkleić. Linku nie posiadam, bo to projekt indywidualny. Skomplikowany? Powiedziałbym, że wręcz prosty:) Parter z poddaszem, dach dwuspadowy z jedną lukarną. Jedyne szaleństwo to dachówka zamiast blachy, a poza tym żadnych wyskoków:) Co do metrażu to jakby policzyć bez garażu i innych takich dodatków to może ze 140-150 m zostało. Niestety jak sobie liczyłem z grubsza domek to jakoś "zapomniało" mi się o takich drobiazgach jak: szambo (coś z 6-7 tys.), ogrodzenie (pewnie z 5-6 tys.), poza tym podjazd (marzy mi się z granitu), brama otwierana, instalacja alarmowa itp, itd. Niby drobiazgi, ale jednak:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 14.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! Grzejecie kości? Moje tulipany już ruszyły. Wiosna, wiosna...... No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20. Ale nie przejmuj sie wiosna bedzie za półtorej tygodnia. -5 stopni? Gdzie ty mieszkasz CoolaTT?! Nawet na mojej wiosce takiego przymrozku nie było ostatnio. Zresztą, najlepszymi wskaźnikami pór roku są zwierzęta i przyroda. Skoro moje tulipany wyszły z gruntu, a na bagna biebrzańskie przyleciały jakieś "wiosenne" ptaki to chyba coś znaczy. Przedwiośnie mamy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 14.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Muszę spytać Was Panowie - czytając wasze posty powyżej - co rozumiecie przez "budowanie systemem godpodarczym"? W mojej opinii, angażowanie kolejnych ekip do kolejnych prac, to nie jest taki system. Gospodarczo to buduje np Carringtonthomas albo... Mikazuu. Kwota jaka chce przeznaczyc Mienciel jest wystarczająca na dom, jeżeli rzeczywiście będzie to syst. gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 14.02.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A wg Ciebie co oznacza system gospodarczy? 1. Wszystko buduję sam 2. 50% robię sam 3. biorę firmę na 95%, a np. panele robię sam Dla mnie system gospodarski oznacza pilnowanie po gospodarsku, znaczy sam sobie szukam ekipy na każdy etap (wyszukując tanio-dobrych), sam sobie biegam za materiałami (nie "oddając" się jednej hurtowni, ale wyszukując okazji), kombinowanie np. więźby przez zakup drzewa w lesie i do tartaku niż zakup gotowej w tartaku. Bo dobry gospodarz sam wszystkiego dogląda, co wcale nie znaczy, że wszystko musi sam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! Grzejecie kości? Moje tulipany już ruszyły. Wiosna, wiosna...... No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20. Ale nie przejmuj sie wiosna bedzie za półtorej tygodnia. -5 stopni? Gdzie ty mieszkasz CoolaTT?! Nawet na mojej wiosce takiego przymrozku nie było ostatnio. Zresztą, najlepszymi wskaźnikami pór roku są zwierzęta i przyroda. Skoro moje tulipany wyszły z gruntu, a na bagna biebrzańskie przyleciały jakieś "wiosenne" ptaki to chyba coś znaczy. Przedwiośnie mamy na pewno. No no droga Pani Dzisiaj o godzinie 6.45 w Białymstoku na ulicy Pogodnej temperatura powietrza -6,5 stopnia. Jeżeli nie wieżysz to zobacz że ziemia lekko przymarzała. Ale najgorzej ma byc w weekend znaczy chba z soboty na niedzielę dokładnie. Wiem, że wróciłaś z emigracji ale na temperaturą podobną jak w Londynie o tej porze roku to raczej liczyć nie możesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 15.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dla mnie system gospodarski oznacza pilnowanie po gospodarsku, znaczy sam sobie szukam ekipy na każdy etap (wyszukując tanio-dobrych), sam sobie biegam za materiałami (nie "oddając" się jednej hurtowni, ale wyszukując okazji), kombinowanie np. więźby przez zakup drzewa w lesie i do tartaku niż zakup gotowej w tartaku. Bo dobry gospodarz sam wszystkiego dogląda, co wcale nie znaczy, że wszystko musi sam robić Ja system gospodarczy widzę podobnie, nie biorę firmy która robi wszystko od A do Z tylko sam kupuje materiały, szukam ekipy od murowania, od więźby i dachu, hydraulika, elektryka itp, wykończeniówkę mam zamiar w większości sam zrobić oprócz parkietów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 15.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 To poleci mi ktoś jakąś solidna ekipę, czy wszyscy budują własnoręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts