CoolaTT 13.06.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ...........Czy ktoś wie jak zgłosić budowę studni ok20m? We wniosku jest mowa o rysunku itp. nie mam o tym zielonego pojęcia.Pozdrawiam! Ja bym nic nie zgłaszał. No chyba że nie masz alternatywy wodociągu i papier Ci będzie potrzebny do odbioru domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRYSIAX 13.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ...........Czy ktoś wie jak zgłosić budowę studni ok20m? We wniosku jest mowa o rysunku itp. nie mam o tym zielonego pojęcia.Pozdrawiam! Ja bym nic nie zgłaszał. No chyba że nie masz alternatywy wodociągu i papier Ci będzie potrzebny do odbioru domu. Będę miała wodę z wodociągów,studnia służyłaby tylko do celów typu: podlewanie ogródka itp. Zastanawiam się tylko czy mogę wykopać tak bez zgłoszenia zgodnie z prawem? Ma ktoś namiary na solidną i niedrogą ekipę od wywiertu studni z białegostoku? Jakie są stawki za metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 15.06.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Czy ktoś z Was wie ile się czeka w Starostwie na Borsuczej na uprawomocnienie decyzji o Pozwoleniu na budowę?Sprawy załatwiam sam, bez architekta, więc trochę się już gubię w tej papierologii i urzędologii. Co mnie jeszcze czeka, zanim będę mógł wbić łopatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 16.06.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Czy ktoś z Was wie ile się czeka w Starostwie na Borsuczej na uprawomocnienie decyzji o Pozwoleniu na budowę? Sprawy załatwiam sam, bez architekta, więc trochę się już gubię w tej papierologii i urzędologii. Co mnie jeszcze czeka, zanim będę mógł wbić łopatę? Uprawomocnienie decyzji ustawowo dwa tygodnie, potem z dziennikiem budowy zgłaszasz rozpoczęcie robót i po 7 dniach od tego zgłoszenia można zaczynać. http://akademia.dom.pl/cv_3559_7574,krok_7_-_zgloszenie_rozpoczecia_robot.htm Tyle teorii Może praktyk sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 16.06.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 ...........Czy ktoś wie jak zgłosić budowę studni ok20m? We wniosku jest mowa o rysunku itp. nie mam o tym zielonego pojęcia.Pozdrawiam! Ja ostatnio zgłaszałam studnie, wypełniłam wniosek w którym napisałam że będzie to studnia wiercona z pompą głębinową gł. do 30m, wydajność 1m3/dobę, wykonanie sposobem gospodarzcym, i na mapce zaznaczyłam kółeczkiem w którym miejscu, musi być odsunięta min. 5m od granicy działki, i tyle, kobietka w starostwie na borsuczej bardzo miła, wszystko pomogła na miejscu wypełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRYSIAX 16.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 ...........Czy ktoś wie jak zgłosić budowę studni ok20m? We wniosku jest mowa o rysunku itp. nie mam o tym zielonego pojęcia.Pozdrawiam! Ja ostatnio zgłaszałam studnie, wypełniłam wniosek w którym napisałam że będzie to studnia wiercona z pompą głębinową gł. do 30m, wydajność 1m3/dobę, wykonanie sposobem gospodarzcym, i na mapce zaznaczyłam kółeczkiem w którym miejscu, musi być odsunięta min. 5m od granicy działki, i tyle, kobietka w starostwie na borsuczej bardzo miła, wszystko pomogła na miejscu wypełnić. A mogę wiedzieć ile u nas chodzi za metr wykopania i ogólnie jakiego rzędu jest cały koszt?? Może masz namiary na kogoś dobrego i niedrogiego? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 17.06.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 KRYSIAX poszło na prv. Prośba kolejna droga grupo: Potrzebuję namiar na jakąś ekipę wycinającą drzewa, nie wiem, nie bardzo wiem jak szukać nawet, mam dwa drzewa do wycięcia na działce, pozwolenie na wycinkę też, jedno drzewo niefortunnie rośnie przy drutach energetycznych, może ktoś zna kogoś kto sie taką wycinką zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 18.06.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Mam takie pytanie.. jeśli dostawaliście wycenę np. stanu surowego od kogoś i to było np. 35tys. to czy ta cena zawierała już podatek..? Pytam bo my umówilismy sie z kolesiem na kwotę, a teraz jak przyszło do podpisania umowy to się okazało że tamta to była bez podatku, więc z podatkiem wyszła sporo większa.. Po prostu nie zrozumielismy sie chyba i teraz sie zastanawiam czy to normalna procedura że sie podaje kwotę netto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRYSIAX 18.06.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 KRYSIAX poszło na prv. Prośba kolejna droga grupo: Potrzebuję namiar na jakąś ekipę wycinającą drzewa, nie wiem, nie bardzo wiem jak szukać nawet, mam dwa drzewa do wycięcia na działce, pozwolenie na wycinkę też, jedno drzewo niefortunnie rośnie przy drutach energetycznych, może ktoś zna kogoś kto sie taką wycinką zajmuje. Poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina123 18.06.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Planuję rozpocząć w tym roku budowę domu w Białymstoku. Może ktoś poleci jakąś sprawdzoną ekipę, która postawi stan surowy? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 18.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Planuję rozpocząć w tym roku budowę domu w Białymstoku. Może ktoś poleci jakąś sprawdzoną ekipę, która postawi stan surowy? Dziękuję i pozdrawiam Ewelina poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 19.06.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam takie pytanie.. jeśli dostawaliście wycenę np. stanu surowego od kogoś i to było np. 35tys. to czy ta cena zawierała już podatek..? Pytam bo my umówilismy sie z kolesiem na kwotę, a teraz jak przyszło do podpisania umowy to się okazało że tamta to była bez podatku, więc z podatkiem wyszła sporo większa.. Po prostu nie zrozumielismy sie chyba i teraz sie zastanawiam czy to normalna procedura że sie podaje kwotę netto? Z założenia nie jesteś firmą i nie interesuje Cię kwota netto lecz brutto. Przynajmniej u mnie wszystkie ceny jakie negocjowałem ze wszystkimi ekipami były kwotami do zapłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 19.06.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam takie pytanie.. jeśli dostawaliście wycenę np. stanu surowego od kogoś i to było np. 35tys. to czy ta cena zawierała już podatek..? Pytam bo my umówilismy sie z kolesiem na kwotę, a teraz jak przyszło do podpisania umowy to się okazało że tamta to była bez podatku, więc z podatkiem wyszła sporo większa.. Po prostu nie zrozumielismy sie chyba i teraz sie zastanawiam czy to normalna procedura że sie podaje kwotę netto? Z założenia nie jesteś firmą i nie interesuje Cię kwota netto lecz brutto. Przynajmniej u mnie wszystkie ceny jakie negocjowałem ze wszystkimi ekipami były kwotami do zapłaty. Jeżeli umawiałaś się na usługę czyli z vatem powinno ci wyjść (35000+7%) 37450. A jeżeli doliczył Ci 22 % VAT to zwykły oszust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.06.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam takie pytanie.. jeśli dostawaliście wycenę np. stanu surowego od kogoś i to było np. 35tys. to czy ta cena zawierała już podatek..? Pytam bo my umówilismy sie z kolesiem na kwotę, a teraz jak przyszło do podpisania umowy to się okazało że tamta to była bez podatku, więc z podatkiem wyszła sporo większa.. Po prostu nie zrozumielismy sie chyba i teraz sie zastanawiam czy to normalna procedura że sie podaje kwotę netto? Z założenia nie jesteś firmą i nie interesuje Cię kwota netto lecz brutto. Przynajmniej u mnie wszystkie ceny jakie negocjowałem ze wszystkimi ekipami były kwotami do zapłaty. tylko że b. często faktycznie jest to kwota do zapłaty ale bez faktury, fachowcy wyceniają tak bo większość ich klientów nie bierze faktur, jeśli się o nią poprosi to wtedy vat doliczają, oczywiście jest tak przeważnie w małych firmach, niestety tak już mamy w naszym pięknym kraju że firemki muszą kombinować żeby sie conieco opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 20.06.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 witam potrzebuję namiary na dobrego specjalistę z okolic Białegostoku od kominków (obudowa g-k) i dgp (grawitacyjna) z góry dzięki pozdrawiam d..pa się pali podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 20.06.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Jeżeli umawiałaś się na usługę czyli z vatem powinno ci wyjść (35000+7%) 37450. A jeżeli doliczył Ci 22 % VAT to zwykły oszust. 7% "na szczęście". Chyba zacznę wszystkich podejrzewać, że chcą mnie zrobić w jajo, bo zbyt naiwnie jak do tej pory podchodziłam do ludzi. Dzięki za odpowiedź wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 20.06.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 To jeżeli uważasz, że Cię oszukali i ten wacik sobi doliczyli mimochodem to zarządaj od nich bezapelacyjnie faktury na wykonanie robót. Wtedy od kwoty 35000 pomniejszonej o tzw koszta uzyskania przychodu zapłacą podatek do US. Chyba że zaproponują Ci............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 20.06.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Czy ktoś z Was wie ile się czeka w Starostwie na Borsuczej na uprawomocnienie decyzji o Pozwoleniu na budowę? Sprawy załatwiam sam, bez architekta, więc trochę się już gubię w tej papierologii i urzędologii. Co mnie jeszcze czeka, zanim będę mógł wbić łopatę? Uprawomocnienie decyzji ustawowo dwa tygodnie, potem z dziennikiem budowy zgłaszasz rozpoczęcie robót i po 7 dniach od tego zgłoszenia można zaczynać. http://akademia.dom.pl/cv_3559_7574,krok_7_-_zgloszenie_rozpoczecia_robot.htm Tyle teorii Może praktyk sie wypowie. Rachela, masz rację. Tyle własnie czekałem, żeby byc w zgodzie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jona 22.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Ja też tyle czekałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 23.06.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Dzieńdoberek jak dawno mnie tu niebyło a region zaczyna się coraz bardziej rozrastać Po długiej przerwie wróciłam na łono forum (ciekawe na jak długo) po tylu latach budowania jeszcze niemieszkamy lecz.. już za rocZek.. parę miesięcy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts