Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

wersja 1: kierownik budowy - potrzebny do wykonywania wpisów w dziennku budowy

wersja2:kierownik budowy nadzorujący budowę

W wersji 1 ok 1000-2000 pln/budowa

W wersji 2 sądzę że conajmniej 3000pln/budowa, sądzę że za taka kwotę będzie bywał nie częsciciej niż 2 razy w tygodniu po maks 1 godzinie. I to tylko przez rok - jeżeli zamierzacie budować dom dłużej to nie znajdziecie chętnego do dozoru.

Witam Ponownie,

dzieki za wcześniejsze posty i odpowiedzi. Mam nastepny który mnie dopadł po dzisiajszej rozmowie z instalatorem: otóż plany sa takie aby piec gazowy połaczyć z kominkiem z płaszczem wodnym i solarami. Wyjsciwo gdy budowałem stan surowy 2006/2007 założyłem z kominie kwasówke która trochę kosztowała, ponieważ przewidywałem olej. Na dzień dzisiejszy plany sie zmieniły i chcę mieć gaz z alternatywą.

Tylko czy po zastosowaniu solarów i w szczególnosci kominka z płaszczem wodnym jest sens pakować kasę w kondensacyjny piec? (wymagane odprowadzenie skroplin i dodatkowa rura w tej istniejacej kwasówce). Gdybym został przy zwykłym wykorzystam obecną budowę komina oraz nie będę musiał przewymiarowac grzejników (wymagana przy kondensacji). Ale kondensacyjne piece mają większą sprawność... nie wiem co robic i chyba idę spać..

pomózcie :oops:

Komin systemowy pewnie taki sam jak schiedel - tyle że tańszy. Sądzę, że wszystko z nim jest OK. W sumie w kominach systemowych nie da się nic zepsuć.

Przed budową należałoby jednak wymysleć jaki piec będziemy montować i na jakiej wysokości bedziemy montować trójnik spalinowy, zeby potem tak jak ja nie trzeba było dodatkowo przerabiać.

w sumie do pieca daleko, do konkretnego pieca, natomiast wylane mam ściany piwnicy i strop będę w tygodniu robił więc muszę zdecydować jaki będzie komin i jaki otwór w stropie zostawić na przejście komina

cena na allegro jest dużo niższa niż np. schiedla, potrzebuje dwóch takich kominów i różnica się robi całkiem niekiepska, zorientuję sie jeszcze co i jak w tej firmie i co np. z gwarancją, schiedel i inni chwalą sie 30 letnią, na tej aukcji nie ma wzmianki o gwarancji...

Powiem tyle: na każdy z tych kominów mozna dać po 30 lat gwarancji. Bo żaden producent nie uzna reklamacji w przypadku mechanicznego uszkodzenia produktu. A w takim kominie zepsuć się nie ma co. W Schiedl'u płacisz tylko za marketing i za pierwsze prawo marketingowe "lepiej być pierwszym niż lepszym".

Zachęcam do zastosowania kominu z linku ze strony którą podłeś.

w sumie masz racje, tylko że jeśli goście sami do końca nie są pewni swego produktu to może dlatego nic nie wspominają o gwarancji, oczywiście moze to tylko niedopatrzenie z ich strony w opisie aukcji, na co liczę, bo nie wydaje mi się zeby gwarancji jakiejś długoterminowej nie dawali, choćby w myśl zasady "inni dają dam i ja" ;)

jeżeli masz ogrzewanie gazowe to i tak będziesz miał ciepłą wodę przez 365 dni w roku. Zużycie gazu do ogrzania wody będzie naprawdę minimalne. Natomiast zużycie na ogrzewanie będzie już dość znaczące dlatego w moim odczuciu nie koniecznie musisz się pchać w te solary, chociaż fajnie że chcesz - zawsze to jakieś inne zdanie niż moje. :D

CoolaTT masz może jakieś dane na temat podgrzewania samej wody gazem,ewentualnie jaka to może być kwota?

przeczytałam i ... chyba mi przeszło :roll: w kazdym razie, poważne argumenty i dane tam podaja ludzie. warto wiedzieć.

no, gdyby w mojej gminie były dofinansowania do ekologicznych rozwiazań to może ... ale ich nie ma. :-?

Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie ,a w twojej sytuacji będą doskonałym uzupełnieniem instalacji,nie poddawaj się tak łatwo masz jeszcze dużo czasu na podjęcie decyzji.

jeżeli masz ogrzewanie gazowe to i tak będziesz miał ciepłą wodę przez 365 dni w roku. Zużycie gazu do ogrzania wody będzie naprawdę minimalne. Natomiast zużycie na ogrzewanie będzie już dość znaczące dlatego w moim odczuciu nie koniecznie musisz się pchać w te solary, chociaż fajnie że chcesz - zawsze to jakieś inne zdanie niż moje. :D

CoolaTT masz może jakieś dane na temat podgrzewania samej wody gazem,ewentualnie jaka to może być kwota?

Kwota podgrzania wody nie powinna być zastaraszająca. W moim odczuciu to groszówka. Chodzi raczej o ogrzewanie domu bo jak słysze od znajomych 800 pln miesięcznie za samo ogrzewanie w lutym to trochę mnie ciarki przechodzą. Przecież w tym roku nie było zimy. Najcieplejszy luty od 120 lat.

Witam pierwszy raz

Tak sobie czytam o Waszych wątpliwościach co do solarów. Moim zdaniem sprawa jest jasna - szukać najtańszych paneli na rynku, bo te sprawności które podają producenci to można o kant obić. Koszt instalacji rurowej, pompki, sterownika i zasobnika jest stały. Kolektory rurowe nadają się przez cały rok do grzania wody użytkowej, ale w okresie letnim są dużo gorsze od płaskich. Z drugiej strony płaskie nie działają zimą - chociaż zimą i tak trzeba grzać. Płaskie kolektory można kupić za ok 1800,- za 2,5m2 więc na 4 osoby. taki koszt zwraca się po ok. 5 latach, przy ogrzewaniu węglowym i dogrzewaniu wody prądem. Ale ceny energii elektrycznej rosną, więc i tak opłacać się będzie zakupić tzw. solary.

Przepraszam za odważną opinię ale trochę się na tym znam.

Pozdrawiam

Dzien dobry, ruch tu duzy i ludzie pomocni. Prosze i ja was o pomoc. Poszukuje sprawdzonego hydaulika. Jezeli macie ten etap juz za soba i mozecie kogos polecic to prosze bardzo. Dziekuje.

PS. ile placiliscie za zrobienie wyprowadzen wodno-kanal. na etapie fundamentow i od czego ta cena zalezala?.

Akurat pod żadnym z okien dachowych nie mam grzejnika :D

a gdzie powiesiłeś? daleko od okien?

pytam bo jutro mam pierwsze spotkanie z masta hydraulikiem

:)

Przy drugim oknie w pokoju.

hydraulik powiedzial mi ze pod oknem dachowym musi byc grzejnik bo takie są wymogi gwarancyjne okna. poza tym bez grzejnika moze mi rosic. :(

wkręca mnie?

Wildek mam hydraulika ale do konca roku zajęty.