Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

Czy ktoś może polecić jakiegoś sensownego wykonawcę przyłącza wod-kan w Białymastoku. Do podłączenia jest odcinek ok. 8m wody i około 10m kanalizacji, plus jedna studzienka na mojej działce. Mam wszystkie projekty i uzgodnienia. Z fundamentu wychodzi rura od kanalizy, do wody jest położona rura osłonowa, więc nie ma problemu z przejściem przez fundament. Jeden koleś zaśpiewał mi 4,5 tys netto, myślałem że spadnę z krzesła. Materiały wg tego co się orientowałem to max 1000zł, koparka jakieś 2-3h czyli jakieś 300-400zł. Jeszcze dodatkowo trzeba dla wodociągów za wcinkę zapłacić. Jakby ktoś miał namiary to będę bardzo wdzięczny.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może polecić jakiegoś sensownego wykonawcę przyłącza wod-kan w Białymastoku. Do podłączenia jest odcinek ok. 8m wody i około 10m kanalizacji, plus jedna studzienka na mojej działce. Mam wszystkie projekty i uzgodnienia. Z fundamentu wychodzi rura od kanalizy, do wody jest położona rura osłonowa, więc nie ma problemu z przejściem przez fundament. Jeden koleś zaśpiewał mi 4,5 tys netto, myślałem że spadnę z krzesła. Materiały wg tego co się orientowałem to max 1000zł, koparka jakieś 2-3h czyli jakieś 300-400zł. Jeszcze dodatkowo trzeba dla wodociągów za wcinkę zapłacić. Jakby ktoś miał namiary to będę bardzo wdzięczny.

Miałem ten sam problem w ubiegłym roku.Zrobiłem wyceny w kilku firmach, następnych kilku gosci obdzwoniłem.Masz rację z kalkulacją kosztów.Tylko spróbuj zrobić to systemem gospodarczym. Kasę biorą za przetarte ścieżki w wodociągach, gminie-uzgodnienia, odbiór,zajęcie pasa drogowego-jeśli jest to konieczne. Zapłaciłem za podobne odległości trochę więcej.Powodzenia

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby polecić ekipę do SSO z więźbą lub bez. Dom prosty, 130mkw, budowa w Białymstoku, jeszcze w tym roku jak pogoda pozwoli, jeżeli nie to na wiosnę. Z góry dziękuję.

Dopiero po zakończeniu/prawie/ budowy zaczynam swoją aktywność na forum.Jeśli jesteś jeszcze zaiinteresowany, mam dobrą ekipę na SSO i nie tylko.

Kilka budów w rodzinie, najmniejszych problemów.Nie wiem jak z terminami, z reguły w grudniu mają zamknięty temat na następny rok.

Temat z ekipą do SSO już nieaktualny. Mam już praktycznie zakończony stan zero (bez chudziaka), więc ekipę mam. A co do przyłączy to znalazłem gościa za 3 tys za wodę i kanalizę, koleś ma wychodzone ścieżki w wodociągach, tylko geodetę będę musiał wziąć swojego, ale to nie problem bo akurat mam zaprzyjaźnionego geodetę i koszt ok. 400zł, więc i tak się opłaca. Jeden bandyta zaśpiewał mi 10tys za wodę i kanalizę, takich to powinno się karać.

• 2 weeks później...
Ale naprawdę nie wiem czy warto dopłacać 10tyś i za co..czy to się zwróci ta różnica..wątpię, tak więc w moim ognisku domowym jest duże niezdecydowanie.

Pozdrowienia.

A co się ma tutaj zwracać ? okna jeżeli dobre to kupujesz na całe życie, jak nie to masz 20 k ( w twoim przypadku ) w plecy.

Tak, my wycenialiśmy: Oknoplast Platinium Evolution2, Oknoplast Winergetic, Vetrex V90+, Vetrex V70 Optimal Black, OknoPlus+ TopThermo, Abakus Energy, M&S TYTANOWEtermo, Amberline Kołobrzeska Fabryka Okien Alphaline, AVANTE Forte, EUROCOLOR Energetic 86

Nie podjęliśmy jednak jeszcze ostatecznej decyzji, choć planujemy zdecydować do końca tygodnia. Promocje to raczej chwyt marketingowy

szerokie spektrum wyceny ..... jaka firma wygrała?

P.S. nie we wszystkich firmach promocje to chwyt marketingowy.

mój normstahl ma 2125, i jak dobrze trafię :) to antenką za sznureczek awaryjny trącam ;) tak się wydaje, ze dwa metry to dużo a tu taka zwykła zafira która to bardziej wyższym kombiakiem jest niż vanem ma z antenką 190cm, nie jestem pewien czy z trumną na dachu bym się zmieścił

a z tym styropianem to jeśli garaż nieogrzewany (a ogrzewanie garażu raczej sensu nie ma) to śmiało odpuść sobie izolację od gruntu, wyjdzie taniej, prościej i cieplej bo grunt coś tam przez beton odda

a tu jakby co wątek w temacie ogrzewania garażu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11017-CZY-OGRZEWA%C4%86-GARA%C5%BB

jeśli bez ogrzewania to nie bawiłbym się nawet w perlit ( u mnie przy samym betonie jest ok w największe nawet mrozy a w garażu mam umywalkę z abterią, zawór czerpalny i wodomierz z zabawkami), za to warto w garażu dać siatkę stalową ale nie cienką zgrzewaną przeciwskurczową a zbrojącą wiązaną z pręta okrągłego fi 6mm

ponawiam swoje pytanie....ma ktoś może namiary na jakiegoś magika od wentylacji grawitacyjnej....trzeba popatrzeć ocenić i ewentualnie coś poprawić....proszę o namiary na priv...z góry dziękuję!!!!1

Przlączam się do prośby. Mam podobny problem. Posiadam rek. Pomimo zamkniętych / wiadomo , że nie do końca jestem ją zamknąć/ kratek grawitacyjnych, w dolnej łazience często czuję zapach dymu .Komin wyprowadzony ponad kalenicę, dodatkowo podwyższyłemwylot systemu.Jak było czuć tak dalej czuć. Z góry dziękuję.

Przlączam się do prośby. Mam podobny problem. Posiadam rek. Pomimo zamkniętych / wiadomo , że nie do końca jestem ją zamknąć/ kratek grawitacyjnych, w dolnej łazience często czuję zapach dymu .Komin wyprowadzony ponad kalenicę, dodatkowo podwyższyłemwylot systemu.Jak było czuć tak dalej czuć. Z góry dziękuję.

czy rek. to rekuperator?

edit:

a to sobie już w innym temacie doczytałem ze reku masz, to nie rozumiem co za magik (którego zresztą zdaje sie chwalisz) zrobił instalację w tak, ze jest nieszczelna? przecie to podstawowy błąd w wentylacji mechanicznej zrównowazonej! powinieneś czym prędzej wyłączyć ten komin grawitacyjny i to nie kratką tylko szczelnym zamknięciem, zatkaniem, i polecam to zrobić na górze komina a nie na kratkach (takie zamknięte kratki jak masz obecnie to komin z ciągiem zwrotnym i wychładzanie komina a przez to domu, w zeszłym roku gdy przy niedopracowanej jeszcze wentylacji grawitacyjnej kotłowni, której kanał przechodzi z piwnicy po dach przez parter i poddasze przy tych siarczystych 30st mrozach kotłownia załapała cofkę i po nocy na poddaszu miałem przemrożony komin, para skroplona i na fugach pustaków przemarznięta na farbie w pokoju na poddaszu), pzrecież posiadając WM z reku nie potrzebujesz grawitacyjnej i tych zamkniętych kratek