edde 09.06.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witaj Najfajniejsza część budowy Gratulacje najfajniejsza? czy ja wiem... ja już powoli rzygam tymi płytami a to za sprawą tego ze poddasze i sufity podwieszane robię sobie sam (no może z małą pomocą przy całych arkuszach płyt), jutro planuję zakończyć płytowanie, a jak pomyślę o szpachlowaniu to mi się niedobrze robi (bo to jest to czego tygryski nie lubią najbardziej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 09.06.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Coś się dzieje . Każdy klei , buduje , smaruje . Ja też dziś przykleiłem styrodur do fundamentów . No niby banalna rzecz . Ale to zrobiłem na klej w piance . I muszę przyznać że jak na reklamie . Robota czysta , łatwa i przyjemna . Oczywiście ściana musi być prosta i gładka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.06.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Mogłaby ta pianka na więcej metrów starczać . Zauwazyłem, że czym cieplej tym lepiej robota z pianą idzie. Należy jedynie po kilku minutach cofnąć się i docisnąć płyty. Soudal na razie spisuje się ok. Ładnie klei i stryrodur i styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 10.06.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Jak masz gaz to bierz droższy piec kondesacyjny z zasobnikiem na wodę, u mnie mimo 200m2 powierzchni grzewczej (połowa to podłogówka) rachunki były skromne jak na pierwszy sezon. Na wszelki wypadek mam drugi kanał dymowy i miejsce na piec na paliwo stałe (w razie "Niemca" jakby towarzysze odłączyliby nas od gazu). Koszty (wrzesień-maj) to 300zł średnio na miesiąc. Nie liczę tutaj kosztów dodatkowych za energię elektryczną związanych z pracą pomp i pieca. Myślę, że to rząd wielkości ok. 40 zł/mies. dodatkowo. Myślę, że kolejny sezon będzie podobnie (dom ciepły ale cena gazu skoczy niestety znowu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 10.06.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam! Nie mogę się doczekać kiedy zamieszkam w swoim domku. Monius, witaj w klubie Warto czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta10 11.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 witam, pomocy kupiłam działkę w lesie ok 7000m2 chciałam wykopac studnie abisynke ( bo nie mam jak na razie prądu) przyszedł różdzkarz wskazał miejsce ale przyjechali kopac studnie i ok woda na 12 metrach była ale po 30 minutach sie skończyła tłumaczyli że za słabe źródło. Panowie powiedzieli że nie ma sensu kopac w innych miejscach bo na pewno wody nie ma wzieli pieniadze i pojechali Bardzo prosze o pomoc bo jako kobieta to nie bardzo wiem co robic a nie mam nikogo kto moglby mi pomoc. nie wiem czy zaczynac od poczatku czyli znowu różdzka i panowie od kopania czy zbadac grunt a jak tak to w jaki sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczaas 11.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 WitamCo sądzicie o ogrzewaniu owsem. Spotkał się może ktoś z taką formą ogrzewanuia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 11.06.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Witaj evoo Zgodnie z życzeniem- pare słów o ogrzewaniu nie-gazowym. Mam kocioł na "wszystko" ale palę wyłącznie drewnem. Po dwóch sezonach grzewczych mogę stwierdzić że: - zużyłem około 13-14 m3 drewna na sezon - koszt wyniósł około 1400-1600 zł za sezon - nie jest to bardzo absorbująca zabawa Mam instalację z buforem magazynującym ciepło z kotła- cała energia trafia do bufora i dopiero stamtąd jest rozprowadzana do CO a częśc zuzywana w postaci ciepłej wody. Powierzchnia domu- 150 m2, cztery osoby (w tym dwoje nastolatków więc sporo tej wody zuzywamy). Na dole głównie podłogówka, góra- grzejniki. Rozpalam raz dziennie (przed wyjściem do pracy) na 3-4 godziny i to wystarczy na cały dzien. Gdy była sroga zima rozpalałem dwukrotnie (przed i po pracy). Raz na 4-5 dni oprózniam popielnik i to wszystko. Nie ma sadzy (bo drewno suche), nie ma kłopotliwego grubego popiołu jak przy węglu. Drewno kupuję wczesną wiosną- jeszcze mokre, przez lato wiatr i słońce suszą mi je znakomicie. Wady: - trzeba mieć zapas drewna albo płacic drożej w sezonie - trzeba mieć kogoś do rąbania (czyli musiałabyś zagonić swojego chłopa do siekiery) Zalety: - jak bedziesz zła- bierzesz siekierę i rabiesz- znakomity lek na stres Ponieważ latem grzałem pradem boiler- rachunki za energię były dośc wysokie. Za miesiąc na dachu pojawią sie kolektory słoneczne- mam u siebie tyle słońca że żal go nie wykorzystać a w tej chwili mozna przyzwoity zestaw zamontować za 7 tys zł. Pozdr. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 11.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 witam, pomocy kupiłam działkę w lesie ok 7000m2 chciałam wykopac studnie abisynke ( bo nie mam jak na razie prądu) przyszedł różdzkarz wskazał miejsce ale przyjechali kopac studnie i ok woda na 12 metrach była ale po 30 minutach sie skończyła tłumaczyli że za słabe źródło. Panowie powiedzieli że nie ma sensu kopac w innych miejscach bo na pewno wody nie ma wzieli pieniadze i pojechali Bardzo prosze o pomoc bo jako kobieta to nie bardzo wiem co robic a nie mam nikogo kto moglby mi pomoc. nie wiem czy zaczynac od poczatku czyli znowu różdzka i panowie od kopania czy zbadac grunt a jak tak to w jaki sposób Ja tu jestem baaardzo początkujący, ale czy nie powinnaś wiercić głębiej? Z tego co wiem, to do wody można czasami dojść na 30-40 metrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.06.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witaj evoo Z....... Mam instalację z buforem magazynującym ciepło z kotła- cała energia trafia do bufora i dopiero stamtąd jest rozprowadzana do CO a częśc zuzywana w postaci ciepłej wody......... Pozdr. Robert powiedz jakiej pojemności masz bufor, samoróba czy firmowy? jakim kotłem go pędzisz? i zastanawia mnie dlaczego latem używasz pradu do cwu? przecież bufor z dobra wężownica powinien idealnie do tego się nadawac, rozpalasz raz na kilka dni i ciepła woda jest, no i chyba w tej wersji (bufor i drewno) najtańsza z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 12.06.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 powiedz jakiej pojemności masz bufor, samoróba czy firmowy? jakim kotłem go pędzisz? i zastanawia mnie dlaczego latem używasz pradu do cwu? przecież bufor z dobra wężownica powinien idealnie do tego się nadawac, rozpalasz raz na kilka dni i ciepła woda jest, no i chyba w tej wersji (bufor i drewno) najtańsza z możliwych Racja, najtańsza ale po prostu mi się nie chce Aby być w zgodzie z sumieniem- od czasu do czasu rozpalam ale lato to czas częstych wyjazdów, jak zostawiam dzieci same (he he... same oczywiście z kupą znajomków) to działa na prąd. Wracając do technikaliów: bufor Drazice (Czechy) 500 l w tym 150 l CWU. Niestety z tylko jedną wężownicą i niestety tylko 500l- robiąc projekt nie było go w planach, potem trzeba było go jakoś wpasować w niewielką kotłownię. Wieksze bufory mają Mikazuu i Urszulla, jesli temat Cie interesuje- porozmawiaj z nimi Kocioł 19 kW, Dziubarczyk. Wybór przypadkowy- był dobry cenowo, wąski i wysoki. Jak dotąd wszystko działa bez zarzutu. W zeszłym roku, po kilku awariach sieci energetycznej instalację w kotlowni wyposazyłem w UPSa- lekko przerobiony standardowy mały UPS do komputera ale z zasilaniem z akumulatora samochodowego. Działa przez 5 godzin- wystarczy żeby w kotle wypaliło się do konca. Nawiązując do tematu bufora- apel do wszystkich budujących: jeśli ktoś z Was planuje posiadanie takowego- koniecznie weźcie model z dwoma wężownicami- druga przyda sie na alternatywne źródło ciepła. A w nawiązaniu do alternatywnych źródeł ciepła- ceny kolektorów słonecznych są atrakcyjne i nie wykluczone, że będą jeszcze niższe. Jesli rozważacie mozliwość instalacji takiego urządzenia- zostawcie jakiś wolny pion wentylacyjny w kotłowni (może być nawet zwykła rura PCV biegnąca na strych)- potem bardzo łatwo poprowadzic tamtędy instalację solarną. A jeśli ktoś potrzebuje porady w temacie kolektorów, buforów czy innych powiązanych urządzeń (niekoniecznie kończących się na ...orów)- służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.06.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 ja właśnie powoli przymierzam się do bufora, liczę i myślę i chyba stanie na 1900l, ze względu na koszty zrobię w zasadzie sam, ze zbiornika hydroforowego średnicy 90cm, rozciętego na pół pionowo i w tym miejscu poszerzonego o 40-45cm, do tej pory myślałem z duża piwnica i w niej duża kotłownia to jest to co posiadam a tu po fizycznej przymiarce okazuje się że niekoniecznie i całkiem możliwe ze bufor wyląduje za ścianą kotłowni w pomieszczeniu obok w piwnicy, sam bufor wychodzi w podstawie 90x135 a z minimalnym ociepleniem 130x175, środku zbiornika planuję wężownice do c.w.u., i na dole z lejkiem do np. przyszłego solara czy innego dodatkowego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 13.06.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Ma ktoś może :1. dostęp do taniego piasku do obsypania fundamentów2. niepotrzebne beczki na wodęZa tydzień powinna u mnie wejść ekipa od stanu surowego, póki co mam zbitą budę z desek dla ekipy i ściągnięty humus. Oczywiście materiały są już kupione. Mój tel. 502-547-307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 13.06.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 no i znalazłem. dom wytyczony za 300 pln ( cztery rogi z ławicami) Witam, właśnie szukam kogoś do wytyczenia i 300 PLN to tanio, mogę prosić o jakiś namiar:) A może polecicie ekipę do więźby z pokryciem, mam już wstępną wycene 2 firm ale zawsze warto zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 13.06.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Czy może macie namiary na ziemię do ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 14.06.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Czy może macie namiary na ziemię do ogrodu? Podaje numer do człowieka, który ma czarnoziem w cenie 30 zł za 1 m3 bez transportu (40 zł z transportem) 602-407-519 z okolic zakładu gazowniczego. Ma małą łyżkę do ładowania, tak więc można z małą przyczepką podjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 15.06.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Czy może macie namiary na ziemię do ogrodu? Zależy skąd jesteś. Znajomemu udało się dogadać z kierowcą ciężarówki, bo na Maczka około Zawad właśnie czarnoziem zgarniali. Cały czas tam się grzebią z ziemią. Może coś Ci się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 15.06.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ja tez szukam. Potrzebuje tez inspektora dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 16.06.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Za miesiąc na dachu pojawią sie kolektory słoneczne- mam u siebie tyle słońca że żal go nie wykorzystać a w tej chwili mozna przyzwoity zestaw zamontować za 7 tys zł. Zrobiłeś rozpoznanie kiedy Ci ta inwestycja zwróci ? Mi wychodzi, że po 20 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 19.06.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Witajcie! Coś nikt nie pisze na forum, chyba wszyscy na budowie Melduję, że ściany parteru wymurowane. Za tydzień wylewamy wszystkie słupy i podciągi i szalujemy i zbroimy strop. Piszcie co u Was. Pozdrawiam i też gonię na budowę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts