Ar2r 14.02.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 masz jakieś namiary?Lokalni koło 150 krzyczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 14.02.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Ja nie mam bo ze studni zrezygnowałem. Ale zapytam kogoś ze znajomych (a może zapytajcie na grupie lubelskiej) bo ktoś ze znajomych wiercił w tej cenie. Ja ze studni zrezygnowałem, mam wodociąg. Z rok korzystania z wody i kanalizacji (lałem wodę na trawę latem po 3-4 godziny) zaplacilem 650 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 14.02.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 niestety do wodociągu mam 150 metrów i dlatego myślę nad studnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 15.02.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 niestety do wodociągu mam 150 metrów i dlatego myślę nad studnią. To nie tak daleko. Moim zdaniem warto podjąć trud podłączenia się do sieci wodno-kan. Projekt, uzgodnienia trochę czasu pochłoną a co do realizacji to mogę Ci poradzić jak taniej to zrobić. Bierzesz firmę, która ma uprawnienia i która będzie to firmować. Kopiesz sam rów z pomocnikami, bierzesz zaufanego hydraulika, który Ci odpowiednio położy rury, studnie itp. Potem odbiór i masz dużo taniej niż jakby to robiła firma, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.02.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 niestety do wodociągu mam 150 metrów i dlatego myślę nad studnią. To nie tak daleko. Moim zdaniem warto podjąć trud podłączenia się do sieci wodno-kan. Projekt, uzgodnienia trochę czasu pochłoną a co do realizacji to mogę Ci poradzić jak taniej to zrobić. Bierzesz firmę, która ma uprawnienia i która będzie to firmować. Kopiesz sam rów z pomocnikami, bierzesz zaufanego hydraulika, który Ci odpowiednio położy rury, studnie itp. Potem odbiór i masz dużo taniej niż jakby to robiła firma, pozdrawiam. Ale jak masz trochę trawnika do podlewania to pójdziesz z torbami A nie daj boże założysz nawadnianie. Ja tam cały czas myślę o studni (jak będzie woda ), a jak kiedyś dojdą sąsiedzi to dom podłączę do wspólnego wodociągu, a trawa nada będzie podlewana ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 15.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ale jak masz trochę trawnika do podlewania to pójdziesz z torbami Kolega CoolaTT parę postów dalej nie narzekał na koszty podlewania, poza tym do podlewania trawnika możesz założyć podlicznik, wtedy odchodzą Ci koszty za odprowadzanie ścieków, a poza tym możesz wykorzystać też deszczówkę, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.02.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ale jak masz trochę trawnika do podlewania to pójdziesz z torbami Kolega CoolaTT parę postów dalej nie narzekał na koszty podlewania, poza tym do podlewania trawnika możesz założyć podlicznik, wtedy odchodzą Ci koszty za odprowadzanie ścieków, a poza tym możesz wykorzystać też deszczówkę, pozdrawiam. No dokładnie. Z tej kwoty 650 pln. Jakieś 400 pln to koszty ścieków. A do podlewania mam podlicznik ogrodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.02.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ale jak masz trochę trawnika do podlewania to pójdziesz z torbami Kolega CoolaTT parę postów dalej nie narzekał na koszty podlewania, poza tym do podlewania trawnika możesz założyć podlicznik, wtedy odchodzą Ci koszty za odprowadzanie ścieków, a poza tym możesz wykorzystać też deszczówkę, pozdrawiam. No dokładnie. Z tej kwoty 650 pln. Jakieś 400 pln to koszty ścieków. A do podlewania mam podlicznik ogrodowy. A jak myślisz. Można doprowadzić wodociąg, a korzystać z POŚ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZAPELKI 15.02.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Według Prawa Wodnego właściciel gruntu może bez specjalnego zezwolenia (zwanego pozwoleniem wodnoprawnym) korzystać z wód znajdujących się na jego posesji, jeśli pobór wody nie przekracza 5 m3/dobę, a wydajność pomp czerpiących wodę ze studni nie jest większa niż 0,5 m3/h. Jest to tak zwane zwykłe korzystanie z wody. Głębokość studni wierconej – rozumiana jako głębokość odwiertu, a nie głębokość zwierciadła wody – nie może przekroczyć 30 m.Według Prawa Górniczego i Geologicznego Do wykonania studni wierconej jest konieczne:opracowanie projektu odwiertu studni, zatwierdzenie projektu przez wojewodę (decyzja), wykonanie odwiertu studni, opracowanie wynikowej dokumentacji hydrogeologicznej odwierconej studni, zatwierdzenie dokumentacji przez właściwy organ administracji geologicznej (decyzja) oraz zarejestrowanie studni, czyli otrzymanie dla niej karty rejestracyjnej. Dokumentacja wynikowa studni jest bardzo ważnym opracowaniem, istotnym z punktu widzenia doboru pompy oraz projektu urządzeń do uzdatniania wody. Określa ona trzy podstawowe parametry studni:dopuszczalną wydajność studni, poziom zwierciadła statycznego wody, depresję. Zatwierdzonej wartości depresji, podobnie jak wydajności, nie wolno nam przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 15.02.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam to samo piszą tu :http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/pozwolenie-na-studnie-glebinowa,7222_2985.htm chyba niech ktoś kto ma takie rozwiązanie(podłączenie do wodociągu i własna POŚ) da podpowiedz. Bardzo ciekawe rozwiązania drenażu rozsączającego IN-DRAIN (długość 5-6 m) opracowała szwedzka firma http://www.ekodren.pl/natomiast widziałem kolega ma zrobione u siebie: woda z sieci ,a oczyszczalnie w ogródku, no ale jeszcze nie mają kanalizacji u nich(Grabówka). Ciekawe jak zrobią kanalizację to jest mus się podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.02.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 witam po raz pierwszy w grupie podlaskiej jestem z Łomży szukam sprawdzonej ekipy do wykończeniówki planujemy zacząć w kwietniu. Gładź, podłogi w woodenticu ok 60m2, + panele ok 60m2 , dwie łazienki, zabudowy kanałów wentylacyjnych w k-g. Możecie mi kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.02.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 witam po raz pierwszy w grupie podlaskiej jestem z Łomży szukam sprawdzonej ekipy do wykończeniówki planujemy zacząć w kwietniu. Gładź, podłogi w woodenticu ok 60m2, + panele ok 60m2 , dwie łazienki, zabudowy kanałów wentylacyjnych w k-g. Możecie mi kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość czypior 15.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A ja mam pytanie dotyczące blatu kamiennego.Wymarzyłam sobie w kuchni blat z granitu z podwieszanym zlewozmywakiem i z ociekaczem naciętym w tym blacie. I tu jest problem. Nie znalazłam w Białymstoku kamieniarza, który takie coś by zrobił, podobno nie mają odpowiedniej maszyny. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Czy ja źle szukałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.02.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A ja mam pytanie dotyczące blatu kamiennego. Wymarzyłam sobie w kuchni blat z granitu z podwieszanym zlewozmywakiem i z ociekaczem naciętym w tym blacie. I tu jest problem. Nie znalazłam w Białymstoku kamieniarza, który takie coś by zrobił, podobno nie mają odpowiedniej maszyny. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Czy ja źle szukałam? Oj chyba raczej nie o maszynę chodzi. Jest taka firma w solniczkach, która robi dla wielu klientów z Warszawy. Tylko ceny mają też jak z Warszawy, albo droższe. A jak miało by to wyglądać (chodzi o ten ociekacz)?? Bo może wodą da się wyciąć tylko trzeba by policzyc dodatkowo za transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.02.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Czy mamy w grupie kogoś od kominków?Potrzebuję wkład do palenia bardzo rekreacyjnego.Liroj??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.02.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Czy mamy w grupie kogoś od kominków?Potrzebuję wkład do palenia bardzo rekreacyjnego.Liroj??? nie, Liroj to chyba w innej grupie, może kieleckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.02.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 ahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZAPELKI 15.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Czy mamy w grupie kogoś od kominków?Potrzebuję wkład do palenia bardzo rekreacyjnego.Liroj??? Zobacz na http://www.kratki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.02.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 dzięki,widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 15.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 http://www.flamma.com.pl/A tu byłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts