Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

wyjaśnij skąd masz 1000% pewność produkcji w Chinach Normstahla? zresztą co mnie obchodzi gdzie są wytwarzane, producent daje 10 lat gwarancji to chyba standardy jakosci jakieś są zachowane, w przeciwieństwie do niskobudżetowych (i nisko-jakosciowych) "chińczyków", jakoś te tanie chińczyki 10-cio letniej gwarancji nie mają, i pewnie gdyby nie ustawy konsumenckie to miałyby 6 czy 12 miesiecy, niestety (dla importerów) prawo wymusiło 24...

Jestem niestety bardziej niż przekonany, że wszyscy producenci kupują panele z CHRL. Technologia? Standard Jakości?? O czym Ty mówisz. A jaka może być różnica, skoro produkcja to wtrysk pianki poliuretanowej do formy. Naklejenie folii z nadrukiem i okucie metalem. Faktycznie ustawa wymusiła 24 miesiące gwarancji na wszystkich producentach, niestety ale także ta ustawa wymogła to na Normstahlu.

i nie żałuję nikomu kupowania tanich bram, trzeba tylko sobie zdawać sprawę z jakości wybranego produktu, też w stosunku do ceny, ja wolałem zapłacić może i więcej niż za marketówkę, ale mieć porządną bramę, zainstalować i zapomnieć (poza konserwacją) a nie całe życie słuchać pisków, trzasków, zacięć i co kilka lat bawić się w wymiany...

ja do swojej wtryskuję 2 razy rocznie WD40 - czas konserwacji 10 minut

jeśli kolega popiz w tej samej cenie ma wiśniowskiego i normstala (zakładam, że w podobnej opcji) to wybór jest prosty

widzę że wszystko co nie Polskie to dobre, a potem narzekanie, że kraj się nie rozwija - patriotyzmu trochę

i również polecam rajd po dilerach i pomacanie, dokładne obejrzenie, też pracy bramy, moim zdaniem porównując pracę wiśniowskiego i normstahla od razu widać np. zalety dwukółkowych rolek, że o beznadziejnym zamku wiśniowskiego nie wspomnę, no i nie wiem jak obecnie ale dwa lata temu gdy "wiodący producenci" :) stosowali już prawie tylko sprężyny skrętne u wiśniowskiego norma były stare naciągowe a skrętne za niemała dopłatą

dealer chwali to co sprzedaje lub to na czym ma większą marżę

gwarancja na napęd nie jest równoznaczna z gwarancja na bramę, to dwie oddzielne gwarancje, dwa blankiety, także znowu jesteś w błędzie :(

coś analogicznego jak np. gwarancje na kocioł, gdzie mamy okres 5 lat a już na osprzęt typu sterownik czy dmuchawa 24mies., norma przy elektronice czy elektromechanice

A co Ci się może zepsuć w bramie poza napędem?? Rolka za 5 PLN??

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie po to jest forum, żeby urządzać kłótnie. W każdym bądź razie dziękuje za porady, jeśli cena będzie podobna to na pewno zwrócę uwagę na głośność napędu i estetykę wykonania poszczególnych bram. Co do wspierania polskiej gospodarki i kupowania polskich rzeczy to powiem tyle: wolę dać zarobić obojętnie komu niż potem w nerwach słuchać jak nasz cudowny rząd rozdaje odszkodowania po 250 tyś zł "biednym rodzinom" posłów itd !!!- ale to tak poza tematem. W pon-wt popatrzę jak pracują i wyglądają te bramy i podzielę się wrażeniami jak nie zapomnę.

dokładnie, obejrzyj, pomacaj, popytaj spzredawców o to co Ci tylko do głowy przyjdzie, weź foldery i ulotki do przestudiowania w domu, www też sie czasem przydaje (często niezbyt aktywni lub niedouczeni sprzedawcy o połowie cech czy funkcji nie wspomną), i na spokojnie przeanalizuj, weź też pod uwagę przy porównywaniu że część producentów ma kilka typów bram i też róznych dla nich cen (rózne ocieplenie paneli, rodzaje prowadnic, spręzyn, sposób montażu, nie każda brama pasuje do wymiarów garażu, masz dużą brame to napęd tzreba dobrać tak aby ja bez problemów dzwigał ale też uważać, żeby niepotrzebnie zbyt dużego nie dostać bo to sie moze negatywnie odbić na cenie)

z tym patrzeniem to u nas też zresztą różnie bywa: często sprzedawcy nie mają na wystawce bram albo maja jakieś stare modele, jak się konkretnie jakąś juz zainteresujesz to zapytaj sprzedawcę czy może ci pokazać konkretnie ten model w realu (u jakiegoś klienta czy w trakcie montażu)

Witam!

Jako,że jest to mój pierwszy mail w grupie to POZDRAWIAM WSZYSTKICH PODLASIAN! Zamierzam wkrótce rozpocząć budowlę domku na obrzeżach Białegostoku. Na razie przeszedłem przez zakup/podzielenie/przyłaczenie kawałka działki i uzyskanie warunków zabudowy. Wydaje mi się, że spotkałem fajnego geodetę i architekta więc chetnie podam namiary do nich (na priva) jakby ktos potrzebował. Zamierzam zbudować domek parterowy z uzytkowym poddaszem około 130m2 wszystkiego. Bez żadnych udziwnień jeżeli chodzi o bryłę (ot taka wiejska chata:) ) Mam pytanko - Czy ktos z Was robił wentylacje mechaniczną z rekuperatorem a jeżeli tak to może niech sie pochwali: Kto, gdzie i za ile?

Jeszcze raz pozdrawiam

K.

Brama segmentowa 5000x2400 (kolor orzech, przetłoczenia szerokie) Normsthal i Wisniowski mam w podobnych cenach, bo normstahl 7000zł, a wisniowski 7100- to wszystko za całość (z montazem i napedem)- jeśli ktoś ma pojęcie to może niech przedstawi jakieś różnice ( wady, zalety).

Naprawdę nie wiem co ta za ceny, ponieważ my wycenialiśmy akurat te dwie bramy i Wiśniowski i Normatahl to odpowiednio 5000 i 7000 PLN. Oczywiście również słyszałam o różnicach tych bram oraz ja Normstahl teraz wprowadza rygle automatyczne i ogólnie nowy napęd (podobno) w tej samej cenie więc ja mam zamiar kupić już z tym nowym napędem.

Naprawdę nie wiem co ta za ceny, ponieważ my wycenialiśmy akurat te dwie bramy i Wiśniowski i Normatahl to odpowiednio 5000 i 7000 PLN. Oczywiście również słyszałam o różnicach tych bram oraz ja Normstahl teraz wprowadza rygle automatyczne i ogólnie nowy napęd (podobno) w tej samej cenie więc ja mam zamiar kupić już z tym nowym napędem.

5000 zł za Wiśniowskiego?w Białymstoku? Najtańszą ofertę miałem za 7000 zł a najdroższą za prawie 8500 zł- wszędzie pytałem o ta sama bramę, kolor model itd.( cena oczywiście z montażem i napędem) Dziś zamówiłem Normstahla w Janrex-ie- skoro cenowo podobnie do Wiśniowskiego to wolałem wziąć sprawdzoną firmę, model trend z wysokimi przetłoczeniami, kolor ciemny dąb, z ryglami i wspomnianym wyżej nowym napędem magic 1000. Decyzja zapadła także co do okien- zamawiam w Vitronie.

Witam!

Jako,że jest to mój pierwszy mail w grupie to POZDRAWIAM WSZYSTKICH PODLASIAN! Zamierzam wkrótce rozpocząć budowlę domku na obrzeżach Białegostoku. Na razie przeszedłem przez zakup/podzielenie/przyłaczenie kawałka działki i uzyskanie warunków zabudowy. Wydaje mi się, że spotkałem fajnego geodetę i architekta więc chetnie podam namiary do nich (na priva) jakby ktos potrzebował. Zamierzam zbudować domek parterowy z uzytkowym poddaszem około 130m2 wszystkiego. Bez żadnych udziwnień jeżeli chodzi o bryłę (ot taka wiejska chata:) ) Mam pytanko - Czy ktos z Was robił wentylacje mechaniczną z rekuperatorem a jeżeli tak to może niech sie pochwali: Kto, gdzie i za ile?

Jeszcze raz pozdrawiam

K.

Witaj Kolombek. Zachęcamy do aktywnego udziału w Grupie Podlaskiej oraz na całym forum Muratora:)

5000 zł za Wiśniowskiego?w Białymstoku? Najtańszą ofertę miałem za 7000 zł a najdroższą za prawie 8500 zł- wszędzie pytałem o ta sama bramę, kolor model itd.( cena oczywiście z montażem i napędem) Dziś zamówiłem Normstahla w Janrex-ie- skoro cenowo podobnie do Wiśniowskiego to wolałem wziąć sprawdzoną firmę, model trend z wysokimi przetłoczeniami, kolor ciemny dąb, z ryglami i wspomnianym wyżej nowym napędem magic 1000. Decyzja zapadła także co do okien- zamawiam w Vitronie.

Oczywiście że 5000 w Białymstoku:) i oczywiście z pakietem okien ale nie chcę tego bo nie ma dobrych opinii a kupuję oczywiście tam gdzie ty:) również z nowym napędem-Normhstal.