Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie, szukam jeszcze bramy segmentowej i drzwi wejściowych co polecacie. Proszę o jakieś namiary na firmy Białystok lub okolice.

Witam,

Hormann lub Normstahl - górna półka jakościowa, cenowo nie koniecznie najdrożej, zależy jaki wymiar bramy.

Jak potrzebujesz wstępną wycenę pisz na priv-a.

PZDR

witam, może grupa mi pomoże teraz ja szukam swojego miejsca na domek, a dokładnie czy ktoś ma namiary na jakąs działkę ok 500-800 w samym Białymstoku - najlepiej aby blisko była szkoła , przystanek z dobrą komunikacją( dziesięciny, wysoki stoczek, lesna dolina, zielone wzgórza, białostoczek może cos ciekawego rzuciło się wam w oczy)

Edyta

• 2 weeks później...
Gregor a skąd jesteś? My kupujemy pellet z Pisza ( gold pellets) ; może nie jest najtańszy ale przynajmniej kaloryczność nieprzekłamana, nie ma dużo popiołu i ogólnie żadnego syfu.

Właśnie o tym słyszałem, że jest bardzo przyzwoity, ew. Stelmet Lava/Olimp. Czy ten pellet z Pisza można kupić w Białymstoku i okolicach? Na stronie producenta przy zakupie 4t doliczają ponad 900zł za transport - trochę sporo.

Mam z zasobnikiem. Działa. Zimowe miesiące to praktycznie działa jak bojler bo COP niskie, ale coś tam taniej wyjdzie. Jeśli masz dwie taryfy to szukaj pompy z timerem wielofunkcyjnym lub montuj na zasilaniu zegar cyfrowy z podtrzymaniem. Moja TQD ma niestety tylko jedną nastawę. Jeśli masz WM to na wylocie do wyrzutni zrób trójnik i zostaw sobie możliwość wpięcia do nawiewów. Zawsze w mniejszym lub większym stopniu schłodzisz dom latem ( w tym roku mam wrażenie, że nie trzeba będzie nic schładzać, taka pogoda hehe). Zimą możesz pobrać powietrze z garażu, jakiegoś strychu lub po prostu drugą wężownicę w zasobniku wpiąć w układ kotła którym grzejesz.

Właśnie o tym słyszałem, że jest bardzo przyzwoity, ew. Stelmet Lava/Olimp. Czy ten pellet z Pisza można kupić w Białymstoku i okolicach? Na stronie producenta przy zakupie 4t doliczają ponad 900zł za transport - trochę sporo.

nie jestem z Białego ani nawet okolic więc Ci nie podpowiem, może zadzwoń do nich i zapytaj o dystrybutorów?

compi, nie mam WM, dlaczego zdecydowaliście się na TQD? Czy czytałeś/słyszałeś pozytywne opinie o pompach innych firm (np.Hewalex)? Jeśli możesz napisz też proszę jaki jest koszt takiej pompy (może być na priv) oraz gdzie w Białymstoku można je nabyć, chyba że kupowałeś w internecie, to również proszę o namiary.

Ile miesięcy w roku wykorzystujecie ją efektywnie do grzania wody?

TQD bo miałem okazyjną cenę, nawet bardzo okazyjną. Sprzedaje ją Termitech. Praktycznie wszystkie z zasobnikiem są zbliżone pod względem działania, czasem nawet to te same urządzenia tylko pod inną często droższą marką(Buderus ma to samo co wyprodukował TQD). Pracuje cały rok, ponieważ grzeję olejem i kominkiem, ale bez płaszcza, więc.... Obliczałem średni koszt pracy tej jednostki i wyszło mi w skali roku około 60-70zł/mc za podgrzanie wody do temperatury 45stopni bez systemu dwutaryfowego. Wtedy pewnie zszedłbym mocno w dół.