Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

chodzi o same ceny płyt? ceny są wszedzie podobne, potargować się zawsze można, radziłbym nie do końca sugerować sie ceną, a szuakć w dobrej cenie dobrej płyty, regipsa czy knaufa, bo tanio to mozesz znaleźć w markecie jakiegoś norgipsa, ale juz tnac/łamiąc taką płytę wyraźnie widać różnicę, ja robiąc poddasze nei oszczedzałem też an innych dobrych materiałach typu taśmy tufftape/midflex, masy rigipsa itp, i po dwóch i pł sezonie żadnych niespodzianek, rys czy pęknięc nie ma nigdzie, te 100 czy 200 zł zaoszczędzone na tym etapie moze sie niestety podle kiedyś zemścić...

Compi, edde, chodzi o najprostszą, niewielką, wolnostojącą wiatę jednostanowiskową, konstrukcja chętnie metalowa, alternatywnie drewniana. Coś w tym stylu:

http://www.altanka.com.pl/img/carport%20simple%20tyt.jpg

Ewentualnie z jakimś lekkim odeskowaniem z 2-3 stron. Jak myślicie ile takie cudo może kosztować? Jeśli macie jakieś namiary to chętnie :) Stolarzy nie brakuje, ale dobrze by było mieć namiar na wykonawcę, który czymś takim się już zajmował..., wiecie o co chodzi :)

Aga, ja jeśli już to robiłbym z dachem spadzistym pokrytym blachą i wokół dachu rynny, w przypadku dużego śniegu dach może się zawalić, lepiej, żeby miał spadek. Mam podobną konstrukcję obitą płytami OSB i elewację z licówki. Tylko na podłogę beton wylałem i solidne fundamenty zrobiłem. Sam koszt konstrukcji drewnianej z OSB plus dach z rynną z materiałem zapłaciłem coś około 5 tys. Ale licówkę sam kładłem.

Nie zapomnij, że do tego jest potrzebne zgłoszenie w Urzędzie.

Compi, edde, chodzi o najprostszą, niewielką, wolnostojącą wiatę jednostanowiskową, konstrukcja chętnie metalowa, alternatywnie drewniana. Coś w tym stylu:

http://www.altanka.com.pl/img/carport%20simple%20tyt.jpg

Ewentualnie z jakimś lekkim odeskowaniem z 2-3 stron. Jak myślicie ile takie cudo może kosztować? Jeśli macie jakieś namiary to chętnie :) Stolarzy nie brakuje, ale dobrze by było mieć namiar na wykonawcę, który czymś takim się już zajmował..., wiecie o co chodzi :)

Takie wiaty to ja robie . wiata do 25m2 podlega zgłoszeniu, wieksza pozwoleniu i projekt fotki na meila moge podesłać.

styro w necie najtańszy chyab znajdziesz, ja tak kupowałem 2 lata temu (grafitowy swisspora), oszczędność ok 30% w stosunku do cen lokalnych, a i tak jeżeli to większa ilość gdzie nie kupisz jedzie to bezpośrednio od producenta, razem z elewacyjnym kupiłem też podłogowy, razem taniej wychodzi, kupowałem w firmie pem dystrybucja z warszawy, tyle,ze oczywiscie zakup był mailowo-telefoniczny, gościa pzrez allegro znalazłem, targowałem sie z dwoma najtańszymi i wieskzymi sprzedawcami styropianu, jak zwykle argument że konkurencja daje "taką" cenę działał ;)

Właśnie znalazłem coś takiego (lokalna firma zajmująca się wypożyczaniem/sprzedażą):

Zestawienie elementów szalunku stropowego

Powierzchnia - 200 m2 , Wysokość max. stropu - 300 m

Wartość dzierżawy 30 dni 5 746,20 zł.

Cena jedn. dzierżawy 1 m2/ 1 dzień 0,96 zł.

Wartość netto 5 746,20 zł.

VAT ( 23% ) 1 264,16 zł.

Wartość brutto 7 067,83 zł.

Także faktycznie trochę to kosztuje, myślałem że taniej będzie.