Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Proszę o pomoc w tej kwestii:

wybudowałam sieć wodociągową i kanalizę zgodnie z pozwoleniem na budowę. Wykonawca przy okazji zrobił mi od razu przyłącze, którego budowy nie zgłosiłam. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zgłosić teraz zakończenie budowy sieci?? z przyłączem, bez?? jak powinien wyglądać protokół odbioru przez wodociągi-sama sieć??? to samo z mapką powykonawcza geodety??

jak to dobrze rozegrać żeby uniknąć problemów????

nie mam pojęcia o formalnościach po zakończeniu budowy sieci wodno-kanalizacyjnej???

Na początku mojej obecności na forum Witam wszystkich forumowiczów! :)

Trochę czytałem i przyszedł czas na udzielanie się :)

Mam pytanko, czy może ktoś ma namiar na dobrą ekipę od parkietów?

Mam parkiet surowy zamówiony, ale potrzebuję wykonania usługi ułożenia, wycyklinowania i polakierowania.... obróbka korkiem też by się przydała...

Czy moze ktoś coś polecić?

jestem z Białegostoku...

czy ktos z Was może ma studnie na odprowadzenie deszczówki? Warto to robić?

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie tyle warto, ale trzeba ;)

Przy ulicy, przy której się buduje, jest kanał deszczówki :(

Do pozwolenia na budowę wymagali ode mnie warunków technicznych do kanalizacji deszczowej i muszę pod każdą rynną spustową instalować studzienki.

Poza tym na sąsiedniej ulicy ludzie nie porobili sobie studzienek i wodę z rynien spuszczają do kanalizacji ściekowej i niestety podczas dużych ulew zdarza się, że ludzie na parterach mają problem z odprowadzaniem ścieków :(

Wita sie stala podczytywaczka na etapie wykanczania domu i siebie ;)

czy może ktoś ma namiar na dobrą ekipę od parkietów?

Mam parkiet surowy zamówiony, ale potrzebuję wykonania usługi ułożenia, wycyklinowania i polakierowania.... obróbka korkiem też by się przydała...

Czy moze ktoś coś polecić?

jestem z Białegostoku...

Jan Kolenda - robil podlogi u wielu moich znajomych, w moim mieszkaniu, robi tez w domu. Nie slyszalam negatywnej opinii. Nie mam przy sobie numeru telefonu - moge podeslac potem na priv. Ewentualnie mozesz zajechac do Forniru na Towarowej - tam Ci podadzą kontakt.

Witam wszystkich :D

Mam pytanie do tych co rozpoczęli budowę niedawno....budujecie czy STOP na zimę?

U mnie kończą się fundamenty. Murarz mój twierdzi żeby stawiać, tylko trzeba uważać ze stropem. Jak u was to wygląda?

Stawiać. Tylko pilnować temperatury. Strop tez lać. U mnie w zeszłym roku 8 grudnia zalewaliśmy posadzki.

Mam pytanie do tych co rozpoczęli budowę niedawno....budujecie czy STOP na zimę?

U mnie kończą się fundamenty. Murarz mój twierdzi żeby stawiać, tylko trzeba uważać ze stropem. Jak u was to wygląda?

Witam

zależy z czego budujesz ja mam skonczone fundamenty zalany chudziak i polozony pierwszy rząd bloczków ale niestety nie pomyslalem ze sie wyrobie z wylaniem fundamentów przed zimą i kupilem bloczki pióro/wpust do murowania klejem na cienką spoine i niestety przy murowaniu i odrazu po nim musi byc dodatnia temperatura okolo 5 stopni wiec juz od ponad tygodnia mam przestój

Witam

zależy z czego budujesz ja mam skonczone fundamenty zalany chudziak i polozony pierwszy rząd bloczków ale niestety nie pomyslalem ze sie wyrobie z wylaniem fundamentów przed zimą i kupilem bloczki pióro/wpust do murowania klejem na cienką spoine i niestety przy murowaniu i odrazu po nim musi byc dodatnia temperatura okolo 5 stopni wiec juz od ponad tygodnia mam przestój

Oj chyba to troszkę nie koniecznie tak. Jaki przestój? Spójrz wokoło czy któryś deweloper przestał budować?? Temperatur poniżej -5 to wtedy można się zastanawiać. Jeżeli macie tylko chęci, ludzi i pieniądze to budujcie dalej jak na razie jest ku temu okazja. Bo jak będziecie działać wg takich regół to na budowę wrócicie po długim weekendzie..............majowym.

póki co praca na budowie toczy się swoim tempem...z obserwacji przypominam sobie że największe mrozy były na przełomie stycznia i lutego....mam nadzieję że w tym roku nie będzie zimy stulecia :D

Stawiam z karemzytu z Kościuk i w dodatku na palach..ot tak już mam dziwaczka ze mnie hehe

niepokoi mnie jeden fakt....jak ocieplić fundament...kierownik coś mi brzęczał o mostku cieplnym :D

Pierwsza myśl....zasypać boki granulatem karezmytowym. Ale to jest cholernie duży wydatek. Mój wykonawca fundamentów mówi że styropianem obłożyć< ale do czego go przymocować>? hmmmm

może koś ma jakieś doświadczenia....?

Witam wszystkich :D

Ja buduję :D W nadchodzacym tygodniu ekipa kończy parter i jak pogoda pozwoli bedziemy zalewać strop.Zeby tego było mało mam już ekipe od dachu :oops: Pozdrawiam i życzę wytrwałosci:)

To ja jeszcze raz się zapytam czy ktoś się orientuje gdzie w podlaskim mogę dostać jakąś zaprawę zimową do cienkich spoin ,

dziwne bo mieszkamy niby w najzimniejszym miejscu polski a chyba żadna firma w Białymstoku czegoś takiego nie sprzedaje przeszukałem internet i znalazłem kilku producentów ale tez nie mają żadnego oddziału na Podlasiu