TomekBF 19.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Chodzi mi o odkurzanie zapylonego podczas prac wkładu kominkowego. U mnie jakoś nie stwierdziłem szczególnego zabrudzenia. Najgorzej podczas płytowania i szpachlowania, ale wtedy zabezpieczenie folią wystarczy całkowicie. Aha, Macie kogoś godnego polecenia do tynków, niby mam, ale termin dopiero na maj, myślałem że da się znaleźć kogoś w ciągu tygodnia ? ... Wygooglałem kogoś z wolnym terminem , jaka jest aktualna cena w naszej okolicy za taką usługę (tynk tradycyjny, bez sufitów), żeby mieć jakiekolwiek porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.10.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 my robimy maszynowe cementowo-wapienne, od m2 płacimy 26 czy 27zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 22.10.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jest jakaś firma na Podlasiu przyjmująca odpady ze styropianu (mam tak z 5 worków po 250l) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.10.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Ja nad maszynką do mielenia styro myślę. Spakowane w worki i poukładane równiutko i szczelnie na moim nieużytkowaym poddaszu od razu poprawiłyby mi humor. Już się przymierzam, aby jakoś kosę spalinową w beczce 300l na sztywno zmocować. Widok sterty worków i skrawków styro nie daje mi spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.10.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 było na forum o takiej maszynie, zdaje sie ged to zrobił, z pcv fi 160 czy 200 rura czy rura z trójnikiem z góry wiertarka z mieszadłem do zapraw ponoć idealnie się miele, poszukaj, ustrojstwo forumowicze nazwali gedmaszyna, chyba też fotki były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.10.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 O! dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 24.10.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. W przyszlym roku chce rozpoczac budowe domu w okolicach Choroszczy. Szukam osob ktore sa na podobnym etapie (adaptacja projektu) badz osoby juz budujace i chetne do udzielania pomocy i dzielenia sie informacja. Mysle ze powinnismy zalozyc nowe tematy.1) Kupie sprzedam oddam. Osoby ktore juz wybudowaly chetnie pozbeda sie nadwyzki materialow i niepotrzebnych narzedzi. Oraz adresy i ceny hurtowii na Podlasiu. 2)Stan surowy. Budowa i wszystkie inne aspekty dotyczace poczatku budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.10.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 patrząc na aktywność grupy to chyba byś sam w tych tematach pisał choć oczywiście życzę jak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 24.10.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 patrząc na aktywność grupy to chyba byś sam w tych tematach pisał choć oczywiście życzę jak najlepiej Niestety wiem o slabej aktywnosci. Ale zawsze jest szansa ze moze wlasnie teraz aktywnosc sie zwiekszy. No coz nie tylko zimny klimat mamy ale i dusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 24.10.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dariusz,my startujemy na wiosnę. Mam nadzieję, że zdążymy z papierologią, bo ekipa ma wejść w kwietniu. Najprawdopodobniej budujemy z U-220 Lewkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam.Ja też zaczynam budowę w następnym roku. Wczoraj złożyłam wniosek o WDUWZ, teraz muszę czekać. Poszukuję dobrego i niedrogiego geodety. Też będę budować w okolicach Choroszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Też się zastanawiam z czego budować. Czekając na warunki zabudowy mam czas na myślenie, ale tyle tego wszystkiego jest, że trudno wybrać. Też zastanawiam się nad lewkowem. DZustaa może znasz cenę wymienionych pustaków U-220? Ja oglądam ofertę lewkowa i zainteresowały mnie LPW- 18,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Cześć Dzustaa.Gdzie się budujesz?Co skłania Ciebie do wybrania tej cegły? Porotherm w moim wypadku wybrałem dlatego, że ma lepszą termoizolacyjność, muruje się na pióro wpust- dokładniejsze równiejsze niby ściany.. No ale niestety jest ona droga, dlatego chętnie dowiem się czegoś o innych cegłach. Próbuje wejść na stronę lewkowa, ale nie mają tam informacji o cenie i w ogóle strona kiepsko chodzi..mało informacji o parametrach. Może Ty podzielisz się informacją na temat U220? Widzę że LPW 25 ma pióro wpust..strasznie uboga w informacje jest ich strona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Gogi.Korzystałem już z usług jednego Geodety, zleciłem już mu kilka robót na działce, ale nie wiem czy on jest tani ani czy dobry. Zawsze jakaś wymiana argumentów jest jeśli chodzi o komunikację. Generalnie wytyczanie to nic trudnego. Im więcej mu robót obiecuję tym teoretycznie daje mi większe upusty, ale pewnie zawsze można kogoś tańszego znaleźć. Przychodzi mi do głowy manewr dzielenia się Geodetą na pobliskie budowy (w miarę zwarty teren) dzięki czemu może jeszcze tańszą cenę się da uzyskać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 KDariuszKJeżeli możesz to wyślij na maila namiary. Ja muszę wytyczyć teren działki, potem w następnym roku teren wytyczyć dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Znalałam coś takiego nt LPW 25 http://e-kamir.pl/sciana/140-pustak-lpw-25.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Spoko dzięki. Sprawdź prywatne wiadomości. Założyłem nową dyskusję: Stan surowy otwarty. Proponuję wszystkim, którzy zaczynają budowy oraz tym którzy chcą pomóc początkującym tam przejść. Pozwoli to uporządkować trochę forum i szybkie wyszukanie tematów na dany temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 ...... Porotherm w moim wypadku wybrałem dlatego, że ma lepszą termoizolacyjność, muruje się na pióro wpust- dokładniejsze równiejsze niby ściany.. No ale niestety jest ona droga, dlatego chętnie dowiem się czegoś o innych cegłach. ....... planujesz ścianę jednowarstwową (bez ocieplenia zewnętrznego)i niewykończana wewnątrz? bo jeśli nie to argumenty zupełnie nietrafione, ta termoizolacyjność, różnica pomiędzy nią dla najpopularniejszego wymiaru bloczka/pustaka różnych materiałów 24-25cm jest znikoma i zupełnie pomijalna w przypadku scian dwu czy trzywarstwowych (tych z jakimkolwiek ociepleniem zewnętrznym), dokładne murowanie nie zależy od materiału tylko i wyłącznie od murarza, pion i poziom a milimetry różnicy niweluje z zewnątrz ocieplenie a od wewnątrz tynk i z praktyki nie tylko własnej powiem tak: jeżeli stawiacie ściany dwu czy trzywarstwowe budujcie z tego co wychodzi najkorzystniej finansowo i nie wazne czy to będzie poroterm, lewkowo, silikaty, ytong czy suporeks, każdy z nich w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 26.10.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Spoko dzięki. Sprawdź prywatne wiadomości. Założyłem nową dyskusję: Stan surowy otwarty. Proponuję wszystkim, którzy zaczynają budowy oraz tym którzy chcą pomóc początkującym tam przejść. Pozwoli to uporządkować trochę forum i szybkie wyszukanie tematów na dany temat. Myślę, że przy tak "znacznej"aktywności w Grupie Podlaskiej nie ma potrzeby tworzyć nowego tematu, a tu radą mogą służyć ci, którzy etap budowy mają już za sobą. W zasadzie od kiedy zdecydowaliśmy, że nie budujemy z drewna, wybraliśmy ceramikę (przewertowaliśmy liczne fora). Porotherm uchodzi za bardziej kruchy a właściwości porównywalne (zatem wolimy wspierać lokalny przemysł )Rozważaliśmy też LPW 25 na pióro-wpust, jednak w ostatnim czasie kilkoro znajomych budowało z U-220. Pytaliśmy również naszą ekipę z czego by budowali gdyby budowali dla siebie. Ceny U-220 około 2,30. Do tego styropian zapewne 15 cm. Dariusz,ile w Waszej gminie czeka się na wz, bo my w Supraślu czekaliśmy 8 m-cy Planujecie projekt indywidualny, czy kupujecie gotowy do adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 26.10.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Myślę, że przy tak "znacznej"aktywności w Grupie Podlaskiej nie ma potrzeby tworzyć nowego tematu, a tu radą mogą służyć ci, którzy etap budowy mają już za sobą. W zasadzie od kiedy zdecydowaliśmy, że nie budujemy z drewna, wybraliśmy ceramikę (przewertowaliśmy liczne fora). Porotherm uchodzi za bardziej kruchy a właściwości porównywalne (zatem wolimy wspierać lokalny przemysł )Rozważaliśmy też LPW 25 na pióro-wpust, jednak w ostatnim czasie kilkoro znajomych budowało z U-220. Pytaliśmy również naszą ekipę z czego by budowali gdyby budowali dla siebie. Ceny U-220 około 2,30. Do tego styropian zapewne 15 cm. Dariusz,ile w Waszej gminie czeka się na wz, bo my w Supraślu czekaliśmy 8 m-cy Planujecie projekt indywidualny, czy kupujecie gotowy do adaptacji? Nic na sile.. WZ? Masz na mysli warunki zabudowy? W Chroszczy jest Plan Zagospodarawania Przestrzeni, nic nie trzeba czekac, place i od reki mam. Myslalem ze w gminie Suprasl tez macie PZP, dziwne bo jestem prawie pewien ze macie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts