Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

Mam brassa celtyckiego w brązie a okna wstawiłem VELUXy 78 x 140 GGL do pokoi i GGU do łazienki. Bierz szersze jak masz potrzebę doświetlenia pomieszczenia, inną opcją jest wstawienie obok siebie dwóch mniejszych okien. Pozdrawiam.

Ja też mam zamiar wziąść brasa celtycką w kolorze ceglanym lub grafit, tylko nie wiem czy warto kupic dachowke w tym roku a pokryc wiosna- ceny są dosyc niskie a co będzie wiosną pewnie nie wie nikt :-) ?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

mam dylemat - muszę dokleić 5 cm do ocieplenia cokołu i zastanawiam się jak to zrobic tzn.szukam rozwiązania jak dodać tą warstwę ocieplenia, dołożyć folii kubełkowej (poprzednia kończy się ok. 5-15 cm niżej), a przede wszystkim uniknąć problemów z pękaniem w zimie wskutek podnoszenia gruntu.

Miał ktoś z Was podobny problem - proszę o podpowiedzi.

Ja też mam zamiar wziąść brasa celtycką w kolorze ceglanym lub grafit, tylko nie wiem czy warto kupic dachowke w tym roku a pokryc wiosna- ceny są dosyc niskie a co będzie wiosną pewnie nie wie nikt :-) ?

Jak masz więźbę to bierz dachówkę szybko teraz i układaj, po co więźba ma gnić na zimę, a tak sobie będzie powoli wysychać.

Dach jest pokryty papą, poza tym dogadałem się z dekarzem na wiosnę i wtedy kupię materiał na dach.

popiz ja u siebie zamowilem juz rowniez dachowke brassa grafitowa. widzialem taka polozoną na gotowo- wyglada super. Co do okien to mialem ten sam problem, roto czy fakro. Dekarz podpowiedzial mi tyle, ze roto mocno sie poprawily co do jakosci w porownaniu do ich wyrobow z poprzednich lat. Ja wziolem roto 7. Ich duzym plusem moim zdaniem jest os obrotu, nie jest w polowie jak w fakjro tylko w 3/4 okna, takze moim zdaniem sa duzo wygodniejsze, i jak ogladalem w sklepie roto i fakro (fakro oczywiscie nie te najtansze ale w porownywalnej cenie jak roto7) to wydaje mi sie ze roto lepiej=delikatniej chodzą. Widzialem tez roto8, to juz super liga ale i cena odpowiednia. Co do wielkosci mam zamowione 74x140 i moim zdaniem w zupelnosci wystarczy, oczywiscie pytanie jak duze masz pomieszczenia i czy okno dachowe to jedyne ich doswietlenie. U mnie w dwoch pomieszczeniach oprocz okien sa jeszcze drzwi balkonowe takze w zupelnosci wystarczy.

Też oglądałem okna Roto i ta oś obrotu mi pasuje.Dekarz mi polecał obie firmy fakro i roto. (Edde) fakro uchylno-obrotowe troszkę drogie jak dla mnie. Gdzie kupowaliście swoje okna? Kupowaliście razem z pokryciem dachowym? Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli w projekcie mam zaprojektowane szambo, bo nie ma kanalizacji w Grabówce tam gdzie sie pobudowałem (SSO) to jest jakaś szansa na przydomową oczyszczalnię ścieków itp? Oczywiście jak będzie kanalizacja to musze się do niej podłączyć, ale do tego czasu może nawet minąć 20 lat w gminie Supraśl wszystko możliwe :-)

Też oglądałem okna Roto i ta oś obrotu mi pasuje.Dekarz mi polecał obie firmy fakro i roto. (Edde) fakro uchylno-obrotowe troszkę drogie jak dla mnie. Gdzie kupowaliście swoje okna? Kupowaliście razem z pokryciem dachowym? Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli w projekcie mam zaprojektowane szambo, bo nie ma kanalizacji w Grabówce tam gdzie sie pobudowałem (SSO) to jest jakaś szansa na przydomową oczyszczalnię ścieków itp? Oczywiście jak będzie kanalizacja to musze się do niej podłączyć, ale do tego czasu może nawet minąć 20 lat w gminie Supraśl wszystko możliwe :-)

popiz, myślę że może nie będzie aż tak źle bo na Sobolewo przed torami jest już projekt kanalizacji a na pozostałą część się tworzy więc Grabówkę też na pewno wkrótce obejmą projektem

Dach jest pokryty papą, poza tym dogadałem się z dekarzem na wiosnę i wtedy kupię materiał na dach.

Papa pod dachówkę ? Pierwsze słyszę a nie wystarczy folia wiatroizolacyjna i paroprzepuszczalna bez pełnego deskowania ?

Papę to chyba się pod blachę albo jakieś gonty układa, ale może się nie znam, dawno już nie budowałem ;)

Papa pod dachówkę ? Pierwsze słyszę a nie wystarczy folia wiatroizolacyjna i paroprzepuszczalna bez pełnego deskowania ?

Papę to chyba się pod blachę albo jakieś gonty układa, ale może się nie znam, dawno już nie budowałem ;)

Też się nad tym zastanawiałem, jednak większość dekarzy radzi deskować, szczególnie pod dachówkę.

Jasne, że radzi, przecież ma z tego większą kasę ;)

Łaty, kontrłaty oraz folia dachowa wystarczy pod dachówkę (nie liczę desek czołowych itp).

Jeżeli chodzi o kasę, to akurat ten, który mi będzie robił dach zrobił mi wycenę robocizny i wyszło prawie identycznie, więc już sam nie wiem..

Robocizna może i będzie podobna (trochę dziwne ?) , ale do tego dochodzi Twój materiał jeszcze (deski, papa itp).

Jasna sprawa, że będzie drożej na materiale, ale wiadomo, że jak ma być lepiej to musi być drożej, tego się nie uniknie ( chociaż te lepiej to pewnie się okaże po parunastu latach)

Hej!

Ile teraz kosztuje robocizna:

1. Układanie wełny na poddaszu (czy płaci się oddzielnie za warstwę jeśli są dwie?)

2. Układanie płyt gipso-kartonowych

Przymierzam się w grudniu ułożyć, żeby ruszyć ogrzewanie przed sylwestrem :)

Dzięki za odpowiedź

Witam,

u mnie fachowiec wykonał ocieplenie poddasza wraz z zabudową z płyt g-k za 55zł/m2 wraz ze szpachlowaniem,

nie wiem czy to jest super cena, ale na pewno jakość pierwsza klasa... poza tym czysto, dokładnie i terminowo:)

załatwił materiał też w dobrej cenie i nie kosztem jakości jak to niektórzy robią...

w razie czego służę namiarem...

Jasna sprawa, że będzie drożej na materiale, ale wiadomo, że jak ma być lepiej to musi być drożej, tego się nie uniknie ( chociaż te lepiej to pewnie się okaże po parunastu latach)

Wydaje mi się, że to zależy co będziesz miał bezpośrednio pod dachem. Jeśli pomieszczenie ogrzewane to może pełne deskowanie z papą jest OK, ale jeśli nie, to nie wiem. Ja mam strych nieogrzewany, wentylowany i wydaje mi się, że w tym wypadku inwestycja w pełne deskowanie nie była w ogóle potrzebna. Ocieplenie mam dopiero od podłogi strychu w dół (płyta OSB, wełna 20 cm, folia i płyty GK na suficie poddasza).

Wydaje mi się, że to zależy co będziesz miał bezpośrednio pod dachem. Jeśli pomieszczenie ogrzewane to może pełne deskowanie z papą jest OK, ale jeśli nie, to nie wiem. Ja mam strych nieogrzewany, wentylowany i wydaje mi się, że w tym wypadku inwestycja w pełne deskowanie nie była w ogóle potrzebna. Ocieplenie mam dopiero od podłogi strychu w dół (płyta OSB, wełna 20 cm, folia i płyty GK na suficie poddasza).

U mnie będzie poddasze użytkowe, więc zdecydowałem się na deskowanie i tak zostanie na zimę. Pozdrawiam