Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A wkurza mnie to że ktoś się dziwi jak to można się tylko z poborów budować bez kredytu.

Przyjacielu,

wnoszę, że nie jesteś Polakiem z listy 100 najbogatszych trochę więc to przykre, co napisałeś ;-( Ale nie zmienia to oczywiście faktu, że potrafiłeś wygospodarować mamonkę, która pozwala Tobie realizować marzenia i... chwała Ci za to.

Od wieków nic się nie zmieniło i u podstaw każdej inwestycji leżą ŚRODKI. Zawzięcie, zmysł organizatorski, pracowitość, samodyscyplina, gospodarność nie wystarczą. Do budowy potrzebna jest przede wszystkim żywa KASA.

Sam zarabiam grubo powyżej średniej krajowej (ciekawe jak długo ;-)), ale (wierz lub nie) jakoś mi nieswojo, kiedy przy piwie dowiaduję się jakie wynagrodzenia dyktuje rynek moim całkiem "kumatym" kolegom i koleżankom. Jeśli ktoś dobrze się nie "wstrzelił" (własna TRAFIONA działalność gospodarcza, specjalistyczny "wzięty" fach lub dobra firma, dla której pracuje) to jest naprawdę ciężko planować/prowadzić budowę domu z samych poborów...

Zapoznaj się z danymi statystycznymi obrazującymi zawartość portfela STATYSTYCZNEGO Polaka (oszczędności, wynagrodzenie, "wolne" środki przeznaczone na inwestycje) i przejdą Ci nerwy ;-) Szkoda zdrowia ;-)

Zdrówko!

Heej Fidelis dzięki, ale jesteś z Podlaskiego,

czy się tylko tak wstrzeliłeś ? bo niebardzo rozumiem sens twojej wypowiedzi, czy tylko tak sobie piszesz czy chciałeś mi dogryźć?

U mnie budowa rusza 1 czerwca przychodzi majster a teraz mamy cały maj na przygotowania i dopięcie wszystkiego na ostatni guzik a pod koniec czerwca stanie cały domuś :grin:

Pozdrawiam.

On 2003-04-28 10:03, emems wrote:

Heeej magero miło że jesteś po świętach :grin:

co do pytań to miałam to szczęście i kanalizację kładli w tamtym roku na mojej ulicy i mam ją juz pod garażem na swoim podwórku wystarczy tylko się podłączyć. :grin:

Szczęściara!!!!

A juz myślałam, że dostanę namiary na sprawdzoną firmę:smile:

karina

ArtMedia,

właśnie obejrzałam sobie Twoją stronkę. No, no, masz już bliżej niż dalej.

Pewnie w tym roku już się wprowadzisz.

Będziesz ogrzewał kominkiem domek? Się nad tym zastanawiam i mam takie sobie może trochę głupie przemyślenia: skoro chcę ogrzewać domek kominkiem, muszę poprowadzić rury. Rury wiadomo, w stropie nie będą, a zajmą ok.20 cm. Będą najprawdopodobniej w suficie podwieszanym. I to mi obniży sufit, nie? Czy powinnam zaprojektować wyższy domek np. o 20 cm niż w standarcie, czy po prostu zostawić obniżony sufit na drodze rurek?

Jak to jest rozwiązywane w domkach z użytkowym poddaszem? Bo jak to działa w parterowych - to wiem: najczęściej lecą sobie rury po stropie i tyle.

karina

Poza tym - bardzo ładna makieta. Chyba sobie też taką zrobie, ale czy wyjdzie taka ładna?

Witam.

On 2003-04-29 16:11, magero wrote:

ArtMedia,

właśnie obejrzałam sobie Twoją stronkę. No, no, masz już bliżej niż dalej.

Pewnie w tym roku już się wprowadzisz.

Zamierzam. Nawet jeśli będą to spartańskie warunki, powiedzieliśmy sobie że koniecznie...

Będziesz ogrzewał kominkiem domek? Się nad tym zastanawiam i mam takie sobie może trochę głupie przemyślenia: skoro chcę ogrzewać domek kominkiem, muszę poprowadzić rury. Rury wiadomo, w stropie nie będą, a zajmą ok.20 cm. Będą najprawdopodobniej w suficie podwieszanym. I to mi obniży sufit, nie? Czy powinnam zaprojektować wyższy domek np. o 20 cm niż w standarcie, czy po prostu zostawić obniżony sufit na drodze rurek?

Jak to jest rozwiązywane w domkach z użytkowym poddaszem? Bo jak to działa w parterowych - to wiem: najczęściej lecą sobie rury po stropie i tyle.

Ja zamierzam ogrzewać kominkiem tylko okazjonalnie. Jako dogrzewanie wiosną czy jesienią, albo w chłodne letnie wieczory...

Ale profilaktycznie kupiłem dobry wkład i robie rozprowadzenie, na wypadek gdyby nie było mnie stac na gaz :wink:

A rury będą po prostu wychodzić nad poddasze, na część niewykorzystaną. W końcu sufit nie sięga u mnie do kalenicy.

Poza tym - bardzo ładna makieta. Chyba sobie też taką zrobie, ale czy wyjdzie taka ładna?

Wyjdzie. BTW, robiłem z tektury, kleiłem klejem na gorąco (pistoletem) a pomalowałem plakatówkami.

Powodzenia!

Sebastian

On 2003-04-28 08:42, emems wrote:

Heej Fidelis dzięki, ale jesteś z Podlaskiego,

czy się tylko tak wstrzeliłeś ? bo niebardzo rozumiem sens twojej wypowiedzi, czy tylko tak sobie piszesz czy chciałeś mi dogryźć?

Cześć :wink:

Nie dziwię się, że nie zrozumiałeś, bo tu nie ma co rozumieć. Nie ma znaczenia czy jestem z podlaskiego czy z podkarpackiego.

Pozwoliłem sobie na skomentowanie Twojego posta, bo napisałeś (w moim pojęciu) bzdurę. Dogryzłeś to Ty sam sobie :wink: Wierzę, że to rodzaj chwilowego wyartkułowanego przez podświadomość rozkojarzenia mojego Ziomka :wink:. "Bąk" intelektualny każdemu się zdarza. Ot, nie miałem pomysłu, to napisałem bzdet. Po co?

Widzisz przecież jaka jest sytuacja ekonomicznej na Podlasiu. I nie tylko.

Przepraszam za umoralniający ton mojej wypowiedzi. Ale twardo chodzę po ziemi, nie odwracam (choć to wygodne) głowy od problemów moich Kolegów i Koleżanek. Gdybym powiedział im (znając ich w dużym stopniu NIE ZASŁUŻONĄ sytuację materialną), że dziwię się dlaczego dostając 1200PLN (to w Białymstoku b. przyzwoita pensja) na rękę jeszcze nie podjęli inwestycji, to naraziłbym się na śmieszność na pewno a utratę przyjaźni i wiarygodności może.

Wstydź się emems. Ale nie bierz (za bardzo) do głowy :wink:. I zakończmy dyskusję...

<font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: Fidelis dnia 2003-05-05 22:47 ]</font>

ArtMedia szkoda że nie zawitasz na targi :sad:

Ale ja staram sie wygospodarować czas na sobotnie targi, oj terminarz dopięty. I to załatwianie wszystkiego na rozpoczęcie budowy 1 czerwca. Uffffff

I te porządkowanie i przygotowywanie materiału.

Pozdrawiam.

Magero czo porabiasz dawno nie pisałaś?

Uffffff,

się nie odzywam bo jakoś dużo roboty, poza tym jakoś dziwnie powoli albo w ogóle nie chodzi, ta strona Muratora. U Was też tak długo się otwiera strona?

A poza tym nic u mnie na razie nowego. Czekamy na mapki geodety -długo mu jakoś to idzie, powoli cierpliwość tracę.

karina

On 2003-05-07 09:53, magero wrote:

Uffffff,

się nie odzywam bo jakoś dużo roboty, poza tym jakoś dziwnie powoli albo w ogóle nie chodzi, ta strona Muratora. U Was też tak długo się otwiera strona?

A poza tym nic u mnie na razie nowego. Czekamy na mapki geodety -długo mu jakoś to idzie, powoli cierpliwość tracę.

karina

nie wiem magero jak będzie z tym spotkaniem na targach na dwoje babka wróżyła, nie dość że budowa i ogródek to i inne sprawy głowę zaprzątają

Ech to życie !!