Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie pytania nr 1: Stolarz do drzwi zewnętrznych? Ja Polecam http://www.stolbud.pl/pl/drzwi/20/154 mam stamtąd i są ok

Odnośnie ekipy od wykończeniówki - to swojej niestety nie polecę.

Dziękuję za polecie nie, byłam u dystrybutora tej marki, ale to nie to czego szukam, fakt drzwi mają drewniane, ale wzory- ja poszukuję zupełnie prostych, gładkich, z doświetleniem szer 140 cm. Znalazłam w firmie na Hetmańskiej PKH- drzwi Kozłowskiego ale nie wiem co to za firma, może ktoś ma drzwi tej firmy?

Poszukuję też bramy garażowej 5m z napędem-jaka marka?

quote=Ar2ro]ale masz szczęście chłopie,możesz pytać o wszystko,a nawet możesz zobaczyć i pospacerować,zapraszam.

:lol2::lol2::lol2: Ar2ro jak się ciesze że Cię widzę, heheheh. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Bardzo chętnie skontaktowałbym sie z Tobą w sprawie Retro.... jak możesz to napisz na maila [email protected] a jak nie to daj jakiś namiar na ogólnym. my zamierzamy zaczynać budowe na wiosnę i wszelkiego rodzaju rady będą mile widziane. a co do możliwości wizji lokalnej to z najwiekszą chęcią skorzystamy, bo nie ma to jak możliwośc obejrzenia w realu.....

pozdrowionka......

Dziś zamówiłem dachówkę brasa bałtyckiego- na początku miała byc dachówka celtycka, ale jak położyłem te dachówki obok siebie to było widać dużą różnicę( celtycka bardzo chropowata) i zmieniłem zdanie. Niedługo zamówię okna :-) Dzieje się

A możesz powiedzieć jakie okna zamawiasz ew bramę garażową bo również poszukuję:)

Z brama garażową mam problem bo u mnie wysokość 2,4m ( szer. 5m ), więc będę płacił za wymiar niestandardowy a to kosztuje, także z brama na razie się wstrzymam.Jeśli masz wysokość do 225 cm to bierz śmiało coś lepszego (hormana lub wisniowskiego itd.) Okna chyba wezmę w Vitronie(bezpośrednio od producenta), bo porównywałem ich ofertę z Witrażem i wychodzi o jakieś 2-3 tyś. taniej . Okna wezmę w profilu 90mm, jeszcze się waham ile szyb 2 czy 3.

....... bierz śmiało coś lepszego (hormana lub wisniowskiego itd.) ......

wisniowski to nie jest "coś lepszego", to klasa niższa czy srednia, coś lepszego to normstahl lub hormann (dla zastosowań domowych)

a okna to warto 3 szyby, ja nie wziąłem a dzis żałuję :( noi podstawa to uzyskac informację jakie U ma okno, tylko całe okno a nie szyba czy pakiet szybowy, i na podstawie tego parametru dla tych samych wymiarów okien różnych producentów możemy konkretnego porównania dokonać

Ja jestem zmuszony do Wiśniowskiego, bo mam bramę o wysokości 2400, a z tego co słyszałem od znajomych to brama jest ok. Najbardziej jakościowo odpowiada mi Horman, ale wysokość nie ta. Ja mam U- dla większości okien 0,82 , 0,83, 0,86 ( dla całych okien w pakiecie trzyszybowym), ale np w garażu i w kotłowni daje 2 szyby, a tam U wynosi 1,21. Na poddaszu również mam 2 szyby, bo tak sobie pomyślałem, że skoro okna dachowe będą dwuszybowe to po co tu dawac 3 szyby.W całym domu za to mam grube profile 6-cio komorowe 90mm. Jest sens dawać 3 szyby w garażu i kotłowni lub na poddaszu? Mi się wydaje, że nie, ale może ktoś ma inne zdanie albo coś doradzi. Nie sprawdzałem jeszcze cen normstahla, może wiecie czy mają w ofercie wysokość bramy garażowej 2400?

Hej!

Ja na jesień analizowałem wszystkie bramy i zdecydowałem się na Normstahl (szerokość 5 m) z powodu:

1. Brama ta pozwala na troszkę mniejszy otwór bez potrzeby dobierania dokładnych wymiarów bramy z dopłatą za wymiar niestandardowy.

Dzieje się to, dlatego, że brama jest odsunięta od ściany jakieś 1,5 cm., ale oczywiście uszczelki to zakrywają.

2. Ma za małą dopłatą automatyczne ryglowanie (jakoś pewniej się czuję)

Ale radzę każdemu, kto kupuje bramę, aby przejść się po dealerach i obejrzeć w realu (o negocjacjach nie wspomnę) a następnie samemu zdecydować.

Pozdrawiam

montowałem i używałem 3szt bram wiśniowskiego, sobie kupiłem normstal euro, i wierz mi różnica jest znaczna,

okna na poddaszu moim zdaniem powinny być 3szybowe, nieogrzewany garaż czy kotłownia mogą być "słabsze", ja w garażu dałem takie jak w całym domu (cieplejsze) bo tak mi apsowało do elewacji :) ale już nieogrzewaną piwnicę zrobiłęm w tańszej, zimniejszej opcji

na stronie normstahla powinien być katalog z wymiarami std., w białym spzredaje normstahla i hormanna Janrex na rogu sienkeiwicza i ogrodowej, ja swojego normstahla za to kupiłem w zambrowie bo identyczną bramę wycenili mi na kilka stówek taniej

Dzięki za porady, a tak na marginesie w domu w którym mieszkam od 8 lat jest brama big tor( napęd od całkiem innej bramy) i przez ten czas nic się z nią złego nie wydarzyło choć jeśli chodzi o wygląd to średnio mi sie podoba, może nowe modele inaczej wyglądają.Sporo osób pisze o tym w tym całym normstalu i nie wiem dlaczego duże znaczenie ma ta gwarancja - ponoć 10 lat i dodatkowo płatny serwis, aby podtrzymać oczywiście gwarancję. Skoro we wspomnianej przeze mnie bramie przez tyle lat nic się nie działo (a big tor ponoć do czołówki nie należy)to myślę, że ten cały serwis jest lekko mówiąc przesadzony. W każdym bądź razie okna mam juz praktycznie ugadane, brama garażowa jak widzicie się załatwia :-) , elektryk też zaklepany, podobnie jak dekarz a hydraulik prawie. A jak cenowo ten normstahl, bo mi np wisniowskiego wyceniono na 7400zł z montażem i napędem, 5000x2400. Tak jak piszecie jak sie zobaczy bramy w rzeczywistości to wtedy można coć o nich powiedzieć. Jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam.

ja wyszedłem z załozenia ze niemiec jak daje 10 lat gwarancji to wie co robi :) (inni chyba nie są tak pewni swoich produktów) i olałem serwis, koszt to chyba 150zł + dojazd czyli jak dla mnie ze 250 by policzyli, za tą kasę to sobie sam co rok przeczyszczę i przesmaruję, napęd jak w każdej firmie ma gwarancję 2-letnią, a w zasadzie to już jestem po tej gwarancji bo w wigilię Wigilli 2 latka trzasnęły, jak ten czas...

ja wyszedłem z załozenia ze niemiec jak daje 10 lat gwarancji to wie co robi :) (inni chyba nie są tak pewni swoich produktów)................................................................napęd jak w każdej firmie ma gwarancję 2-letnią, a w zasadzie to już jestem po tej gwarancji bo w wigilię Wigilli 2 latka trzasnęły, jak ten czas...

A to na co ta gwarancja niemiecka?? Na panele które 1000% procentów wytwarza w chinach? Czy na rolki chińskiej produkcji, czy może prowadnice?

Gwarancja na napęd = gwarancja na bramę - czyli również 2 lata.

Od razu oświadczam, że mam chińczyka z allegro, kłopotliwy był w montażu, dziwnie brzęczy jak się podnosi, ale jak na razie 3 rok chodzą bez problemu.

Moja rada dla wszystkich -bierzcie bramę razem z montażem to znacznie ułatwia życie (z autopsji)

Ja wziąłem z montażem i po drugim dniu brama się "popsuła".

Jak przyjechał serwis okazało się, że przewodziki do którego podłącza się przycisk się zwarły (przycisku jeszcze na ścianę nie montowałem) i nie było mocnych żeby brama działała, ale wystarczyło druciki rozłączyć i brama jak nowa. A już myślałem, że bubla kupiłem :)

Co do okien to też miałem taki dylemat ad okien w pomieszczeniach gospodarczych nieogrzewanych.

Ale doszedłem do wniosku, że niech okna wszędzie będą takie same i są Thermiki 2 szybowe.

W projekcie w garażu miałem luksfery i po przeliczeniu kasy jaką miałem na nie wydać z montażem też zamieniłem na okna (odległości od płatu spełniały).

CoolaTT ma niestety rację,panele do bram to niestety tylko kilka firm produkuje i to właśnie w CHRL,napęd wybierasz jaki chcesz,w prowadnicach to raczej nie ma co sie psuć.Zamontowałem interflexa,wygląda Ok,działa tak samo.Cena bdb.

Ponawiam swój apel do ogrzewających gazem płynnym(chyba że takich ludzi tu brak)Pochwalcie się z kim macie podpisane umowy i czy jesteście zadowoleni z wyboru.

A to na co ta gwarancja niemiecka?? Na panele które 1000% procentów wytwarza w chinach? Czy na rolki chińskiej produkcji, czy może prowadnice?

Gwarancja na napęd = gwarancja na bramę - czyli również 2 lata.

Od razu oświadczam, że mam chińczyka z allegro, kłopotliwy był w montażu, dziwnie brzęczy jak się podnosi, ale jak na razie 3 rok chodzą bez problemu.

Moja rada dla wszystkich -bierzcie bramę razem z montażem to znacznie ułatwia życie (z autopsji)

wyjaśnij skąd masz 1000% pewność produkcji w Chinach Normstahla? zresztą co mnie obchodzi gdzie są wytwarzane, producent daje 10 lat gwarancji to chyba standardy jakosci jakieś są zachowane, w przeciwieństwie do niskobudżetowych (i nisko-jakosciowych) "chińczyków", jakoś te tanie chińczyki 10-cio letniej gwarancji nie mają, i pewnie gdyby nie ustawy konsumenckie to miałyby 6 czy 12 miesiecy, niestety (dla importerów) prawo wymusiło 24...

i nie żałuję nikomu kupowania tanich bram, trzeba tylko sobie zdawać sprawę z jakości wybranego produktu, też w stosunku do ceny, ja wolałem zapłacić może i więcej niż za marketówkę, ale mieć porządną bramę, zainstalować i zapomnieć (poza konserwacją) a nie całe życie słuchać pisków, trzasków, zacięć i co kilka lat bawić się w wymiany...

jeśli kolega popiz w tej samej cenie ma wiśniowskiego i normstala (zakładam, że w podobnej opcji) to wybór jest prosty, i również polecam rajd po dilerach i pomacanie, dokładne obejrzenie, też pracy bramy, moim zdaniem porównując pracę wiśniowskiego i normstahla od razu widać np. zalety dwukółkowych rolek, że o beznadziejnym zamku wiśniowskiego nie wspomnę, no i nie wiem jak obecnie ale dwa lata temu gdy "wiodący producenci" :) stosowali już prawie tylko sprężyny skrętne u wiśniowskiego norma były stare naciągowe a skrętne za niemała dopłatą

gwarancja na napęd nie jest równoznaczna z gwarancja na bramę, to dwie oddzielne gwarancje, dwa blankiety, także znowu jesteś w błędzie :(

coś analogicznego jak np. gwarancje na kocioł, gdzie mamy okres 5 lat a już na osprzęt typu sterownik czy dmuchawa 24mies., norma przy elektronice czy elektromechanice