Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za szybki odzew CoolaTT :D

...

1. zamierzamy zmienić bieg schodów -tylko kilka stopni będzie otwartych na salon - dzięki temu powstanie ściana - w zamyśle ażurowa (tak aby światło z salonu wpadało i doświetlało schody), ponadto dzięki temu zyskamy trochę większe pomieszczenie gospodarcze

2. przesuniemy kominek bliżej środka, w ten sposób wygospodarujemy miejsce na telewizor, którego raczej wieszać na ścianie nie będziemy- będzie stał w rogu ( bardzo fajnie ma urządzony salon Tola - nasza " inspiratorka")

3. chcemy też wstawić dodatkowe duże okno w salonie ( na projekcie ściana jest ślepa), natomiast na 100 % zlikwidujemy małe okrągłe okienko, drugie istniejące zmniejszymy. Zmiany te są spowodowane położeniem naszej działki względem stron świata.

.....

Marza

Witam Cię!

Zastanów się poważnie nad zakupem indywidualnego projektu.

Ja też półtorej roku temu myślałem nad zakupem gotowego projektu, w którym chciałem m.in. podnieść ścianę kolankową, znaleźć ścianę na TV, zmniejszyć liczbę balkonów do 1 itd.

Kupno nowego projektu to ok. 2000.

Zrobienie adaptacji to koszt ok. 3000.

Suma ok. 5000.

Zrobienie nowego, indywidualnego projektu to koszt, jak dobrze poszukasz ok. 7000 pln (przy podobnym domie jak chcesz budować).

Może warto "przepłacić", ale mieć wszystko stworzone od podstaw do Twoich wymagań.

Ja tak zrobiłem i na dziś nie żałuję, choć budowa jeszcze nie ruszyła, ale 30 października papiery na pozwolenie złożone :)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Witam

Dziękuję JurekM. Z mężem doszliśmy do podobnego wniosku. Projekt na szczęście nie został kupiony, został natomiast skonsultowany z Panią architekt dokonującą forumowiczom adaptacji. Po rozmowie z nią doszliśmy do wniosku, że lepiej będzie zaprojektować dom całkowicie przystosowany do naszych potrzeb, troszeczkę mniejszy - około 120-130 m2 p.u., z oknami po właściwych stronach świata, ze stopem monolicznym, itp.

Jednego jesteśmy pewni musi być podobny do Poemki.

Zastanawiamy się też czy nie zrezygnować z pustki nad jadalnią, dlatego też proszę Was o opinie.

Dwa argumenty za:

1. bardzo mie się podoba taka antresola

2. doświetlone są schody i piętro, być może również jadalnia

Przeciw:

1. hałas- odgłosy słyszane na górze dochodzące z dołu i odwronie (ale czy to jest wada?)

Pozdrawiam

Marza

Może warto "przepłacić", ale mieć wszystko stworzone od podstaw do Twoich wymagań.

Ja tak zrobiłem i na dziś nie żałuję, choć budowa jeszcze nie ruszyła, ale 30 października papiery na pozwolenie złożone :)

Życzę powodzenia, ale pamiętaj, że wymagania mogą się zmienić w trakcie budowy. Ja już mam to na szczęście na sobą (po świętach zamierzam się wprowadzić ;)). Pragnę zaznaczyć, że projekt budowlany to jedno ale po zbudowaniu SSZ będzie trzeba ten dom wykończyć i wtedy może się okazać, że nie jest to dokładnie to, co miało być i będą potrzebne poprawki, np. przesunięcie ściany itp itd, dlatego moja rada to: skonsultować projekt z architektem wnętrz, najlepiej znajomym, który doradzi jak mają być rozmieszczone meble, jak może wyglądać łazienka. Może się okazać, że warto zrobić o pół metra większą łazienkę kosztem garderoby itp itd. Niestety ze swojego doświadczenia wiem, że projektanci domów nie ogarniają już wnętrz (inna specjalizacja), a to jest istota.

Jednego jesteśmy pewni musi być podobny do Poemki.

Moim skromnym zdaniem nie powinno się wzorować jak innym projekcie, dlatego, że projekt ten będzie zakłócał konstrukcję "szytego na miarę" projektu dla siebie. Tak naprawdę jeśli projekt ma być podobny do POEMA to należy go adaptować, a jeśli indywidualny to należy określić projektantowi swoje potrzeby, oczekiwania, nie podając źródła wzoru, bo wtedy on zrobi adaptację a skasuje jak za projekt indywidualny. Co do samego projektu POEMA, to podoba mi się, ale niestety wielospadowy dach znacznie podraża koszt budowy domu, dlatego sam nie zdecydowałbym się na takie cudo.

Witam

Jeszcze nie wiem jak wkleić wypowiedź poprzednika, żeby pojawił się cytat :) Może ktoś podpowie?

A wracając do Poemy - podobieństwo ma dotyczyć konstrukcji dachu, nie chcemy aby w każdym pomieszczeniu na poddaszu była ściana kolankowa, tylko tak jak w Poemie od frontu i od ogrodu proste szczyty. Zyskamy większe sypielnie :).

Poza tym wejście mamy od południa, ogród od północy, więc usytuowanie kuchni, tak jak na projekcie w głębi domu jest zasadne.

To tyle z podobieństwa.

Mam kolejne pytanie do forumowiczów, czy robiliście badania warunków gruntowo-wodnych?

My zamierzamy, ale rozstrzał cenowy jest dość duży. Może macie kogoś godnego polecenia i niedrogiego?

mój wybór padł na Bratex hestia prelaqnova mat grafit, solidna blacha solidnej szwedzkiej firmy SSAB, rzecz jasna nie jest najtańsza, ale jakość niestety ma swoją cenę, kupowałem ją w firmnie Noczka w Sękocinie pod Warszawą, bo niestety lokalny sprzedawca spod Białegostoku jakoś mało zainteresowany chyba był transakcją, cenę miał wyższą niż Noczka z transportem, termin znacznie dłuższy, i jakoś zupełny brak zaangażowania

czytalem sporo dobrych opinii o szwedzkiej firmie SSAB i jej wyrobach.

mi podchodzi bratex hera prelaqnova 434 braz.

poszukuje jeszcze dobrej ,sprawdzonej ekipy dekarzy.Rozmawiales z firma Luczaj z Lysek?

tak, niestety, tak

Witaj czapelki

Swoja blachę kupowałam w AMARODACHY

http://amarodachy.pl/kontakt.html

, niezła współpraca, spory wybór. Wybrałam blachę szwedzką, mat grafit

Dekarza miałam z Dąbrowy , znajomy męża, notabene świetny specjalista.

pozdrawiam

ale wydaje mi się ze amaro nie handluje szwedzką blachą, jedynie fińską bodajże z ruuki i cała reszta niższej klasy (austria, niemcy, polska)

Pytanie do tych co kładą blachodachówkę.

Jak robiłem rozeznanie w zeszłym roku to blachodachówka w stosunku do dachówki cementowej nie wychodziła tak dużo taniej. Oczywiście mówię o pokryciu razem z robocizną kompleksową (od łat do ostatniej dachówki).

Jaki jest główny powód, że Wasz wybór na pokrycie dachu padł na blachodachówkę. Czy tylko cena czy też inne względy ?

Moim zdaniem pomiędzy dachówką cementową a blachodachówką jest przepaść, jeżeli chodzi o wygląd i wentylację, ale może się nie znam.

położyłem blachę bo:

- nie miałem dobrego fachowca od dachówki a miałem dobrego fachowca od blachy,

- obawiałem sie zielonych mchów, glonów czy innego badziewia, ktore znacznie szybciej porasta cementówkę niż blachodachówkę,

- cena kompleksowo była gdzieś o 25-30% niższa dla blachy niż dla dachówki

wygląd - kwestia gustu, nam się blachodachówka podoba nie mniej niż dachówka, a z wentylacją nie bardzo rozumiem, niezależnie od rodzaju pokrycia wentylację można zawsze wykonać poprawnie

położyłem blachę bo:

- nie miałem dobrego fachowca od dachówki a miałem dobrego fachowca od blachy,

- obawiałem sie zielonych mchów, glonów czy innego badziewia, ktore znacznie szybciej porasta cementówkę niż blachodachówkę,

- cena kompleksowo była gdzieś o 25-30% niższa dla blachy niż dla dachówki

dzięki za wyjaśnienia, może teraz jest taniej niż w zeszłym roku

a z wentylacją nie bardzo rozumiem, niezależnie od rodzaju pokrycia wentylację można zawsze wykonać poprawnie

Chodziło mi o wentylację dachu