tomasz105 28.03.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Edde P o 1 to szukam garazu blaszanego a po 2 to kierownika budowy Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 28.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 wersja 1: kierownik budowy - potrzebny do wykonywania wpisów w dziennku budowywersja2:kierownik budowy nadzorujący budowę W wersji 1 ok 1000-2000 pln/budowaW wersji 2 sądzę że conajmniej 3000pln/budowa, sądzę że za taka kwotę będzie bywał nie częsciciej niż 2 razy w tygodniu po maks 1 godzinie. I to tylko przez rok - jeżeli zamierzacie budować dom dłużej to nie znajdziecie chętnego do dozoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabowszczak 30.03.2008 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam Ponownie, dzieki za wcześniejsze posty i odpowiedzi. Mam nastepny który mnie dopadł po dzisiajszej rozmowie z instalatorem: otóż plany sa takie aby piec gazowy połaczyć z kominkiem z płaszczem wodnym i solarami. Wyjsciwo gdy budowałem stan surowy 2006/2007 założyłem z kominie kwasówke która trochę kosztowała, ponieważ przewidywałem olej. Na dzień dzisiejszy plany sie zmieniły i chcę mieć gaz z alternatywą. Tylko czy po zastosowaniu solarów i w szczególnosci kominka z płaszczem wodnym jest sens pakować kasę w kondensacyjny piec? (wymagane odprowadzenie skroplin i dodatkowa rura w tej istniejacej kwasówce). Gdybym został przy zwykłym wykorzystam obecną budowę komina oraz nie będę musiał przewymiarowac grzejników (wymagana przy kondensacji). Ale kondensacyjne piece mają większą sprawność... nie wiem co robic i chyba idę spać.. pomózcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 czy ktoś z Was może coś powiedzieć o firmie MK.s.c z Wiewiórczej 111 i sprzedawanych przez nią kominach systemowych?http://www.allegro.pl/item337654174_komin_ceramiczny_10_m_wentylacja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 30.03.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Komin systemowy pewnie taki sam jak schiedel - tyle że tańszy. Sądzę, że wszystko z nim jest OK. W sumie w kominach systemowych nie da się nic zepsuć.Przed budową należałoby jednak wymysleć jaki piec będziemy montować i na jakiej wysokości bedziemy montować trójnik spalinowy, zeby potem tak jak ja nie trzeba było dodatkowo przerabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 w sumie do pieca daleko, do konkretnego pieca, natomiast wylane mam ściany piwnicy i strop będę w tygodniu robił więc muszę zdecydować jaki będzie komin i jaki otwór w stropie zostawić na przejście kominacena na allegro jest dużo niższa niż np. schiedla, potrzebuje dwóch takich kominów i różnica się robi całkiem niekiepska, zorientuję sie jeszcze co i jak w tej firmie i co np. z gwarancją, schiedel i inni chwalą sie 30 letnią, na tej aukcji nie ma wzmianki o gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 30.03.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Powiem tyle: na każdy z tych kominów mozna dać po 30 lat gwarancji. Bo żaden producent nie uzna reklamacji w przypadku mechanicznego uszkodzenia produktu. A w takim kominie zepsuć się nie ma co. W Schiedl'u płacisz tylko za marketing i za pierwsze prawo marketingowe "lepiej być pierwszym niż lepszym". Zachęcam do zastosowania kominu z linku ze strony którą podłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 w sumie masz racje, tylko że jeśli goście sami do końca nie są pewni swego produktu to może dlatego nic nie wspominają o gwarancji, oczywiście moze to tylko niedopatrzenie z ich strony w opisie aukcji, na co liczę, bo nie wydaje mi się zeby gwarancji jakiejś długoterminowej nie dawali, choćby w myśl zasady "inni dają dam i ja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz105 01.04.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam Potrzebuje pilnie dobrego kierownika budowy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 01.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam Potrzebuje pilnie dobrego kierownika budowy. Pozdro Mam wrażenie, że nie bardzo czytasz co piszemy, bo wciąż nie odpowiedziałeś jakiego kierownika szukasz? Takiego, który będzie, bo bedzie, czy takiego, który będzie faktycznie doglądał roboty 1-2 razy w tygodniu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor_nick 01.04.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Akurat pod żadnym z okien dachowych nie mam grzejnika a gdzie powiesiłeś? daleko od okien? pytam bo jutro mam pierwsze spotkanie z masta hydraulikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz105 01.04.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 shrekus Takiego który bedzie 1-2 razy w tygodniu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 01.04.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 jeżeli masz ogrzewanie gazowe to i tak będziesz miał ciepłą wodę przez 365 dni w roku. Zużycie gazu do ogrzania wody będzie naprawdę minimalne. Natomiast zużycie na ogrzewanie będzie już dość znaczące dlatego w moim odczuciu nie koniecznie musisz się pchać w te solary, chociaż fajnie że chcesz - zawsze to jakieś inne zdanie niż moje. CoolaTT masz może jakieś dane na temat podgrzewania samej wody gazem,ewentualnie jaka to może być kwota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 01.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 mam mieszane odczucia co do solarów... nie wiem czy czytałaś to: http://forum.muratordom.pl/kolektor-sloneczny-oplaca-sie-czy-nie,t90819.htm i to: http://forum.muratordom.pl/solary-moge-doradzic-i-pomoc-w-tym-zakresie,t119364.htm przeczytałam i ... chyba mi przeszło w kazdym razie, poważne argumenty i dane tam podaja ludzie. warto wiedzieć. no, gdyby w mojej gminie były dofinansowania do ekologicznych rozwiazań to może ... ale ich nie ma. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie ,a w twojej sytuacji będą doskonałym uzupełnieniem instalacji,nie poddawaj się tak łatwo masz jeszcze dużo czasu na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 01.04.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Akurat pod żadnym z okien dachowych nie mam grzejnika a gdzie powiesiłeś? daleko od okien? pytam bo jutro mam pierwsze spotkanie z masta hydraulikiem Przy drugim oknie w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 01.04.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 jeżeli masz ogrzewanie gazowe to i tak będziesz miał ciepłą wodę przez 365 dni w roku. Zużycie gazu do ogrzania wody będzie naprawdę minimalne. Natomiast zużycie na ogrzewanie będzie już dość znaczące dlatego w moim odczuciu nie koniecznie musisz się pchać w te solary, chociaż fajnie że chcesz - zawsze to jakieś inne zdanie niż moje. CoolaTT masz może jakieś dane na temat podgrzewania samej wody gazem,ewentualnie jaka to może być kwota? Kwota podgrzania wody nie powinna być zastaraszająca. W moim odczuciu to groszówka. Chodzi raczej o ogrzewanie domu bo jak słysze od znajomych 800 pln miesięcznie za samo ogrzewanie w lutym to trochę mnie ciarki przechodzą. Przecież w tym roku nie było zimy. Najcieplejszy luty od 120 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 02.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam pierwszy razTak sobie czytam o Waszych wątpliwościach co do solarów. Moim zdaniem sprawa jest jasna - szukać najtańszych paneli na rynku, bo te sprawności które podają producenci to można o kant obić. Koszt instalacji rurowej, pompki, sterownika i zasobnika jest stały. Kolektory rurowe nadają się przez cały rok do grzania wody użytkowej, ale w okresie letnim są dużo gorsze od płaskich. Z drugiej strony płaskie nie działają zimą - chociaż zimą i tak trzeba grzać. Płaskie kolektory można kupić za ok 1800,- za 2,5m2 więc na 4 osoby. taki koszt zwraca się po ok. 5 latach, przy ogrzewaniu węglowym i dogrzewaniu wody prądem. Ale ceny energii elektrycznej rosną, więc i tak opłacać się będzie zakupić tzw. solary. Przepraszam za odważną opinię ale trochę się na tym znam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 02.04.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzien dobry, ruch tu duzy i ludzie pomocni. Prosze i ja was o pomoc. Poszukuje sprawdzonego hydaulika. Jezeli macie ten etap juz za soba i mozecie kogos polecic to prosze bardzo. Dziekuje. PS. ile placiliscie za zrobienie wyprowadzen wodno-kanal. na etapie fundamentow i od czego ta cena zalezala?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor_nick 02.04.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Akurat pod żadnym z okien dachowych nie mam grzejnika a gdzie powiesiłeś? daleko od okien? pytam bo jutro mam pierwsze spotkanie z masta hydraulikiem Przy drugim oknie w pokoju. hydraulik powiedzial mi ze pod oknem dachowym musi byc grzejnik bo takie są wymogi gwarancyjne okna. poza tym bez grzejnika moze mi rosic. wkręca mnie? Wildek mam hydraulika ale do konca roku zajęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 a hydraulik jest też twoim monterem okien? i dlaczego on wie jaką Ty masz gwarancję na Twoje okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts