Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

A te solary to do wody, czy do grzania domu?

Bo jak do wody to te 8 tys. nigdy Ci się nie zwróci.

3 tys. za kominek z płaszczem wodnym????? Cholerka, ja sporo więcej dałem za taki zwykły:(

P.S. Ja za ok. 60 tys. mam pompę ciepła i podłogówkę na 240m2 (i to z całą hydrauliką w domu)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

shrekus napisał:
A te solary to do wody, czy do grzania domu?

Bo jak do wody to te 8 tys. nigdy Ci się nie zwróci.

3 tys. za kominek z płaszczem wodnym????? Cholerka, ja sporo więcej dałem za taki zwykły:(

P.S. Ja za ok. 60 tys. mam pompę ciepła i podłogówkę na 240m2 (i to z całą hydrauliką w domu)

witam, a jaka pompa i gdzie zamawiałes białystok czy dalej?aha, i jakie masz koszta operacyjne dot. pompy (ile ostatecznie płacisz za miesiąc?) myślę ze chyba dam sobie spokój z energią solarną... i zostane przy gazie sieciowym którm będe podgrzewał wodę... ktoś mi powiedział ze jezeli solary nie zwrócą się po 7 latach to nie ma senu inwestowac poniewaz później czeka wymiana szkła i spore koszta serwisowe.

pozdrawiam i wesołych życzę

Skoro juz po świętach, to wracam do tematów budowlanych. :)

Ostatnio pisaliscie o solarach. Interesuje mnie ten temat.

Czy myslicie, że w polskim klimacie (generalnie mało słońca) warto inwestować w taki sprzęt? Bo może rzeczywiscie jak tylko do grzania wody to troche nieproporcjonalny wydatek.

Ale z drugiej strony, widzę coraz więcej solarów na dachach okolicznych domów. Wiec może nie sa takie "nierentowne"?

Mikazuu napisał:
Skoro juz po świętach, to wracam do tematów budowlanych. :)

Ostatnio pisaliscie o solarach. Interesuje mnie ten temat.

Czy myslicie, że w polskim klimacie (generalnie mało słońca) warto inwestować w taki sprzęt? Bo może rzeczywiscie jak tylko do grzania wody to troche nieproporcjonalny wydatek.

Ale z drugiej strony, widzę coraz więcej solarów na dachach okolicznych domów. Wiec może nie sa takie "nierentowne"?

mam mieszane odczucia co do solarów...

nie wiem czy czytałaś to:

http://forum.muratordom.pl/kolektor-sloneczny-oplaca-sie-czy-nie,t90819.htm

i to:

http://forum.muratordom.pl/solary-moge-doradzic-i-pomoc-w-tym-zakresie,t119364.htm

Ja też mam mieszane uczucia lecz chyba zainstaluję solary poniewaz wspólnie zużywamy z żoną spore ilosci wody (myślę iż zasobnik 300l) i dlatego gdyby jednak ekonomicznie nie bedzie to w pełni uzasadnione to komfort myślę ze bedzie spory :wink:

Planuję kondensat na gaz z sieci (chyba vaiilant lub viessman-ponoć tylko oni robią ze z jakiegos cuda palniki które dość sporo wytrzymują) kominek z płaszczem wodnym na drewno do instalacji grzewczej (drewno za free od teścia :) oraz solary.

Ogólnie licząc efektywnośc finansową jest bardzo trudno obliczyc coś co będzie za parę miesięcy lub lat zależało od wielu czynników (gaz drozeje, energia) w tym jak się zachowa dom bez rekuperatora (dodatkowy odzysk ciepła) i jakie bedą zimy.... i tak dalej...

Ja w każdym razie prawie jestem zdecydowany na solary - chcę mieć wodę ciepłą 24h/365rok przy "normalnych kosztach" uzytkowania. Dodatkowo wymarzona wanna z hydromasażem potrzebuje sporo wody......

Pozdrawiam fanów solarów którzy się nie mogą zdecydowac

:wink:

jeżeli masz ogrzewanie gazowe to i tak będziesz miał ciepłą wodę przez 365 dni w roku. Zużycie gazu do ogrzania wody będzie naprawdę minimalne. Natomiast zużycie na ogrzewanie będzie już dość znaczące dlatego w moim odczuciu nie koniecznie musisz się pchać w te solary, chociaż fajnie że chcesz - zawsze to jakieś inne zdanie niż moje. :D

będe się zastanawiał - dzieki za opinię i wyrazenie zdania.

Teraz z inne beczki: chyba już jesteś po etapie kupna grzejników, wiec pytam: w jakie grzejniki głównie na poddasze pod okna połaciowe warto zainwestowac i jakie masz z ich doborem doswiadczenia

pozdrawiam

Akurat pod żadnym z okien dachowych nie mam grzejnika :D Mam grzejniki różnch marek W pokojach na górze mam niemieckie Korrado, na dole mam niemieckie Burgmany, w grażu włoski Delonghi, a w łazienkach polskie z instal projektu.

Z tego co wiem ładne i dobre grzejniki łazienkowe są z firmy Gorgiel (http://gorgiel.com.pl)

edde napisał:

przeczytałam i ... chyba mi przeszło :roll: w kazdym razie, poważne argumenty i dane tam podaja ludzie. warto wiedzieć.

no, gdyby w mojej gminie były dofinansowania do ekologicznych rozwiazań to może ... ale ich nie ma. :-?