Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czopuch napisał:
Podciagam za Frydzia, tez bym sie tego chetnie dowiedzial.

I jeszcze pytanko, czy ktos moze cos slyszał o akcji burmistrza Suprasla dotyczacej adnawialnych zrodel ciepla?

Dzieki.

Z tego co się orientuję dotyczy to tylko i wyłącznie mieszkańców Supraśla. Mają dopłacać do solarów ale dom musi spełnić szereg warunków.

A mogłabym prosić o więcej szczegółw dotyczacych profilu okna i takie tam? Jeżeli nie na forum to, na priv. Co zadecydowało, że wybrałaś własnie te okna a nie inne, bo przyznam szczerze do najtanszych to one nie należą :roll:

Z góry dziękuję :)

Wiesz przekonały mnie uszczelki zgrzewane do okna , grubsze scianki w komorach, jakosc wykonania, 1 mm zgrzewy ( wystarczyło popatrzec zeby zobaczyc róznice w wykonaniu, a przedewszystkim wybrałam szprosy fazowane na szybach a tego nikt nie mial i bardzo pomogi mi jedni Panstwo wlasnie na muratorze podjac decyzje. mysle ze najlepiej jak sama tam sie wybierzesz - jedynie moge powiedziec ze watro , a okna wstawiasz na dłuższy okres , wiec te 10 minut warto poswiecic. obsługiwał mnie P. Jacek to wlasciciel - bardzo fajnie podszedl do tematu. pozdrawiam

misiewicz hela napisał:
A mogłabym prosić o więcej szczegółw dotyczacych profilu okna i takie tam? Jeżeli nie na forum to, na priv. Co zadecydowało, że wybrałaś własnie te okna a nie inne, bo przyznam szczerze do najtanszych to one nie należą :roll:

Z góry dziękuję :)

Wiesz przekonały mnie uszczelki zgrzewane do okna , grubsze scianki w komorach, jakosc wykonania, 1 mm zgrzewy ( wystarczyło popatrzec zeby zobaczyc róznice w wykonaniu, a przedewszystkim wybrałam szprosy fazowane na szybach a tego nikt nie mial i bardzo pomogi mi jedni Panstwo wlasnie na muratorze podjac decyzje. mysle ze najlepiej jak sama tam sie wybierzesz - jedynie moge powiedziec ze watro , a okna wstawiasz na dłuższy okres , wiec te 10 minut warto poswiecic. obsługiwał mnie P. Jacek to wlasciciel - bardzo fajnie podszedl do tematu. pozdrawiam

Wstyd się przyznać, ale w Bertrandzie byłam już chyba ze trzy razy :oops:

Niestety albo stety pojechałam też do Oknoplastu Kraków, na Składową, gdzie zakochałam się w nowym "typie" okna (bo profil to na pewno nie jest) o nazwie Platinium, stad te dylematy. A jesli chodzi o obsługę to jak najbardziej godna polecenia :D

I ja wtrącę kilka słów o oknach Bertrand bo tez tam kupywałam.

Okna technologicznie nie należą do złych, ale totalna fuszerkę odwaliła ekipa montujaca, przez co do dzis mam problemy z ich użytkowaniem.

Obsługa p.Jacka owszem - profesjonalna, ale od momentu złożenia reklamacji zaczynają się problemy. Do dzis czekam na naprawę okna.

Mikazuu napisał:
I ja wtrącę kilka słów o oknach Bertrand bo tez tam kupywałam.

Okna technologicznie nie należą do złych, ale totalna fuszerkę odwaliła ekipa montujaca, przez co do dzis mam problemy z ich użytkowaniem.

Obsługa p.Jacka owszem - profesjonalna, ale od momentu złożenia reklamacji zaczynają się problemy. Do dzis czekam na naprawę okna.

Mikazuu dzieki za "przestrogę".

frydzia napisał:
Witam.

Chciałabym się podpytać, czy warto podpisywać umowę z firmą ochroniarską i jeśli tak to z jaką firmą podpisać umowę? Jaki to jest koszt miesięcznie? Dodam, że nasz domek jest w stanie surowym zamkniętym.

Pozdrawiam forumowiczów:)

Nie od dziś wiadomo, że najlepszym ochroniarzem jest sąsiad. Więc sama musisz przeanalizować zagrożenie włamaniem dla swojego domku. Wszystkie firmy ochroniarskie w Białymstoku działają podobnie - wybierz tę, która zaoferuje Ci najlepsze warunki. Koszt miesięczny takiej usługi ok. 100 zł.

Odnośnie okien, właśnie dlatego zdecydowałem się na Domex, bo 8-9 lat temy też u nich kupiłem i do tej pory nie ma żadnych problemów. Fakt że wtedy mieli okucia Winkhausa, a co mają w tej chwili to prawdę mówiąc nie sprawdzałem. Myślę, że w oknach bardzo ważna jest jakość okuć, żeby nie była to jakaś chinszczyzna, bo wtedy 2-3 lata i wszystko lata :lol:

Witam!

Jestem tutaj po raz pierwszy!

Przymierzam się do budowy, ale jestem dopiero na etapie szukania działki :).

Właśnie znalazłem jedną rolną, blisko miasta, 3000m2 (do podziału - wydzielenia 1000m2) , IV klasa, brak planu zagospodarowania.

Czy ktoś coś wie na temat odralniania takiej działki? Albo ma jakieś doświadczenia z odralnianiem?

Jak długo to trwa i ile kosztuje?

Pozdrawiam !

JacekBudowniczy napisał:
Witam!

Właśnie znalazłem jedną rolną, blisko miasta, 3000m2 (do podziału - wydzielenia 1000m2) , IV klasa, brak planu zagospodarowania.

Czy ktoś coś wie na temat odralniania takiej działki? Albo ma jakieś doświadczenia z odralnianiem?

Pozdrawiam !

Po pierwsze samo wydzielenie trochę trwa zanim zostanie wydana decyzja, po drugie odrolnienie to tylko i wyłącznie decyzja gminy, jeżeli gmina jest w miarę ludzka to można podjechać do jakiegoś "życzliwego" kierownika (pod warunkiem, że się na takiego trafi) i na pewno on mniej więcej określi czas trwania tego. Z doświadczenia wiem,że jeżeli ogólnie nie będzie problemu z odrolnieniem i to tylko kwestia wydania decyzji to można w gminie się dogadać.

Moja rada - pojechać do gminy z numerem działki i wypytać o wszystko, mają obowiązek poinformowania petenta. Życzę powodzenia!!

Miałem podobną sytuację.W gminie złożyłem wniosek o ustalenie warunków zabudowy.Działka była duża ale dzielić jej nie było potrzeby gdyż należy ona do mego taty ,który użyczył mi część tej działki na cele budowlane,podzielona zostanie po wybudowaniu domu.Powiedz w jakiej gminie masz zamiar budować to może coś więcej Ci pomogę.Aha odralniać nie musiałem.

Pozdrawiam

JacekBudowniczy napisał:
Witam!

Pozdrawiam !

Odralniać nie trzeba. W Juchnowcu Kościelnym budowa na działce budowlanej, od momentu pierwszej wizyty w urzędzie do czasu uprawomocnienia pozwolenia na budowę minęło w sumie mniej niż pół roku.

CoolaTT napisał:
  JacekBudowniczy napisał:
Witam!

Pozdrawiam !

Odralniać nie trzeba. W Juchnowcu Kościelnym budowa na działce budowlanej, od momentu pierwszej wizyty w urzędzie do czasu uprawomocnienia pozwolenia na budowę minęło w sumie mniej niż pół roku.

Dzięki za info forumowicze!

Właśnie byłem w gminie w Juchnowcu i tam mi powiedziano ,że należy odralniać i skierowano do Starostwa Powiatowego , do którego jeszcze nie podreptałem ...

Nie wiem z czym to się je, dlatego pytam.

Jak znalazłem paragrafy to za głowę się złapałem w sprawie opłat, dlatego pytam praktyków :D