Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To i Ja coś powiem ad GWC i rekuperacji.

40 tys za komplet z rekuperatorem to stanowczo za dużo, ale naprawdę warto.

U mnie już cały 2011 rok chodzi PC, a od grudnia już nawet zamieszkuję i widzę jak to działa.

Zacząłem już ograniczać temperaturę na pompie poniżej ustawień standardowych w PC, bo za gorąco :).

Co do rekuperatora to nie wiem o jakich mówicie, ale u mnie (danfoss) mam podstawowych 10 kroków regulacji, ale mogę poprzez laptopa poustawiać programy kiedy bardziej, kiedy mniej potrzeba i leci wg ustawień.

Wilgoci nie mam żadnej, wszystko znikło po uruchomieniu rekuperacji.

GWC mam ułożony jako ok. 50 m rury zakopanej ok. 2 m pod ziemią,ale z racji na pogodę jeszcze nie włączałem, więc nie wiem jak zmieni to odczucia w domu.

Pozdrawiam

Nie zależy Ci na tych kilku stopniach więcej? W sumie przy PC może to i nieistotna różnica. Rozumiem, że teraz pobór nastepuje z czerpni ściennej?

Jakoś jak się siedziało w krótkich spodenkach i robiło się gorąco to trzeba było zmniejszyć. Teraz jest 21 st i jest ok.

Jestem ciekaw rachunku po grudniowym mieszkaniu. Za listopad zapłaciłem 390 pln (PC, rekuperacja i sobotnie prace).

Tak, teraz idzie z czerpni ściennej. W sobotę spróbuję przestawić się na ziemną :)

• 2 weeks później...
Mam pytanie o 2 białostockie sklepy - Access i Consus - na który sklep przeznaczyć więcej czasu? CHodzi mi szczególnie gdzie są zrobione lepsze aranżacje płytek w przyzwoitych cenach (oscylujących w granicy ok 70-80zł) i można obejrzeć wanny/sedesy/prysznice nie z najwyższej półki (nie stać nas na villeroy-boch itp). Będziemy mieli niewiele czasu więc będę wdzięczna za ukierunkowanie na konkretny sklep.

Ja odniosłem wrażenie, że Akcess jest dla naszej, tak popularnej w kraju, klasy średniej. Nie wiem czy budowa domu automatycznie awansuje człowieka do tego grona, ale stwierdziłem że na płytki mnie tam nie stać. Consus daje juz chyba więcej wyboru i w cenach i w wystawkach. Większość ceramiki kupiłem i tan w necie.

tak, akces drogi jest, niby jakiś wybór jest ale nigdy mi do gustu nie przypadł, jakis chaos w sklepie ;)

w consusie duży wybór płytek ale na ceramikę sanitarna to oni się raczej nie nastawiają

odwiedź oba, nie takie strasznie wielkie żeby ich szybko nie obskoczyć ;)

czekaj, bo raz wymieniasz akcess a raz aneks ;) a to dwa różne sklepy ;) w aneksie towar jest mniej niż w consusie, ale chyba są elastyczniejsi cenowo jeśli chodzi o konkretny zakup, maja też sprzedaż pzrez allegro i tam gościa z którym można sie tez dogadać niekoniecznie kupując przez allegro, tak kupiłem u nich trochę produktów mapei

a kati - tak, to tylko biuro i magazyn, wzorcowni nie mają, przynajmniej w zeszłym roku nie mieli ale nie sądzę żeby coś się zmieniło a więc tradycyjnie: oglądamy u innych a kupujemy taniej w kati ;)

