zizi1978 24.04.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 zizi1978 a zwycięzca ile otrzyma? Ja mam ekipe, która chce 30 tys razem z wieżbą (bez krycia) ale jeszcze sie nie zdecydowalam. WYdaje mi sie troche za dużo. pozdrawiam Gdyby ktos wycenił robocizne mojego domu na 30 tyś z więżbą, nie zastanawiałabym sie ani chwili:) Niestety nikogo takiego nie było Tak naprawde projekt wyceniały tylko 3 ekipy.Jedna z niech chciała 67 tyś z deskowaniem i papowaniem dachu+materiały+sprzęt.Dwie pozostałe oferty były zblizone cenow, tj. 45 tys (sama więżba+sprzęt+materiały). Casting wygrała ekipa polecona przez 4 osoby, które były bardzo zadowolone z ich usług.Jak dla mnie to ogromna kwota, ale i dom nie jest mały.Wyszło nam 233m powierzchni uzytkowej, o całkowitej nie bede pisała Moja ekipa zaśpiewała 27 tys. za stan surowy otwarty z więźbą bez krycia papą. Myślę, że to niezła cena. Inni chcieli powyżej 35 tys. Jak tylko będę miał pozwolenie na budowę to ściągam koleżków i walimy pełną parą. Oj się będzie działo. A mogę zapytac ile metrów bedzie miał budowany dom....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik20081 24.04.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Domek jest nieduzy, zeby nie powiedziec malutki - 133,5 pow.uzytkowej - wiec chyba te 30 tys to lekka przesada , prosze tez zwrócic uwagę skąd piszę - a to nie jest Białystok o nie, nie, tylko prowincja link ponizej http://nowydom.onet.pl/1084,oferta.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 24.04.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Kochani, a co myślicie o domku D83 Pod lasem, oczywiście po przeróbkach ?Zamierzam coś podobnego wybudować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 25.04.2008 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o mój domek to jest to ca. 150 m2 - z kolekcji Muratora: M20 "Między sosnami". Dom praktycznie bez przeróbek. Zmieniłem tylko strop z Terivy na zwykły monolit. Architektura jest prosta i pasuje do okolicznych chałupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 25.04.2008 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Wczoraj zrobiłem coś, czego nie jestem pewien. Otóż kupiłem jeszcze w grudniu pustaki silikatowe, które stoją sobie do tej pory, ale zauważyłem, że sporo z nich podciągnęło wilgoć i są bardziej kruche od tych suchych. Wobec tego podciągnąłem folię która je zabezpiecza na paletach. Wydumałem, że wiatr i słońce trochę powinny przesuszyć te bloczki. Czy dobrze zrobiłem, bo nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Co tu tak cicho Wszyscy budują pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 28.04.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Co tu tak cicho Wszyscy budują pewnie Witam Ja zamarłam w bezruchu czekam na WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Znowu prośba,Musimy zrobić przystawke budowlana na działce, żeby energetyka mogła nam prund podłączyć, macie może kogos kto takie rzeczy wykonuje? z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Bernadetka ja też zamarłam, czekam na pozwolenie Tylko właśnie dzwoniliśmy do energetyki coby nam prąd na działke podłączyli, ale musimy najpierw zrobić tą przystawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 pogrzebałam w internecie i ta przystawka budowlana to chyba nazywa sie prawidlowo rozdzielnica budowlana, moze ktoś z Was taka uzywał i może teraz odsprzedac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 28.04.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Co do tej rozdzielnicy to nie ma potrzeby kupować Bóg wie czego. Wystarczy zwykła rozdzielnica z atestem, którą można wsadzić do jakiejś skrzynki. Polecam towary producenta http://www.aep.pl/. Sam sobie kupiłem rodzielnicę za 150 zł i wsadziłem ją do skrzynki plastikowej po apteczce. Co prawda sam sobie to podłączyłem, ale każdy elektryk z uprawnieniami może to zrobić za parę złotych. Na wspomnianej stronie jest dużo akcesoriów elektrycznych przydatnych przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Tak maczak, tylko ja potrzebuje dwoch papierow podpisanych przez osobe uprawniona, oswiadczenie o wykonaniu instalacji i zobowiazanie do konserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 28.04.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Tak maczak, tylko ja potrzebuje dwoch papierow podpisanych przez osobe uprawniona, oswiadczenie o wykonaniu instalacji i zobowiazanie do konserwacji. Ja mam sąsiada z uprawnieniami..ale dziś ,może nawet już pojechał do Czech na długi weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 28.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam.Czy ktoś z Was ma rozeznanie co do cen dot.wykonania dachu??? Ostatnio dostałam wycenę 100zł/m2 w tym: materiał (dachówka cementowa brass podwójne s), robocizna, wszelkie obróbki, orynnowanie. Pytam bo wydaje mi sie, ze to przyzwoita cena i nie wiem czy dalej szukac....Co o tej ofercie sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 28.04.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 zizi ja się nie znam, ale 100zl za m2 dachu to cuś maławo.. sama dachówka (cementowa braasa za sztukę około 2,5 zł, na m2 wchodzi 10 dachówek=25zł) Także jak to sprawdzona ekipa to bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 28.04.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 zizi ja się nie znam, ale 100zl za m2 dachu to cuś maławo.. sama dachówka (cementowa braasa za sztukę około 2,5 zł, na m2 wchodzi 10 dachówek=25zł) Także jak to sprawdzona ekipa to bierz Ekipa sprawdzona, w dachach "siedzą" dobrych kilka lat.Pan K. zaproponował mi,ze zakupi materiał (on 7% vat, ja 22%), stąd moze ta 100 za metr to brzmi sesownie....a jak ida Ci poszukiwania ekipy budowlanej.....??? To mam jeszcze jedno pytanko.Czy ktoś sie orientuje ile teraz kosztuje zrobienie projektu instalacji elektrycznej? Z tego co wiem, taki projekt nie jest wymagany obecnie przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę...Mamy projekt indyw.i sie zastanowaim czy powinnam molestowac architekta o takie rzeczy....Z drugiej strony pewnie i tak bede musiała kiedyś zdobyc projekt instalacji elektrycznej, wiec jestem zainteresowana kosztami takiej przyjemności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.04.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Co tu tak cicho Wszyscy budują pewnie Witam Ja zamarłam w bezruchu czekam na WZ a ja czekam na pana urzędnika odpwiedzialnego za wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego, przyłącza wod-kan. chciałoby się zrobić... a tu pan urzednik zrobił sobie wolność do 5 maja ot i nasza szara (tzn. moja szara - pana kolorowa) rzeczywistość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 29.04.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 a jak ida Ci poszukiwania ekipy budowlanej.....??? To mam jeszcze jedno pytanko.Czy ktoś sie orientuje ile teraz kosztuje zrobienie projektu instalacji elektrycznej? Z tego co wiem, taki projekt nie jest wymagany obecnie przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę...Mamy projekt indyw.i sie zastanowaim czy powinnam molestowac architekta o takie rzeczy....Z drugiej strony pewnie i tak bede musiała kiedyś zdobyc projekt instalacji elektrycznej, wiec jestem zainteresowana kosztami takiej przyjemności.... Moje poszukiwania ekipy właśnie się zaczną, nie wiem czy dziękowałam Ci za namiary dopiero dziś zacznę wydzwanianie, dam znać jak wybiorę ekipę. Z ta instalacja to nie wiem, mój projektant dołączył projekty instalacji wod-kan i elektrycznej, i razem to dałam na pozwolenie. Nie jest to wymagane, kiedys pytałam na grupie i mikazuu tak mi odpowiedziała: "to jest tak - projekty instalcaji sa składnikiem kompletnej dokumentacji jaka składasz na koniec budowy do starostwa, czyli projekt domu + projekty elektryki, c.o itp a projekty robisz w trakcie budowy, tzn robia je fachowcy z uprawnieniami. oni wiedza co i jak, stawiaja pieczęć i jest ok. dzieki temu starostwo sie potem nie czepia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wobor 04.05.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Jestem nowy na forum i bardzo się cieszę, że takie (regionalne) istnieje. Jestem na etapie zakupu działki i mam nadzieję latem zacząć budowę. Poszukuję kompleksowego wykonawcy do stanu deweloperskiego. Rozmawiam z firmą Eurobud z Białegostoku. Może ktoś z Państwa miał z nimi do czynienia jeśli tak będę wdzięcznie za opinie. Będę również zobowiązany za polecenie innych firm, które świadczą tego typu usługi. Macie może też kompetentnych inspektorów nadzoru - jeśli chcecie się nimi "podzielić" będzie miło Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 04.05.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witaj Wobor Wow pogratulować szybkiego rozpoczęcia budowy...mi od zakupu do pozwolenia na budowę zajmie co najmniej 9 m-cy ..prawie tyle co noszenie dzidzi w brzuchu hyhy z developerami nie miałam do czynienia wiec w tej kwestii nie pomogę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts