Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Napiszę krótko. Montaż musi przeprowadzić doświadczona i przede wszystkim cierpliwa ekipa. Cierpliwość potrzebna będzie i inwestorowi :). A cierpliwość jest potrzebna, bo producent może wszystkich doprowadzić do szewskiej pasji.

A skąd wziąć taką ekipę Czy firma instalacyjna polecana przez Bartosza jest ok?

Napiszę krótko. Montaż musi przeprowadzić doświadczona i przede wszystkim cierpliwa ekipa. Cierpliwość potrzebna będzie i inwestorowi :). A cierpliwość jest potrzebna, bo producent może wszystkich doprowadzić do szewskiej pasji.

A skąd wziąć taką ekipę Czy firma instalacyjna polecana przez Bartosza jest ok?

to co napisał compi to w zasadzie dotyczy każdej ekipy :wink: .

Wentylacja składa się z pudełka (rekuperator) i rur. Najtrudniejszym elementem i wymagającym najwięcej czasu jest rozłożenie instalacji.Według mnie cena powinna uwzględniać stopień trudności i skomplikowania układu.

Dlatego najlepiej samemu się rozejżeć po budynku ,jeśli już jest ,ewentualnie obejżeć projekt i pomyśleć jak rozprowadzić rury lub kanały.

Zależność jest prosta im lepiej ocieplone tym mniejsze straty na końcu układu

(to samo dotyczy c.o. i cwu.) i teraz

są kanały płaskie (plastikowe lub metalowe) chowane w ścianach i stropie,np.6x20cm,

gotowe okrągłe rury już z ociepleniem różnej średnicy(nawet 20cm).

Najwygodniej rozkłada się te ostatnie jak jest dobre podejście to i w jeden dzień , dlatego najczęściej się je stosuje .Dobrze jest jak można je schować dodatkowo pod warstwę wełny, chodzi o to ,że jak układamy na nieużytkowym poddaszu ,żeby je dodatkowo ocieplić (przynajmniej 5cm wełny i więcej).

Kanały płaskie najczęście układa się na stropie i zalewa posadzką ewentualnie wkuwa się w ścianę, tutaj roboty jest dużo więcej.

Jeśli chodzi o sam rekuperator to im lepsze wentylatory ,sterownik,sprawności itd.= wyższa cena.

Masz teraz czas to szukaj kto ma ze znajomych wm ,albo weż namiary na tego instalatora i komu on robił.Teraz jest dobra pora żeby sprawdzic jak to chodzi.

Ps.kolega ma instalację Bartosza ,na razie same rury ,rzucone w listopadzie.Czeka to wszystko na lepszą pogodę.Ekipa z namiaru firmy , (dom parterowy ,sufit podwieszany) położone wszystko jak leci na belki na nieogrzewanym poddaszu :o .Pogadałem z nim ,przyjechali poprzykrywali welną z góry.Tylko ,dlaczego po telefonie,a nie od razu.Mogli też dać wszystko płaskimi nad sufitem podwieszanym pod belkami byłoby najcieplej,ale ile to roboty.

a ja wciąż nie pojmuję do czego ta nieskończona cierpliwość jest potrzebna, i to szczególnie przy reku Bartosza, do układania kanałów, rozprowadzania instalacji? przecie to robota jak każda inna, czesto jej dokładność (ocieplenia) jest ignorowana przez ekipy ze względu na to co napisał długi rufus, m.in. dlatego robię to sam, zakup gotowej do montażu centrali też zdaje się nie wymaga wielkiej i cierpliwej pracy, jedyne co mi przychodzi do głowy to regulacja przepływów na przepustnicach i anemostatach, no ale to zrozumiałe że w minutę się tego idealnie nie zrobi, tylko dlaczego akurat w bartoszu producent doprowadza do szewskiej pasji?

compi, napisałeś ze masz "trochę uwag pozytywnych i negatywnych" to dawaj, właśnie do tego jest to forum

Nie wiem po co dorabiacie jakąś filozofię do tego co napisałem? Kupcie reku w Bartoszu, najlepiej w jakimś nietypowym zestawieniu, np. z klimą i potem czekajcie na ich posunięcia. Szczegółów nie będę podawał, ale nawet firmy na stałe współpracujące z nimi mają swoje uwagi. Po prostu Bartosz potrafi zaskoczyć, najlepiej jednak gdyby to robił pozytywnie.

Nie :lol: dorabiam po prostu tym sie interesuje. Chcem mieć wentylacje w domu to śledzę wątki o wentylacji ,będe robił CO to tam też zaglądam :) po to jes FM. Ale chyba wiem gdzie jest problem :lol: , coś jest z przedstawicielem Bartosza w białymstoku skoro tak piszecie o nich. Ja na ich miejscu bym cie cieszył, ludzie kupują to dobrze nie? A oni co,słabo te zamówienia wypełniają nieterminowo czy jak? albo niekomplety sprzedają? Albo sie nie lubicie :(

Witajcie!

Czy ktoś budował z Panem Henrykiem z Zaczerlan (pod Białymstokiem) fundamenty i ściany?

Wiem, że mało informacji, ale może ktoś się znajdzie.

Może jakieś info na pw ???

I przy okazji.

Może komuś robiła firma Ozorowski Pompę Ciepła z kolektorami.

Jak to u nich wygląda?

Czy rzeczywiście nikt nie może pomóc?????

Albo ta nasza Grupa Podlaska wszystko "tymi ręcami" robi i nie korzysta z innych ;)

tak na zdrowy rozsądek to bardzo nikłe prawdopodobieństwo ze ktoś akurat z nielicznej grupy podlaskiej trafił na pana henryka czy ozorowskiego, ot i wsio :cry:

a czy nie prościej spytać o osoby, dla których wykonawcy pracowali i sprawdzić samemu? jak miałam wątpliwości, to tak robiłam. czasami i do mnie przychodzili ludzie, by obejrzeć czyjąś "robotę". najlepszy sposób: jak wykonawca nie boi się pokazać swojej pracy, znaczy jest ok.

przeczytajcie jeszcze raz to co napisała MIkazuu :wink:

napiszcie skąd bierzecie ekogroszek pakowany w woreczki foliowe, oczywiście dobrej jakości i w dobrej cenie? na dojlidach mają ale drogo bo po 920 zł/tonę. Trochę drogo jak dla mnie bo teraz biorę po 850zł. ale w workach szmacianych.

Liczę że się odezwiecie!!

a dlaczego w foliowych?

ja kilka razy kupiłem w foliowych i później okazywało się ze w środku jest błoto zamiast węgla i teraz kupuje w szmacianych przynajmniej wysycha

ale jak chcesz to w leroyu możesz kupić w foliowych chyba 18.50 za worek

Nie wiem po co dorabiacie jakąś filozofię do tego co napisałem? Kupcie reku w Bartoszu, najlepiej w jakimś nietypowym zestawieniu, np. z klimą i potem czekajcie na ich posunięcia. Szczegółów nie będę podawał, ale nawet firmy na stałe współpracujące z nimi mają swoje uwagi. Po prostu Bartosz potrafi zaskoczyć, najlepiej jednak gdyby to robił pozytywnie.

wybacz, nikt żadnej filozofii nie dorabia, tylko zacytowałem dokładnie Twoją wypowiedź:

Generalnie mam trochę uwag i pozytywnych i negatywnych

i poprosiłem o rozwinięcie, nie chcesz zdradzać tajników swojej pracy - twój biznes, tylko ktoś powiedział ze mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna a jak kończy :wink: , może nie trzeba było tajemniczo zaczynać :wink: z tą cierpliwością i koniecznie dobra ekipą :wink:

mam prostą instalację bez gwc, bez klimy, bez dgp i wszelkich innych wynalazków i kombinacji, robię i zrobie ją sam, bo to mi sie po prostu opłaca, filozofii wielkiej tu nie ma a instalacja będzie prawie połowę tańsza

poza tym zdawało by się ze na forum ludziki powinny sobie pomagać a tu:

Szczegółów nie będę podawał...

może jestem naiwny ale myślałem po prostu że trafił się nam ktoś na podlaskiej kto się zna i pomoże, podpowie..

ps. fajnie że choć trochę nasza niemrawa grupa się ożywiła :wink:

leszekmiiler panele sprzedajesz czy co? bo jakoś nic nie odpowiadasz jak byś uciekł z tematu :lol:

trafiłeś, leszekmiller to gosć z traffica na kombatantów, prócz pokryć dachowych i materiało budowlanych maja też panele, z tego co pamiętam (gdy przed zakupem robiliśmy rekonesans po sklepach z panelami w mieście) nieciekawy wybór i ceny, moze szuka przez forum ekipy do współpracy przy układaniu sprzedawanych podłóg?