edde 30.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 można, ale czy dla dwóch płyt, dla 20zł warto kombinować? ja uważam, że nie...a z ciekawości ile może kosztować ta pianka? czy porównując m2 nie jest drożej niż styro aqua? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.09.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Za kilkadziesiąt złotych ociepliłem 12mb rury kan do ekooczyszczalni i jeszcze mi tego sporo zostało. Ceny nie podam, bo to było ponad rok temu. Jak wy tym styropianem te rury ocieplacie? Na górę się to wrzuca i zasypuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.09.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 jeżeli chronimy się od przemarzania z góry to tak, na szerokość nieco wiecej niż rura czy rury,to co ja ocieplałem i zasypywałem miało szerokość 100 cm i długość ok. 25m (osiem rur 100mm rozłożonych w wykopie na kształt kolektora), rury zasypane na 20-30cm na to piasek dla wyrównania, fundamin i reszta wykopu zasypana, w takiej konfiguracji płyty szły mi ładnie z szerokości (125cm) bez zbędnego cięcia i odpadków, dla obniżenia kosztów rozważałem zastosowanie zwykłego styropianu i owinięcie go folią, strechem, ale po głębszym zastanowieniu odpuściłem, jakoś niezbyt solidnie (szczelnie) wygląda folia w ziemi, wolałem to zrobić raz, porządnie i zapomnieć, na ~30m2 kosztowało mnie to więcej jakieś 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No jakby nie patrzeć to wspomniana wilgoć lub wręcz woda ma dostęp do takiej rury w dość znacznym stopniu. Jakoś opcja z pianką wydaje mi się i tańsza i skuteczniejsza, ale walczymy w sumie z przemarzaniem od góry więc taki sposób też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.10.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 nie zrozumieliśmy się ta wilgoć czy woda niszczy skuteczność materiału termoizolacyjnego, tzn. gdy pianka czy styropian powili nasiąknie wilgocią to przestanie termoizolować natomiast zaizolowanie z góry daje to, że "mrozu" nie pozwala zbynio penetrować a wtedy ciepło jądra matki ziemi dba o niezamarznięcie rury i jej zawartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.10.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Ale na 20-30cm? Ja rurę zakopaną na gębokości od 50 do 100cm zaizolowałem po całości, aby naturalne ciepło z ekobio nie było uwalniane przez cienkie ścianki. Przy pokryciu styro wyobrażam to sobie tak, że wilgotny grunt nawet pomimo wierzchniej izolacji zamarznie na takiej płyciźnie. Jeśli się mylę, a sposób jest skuteczny i działa to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 znów myślimy inaczej 20-30cm to zasypka na rurze, a potem styro (fundamin) i zasypanie reszty wykopu, rur nie ma głęboko na 20-30cm ale na ok. 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 04.10.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja niestety mam rurę na głębokości ok 60cm, leży na zbiorniku 5m3 i za nim idzie w dół, rura od przepompowni ścieków, zawór zapobiegający cofaniu też na tej wysokości (już w zbiorniku), myślałem przenieść go niżej do ziemi wtedy by nie było w rurze ścieków, ale wykonawca odradził. Zabezpieczyłem 3 warstwami 8cm sytropianu fundamentowego (poszła prawie cala paka ). Pociesza mnie fakt, że ścieki tak łatwo nie zamarzają Jeszcze jakoś owinę rurę w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 07.10.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ktoś brał w Leroy Merlin w Białymstoku wełnę w promocyjnej cenie ? Ja wstępnie zamówiłem, chyba niewiele różni się składem od tej 2x droższej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 07.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 http://www.leroymerlin.pl/produkty/welna-izolacyjna,1103121128,1316088176.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.10.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 ja kupowałem w LM tyle ze chyba dwa lata temu, wełna była normalna, cena dobra, niższa niż wszedzie w okolicy, a z rabatem programu lojalnościowego tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marza 08.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Jaka jest w Białym cena za wykonanie dachu ( tj. położenie membrany, ołacenie itp., położenie dachówki ceramicznej, orynnowanie, obróbki blacharskie, wstawienie okien dachowych) - czyli ile życzą sobie dekarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 08.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Jaka jest w Białym cena za wykonanie dachu ( tj. położenie membrany, ołacenie itp., położenie dachówki ceramicznej, orynnowanie, obróbki blacharskie, wstawienie okien dachowych) - czyli ile życzą sobie dekarze. Zależy od dachu itp. ale powiem tak ekipa składająca się z trzech osób bierze ok. 1000zł za dzień roboty (tak przynajmniej wychodzi mi z moich wyliczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 14.10.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Szukam kogoś od kominka (Białystok i okolice), miałem namiary na dobrego kolesia z Zagórek, ale dzwonię i słyszę, że od dwóch lat na emeryturze :], kontakt najlepiej na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 14.10.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Szukam kogoś od kominka (Białystok i okolice), miałem namiary na dobrego kolesia z Zagórek, ale dzwonię i słyszę, że od dwóch lat na emeryturze :], kontakt najlepiej na priv. Witam Jak cos to tez szukam kogos od portalików z kamienia na kominek. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 17.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 I dylemat, dzisiaj w Białymstoku -5, pytanie tynkować i wylewki robić (gdzieś za 2 tygodnie czy czekać), dodam że wolałbym nie grzać (pompy ciepła i prąd w taryfie budowlanej ). Tynkowanie na wiosnę i wylewki, to też pewnie trzeba będzie sporo czekać aż wyschnie. Tynk chyba lepszy wapienny. (sufit nie będzie tynkowany, teraz na nim są belki, do których będą przymocowane płyty GK). Planowałem kominek wstawić i dogrzewać od czasu do czasu, ale wykonawca kominka odradził (szkoda kominka wilgoć itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.10.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 E tam, przedtem ja, niedługo Kolombek i jeszcze ktoś od nas ratował się wkładem w zimową porę. Odkurzacz używany regularnie załatwia wg mnie sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.10.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 My też się nad tym samym zastanawialiśmy, jednak na dniach wchodzą z tynkami, ma teraz być kilka cieplejszych dni to trzeba to wykorzystać. W razie mrozów wykonawca zasugerował wstawienie kozy. Obawiam się, że czekając do wiosny duże opóźnienie budowlane by wyszło. Począwszy od tynków pod koniec marca- początkiem kwietnia skończywszy na kilkumiesięcznym oczekiwaniu na zabudowę kuchenną, my mamy plany przeprowadzkowe w maju więc czas gra rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 18.10.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 E tam, przedtem ja, niedługo Kolombek i jeszcze ktoś od nas ratował się wkładem w zimową porę. Odkurzacz używany regularnie załatwia wg mnie sprawę. Czyli jeżdzenie zwykłym odkurzaczem po ścianach ??? Wkład to rozumiem urządzenie typu koza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.10.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Chodzi mi o odkurzanie zapylonego podczas prac wkładu kominkowego. U mnie jakoś nie stwierdziłem szczególnego zabrudzenia. Najgorzej podczas płytowania i szpachlowania, ale wtedy zabezpieczenie folią wystarczy całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts