Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

5 ton to jakieś 444 druty. Wg cen z allegro wychodzi conajmniej 90000. Znając życie w hurtowni białostockiej koszt pewnie ok 10 000.

5 ton drutu uzyska się z 56 słupów ŻN 12. Zakładamy 60 słupów. 60x12,20=732

Do tego flaszka na transport i rozładunek. Załóżmy 800 pln.

A jeszcze jedno - normalny facet nie rozwali więcej niż 4-5 sztuk dziennie - licząc od rana do wieczora. W moim odczuciu można nie najgorzej zaoszczędzić.

Tylko plecy bolą.

Dzięki za podsunięcie fajnego pomysłu.

Przedsięwzięcie może i opłacalne, ale praktycznie niewykonalne w moim przypadku. Czas poświęcony na organizację ludzi, transportu(odległość), obsługę, usunięcie gruzu, którego i tak mi nie brakuje na działce, w stosunku do zysku nie da oczekiwanych efektów. Chyba, że masz ekipę godną polecenia. Ja takiej nie jestem wstanie znaleźć.

Jakby nie patrzeć wolę te pieniądze zarobić w inny sposób.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pytanko:

Aby dojechać do działki, gdzie będzie budowa trzeba przejechać ok. 80-100 m po drodze, która nigdy drogą nie była tzn. w planach jest (służebność jest).

Grunt raczej suchy.

Jak się przekonać, że jest ok i przejedzie ciężarówka, czy betonomieszarka i się nie zakopie.

Muszę się zabezpieczyć, gdyby okazało się, że budowa ma ruszyć a nie można wjechać?

Jak wjedzie koparka do zdjecia humusu to już będziesz miał wszystko jasne.A o nią martwic się nie musisz poradzi sobie nawet jak na osiach siądzie.U mnie tak było,no i terminy przesunęły się .

Kupareczka to waży coś ok 7-9 ton. Nieduża ciężarówka (typu Kamaz) samego ładunku ma ok 12 ton plus auto które też waży coś pewnie ok 10-12 ton. W moim odczuciu to mniej więcej 3 razy większa masa od koparko ładowarki.

Żaden poważny kierowca nie wjedzie w teren "podejrzany". Jednakże każdy z nich potrafi ocenić czy siądzie czy nie.

Ale jak będziesz zaczynał robić gdzieś w kwietniu, to już powinno wyschnąć.

Co do mas to pewnie masz rację ale koparka nie będzie chyba tam jeżdzić tylko "ryć".No i najmniejszy nawet kamaz jest na "bliżniakach".Piszę o swoich doświadczeniach-jak dał radę wjechać koparką to i inni nie mieli problemów,prawdą jest że każdy kierowca oceniał teren przed wjazdem.U mnie glina.

Jest wycena :o szok za kotłownie szok trzeba szukać wyjścia awaryjnego (czyt. dostępu do rabatów) aż przysiadłem 42 tys. komplet nie potrzebnie podjechałem mercedesem :lol: ale byłem po roboczemu :-? mogłem jeszcze kieszeń obrwać :lol:, albo prosto od niemca to przywieżć będzie trzeba może taniej wyjdzie.

Czytałem czytałem chłopie czasami całe noce zarywam i czytam się doszkalam z tej materi , i o kominkach( tu już mam zdanie) i o kotłowniach, solary są dobre i wydajne tego jestem pewien tylko sprzedawcy troszke nie mówią wszystkiego zakładają że klijęt nic nie rozumie i nie warto gadać jest cena pasuje czy nie jak bu to było 1000 zł to pochopnie mugłbym decydować ale tu z montażem jest 48700pl coś nie rozumiem, nawet nie napisali jakie grzejniki wyceniają :( tylko jest że sztuki.

Przed sekundą to samo żonie powiedziałem :) w niedziele mam spotkanie z hydraulikiem to będziemy ustalać co potrzebne do kotłowni tak bez szaleństw i niepotrzebnych rzeczy. Wolałbym je mieć jeszcze kolegi spytam on Roto handluje to pewnie tańsze będą. Wdaje mi się że jak chcesz wziąść wszystko w jednym miejscy to powinna cena być taka bym nie marudził i nie szukał dalej tylko został u nich. Ale chyba mają inną taktykę :lol: musze i ja jakąś wymyślić może na zwłoke? pokazać że mi się nie śpieszy. Zobaczymy dam znać

Przed sekundą to samo żonie powiedziałem :) w niedziele mam spotkanie z hydraulikiem to będziemy ustalać co potrzebne do kotłowni tak bez szaleństw i niepotrzebnych rzeczy. Wolałbym je mieć jeszcze kolegi spytam on Roto handluje to pewnie tańsze będą. Wdaje mi się że jak chcesz wziąść wszystko w jednym miejscy to powinna cena być taka bym nie marudził i nie szukał dalej tylko został u nich. Ale chyba mają inną taktykę :lol: musze i ja jakąś wymyślić może na zwłoke? pokazać że mi się nie śpieszy. Zobaczymy dam znać

Foxter - z całym szacunkiem, ale ta cena kotłowni to chyba nieporozumienie jakieś. W tym momencie uciekłbym w gaz i pewnie w 1/3 kasy bym się zmieścił. A pozostałe 20 tys będzie na gaz, na co najmniej 4 lata.

Ale jeżeli chciałbyś taką, to proponuje być bezczelny. Wysłać ich ofertę bez ceny do innych producentów, innych hurtowni, innych wykonawców. W budownictwie taka zima, że ktoś majtki zdejmie i da się.........

Dodatkowo będę pewnie do Ciebie dzwonić i próbować pytać ile konkurencja daje to trzeba koniecznie o jakieś 10-15% oszukać i zobaczysz, że kolejna 10 Ci dorzucą.

Powodzenia i .................... przemyślcie te solary. Kolega ma zamontowane i chwilił się że mu w lipcu i sierpniu zeszłego roku napompowały 380kWh energii. Super - w dwóch najbardziej nasłonecznionych miesiącach 380, czyli 180 pln. Kiedy to się zwróci??

W moim odczuciu nigdy....................

Jak znajdę 5-6 zbędnych tys to wtedy założę, tylko raczej ich nie znajdę.

Raz jeszcze pozdrawiam.

Dużo chcesz wydać.Ja idę w gaz bo mam nadzieję za parę latek ziemnym ogrzewać.No ale ja gram w innej lidze bo myslę o takim zestawie http://www.rtvagd.sklep.pl/ferroli/econcept_tech_18a_25a_pakiet_31459.php5

Jezeli chcesz tyle wydać na kotłownie to może o PC pomyśl.

Chcę wydać jak naj mniej nie siastam kasą ale chcę mieć dobry piec i na olej. Biore pod uwage inne firmy i szukam. Zrobiłem pierwszą wycene i klops.