Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zamierzam właśnie zakupić okna do budowanego domku. Przejrzałem już sporo firm i wycen od różnych producentów i zostały mi dwie, pomiędzy którymi sie najprawdopodobniej zdecyduję - Vitron i Jocz. Sporo osób polecało mi Vitron i ich okna jako jedne z najbardziej konkurencyjnych w Białymstoku, natomiast kolega z branży "okiennej" polecił mi firme Jocz. jak to on powiedział: Twoje okna sa tyle warte ile osoba która ci je zamontowała" a Jocz na pewno zamontuje dobrze. Czy moglibyście mi podpowiedzieć co wybrać? Czy może jakąś inną firme z regionu?

Z góry dziękuję

Moje okna niestety nie są z firmy regionalnej, więc nie będę się wypowiadać w tym temacie. Natomiast warto zwrócić uwagę czy firma oferuje możliwość reklamacji w razie czego. Np. u mnie po pierwszych miesiącach użytkowania zaczęły odstawać uszczelki. Dodam, że był to pierwszy sezon grzewczy i domek się suszył. Firma od razu wszystkie wymieniła. Z montażem nie ma chyba takich wielkich problemów, teraz wszystko na piankę ;)

Twoje okna sa tyle warte ile osoba która ci je zamontowała" a Jocz na pewno zamontuje dobrze.

To tylko w części jest prawda,bowiem zły montaż popsuje właściwości dobrych okien, ale dobry montaż nie poprawi właściwości okien słabych

Czy moglibyście mi podpowiedzieć co wybrać? Czy może jakąś inną firme z regionu?

Ja wyceniałam Abakus z lokalnych. Dziwi mnie dlaczego na stronie Jocza są tak szczątkowe informacje o oknach. Brak informacji o zastosowanym profilu, okuciach, współczynniku przenikania ciepła, grubości profilu, czy szyb itp.

Witam

Zamierzam właśnie zakupić okna do budowanego domku. Przejrzałem już sporo firm i wycen od różnych producentów i zostały mi dwie, pomiędzy którymi sie najprawdopodobniej zdecyduję - Vitron i Jocz. Sporo osób polecało mi Vitron i ich okna jako jedne z najbardziej konkurencyjnych w Białymstoku, natomiast kolega z branży "okiennej" polecił mi firme Jocz. jak to on powiedział: Twoje okna sa tyle warte ile osoba która ci je zamontowała" a Jocz na pewno zamontuje dobrze. Czy moglibyście mi podpowiedzieć co wybrać? Czy może jakąś inną firme z regionu?

Z góry dziękuję

Witam.

Ja zdecydowałem się na okna Okno-Pol sprzedawane w salonie AWRUK. Wybrałem okna oparte na profilu 88 plus firmy Kömmerling.

http://awruk.com.pl/okno_kommerling-88-plus-c_93.html

Nie byli najtańsi i nie wiem do końca czy dobry to wybór. Jeszcze nie podpisałem umowy i będę wdzięczny za informacje dobre i złe o tej firmie jednej i drugiej (Awruk i Okno-pol) i o ich oknach.

Pozdrawiam.

Witam.

Ja zdecydowałem się na okna Okno-Pol sprzedawane w salonie AWRUK. Wybrałem okna oparte na profilu 88 plus firmy Kömmerling.

http://awruk.com.pl/okno_kommerling-88-plus-c_93.html

Nie byli najtańsi i nie wiem do końca czy dobry to wybór. Jeszcze nie podpisałem umowy i będę wdzięczny za informacje dobre i złe o tej firmie jednej i drugiej (Awruk i Okno-pol) i o ich oknach.

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz porównać okna na profilu kommerling jest jeszcze lokalna firma DMD z łysek która robi okna na tym profilu. Ja zdecydowałem się na ona Amberline na profilu veka Softline 82.

Witam

Co do okien proponuję kupować bezpośrednio u producentów niżeli od przedstawicieli czy tzw. dealerów - dzisiaj śa a za rok, dwa nie ma do kogo zadzwonić z prośbą o wyregulowanie stolarki.

Nie wybierałbym również producentów, którzy produkują tzw. stolarkę masową tj. okna przeznaczone dla deweloperów. Deweloper nie szuka wysokiej jakości a jedynie niskiej ceny.

PZDR

Witam

Co do okien proponuję kupować bezpośrednio u producentów niżeli od przedstawicieli czy tzw. dealerów - dzisiaj śa a za rok, dwa nie ma do kogo zadzwonić z prośbą o wyregulowanie stolarki.

Nie wybierałbym również producentów, którzy produkują tzw. stolarkę masową tj. okna przeznaczone dla deweloperów. Deweloper nie szuka wysokiej jakości a jedynie niskiej ceny.

PZDR

To, która firma produkuje masówkę? Okno-Pol czy DMD?

Ponieważ robi dużo, czy że robi słabo? To właśni na profilu Brugmanna mogłem zamówić otwierane okna 150x150 bez podziału z 3 szybami, co przy Okno-polu mi odradzano. O oknie tarasowym już w ogóle nie będę wspominał. Mam na szczęście bez tej dolnej wzmacniającej poprzeczki. Minęło kilka lat i mogło się w profilach sporo zmienić. Na pewno Brugmann dołożył jedną komorę więcej do swoich profili. Tego jestem pewien bo widziałem ich nowości.

Ponieważ robi dużo, czy że robi słabo? To właśni na profilu Brugmanna mogłem zamówić otwierane okna 150x150 bez podziału z 3 szybami, co przy Okno-polu mi odradzano. O oknie tarasowym już w ogóle nie będę wspominał. Mam na szczęście bez tej dolnej wzmacniającej poprzeczki. Minęło kilka lat i mogło się w profilach sporo zmienić. Na pewno Brugmann dołożył jedną komorę więcej do swoich profili. Tego jestem pewien bo widziałem ich nowości.

Zrobić można wszystko, pytanie jak to później działa ?

Dołożenie kolejnej komory do profilu o tej samej grubości to zabieg MARKETINGOWY nie wnoszący zbyt wiele.

Ja nic nie sugeruję. Po prostu czasy inne i komory pewnie inne. O tarasowym pisałem. Były firmy, które bez podziału nie chciały wykonać zwykłego okna 150x150 z 3-m szybami. Jeśli Okno-pol ma podobną wycenę do Abakusa, a szczegóły tego typu są istotne jest lepiej w Abakusie, to wybór jest prosty. Poza tym jak wyżej, liczy się firma obsługująca. Ja miałem rzetelnego dostawcę, którego zawsze będę polecał.

A ja trochę z innej beczki. Być może ktoś ma namiary na sprawdzoną firmę, ekipę która fachowo doradzi, wykona rekuperację. Za wszelkie info będę wdzięczny.

Ja w tej sprawie zagadałem Piczman-a który udziela się w tej sprawie na forum muratora. Na priwa z nim zdobyłem dokładniejszych informacji. On się zajmuje instalacją Rekuperacji z GWC glikolowym.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie odnosnie ekipy budowlanej, czy korzystal moze ktos z Was z uslug Pana Z.Olszewskiego z Kolna?

Nie wiem czy mozna tu wrzucic link do wizytowki z oferteo?

Dzieki za jakiekolwiek info

rodii a w jakiej technologii masz zamiar budować ten domek?

murowany czy kanadyjczyk?

pokrycie dachu?

Ocieplenie elewacja??

Wewnątrz tynk tradycyjny czy płyty GK??

Murowany z solbetu lub innego bk, na dach dachowka ceramiczna, ocieplenie styro tylko jeszcze sie zastanawiam czy 15 czy 20cm. Wewnatrz tynki prawie wszedzie, jedynie skosy i sufity na poddaszu beda z GK.

Narazie szukam ekipy do postawienia stanu surowego z dachem. Reszte bede w miare mozliwosci robil sam, jak juz wruce z emigracji

Murowany z solbetu lub innego bk, na dach dachowka ceramiczna, ocieplenie styro tylko jeszcze sie zastanawiam czy 15 czy 20cm. Wewnatrz tynki prawie wszedzie, jedynie skosy i sufity na poddaszu beda z GK.

Narazie szukam ekipy do postawienia stanu surowego z dachem. Reszte bede w miare mozliwosci robil sam, jak juz wruce z emigracji

No to jak zamierzasz być na emigracji, a ktoś Tobie w międzyczasie dom budował to musisz mieć zaufanych ludzi....