Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kwadratowy 14 czy 16-tkę kupowałem w LM bo nigdzie nie mogłem znaleźć, jak płaski to raczej do kominka wiec w hurtowniach, sklepach kominkowych szukaj, na wiewiórczej jest taka budka co ma trochę akcesoriów kominkowych, tu: http://hurtowniakominkowa.pl/pl,category,309169,sznury,uszczelniajce.html masz jakiś wybór a firma jest miejscowa i o ile dobrze pamiętam maja swój sklep na brukowej, coś (chyba rozetę bertramsa na rurę 180) kiedyś u nich kupowałem w necie z odbiorem w sklepie, ale generalnie sklepy kominkowe raczej powinny to posiadać chyba ze wymiar jakiś silnie niestandardowy

Może ktoś wie jak przeszukac grupę budującą? Szukam informacji na temat okien z Witrażu. Miał ktoś doczynienia z tą firmą?

witaj,

ja miałam w poprzednim domu te okna i nie mam uwag. Okleina (bo były w złotym debeie) nie odchodziła, nic nie wypaczało sie. Spokojnie można kupić.

Kasia

Witaj, u mnie więzba + deskowanie + papowaniem wyszła 45 zł za m2 za samą robociznę

Kasia

Ile biorą cieśle za postawienie takiej więźby dachowej: elewacje 1 , elewacje 2. Chodzi mi o samą robociznę. Ekipy od stanu surowego różnie podają ceny, z więźbą i bez więźby, więc ciężko jest porównać te oferty nie znając ceny za więźbę.

Crazy

Ja właśnie złożyłam wniosek o WZ w Turośni Kościelnej. Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz, że czas oczekiwania- normalny.

Do Marza

Cytat Napisał gogi25

Znalałam coś takiego nt LPW 25

http://e-kamir.pl/sciana/140-pustak-lpw-25.html

Cena nie jest interesująca - można znaleźć hurtownię, gdzie porotherm z transportem kupisz taniej.

Tu chodziło o to, że w Lewkowie są na PW, cena na pewno niższa u producenta. Jednak na jego stronie nie ma takiej informacji. Na Pw są rożne klasy i cena też od tego jest zależna

Nie wiem czy jeszcze temat aktualny, ale bezpośrednio w Lewkowie na początku miesiąca dostałem cenę 4,70 ale bez transportu.

Kolejne pytanie dot.m.in.montażu bramy: czy mieliście wykończony garaż? Teraz czytam że przy segmentowych muszą być położone tynki, a jak tynki to i elektryka pewnie.

A moim zamierzeniem było osiągnięcie SSZ i wtedy instalacje. Napiszcie proszę o kolejności i ryzyku związanym ze zmianą kolejności ( pewnie brak gwarancji)

Później zabrudzisz samą brame i mechanizmy, ale głównie chodzi o tynk pod ramiak prowadnicy pionowej. Musi tam być praktycznie idealna płaszczyzna i piony. Wtedy montaz będzie bezproblemowy. Montowałem swojego Hormanna samodzielnie i wyszło ok, ale nie było prosto.

Czyli trzeba mieć co najmniej otynkowany sufit i ścianę z otworem na bramę?

ja przed bramą otynkowałem tylko ścianę na której był montaż (brama segmentowa montowana jest od wewnątrz garażu, za światłem wjazdu), nie było elektryki, do elektryki po roku wykułem mała bruzdę i otwory na puszkę poczwórną do włączników, brama montowana tez do sufitu surowego, bez tynków, potem przyszło na niego ocieplenie i wykończenie, b. ważne jest dokładne okreslenie poziomu docelowej posadzki (z wykończeniem, okładziną) bo tu najczęściej potem wychodzą cuda,

jeśli będziesz robić elektrykę to jak juz było na suficie gniazdo (w instrukcjach czy folderach często jest określone w którym miejscu na suficie), i warto też dać ten pzrewód do sterowania, jakiś cienki 2x0,5, czy 4x0,5 czy telefoniczy/alarmowy, ja dałem go od mijsca gniazda sufitowego w dwa miejsca: do włacznika ściennego przy bramie (gdy chcę wyjść z garażu to przy bramie mam go pod ręką) i przy drzwiach do domu, oddalone od siebie sa o ok. 5-6m i dzięki temu, ze są dwa nie muszę biegać w drugi koniec garażu

swoją drogą to tak samo warto zrobić oświetlenie główne (jakaś centralna lampa) w garażu: przy każdych drzwiach włącznik schodowy/krzyżowy co umożliwia nam włączenie światła jednym a wyłączenie innym włącznikiem, takie miejscówki zrobiłem sobie trzy: przy bramie, przy wejściu do domu z garażu i przy wejściu z zewnątrz, i powiem, że w praktyce zarówno włączniki bramy jaki i światła się przydają

• 2 weeks później...
Proszę o podpowiedź czy warto wstawiać okna 3-szybowe i 6-cio komorowe - dopłata około 1500 PLN do pakietu 5-komorowego i dwuszybowego. Trochę poczytałam i mam wrażenie że nie warto, że trzeba zamontować nawiewniki przy wentylacji grawitacyjnej - czyli automatycznie parametry cieplne okna są obniżane. Poza tym ktoś na forum przeliczał oszczędność na ogrzewaniu - wychodzi jakieś 30-40 zł. za m-c. Przyjmując 5 miesięcy grzewczych w roku i 40 zł. zwrot dopłaty następuje po 7-8 latach. Mam dylemat czy warto?