Akcess to jest w ogóle jak dla mnie totalna porażka. Ale nie dla projektantów wnętrz, którzy lubują się w zakupach w Akcessie (nie martwcie się, wiem, że mają z tego odpowiednie profity, jak nigdzie indziej :) ). Jeśli czytają to klienci tego sklepu to serdecznie pozdrawiam, ale moim zdaniem targetem sklepu są ludzie kompletnie nieświadomi możliwości jakie daje zakup w consusie czy w necie oraz mówiąc wprost snoby, które myślą, że płytki kupione w sklepie, w którym na wystawkach stoją wanny po 10 tysięcy dodadzą ich domom znamion luksusu. Ponadto cięta jestem na Akcess ze względu na fatalną jakość obsługi. Ja wiem, że wciąż wyglądam na studentkę i nie otacza mnie chmura chanel no5 i napis hugoboss z t-szirta, ale żeby stać 20 minut przy ladzie i czekać aż pani łaskawie zechce mnie obsłużyć?!? (a uwierzcie, że nic konkretnego nie robiła. po prostu obok mnie stał pan, który wyglądał na majętnego i zdecydowanego i to wystarczyło, żeby miał na przeciw siebie obsługę z całego piętra! co tam jakaś gówniara...) Kiedy wreszcie się doczekałam i pani wielce łaskawie sprawdziła w katalogu (przy mojej pomocy, sic!) towar, dowiedziałam się, że:

a) cena za m2 płytek jest o 80% wyższa niż przez Internet

b) na towar trzeba czekać 8 tygodni (co jeszcze byłabym w stanie zrozumieć, ale nie komentarz pani ekspedientki 'bo specjalnie dla pani nie będziemy sprowadzać, tylko dołączy się do zamówienia zbiorczego')

Czujecie?

Ostatecznie płytki zamówiłam w Internecie, były od ręki.

W consusie również wielokrotnie robiłam zakupy i zdecydowanie polecam. Zero problemu z rabatami, częste promocje, wszystkie mniejsze sklepy od nich biorą...

Tyle w temacie, ale właściwie ja tu przyszłam w innej sprawie :)

W której firmie teraz jest najtaniej zamówić wywóz śmieci? Mam Czyściocha, ale są tacy sobie, może czas zmienić towarzystwo... U nich pojemnik 120l kosztuje ok. 13zł netto, w Astwie 11.50zł plus 1zł dzierżawa. Podejrzewam, że wszystkie duże firmy mają podobną cenę po podwyżce, ale co z tymi małymi,nieznanymi? Czy ktoś coś na ten temat mógłby powiedzieć? :)

W której firmie teraz jest najtaniej zamówić wywóz śmieci? Mam Czyściocha, ale są tacy sobie, może czas zmienić towarzystwo... U nich pojemnik 120l kosztuje ok. 13zł netto, w Astwie 11.50zł plus 1zł dzierżawa. Podejrzewam, że wszystkie duże firmy mają podobną cenę po podwyżce, ale co z tymi małymi,nieznanymi? Czy ktoś coś na ten temat mógłby powiedzieć? :)

ze śmieciami to dopiero pewnie będzie ostra jazda za rok jak ustawę śmieciową wprowadzą, wtedy nie z firmą śmieciową a z samorzadem będziemy sie rozliczać, tyle, ze wciąż nikt nie wie na jakich zasadach, ani też jak będą wyłaniane (jakie kryteria) w przetargach firmy obsługujące dany samorząd, a za cały ten burdel (bo jakoś nie wierzę ze bez tego się obędzie) zapłacimy jak zwykle my... i to już pewnie nie po 11 czy 13zł... ;(

Aga dzięki za opinię! Mi w sumie najbardziej chodzi na "popatrzenie" bo u siebie na miejscu nie mam zbyt wielu wystawek a płytki na przekładniach jednak trochę inaczej się prezentują niż na ścianie. Wanny też bym chciała zobaczyć i porównać ale myślę, że większość zamówienia będzie online właśnie ze względu na różnicę w cenie.

WujekWiesiek my w sierpniu robiliśmy blachodachówkę ale nie płaciliśmy za zrobienie dachu od metra tylko za całość roboty, jakby to przedzielić przez ilość metrów to wyszło nam 40zł od metra bez montażu podbitki. Okien dachowych do obróbki tyle co nic bo 1 i jeden wyłaz. Może i wyszło drogo ale panowie uwinęli się migiem i nie mamy zastrzeżeń.

Ale co źle z tym Czyściochem ? Jeżeli chce Ci się szukać oszczędności rzędu złotówki czy dwóch za pojemnik, to szukaj. Przepraszam, ale dla mnie to zawracanie głowy. Wiem, że była jakaś firma z Ostrołęki tańsza i paru sąsiadów się nabrało, ale potem przy rozwiązaniu umowy (bo się nie wywiązywali) to kazali pojemnik samemu do Ostrołęki zawozić. Patrz, skąd mają sąsiedzi pojemnik, to wtedy na pewno i od Ciebie śmieci odbiorą. U mnie co drugi dom ma MPO(podobno drogi) a co drugi ASTWę i nie narzekam, zawsze co 2 tygodnie o tej samej godzinie śmieci są odbierane i chyba o to chodzi. Pozdrawiam

Ale co źle z tym Czyściochem ? Jeżeli chce Ci się szukać oszczędności rzędu złotówki czy dwóch za pojemnik, to szukaj. Przepraszam, ale dla mnie to zawracanie głowy. Wiem, że była jakaś firma z Ostrołęki tańsza i paru sąsiadów się nabrało, ale potem przy rozwiązaniu umowy (bo się nie wywiązywali) to kazali pojemnik samemu do Ostrołęki zawozić. Patrz, skąd mają sąsiedzi pojemnik, to wtedy na pewno i od Ciebie śmieci odbiorą. U mnie co drugi dom ma MPO(podobno drogi) a co drugi ASTWę i nie narzekam, zawsze co 2 tygodnie o tej samej godzinie śmieci są odbierane i chyba o to chodzi. Pozdrawiam

Nie, nie chodzi o oszczędność rzędu złotówki :) Tylko 2 miesiące temu płaciłam 7 zł, teraz płacę niemal dwa razy tyle ze względu na podwyżkę największych firm na rynku. Ponieważ wiem, że ta podwyżka nie jest spowodowana jakimkolwiek podniesieniem cen odbiorcy głównego, czyli wysypiska w Hryniewiczach, domniemam, że duże firmy umówiły się na takie a nie inne widzimisię - zapewne chcą się nachapać przed przyszłorocznymi zmianami. Pozwoliłam sobie zapytać o mniejsze firmy, bo być może teraz jest dla nich szansa na przeżycie i nie podniosły cen. Więc - znowu - jeśli ktoś coś wie... :)

Co źle z Czyściochem? Na przykład to, że mają totalny bałagan w administracji. Faktury notorycznie przychodzą...tydzień, dwa PO wyznaczonym na tejże fakturze terminie zapłaty. Oraz akcje w stylu: uregulowałam fakturę za kwartał, po paru tygodniach przychodzi kolejna faktura za ten sam okres z informacją (bo nie że z jakimiś przeprosinami), że na poprzedniej podany był zły numer konta i fakturę należy (w terminie, który minął tydzień wcześniej :) ) opłacić ponownie. (bo to mój błąd, prawda? :) ) Więc dzwonię do nich, mówię, że już tą poprzednią opłaciłam, a miła pani mi na to, żebym poszła sobie na pocztę, na której wpłaciłam i dopytała się, czy nie ma zwrotu (!), a płacić drugi raz za to samo trzeba i tak. Za kilka dni znowu dzwonię, inna pani, inna wersja wydarzeń....Itp, itd....

no to taniutko było te 7 zł, u mnie w mieście powiatowym o dwu konkurujących ze sobą firmach był to koszt 10-12zł od dawna, teraz bodajże 13,5zł, z tymi Hryniewiczami bym nie przesadzał, nie są głównym odbiorca białostockich śmieci, ich obroty śmieciami spadły dwu czy trzykrotnie (było w prasie o tym niedawno) a to za sprawą wywozu większości śmieci (też chyba z augustowa i grajewa) do podsokólskiego wysypiska śmieci, tam ponoś jakaś warszawska firma przekręty ostre robiła i niskie ceny na przyjmowanie odpadów stosowali

Ja odnoszę wrażenie, że wszystko co związane ze śmieciami to jeden wielki przekręt, łącznie z taryfikatorem Lecha na Hryniewicze, wyborem włoskiej(!) technologii planowanej spalarni w Białymstoku i poczynaniami Czyściocha pod Studziankami. Mi MPO podniosło argumentująć to między innymi właśnie szykowaniem się na wywrócenie rynku śmieciowego. Przy okazji wspomniała o obawach o zwolnienia w firmie. Obawiam się, że wszystkich niedługo będą bolały ceny za wywóz śmieci.