Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam kolejny problem i proszę o poradę. Mamy komin z dziurą na wlot spalin na wys.146cm (od docelowej posadzki, teraz jest to 164cm). Planowany wkład to Dovre 2180 o wys. 85cm. W firmie montującej kominki dowiedzieliśmy się, że podłączenie wylotu spalin z kominka jest za nisko, że powinno być min. 0,5m nad wys. kominka. Fizycznie jest możliwe podłączenie kominka do tej wysokości, ale powiedziano nam, że może byc problem z ciągiem w kominie, czy to prawda? Powiedziano nam że oni przy takich sytuacjach zatykają istn. dziurę i robia nową wyżej, tylko to dodatkowy koszt około 500zł. Odnieście się jakoś do tego, bo nie wiem czy mnie nabieraja czy naprawdę cos w tym jest.

Mam nadzieję, że zrozumiale się wyraziłam. :)

Mam kolejny problem i proszę o poradę. Mamy komin z dziurą na wlot spalin na wys.146cm (od docelowej posadzki, teraz jest to 164cm). Planowany wkład to Dovre 2180 o wys. 85cm. W firmie montującej kominki dowiedzieliśmy się, że podłączenie wylotu spalin z kominka jest za nisko, że powinno być min. 0,5m nad wys. kominka. Fizycznie jest możliwe podłączenie kominka do tej wysokości, ale powiedziano nam, że może byc problem z ciągiem w kominie, czy to prawda? Powiedziano nam że oni przy takich sytuacjach zatykają istn. dziurę i robia nową wyżej, tylko to dodatkowy koszt około 500zł. Odnieście się jakoś do tego, bo nie wiem czy mnie nabieraja czy naprawdę cos w tym jest.

Mam nadzieję, że zrozumiale się wyraziłam. :)

Ja miałem taką sytuację i ciąg teraz jest OK. Powinni zakleić Ci starą dziurę i wyciąć nową do której powinni wstawić wklejkę. Sądzę że rozsądna kwota za taki wyczyn (razem z materiałami) to 300 pln. 500 to trochę przesada.

Witam grupę ponownie!

Projekt nasz leżakuje w urzędzie i czeka na pozwolenie. Planujemy rozpocząć budowę na wiosnę i w związku z tym poszukujemy ekipy (SPRAWDZONEJ ,NIEDROGIEJ I POJĘTNEJ) do zbudowania domu z poddaszem użytkowym (pow.uzyt.138m2)do stanu surowego otwartego. Projekt był bazowany na http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=359&opcja=opis . Wprowadziliśmy trochę zmian , bo działka węższa ,wiec trzeba go było trochę uszczuplić. Parter pozostał bez większych zmian ,ale na górze jest mała antresola i tylko jedna łazienka i przy niej mała pralnia.Wycenę jaka dostaliśmy od firmy z Bielska Podlaskiego zbiła nas z nóg 80.000 :o za samą robociznę.

Pomocy!

Czekamy na kontakty!!!!!

Z góry serdeczne dzięki :D

Przydało by się założyć dziennik ,bo fajna to sprawa z perspektywy czasu. Jak synek wyrośnie z kolek niemowlęcych to "słowo harcerza" dziennik powstanie!!! :D

Mam problem i proszę o poradę. Mam dzialke w Fastach. W zwiazku z tym, ze teren jest podmokły, za radą forowiczów lub jak kto woli forumowiczów nawiozłam ziemi, aby podnieść teren (teren przed nawożeniem był ponizej wysokości ulicy). No i tu zaczyna się problem. Sasiad z działki obok twierdzi, że to moje poczynanie sprawiło, że wody gruntowne podniosły się. Równolegle przy mojej działce biegnie rów melioracyjny - nie zostal on zasypany podczas nawożenia ziemi. Sąsiad twierdzi, że powinniśmy przekopać rów (a to oczywiscie kasa) i powołuje sie na punkt z warunków zabudowy , który mówi ... realizacja inwestycji nie moze powodować zmainy stanu wody na gruncie oraz odprowadzenia wody i ścieków na grunty sąsiednie zgodnie z art. 29 ustawy z dnia 18.08.2001 r.Prawo wodne (teks jednolity Dz. U. Nr 239 poz. 20019 z 2005 r.).....

Nie chcę z przyszłym sąsiadem "drzeć kotów" ale co mmam począć, plis pomóżcie.