Dzustaa 23.06.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 kzadyk, w ubiegłym roku na targach budowlanych jakaś firma prezentowała ten system. Nikt z moich znajomych nie stosował jednak tej metody. Na forum jest kilka wątków na ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161985-ocieplanie-piank%C4%85-poliuretanow%C4%85&highlight=ocieplanie+piank%C4%85+poliuretanow%C4%85 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85&highlight=ocieplanie+piank%C4%85+poliuretanow%C4%85 Uzyskałam zmianę warunków zabudowy (po 7,5 miesiącach) <radość> Dobry architekt projektujący domy w technologii drewnianej pilnie poszukiwany - proszę o namiary. Panie Moderatorze, dwukrotnie wysłałam w tej sprawie wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.zajkowski 11.07.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam wszystkich. Przygotowuję się do sprawy sądowej którą wytaczam firmie instalacyjnej ENERGODOM z Białegostoku.Osoby, które wcześniej miały negatywne doświadczenia z tą firmą proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam,Paweł Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 11.07.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam wszystkich. Przygotowuję się do sprawy sądowej którą wytaczam firmie instalacyjnej ENERGODOM z Białegostoku. Osoby, które wcześniej miały negatywne doświadczenia z tą firmą proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam, Paweł Z. To tu też odpiszę. 1. Założył Pan post tylko dlatego, żeby napisać o jakiejś sprawie sądowej? 2. Może jakieś szczegóły, zdjęcia tego co złego te firma zrobiła. 3. U mnie ta firma robiła: instalację CO, wentylację z rekuperacją, dodatkowo oczyszyczalnię i GWC. Po wykonaniu tych robót z pełnym przekonaniem polecam tę firmę wszystkim, którzy są zainteresowani PC, czy rekuperacją. Mało tego, przed skorzystaniem z ich usług sprawdziłem ich pracę u innych klientów i też nic nie usłyszałem niepochlebnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 13.07.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ile płaciliście za fundamenty? Gdzie można kupić stal w dobrej cenie i gdzie zamawialiście beton? Proszę o namiary na ekipy, które polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 13.07.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ile płaciliście za fundamenty? Gdzie można kupić stal w dobrej cenie i gdzie zamawialiście beton? Proszę o namiary na ekipy, które polecacie Witaj! Jak widzę, dopiero zaczynasz. A więc co do stali i betonu to raczej nikt Ci nie pomoże bo i tak wszędzie musisz sam się dogadywać i negocjować. Z betonem ustal ceny i zapłatę na koniec, patrz kiedy potrzebna Ci będzie pompa, a kiedy wystarczy sama betonomieszarka. Pamiętaj, że najgorzej jak brakuje 1-2 m3, bo wtedy i pompa czeka i Twoja kasa topnieje. Co do stali to Ja woziłem sobie pare razy, bo obawiałem się kradzieży (dowóz w granicach miasta 80-100 pln). Nie patrz ile kosztują fundamenty, tylko dogaduj się przynajmniej na stan SSO i dopiero wtedy ew. się zatrzymaj. Powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 19.07.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Ja brałem w BCMB bo wtedy mieli najtaniej z tych firm co sprawdzałem. Co do betonu polecam bardzo Kombinat Budowlany. Można podpisac umowę na cały budynek i wtedy leci 8% VAT. i cena jest OK. Obsługa też bardzo, bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 19.07.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Gdzie można dostać,bądź kupić tanie cegły rozbiórkowe , lub jakiś gorszy gatunek, potrzebne na zbudowanie murków oporowych w ogrodzie? Na składach budowlanych (np. Kamir) są często miejsca z końcówkami cegieł. Ewentualnie z jakimis niedorobionymi. Ostatnio takie cos widziałem w Kamirze. Leżało kilka paletek różnych klinkierowych i chyba nie tylko - pewnie da się wybrać coś fajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 19.07.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Szukam jakieś firmy/ekipy do wykonania elewacji z ociepleniem domu. Najchętniej jakby sami dostarczyli materiał i poszło to z VAT-em 8%. Czy wogole taka opcja istnieje? Ewentualnie gdzie tanio mozna kupic styropian lepszejszych firm (Austrotherm, Termo Organika, Swisspor lub Genderka).Pozdrawiam wszystkich dzielnych Inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyagerek 20.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witam wszystkich forumowiczów z Podlasia. Po mojej dłuższej nieobecności mam zamiar trochę Was popytać o dobrych fachowców. Na tą chwilę potrzebuję dobrą ekipę od ogrodzenia, wykop, szalunek, osadzenie słupków oraz siatki a od przodu słupki z klinkieru. Jeśli ktoś zna ekipę godną polecenia będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 22.07.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Szukam jakieś firmy/ekipy do wykonania elewacji z ociepleniem domu. Najchętniej jakby sami dostarczyli materiał i poszło to z VAT-em 8%. Czy wogole taka opcja istnieje? Ewentualnie gdzie tanio mozna kupic styropian lepszejszych firm (Austrotherm, Termo Organika, Swisspor lub Genderka). Pozdrawiam wszystkich dzielnych Inwestorów Witaj! Z tym dostarczeniem materiału zastanów się, ponieważ raczej wyjdzie Ci to drożej, chyba, że naprawdę będzie fajna firma, która zarabiać będzie na robocie a nie na materiale, czy sposobie zamiany VAT na marżę. Co do firm styropianowych zastanów się, czy chcesz zapłacić za nazwę, czy za parametry. Czytaj dane i wtedy porównuj i kupuj. Czasem patrząc na cenę nie zauważa się przejścia w lepszej (czytaj tańszej) ofercie na gorsze parametry. Co jest jeszcze ważne przy decyzji styropian prosty, czy z frezami. Często się zdarza, że dopłacając za frez trafia się na różnice w frezach nawet do 0,5 cm co znacznie utrudnia pracę przy układaniu elewacji (Ja tak trafiłem). Ja analizując styropiany zdecydowałem się dać zamiast grubości 20cm o współczynniku 0,38 inną grubość 16 cm, ale o współczynniku 0,30. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 23.07.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Ja analizując styropiany zdecydowałem się dać zamiast grubości 20cm o współczynniku 0,38 inną grubość 16 cm, ale o współczynniku 0,30. Jakiej firmy styropian zakupiłeś? Ja również rozważam podobne rozwiązanie. Możecie polecić dekarza do położenia dachówki cementowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 24.07.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Z tym dostarczeniem materiału zastanów się, ponieważ raczej wyjdzie Ci to drożej, chyba, że naprawdę będzie fajna firma, która zarabiać będzie na robocie a nie na materiale, czy sposobie zamiany VAT na marżę. Co do firm styropianowych zastanów się, czy chcesz zapłacić za nazwę, czy za parametry. Czytaj dane i wtedy porównuj i kupuj. Czasem patrząc na cenę nie zauważa się przejścia w lepszej (czytaj tańszej) ofercie na gorsze parametry. Co jest jeszcze ważne przy decyzji styropian prosty, czy z frezami. Często się zdarza, że dopłacając za frez trafia się na różnice w frezach nawet do 0,5 cm co znacznie utrudnia pracę przy układaniu elewacji (Ja tak trafiłem). Ja analizując styropiany zdecydowałem się dać zamiast grubości 20cm o współczynniku 0,38 inną grubość 16 cm, ale o współczynniku 0,30. 1) Ja dałem 20 cm styropianu, w projekcie miałem 15 cm i nie żałuję, bo niestety przy nieco nierównych ścianach miejscami trzeba było odjąć trochę styropianu i wtedy było mniej niż 20, może nawet tylko 15 cm. 2) Gdybym jeszcze raz stawał przed tym problemem to dałbym nawet 25cm, przy dzisiejszych kosztach ogrzewania warto pomyśleć o domu bardziej izolowanym, pod posadzkę dałbym co najmniej 20cm (oczywiście w dwóch warstwach), bo najwięcej ciepła ucieka paradoksalnie przez grunt, a nie przez ściany. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 24.07.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Jakiej firmy styropian zakupiłeś? Ja również rozważam podobne rozwiązanie. Możecie polecić dekarza do położenia dachówki cementowej? Jeśli chodzi o mnie to kupiłem Syropmin o współczynniku 0,31, ale kupiłem z frezem i niestety równo nie były pocięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 24.07.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 1) Ja dałem 20 cm styropianu, w projekcie miałem 15 cm i nie żałuję, bo niestety przy nieco nierównych ścianach miejscami trzeba było odjąć trochę styropianu i wtedy było mniej niż 20, może nawet tylko 15 cm. 2) Gdybym jeszcze raz stawał przed tym problemem to dałbym nawet 25cm, przy dzisiejszych kosztach ogrzewania warto pomyśleć o domu bardziej izolowanym, pod posadzkę dałbym co najmniej 20cm (oczywiście w dwóch warstwach), bo najwięcej ciepła ucieka paradoksalnie przez grunt, a nie przez ściany. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Jeśli chodzi o grubość to i igla stawiają Mi niestety nie podobają się grube ściany za oknami oraz długie parapety i dlatego też szukając kompromisu zdecydowałem się na styropian 16 cm o wsp. 0,31. Przelicz to. Mi wychodziło 16 cm o wsp 0,31 dało to samo jak 21 cm ze wsp 0,38, czy 0,40 sam już nie pamiętam. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 24.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 No i nikt mi nie odpowiedział gdzie tanio kupić ten styropian. Ja myśle także o takim cieplejszym styropianie. A firma lepszejsza żeby właśnie frezy były proste, odpowiednia twardość i rzetelnie podane współczynniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_juz 25.07.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Szukam domu w Białymstoku lub okolicach. Dostałem ofertę od jednej z firm na dom 148m2 za 2990 zł/ m2. Działka ma tylko 600m2. Dom ma być w stanie deweloperskim, działka ogrodzona i zagospodarowana, podłączone wszystkie media: prąd, woda, gaz, kanalizacja. No i nie wiem czy to się opłaca, bo lokalizacja w Zabłudowie (15km od centrum). Co o tym myślicie? Nie co dzień bierze się kredyt na ponad 400tys złotych i chciałbym usłyszeć co myślą inni zanim podejmę decyzję. Napiszcie. Z góry dziękuję za każdą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 25.07.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Szukam domu w Białymstoku lub okolicach. Dostałem ofertę od jednej z firm na dom 148m2 za 2990 zł/ m2. Działka ma tylko 600m2. Dom ma być w stanie deweloperskim, działka ogrodzona i zagospodarowana, podłączone wszystkie media: prąd, woda, gaz, kanalizacja. No i nie wiem czy to się opłaca, bo lokalizacja w Zabłudowie (15km od centrum). Co o tym myślicie? Nie co dzień bierze się kredyt na ponad 400tys złotych i chciałbym usłyszeć co myślą inni zanim podejmę decyzję. Napiszcie. Z góry dziękuję za każdą opinię. A to cena z działką, czy za sam dom ? Nie wiem jak inni sądzą, ale za te pieniądze to można mieć dom wykończony (oczywiście bez działki) wraz ze wszystkimi mediami i bliżej Białegostoku. Lokalizacja fajna, pod warunkiem, że nie będziesz codziennie dojeżdżał do Białego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.07.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 No i nikt mi nie odpowiedział gdzie tanio kupić ten styropian. Ja myśle także o takim cieplejszym styropianie. A firma lepszejsza żeby właśnie frezy były proste, odpowiednia twardość i rzetelnie podane współczynniki ja kupiłem przez internet/telefon, jeżeli kupujesz na cały dom czy elewację (ja zamawiałem od razu elewację i posadzki, większe zamówienie to i cena lepsza) to nieważne gdzie i u kogo kupisz to itak transport idzie bezpośrednio z fabryki do Ciebie, kwestia tylko tego kto jaką cenę zaproponuje, przejrzyj allegro (kilka maili z prośba o wycenę, potem z każdym się jeszcze potarguj, dobrym argumentem jest to, ze konkurencja daje niżej), mozesz też z cenami internetowymi obskoczyć lokalne hurtownie, jak ktoś da taka samą to ok, jeśli nie to kupuj tam gdzie taniej, w sumie to dosc dawno kupowałem, ale wtedy wyszło mi że za 15cm grafitowego zapłaciłem prawie tyle co w mieście chcieli za zwykły eps70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_juz 25.07.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 A to cena z działką, czy za sam dom ? Nie wiem jak inni sądzą, ale za te pieniądze to można mieć dom wykończony (oczywiście bez działki) wraz ze wszystkimi mediami i bliżej Białegostoku. Lokalizacja fajna, pod warunkiem, że nie będziesz codziennie dojeżdżał do Białego.... Cena jest za całość. Jak porównywałem z innymi to wygląda atrakcyjnie. Oferta w Grabówce np. jest na bliźniaki i za metr stanu surowego otwartego liczą sobie prawie 2700 zł/ m2 i działka mniejsza. Tutaj facet powiedział, że za stan surowy zamknięty oraz zagospodarowaną działkę weźmie 2400 zł/m2. No i to że dom jest wolno stojący ma swoje plusy, ma to być dom w fiołkach z Archonu. No oczywiście będę musiał dojeżdżać, ale droga się wydaje ok i podobno ma być lepsza w przyszłości - 30 minut w samochodzie jakoś przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 27.07.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Cena jest za całość. Jak porównywałem z innymi to wygląda atrakcyjnie. Oferta w Grabówce np. jest na bliźniaki i za metr stanu surowego otwartego liczą sobie prawie 2700 zł/ m2 i działka mniejsza. Tutaj facet powiedział, że za stan surowy zamknięty oraz zagospodarowaną działkę weźmie 2400 zł/m2. No i to że dom jest wolno stojący ma swoje plusy, ma to być dom w fiołkach z Archonu. No oczywiście będę musiał dojeżdżać, ale droga się wydaje ok i podobno ma być lepsza w przyszłości - 30 minut w samochodzie jakoś przeżyję. Cena będzie atrakcyjniejsza z racji znacznej odległości od Białego. Dla mnie dużym problemem byłby codzienny dojazd do Białego i powrót członków mojej rodziny. Jak nie jest to dla Ciebie problem to może być to atrakcja. Jednak osobiście wolałbym sam kupić działkę i budować do od podstaw metodą gospodarczą, tak jak zresztą zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts