Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

... Postanowiłem postawić DOM...

A masz już działkę?

Jeśli tak- zacznij od sprawdzenia w gminie czy dla Twojej działki jest plan zagospodarowania przestrzennego lub wystąp o warunki zabudowy. To będzie wskazówka, jakiego projektu trzeba szukać. A najlepiej- niech poszuka małżonka, w ostatecznym rozrachunku i tak to Ona zdecyduje o wszystkim :)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie :)

Zastanowiłam się i wyszło mi, że jestem przesądna, chyba. Zarejestrowałam się na forum w 2008 roku, a dopiero teraz zaczynam pisanie. Bo dopiero teraz w naszej pięknej skąd inąd stolicy województwa uzyskaliśmy pozwolenie na budowę. Oczywiście wcześniej były warunki zabudowy i SKO. A jeszcze zaraz mają uchalić plan i za sąsiadów dać nam budynki wielorodzinne, w szczerym polu. Zobaczymy, jeszcze ani my ani sąsiedzi nie złożyliśmy broni.

Mamy już pozwolenie na budowę, jest plan na koniec czerwca robić fundamenty a w połowie sierpnia Danwood stawia nam dom. A ja już zaczynam porządki i jakieś tam przymiarki do pakowania.

Aha dom stawiamy z szanownym małżonkiem i córką drugoklasistką.

witam, poratujcie dobrzy ludzie dobrym kontaktem co do ELEWACJI.

Chodzi o zrobienie elewacji - styropian, klej siatka klej tynk , najlepiej kogoś zadowolonego, bo mam dość partaczy!!!

teren działania OLmonty :)

pozdrawiam WM

zajrzyj do abc elewacje no bodajże ul. polnej czy polowej (poszukaj namiarów po nazwie w necie, bialystokonline itp), są dealerami caparola, mają na niego chyba najlepsze ceny w mieście, robią sami i przez polecone współpracujące ekipy, konkretnie i sensownie mi się z nimi współpracowało

zajrzyj do abc elewacje no bodajże ul. polnej czy polowej (poszukaj namiarów po nazwie w necie, bialystokonline itp), są dealerami caparola, mają na niego chyba najlepsze ceny w mieście, robią sami i przez polecone współpracujące ekipy, konkretnie i sensownie mi się z nimi współpracowało

dzięki będe dzwonił

pozdrawiam

Witam w gronie budujących. Mój domek jest już na etapie stanu surowego otwartego i trochę zaczeliśmy zastanawiać się nad ogrzewaniem. Pierwotnie zakładając miało być gazowe, azkolwiek z racji sporej piwnicy wygospodarowaliśmy pomieszczenie na ewentualny piec.

Co będzie bardziej ekonomiczne. Mam na działce gaz, ale prawdę mówiąc przyszłościowo boję się kosztów ogrzewania gazowego - słyszałam, że trochę kosztuje. Nie potwierdzałam dotychczas tych wiadomości. Oczywiście będzie czyściej i mniej kłopotu z tym, ale, może lepszy piec?

Czym zatem ostatecznie ogrzewać?

Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego?

Będę wdzięczna za pomoc;)

Witam w gronie budujących. Mój domek jest już na etapie stanu surowego otwartego i trochę zaczeliśmy zastanawiać się nad ogrzewaniem. Pierwotnie zakładając miało być gazowe, azkolwiek z racji sporej piwnicy wygospodarowaliśmy pomieszczenie na ewentualny piec.

Co będzie bardziej ekonomiczne. Mam na działce gaz, ale prawdę mówiąc przyszłościowo boję się kosztów ogrzewania gazowego - słyszałam, że trochę kosztuje. Nie potwierdzałam dotychczas tych wiadomości. Oczywiście będzie czyściej i mniej kłopotu z tym, ale, może lepszy piec?

Czym zatem ostatecznie ogrzewać?

Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego?

Będę wdzięczna za pomoc;)

Witaj

Ja jeszcze nie zaczęłam sezonu grzewczego, ale będzie gaz + piec na paliwo stałe. Co do kosztów, to wiele czynników na to wpływa. Technologia, ocieplenie itp.

Na przykładzie mojej mamy, < dom lata 60-te, porządne mury, ocieplenie jakieś 5 cm, powierzchnia grzewcza około 70 m, 2 płytki gazowe, piec na podgrzewanie wody + ogrzewanie- największy rachunek< najzimniejsza pora roku> za 2 -m-ce to prawie 900 zł. Mniej zimniejsze m-ce oscylowały na poziomie 400-500 zł < dodam że 2 m-ce>. Jeśli ktoś lubi być "czarny" i bawić sie w codzienne palenie to zdecydowanie tańszy będzie węgiel. Jak wolisz wygodę to gaz jest alternatywa, ale na pewno droższą. Ja wrzucam piec dla oszczędności, teraz mieszkam na stancji gdzie sama palę w starym piecu, rabie drzewo. I powiem że mam już tego po dziurki w nosie :D

Jeśli okaże się ,że rachunki za gaz nie będą przysparzać o zawał serca, to na pewno piec na węgiel będę traktowała jako rozrywkę i rozpalała raz na miesiąc :D