compi 20.02.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 5 ton to jakieś 444 druty. Wg cen z allegro wychodzi conajmniej 90000. Znając życie w hurtowni białostockiej koszt pewnie ok 10 000. 5 ton drutu uzyska się z 56 słupów ŻN 12. Zakładamy 60 słupów. 60x12,20=732 Do tego flaszka na transport i rozładunek. Załóżmy 800 pln. A jeszcze jedno - normalny facet nie rozwali więcej niż 4-5 sztuk dziennie - licząc od rana do wieczora. W moim odczuciu można nie najgorzej zaoszczędzić. Tylko plecy bolą. Dzięki za podsunięcie fajnego pomysłu. Przedsięwzięcie może i opłacalne, ale praktycznie niewykonalne w moim przypadku. Czas poświęcony na organizację ludzi, transportu(odległość), obsługę, usunięcie gruzu, którego i tak mi nie brakuje na działce, w stosunku do zysku nie da oczekiwanych efektów. Chyba, że masz ekipę godną polecenia. Ja takiej nie jestem wstanie znaleźć. Jakby nie patrzeć wolę te pieniądze zarobić w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 20.02.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Pytanko:Aby dojechać do działki, gdzie będzie budowa trzeba przejechać ok. 80-100 m po drodze, która nigdy drogą nie była tzn. w planach jest (służebność jest).Grunt raczej suchy.Jak się przekonać, że jest ok i przejedzie ciężarówka, czy betonomieszarka i się nie zakopie.Muszę się zabezpieczyć, gdyby okazało się, że budowa ma ruszyć a nie można wjechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 20.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak wjedzie koparka do zdjecia humusu to już będziesz miał wszystko jasne.A o nią martwic się nie musisz poradzi sobie nawet jak na osiach siądzie.U mnie tak było,no i terminy przesunęły się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 20.02.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak wjedzie koparka do zdjecia humusu to już będziesz miał wszystko jasne.A o nią martwic się nie musisz poradzi sobie nawet jak na osiach siądzie.U mnie tak było,no i terminy przesunęły się . Kupareczka to waży coś ok 7-9 ton. Nieduża ciężarówka (typu Kamaz) samego ładunku ma ok 12 ton plus auto które też waży coś pewnie ok 10-12 ton. W moim odczuciu to mniej więcej 3 razy większa masa od koparko ładowarki. Żaden poważny kierowca nie wjedzie w teren "podejrzany". Jednakże każdy z nich potrafi ocenić czy siądzie czy nie. Ale jak będziesz zaczynał robić gdzieś w kwietniu, to już powinno wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 20.02.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Co do mas to pewnie masz rację ale koparka nie będzie chyba tam jeżdzić tylko "ryć".No i najmniejszy nawet kamaz jest na "bliżniakach".Piszę o swoich doświadczeniach-jak dał radę wjechać koparką to i inni nie mieli problemów,prawdą jest że każdy kierowca oceniał teren przed wjazdem.U mnie glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 20.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak śnieg zejdzie to wezmę wywrotkę 4 osiową, załaduję żwiru po burty i spróbuję i to będzie przed koparką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jest wycena szok za kotłownie szok trzeba szukać wyjścia awaryjnego (czyt. dostępu do rabatów) aż przysiadłem 42 tys. komplet nie potrzebnie podjechałem mercedesem ale byłem po roboczemu mogłem jeszcze kieszeń obrwać , albo prosto od niemca to przywieżć będzie trzeba może taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 20.02.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 A po cholerę kolektory?Gmina dopłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak to po co??? W pinponga będę grał na nich. Dla oszczędności się montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZibS 20.02.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 WitamMoze macie sprawdzona ekipe do fundamentow ?Kiedy najwczesniej ruszyc z findamentami, tak sobie mysle, zepoki ziemia zamarznieta to latwiej w podmoklym terenie to zrobic Pozdrawiamzbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 20.02.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak to po co??? W pinponga będę grał na nich. Dla oszczędności się montuje. poczytaj trochę to zmienisz zdanie. http://forum.muratordom.pl/kolektor-sloneczny-oplaca-sie-czy-nie,t90819.htm?highlight=solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Czytałem czytałem chłopie czasami całe noce zarywam i czytam się doszkalam z tej materi , i o kominkach( tu już mam zdanie) i o kotłowniach, solary są dobre i wydajne tego jestem pewien tylko sprzedawcy troszke nie mówią wszystkiego zakładają że klijęt nic nie rozumie i nie warto gadać jest cena pasuje czy nie jak bu to było 1000 zł to pochopnie mugłbym decydować ale tu z montażem jest 48700pl coś nie rozumiem, nawet nie napisali jakie grzejniki wyceniają tylko jest że sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Zrezygnuj z solarów i wyjdzie 38 a nie 48 Ja na razie tylko instalację pod solary zrobię. Zamontować wtedy zawsze zdążę. Na razie obliczyłem, ze inwestycja nieopłacalna. Chyba że 10 tysięcy pod drzwiami znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Przed sekundą to samo żonie powiedziałem w niedziele mam spotkanie z hydraulikiem to będziemy ustalać co potrzebne do kotłowni tak bez szaleństw i niepotrzebnych rzeczy. Wolałbym je mieć jeszcze kolegi spytam on Roto handluje to pewnie tańsze będą. Wdaje mi się że jak chcesz wziąść wszystko w jednym miejscy to powinna cena być taka bym nie marudził i nie szukał dalej tylko został u nich. Ale chyba mają inną taktykę musze i ja jakąś wymyślić może na zwłoke? pokazać że mi się nie śpieszy. Zobaczymy dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 20.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dużo chcesz wydać.Ja idę w gaz bo mam nadzieję za parę latek ziemnym ogrzewać.No ale ja gram w innej lidze bo myslę o takim zestawie http://www.rtvagd.sklep.pl/ferroli/econcept_tech_18a_25a_pakiet_31459.php5Jezeli chcesz tyle wydać na kotłownie to może o PC pomyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak mu policzyli reku, dobry kocioł na groszek, solary, podłogówkę to i pewnie wyszło 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 20.02.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Przed sekundą to samo żonie powiedziałem w niedziele mam spotkanie z hydraulikiem to będziemy ustalać co potrzebne do kotłowni tak bez szaleństw i niepotrzebnych rzeczy. Wolałbym je mieć jeszcze kolegi spytam on Roto handluje to pewnie tańsze będą. Wdaje mi się że jak chcesz wziąść wszystko w jednym miejscy to powinna cena być taka bym nie marudził i nie szukał dalej tylko został u nich. Ale chyba mają inną taktykę musze i ja jakąś wymyślić może na zwłoke? pokazać że mi się nie śpieszy. Zobaczymy dam znać Foxter - z całym szacunkiem, ale ta cena kotłowni to chyba nieporozumienie jakieś. W tym momencie uciekłbym w gaz i pewnie w 1/3 kasy bym się zmieścił. A pozostałe 20 tys będzie na gaz, na co najmniej 4 lata. Ale jeżeli chciałbyś taką, to proponuje być bezczelny. Wysłać ich ofertę bez ceny do innych producentów, innych hurtowni, innych wykonawców. W budownictwie taka zima, że ktoś majtki zdejmie i da się......... Dodatkowo będę pewnie do Ciebie dzwonić i próbować pytać ile konkurencja daje to trzeba koniecznie o jakieś 10-15% oszukać i zobaczysz, że kolejna 10 Ci dorzucą. Powodzenia i .................... przemyślcie te solary. Kolega ma zamontowane i chwilił się że mu w lipcu i sierpniu zeszłego roku napompowały 380kWh energii. Super - w dwóch najbardziej nasłonecznionych miesiącach 380, czyli 180 pln. Kiedy to się zwróci?? W moim odczuciu nigdy.................... Jak znajdę 5-6 zbędnych tys to wtedy założę, tylko raczej ich nie znajdę. Raz jeszcze pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Chciałem komplet http://www.nokaut.pl/pakiety-solarne/pakiet-solarny-vitola-200.html 13 grzejnikami 65m2 podłogówki żadnych reku pomp itp teraz solary sobie narazie odpuszcze może potem . Wole olejowe często mnie nie ma więc ma samo działać, zbiornika od gazu na działce nie chcemy mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 To gdzieś Ty trafił? . Albo co Ci tam wyceniali?? Bo nie wiem za co tyle kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 20.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dużo chcesz wydać.Ja idę w gaz bo mam nadzieję za parę latek ziemnym ogrzewać.No ale ja gram w innej lidze bo myslę o takim zestawie http://www.rtvagd.sklep.pl/ferroli/econcept_tech_18a_25a_pakiet_31459.php5 Jezeli chcesz tyle wydać na kotłownie to może o PC pomyśl. Chcę wydać jak naj mniej nie siastam kasą ale chcę mieć dobry piec i na olej. Biore pod uwage inne firmy i szukam. Zrobiłem pierwszą wycene i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts