ianb 25.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Namiary wysłałem. Oczywiście tak jak z wszystkimi fachowcami twarde negocjacje cenowe. Ja miałem dobry start, bo wczesniej, w tym samym roku robił zabudowy u siostrzeńca i syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bor-suk 25.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Namiary wysłałem. Oczywiście tak jak z wszystkimi fachowcami twarde negocjacje cenowe. Ja miałem dobry start, bo wczesniej, w tym samym roku robił zabudowy u siostrzeńca i syna. Namiar dostalem wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foqsica 27.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Dziękuję za podpowiedzi, powoli mi się rozjaśnia, pomaga architekt jak tylko potrafi, załatwił też projektantów przyłączy jednak. Wystąpiliśmy o warunki przyłączy do gazowni i elektrowni (skrzynka już jest na spółkę z sąsiadem, facet w gazowni kazał trójfazowe a projektant kazał 14kw), została gmina z wod-kan, jeszcze z tydzień do mapki na cele projektowe i architekt będzie działał. Spotkaliśmy się też z sąsiadem i jestem zadowolona bo na pierwszy rzut oka człowiek rzeczowy i konkretny a trzeba będzie razem ciągnąć kanalizę itd. Może jak dobrze pójdzie to jakieś fundamenty uda się do końca roku wylać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 28.02.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 facet w gazowni kazał trójfazowe a projektant kazał 14kw Miałaś chyba na myśli gościa w zakładzie energetycznym, bo nie ma "gazu trójfazowego" Ale dobrze ci radzi, bierz przyłącze kablowe elektryczne trójfazowe, najlepiej kabel w ziemi, a moc to już wg uznania. Jak architekt radził ci 14kW to chyba to policzył, ale wg mnie 12kW spokojnie by wystarczyło. Pamiętaj że płacisz za każdy kW zamówionej energii elektrycznej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 01.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ocieplenie poddasza? Czy z obróbką płytą kartonowo-gipsową? Ceny trochę różnią się, w zależności , czy jest to dach dwuspadowy czy wielospadowy. Jeśli kompleksowa zabudowa z szpachlowaniem, mam dobrą ekipę. Robił kilka poddaszy plus sufity podwieszane u mnie i u znajomych.Szpachlowanie idealne. Namiary podeślę na priv , jesli będziesz zainteresowany. I ja poproszę o namiary.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bor-suk 01.03.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam ponownie, szukam jeszcze bramy segmentowej i drzwi wejściowych co polecacie. Proszę o jakieś namiary na firmy Białystok lub okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 02.03.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Miałaś chyba na myśli gościa w zakładzie energetycznym, bo nie ma "gazu trójfazowego" Ale dobrze ci radzi, bierz przyłącze kablowe elektryczne trójfazowe, najlepiej kabel w ziemi, a moc to już wg uznania. Jak architekt radził ci 14kW to chyba to policzył, ale wg mnie 12kW spokojnie by wystarczyło. Pamiętaj że płacisz za każdy kW zamówionej energii elektrycznej. Pzdr. Tak w ramach upierdliwości wobec troszkę nieścisłego postu słowo kabel dla elektryka to chyba raczej zawsze oznacza że jest w ziemi lub na trasie kablowej, w powietrzu to co najwyżej przewód... architekt też lepiej niech nie radzi (w branży elektrycznej) i niech nie liczy zapotrzebowania na moc...- w 99% instalacji domowych nikt nie prowadzi obliczeń, tylko przyjmuje coś z praktyki wziąte. Jedyne co bym zalecał przy insalacji w domu to porządny kabel WLZ tak co najmniej 16mm2, odgromniki B+C na wejściu do domu, gniazda przewodem conajmniej 2,5mm2 14kW czy 12 kW co to za różnica - w kosztach budowy 200+VAT, w obecnych czasach gdzie 90% urządzeń jest na prąd nie ograniczałbym mocy, a raczej śmiało bym poszedł w kierunku 20 - bo potem za 2-3 lata ktoś zechce chociażby klimatyzację złożyć, a tu zabezpieczenie w złączu będzie trzepać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.03.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Tak w ramach upierdliwości wobec troszkę nieścisłego postu słowo kabel dla elektryka to chyba raczej zawsze oznacza że jest w ziemi lub na trasie kablowej, w powietrzu to co najwyżej przewód... architekt też lepiej niech nie radzi (w branży elektrycznej) i niech nie liczy zapotrzebowania na moc...- w 99% instalacji domowych nikt nie prowadzi obliczeń, tylko przyjmuje coś z praktyki wziąte. Jedyne co bym zalecał przy insalacji w domu to porządny kabel WLZ tak co najmniej 16mm2, odgromniki B+C na wejściu do domu, gniazda przewodem conajmniej 2,5mm2 14kW czy 12 kW co to za różnica - w kosztach budowy 200+VAT, w obecnych czasach gdzie 90% urządzeń jest na prąd nie ograniczałbym mocy, a raczej śmiało bym poszedł w kierunku 20 - bo potem za 2-3 lata ktoś zechce chociażby klimatyzację złożyć, a tu zabezpieczenie w złączu będzie trzepać. Dla foqsica nie ma różnicy czy to będzie przewód czy kabel, ważne żeby w domu był prąd. Ale z tymi 20kW to trochę przesadziłeś, nawet jak zsumujesz moce wszystkich urządzeń elektrycznych, to nie przekroczysz 15-16kW, a wiadomo że wszystkie urządzenia nie działają jednocześnie. 16mm2 to też wg mnie za dużo, chyba że odległości spore, to wtedy tak. Normalnie wystarczy YKY 5x10 Cu a i tak na tym przekroju spokojnie pociągnie więcej niż pozwala zabezpiecznie przedlicznikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 06.03.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów:D mam zamiar rozpocząć budowę wiosną i zastanawiam się nad cegłą 25 Lewkowo którą w najbliższym czasie mam zamiar zakupić. Czy mógłby może ktoś się wypowiedzieć na jej temat? Czy warta jest swojej ceny? A może Ytong byłby lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakaba 06.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów:D mam zamiar rozpocząć budowę wiosną i zastanawiam się nad cegłą 25 Lewkowo którą w najbliższym czasie mam zamiar zakupić. Czy mógłby może ktoś się wypowiedzieć na jej temat? Czy warta jest swojej ceny? A może Ytong byłby lepszy? Ja budowałem z Lewkowa, z tym że z U-220 , jedyne co mogę powiedzieć to to że ceramika ta jest dobrej jakości. Gdybym budował po raz kolejny pewnie zdecydował bym się na Lpw-25, bo pustak piurowpust, mniej spoin przez co mniej zaprawy i estetyczniejsze wykonanie. Jeśli chodzi o plusy i minusy ceramiki i betonu komórkowego to trzeba poczytać i podjąć decyzje każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ja wybrałem ceramikę bo nie wiem jak długo budynek będzie stał bez elewacji zewnętrznej, wiec mniejsze szanse że ściany złapią za dużo wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 09.03.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 dzięki za odpowiedż zdecydowałem się właśnie na tę cegłę którą wymieniasz, mam nadzieję że będzie Okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 09.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Też budowałem na Lewkowie. Akurat wybór padł na LPW 25. Solidny, równy materiał, na cały dom tylko kilka, góra kilkanaście, sztuk odpadu. Tak więc na pewno będzie OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milegracz 11.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 czy ktoś zna firmę Stangem z Turośłi i może dać opinie na temat jakości budowy?lub macie kogoś godnego polecenie do postawienia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARABUS 14.03.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 małe pytanko ...ma ktoś moze kogoś kto wykonuje altany ogrodowe na zamówienie ...mam pewien pomysł...i potrzebny mi ktoś kto dobrze to zrobi!!!!!z góry dziękuję i czekam na jakieś namiary!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyagerek 14.03.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Chętnie kupie w dobrej cenie ok 10-12 wywrotek ziemi do podniesienia terenu wokół domu. Musi być to coś ciemnego, po wyrównaniu terenu chcę zasadzić trawę. Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary lub oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ianb 17.03.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Chętnie kupie w dobrej cenie ok 10-12 wywrotek ziemi do podniesienia terenu wokół domu. Musi być to coś ciemnego, po wyrównaniu terenu chcę zasadzić trawę. Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary lub oferty.Jaki rejon B-stoku lub okolic?Być może mogę pomóc. Zbyt daleko nie mogą jeżdzić. Ewent.na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmvv 03.04.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 WitamCzy może ktoś polecić / podesłać kontakt na geodetę z okolic Hajnówka - Narewka ? z góry dziękujęMP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 08.04.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Poszukuję pilnie ociepleniowca, do ocieplenia szczytu między domem i garażem oraz dwóch lukarn. Łącznie około 18 mk., coś jak w tym projekcie http://extradom.pl/projekt-domu-rozeta-2-WRW1014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 14.04.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam, potrzebuje Waszej pomocy.Macie moze namiary na jakiegos dobrego acz nie drogiego kierownika budowy?Najlepiej byloby gdyby byl z okolic Sokolki, ale zawsze mozna spytac o wycene tez kogos z Bialego.Dzieki i pozdrawaiamRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor82 23.04.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Chętnie pozbędę się pozostałych po budowie stempli. Długość 2.9, ilość ok 150szt. Okolice Łap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts