Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

no wiesz, w ten sposob nie chce z nim rozmawiać bo generalnie rozmowa z nim byla bardzo sensowna. w samej grabowce instalacje robil w ponad 50 domach wiec doświadczenie - jak sądzę - ma.

wysluchalem jego opinii i chcialbym ja skonfrontowac z rzeczywistocią. czy ktos moze mi potwierdzic ze producenci okien (fakro, velux) mają taki zapis w papierach? (nie mam papierów przy sobie)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

co prawda okien jeszcze nie wstawiałem :) ale wydaje mi się ze nie ma zapisu że grzejnik ma być obowiązkowo pod oknem, może za to być zapis że gwarancją nie będą objęte okna zamontowane w pomieszczeniu o zbyt dużej (określonej dokładnie w gwarancji) wilgotności, jest to związane z grzejnikiem ale nie tak bezpośrednio ja miejsce jego montażu

no wiesz, w ten sposob nie chce z nim rozmawiać bo generalnie rozmowa z nim byla bardzo sensowna. w samej grabowce instalacje robil w ponad 50 domach wiec doświadczenie - jak sądzę - ma.

wysluchalem jego opinii i chcialbym ja skonfrontowac z rzeczywistocią. czy ktos moze mi potwierdzic ze producenci okien (fakro, velux) mają taki zapis w papierach? (nie mam papierów przy sobie)

hmmm.... dziwne to jakieś? A co jeśli ktoś ma ogrzewanie podłogowe? to też się liczy jako grzejnik pod oknem? a jeśli ktoś ma okno dachowe na antresoli 5m nad podłogą to ma ten grzejnik podwieszać?? :)

sprawdziłem dzisiaj w firmie z oknami i faktycznie coś jest na rzeczy z tym kaloryferem pod oknem dachowym.

Na rzeczy jest to, że taki układ zapewnia lepszę naturalną cyrkulację powietrza.

W moim przypadku kaloryfer jest pod oknem obok, a nie pod dachowym. Coś mi wiedza Twojego hydraulika nie do końca przekonuje.

sprawdziłem dzisiaj w firmie z oknami i faktycznie coś jest na rzeczy z tym kaloryferem pod oknem dachowym.

Na rzeczy jest to, że taki układ zapewnia lepszę naturalną cyrkulację powietrza.

W moim przypadku kaloryfer jest pod oknem obok, a nie pod dachowym. Coś mi wiedza Twojego hydraulika nie do końca przekonuje.

Przecież pisałem, że pytałem wczoraj w firmie, która montuje okna i koleś potwierdził, że w przypadku drewnianych okien dachowych gwarancja jest uzależniona, w szczególnych przypadkach, od grzejnika pod oknem.

Hej Grupa!

udało mi sie wleźć do netu, zaczytałem się trochę w Waszych postach i komentuję:

- gość od kominka opisany przez Rufusa- faktycznie jest OK, jestem zadowolony z jego pracy, myslę że w przypadku wnęki tez sobie poradzi

- grzejnik pod oknem dachowym: jedynym pomieszczeniem, w którym na jakimkolwiek oknie zbiera mi sie para wodna jest łazienka, ale w około 20 minut po kąpieli fiuuu... i już jej nie ma. To nie jest kwestia grzejnika ale wentylacji. Mam dwa komplety okien Veluxa, drewniane nad schodami oraz w otulinie PCV w drugiej łazience. Druga łazienka jeszcze nie skończona więc nie moge wyrazić opinii na ich temat ale te nad schodami, na wysokości ok. 4 m nigdy nie zaparowały choć nie ma pod nimi grzejnika. Na parterze mam prawie wszędzie podłogówkę, jest naprawdę cieplutko a sprawna wentylacja wyciąga wilgoć.

Zreszta, co tu duzo gadać- to co napisałem przekonanych utwierdzi w swoim

sposobie pojmowania tematu a niedowiarków i tak nie przekona ;)

Zimę przezyłem, było " i śmieszno i straszno" ale najważniejsze, że u siebie.

I to by było na tyle (jak mawiał prof. Jan Tadeusz Stanisławski)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Robert

Witam grupe

Kilka słów odnośnie grzejników pod oknem....mam znajomego który sprzedaje okna,,,fakt ze nie w Białymstoku, ale to chyba nie ma nic do rzeczy...

cytuje:

nie ma żadnego obowiązku montowania grzejnika pod oknem , a co w przypadku gdy okno dachowe jest połączone i wchodzi na ścianę do podłogi, i co nie ma gdzie grzejnika zamontować, to nie ma gwarancji?? bzdura!! nie ma takich żadnych wymogów ,co prawda grzejnik najlepiej zamontować pod oknem ,ale to ze względu na bardzo dobra wymianę powietrza na oknie i lepiej będzie wykorzystany ruch powietrza do grzania, dlatego powinien zamontować sobie grzejnik pod oknem, ale nie ma takiego wymogu ,co do roszenia sie okna, to jeżeli punkt rosy wyjdzie na oknie, i będzie duża wilgotność w pomieszczeniu to i tak sie będzie rosić i tak, ale przy dachowych oknach to sie bardzo rzadko zdarza "

"

Witam grupę podlaską.

Forum murator czytam od ponad 2 lat, jednak dopiero teraz zdecydowałem się na rejestrację, ponieważ 25.03.2008 podpisaliśmy akt notarialny i staliśmy się właścicielami 2200 mkw działki. Działka położona we wsi Tołcze, jakieś 12 km do centrum miasta, na lekkim wzniesieniu, wjazd od północy, prąd i woda jakieś 50m, gaz 150 m od działki. Cena chyba dobra bo po 30zł/mkw. Pozdrawiam.