Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

Witam

Trochę o naszej budowie, a właściwie teraz to już naszym domu. Pisałem o tym w innym wątku więc teraz wklejam to tu z małymi poprawkami( ale jestem leniwiec - nie :oops: ).

Wiele osób zadaje pytanie "czy warto zacząć budować?" ( zwłaszcza w wątku psychologicznym ). Może to będzie jakaś odpowiedzieć na te pytania (które dopadają zreszto wielu z nas ). n Chociaż nikt za nikogo nie takiej decyzji nie podejmie.

My na początku naszej budowlanej drogi wybralismy wariant asekuracyjny, czyli bez kredytu, ale za to przez 6 lat, czyli co rok jakiś etap.

1998 zakup działki.

Pierwszy rok 1999 stan surowy.

Drugi rok 2000 dach (pokrycie).

Trzeci rok 2001 drenarz i część ogrodzeń.

Czwarty rok 2002 okna i walka z więdzbą ( poprawki )

Piąty 2003- sierpień sprzedaż mieszkania z 11miesięcznym terminem wyprowadzki i ok 70% kasy, czyli od tej pory praca na dwie zmiany (pierwsza w firmie, druga na budowie).

Szósty czyli do VII2004 dalsza wykończeniówka i w lipcu przeprowadzka.

Oczywiście przez te lata cały czas było coś do zrobienia i było robione, systematycznie i powoli.

Nasze córki nie miały praktycznie ojca przez dwa lata, ale widząc teraz ich szczęście i radość (każda ma swój pokój) i tyle przestrzeni i własne mimo że nie zagospodarowane ko końca podwórko oraz nie dokończona elewacja jeszcze raz bym się na to zdecydował.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Aha

Jeszcze jedno dodam.

Codziennie rano przy śniadaniu widzę ........... .........Anioły Dobroci (myślę, że większość wie o co chodzi :D ) i wiecie co codziennie uswiadamiam sobie że to właśnie jest wpaniałe, że żeby nie budowa to nie poznałbym wielu osób o Wielkim Sercu i pewnie wiele bym stracił :D .

Budowa wiele mnie nauczyła o mojej rodzinie - o rodzeństwie i rodzicach i teściach( niestety w wiekszości nie tego czego bym się spodziewał :( ). Teraz wiem od kogo mogę liczyć na bezinteresowną pomoc i wsparcie. Ale życie to życie i wystarrczy już tej prywaty.

Kiedy wreście przyjdzie ta wiosna, podobno u nas na Podlasiu od niedzieli mają być mrozy znowu :evil: .

Deha

...dziękuję...

Na II spotkaniu forumowiczów, Nikola uśmiechała się tak pięknie...

również dzięki Tobie...

Gratuluję Ci wytrwałości, hartu ducha i uporu z jakim swój dom budowałeś.

Satysfakcji z tego, że ten dom jest i w nim dorastać będą Twoje dzieci.....nikt Ci nie odbierze. To zawsze będzie Twoja duma.

Życzę Tobie i Twojej rodzinie samych szczęśliwych chwil i wiary w ludzi.

Oby tych dobrych, było wokół Ciebie jak najwięcej.

A Anioły Dobroci niech czuwają nad każdym dniem.

I nie zapominaj o Grupie Podlaskiej.

:D

Oj, Tolu droga, jeszcze się nie wcielaj w Marzannę ani Wandę (co to nie chciała Niemca) :( .

Chociaż i ja już mam dość tej zimy. Dobrze chociaż że deszcze i słońce wytopiło większość tego zbrylonego śniegu i chociaż po Siedlcach jest już którędy chodzić, jeździć i gdzie parkować. Teraz ja obstawiam 31 marca, żeby już odpuścił ten :evil:-ny mróz...

... a niezależnie od tego jestem w połowie załatwiania papierów na kredyt a w pierwszej dekadzie kwietnia (bez względu na kredyt) ruszam z działówkami. Bomba w górę! :D

Pozdrawiam!

Oj Trachu drogi,

kciuki trzymam za pomyślne załatwienie wsparcia finansowego przez znaną wszystkim instytucję bankiem zwaną.

I oby ta bomba szkód jakowyś na Twej budowie nie poczyniła. :wink:

Dzięki Tolu za namiary :D

A teraz z innej beczki :D :wink:

Moja 13-latka koniecznie chce tańczyć (taniec nowoczesny nie towarzyski)w zespole, grupie lub szkole tańca (nie musi być za friko :D poświęce tę parę złotych) Ktoś wie gdzie mogę uzyskać informacje. Domy kultury odpadają bo nie ma miejsc. Jak nie znajdę to chyba będę musiał złożyć własną szkołę :wink: najlepiej tańca irlandzkiego (taki lubię najbardziej) i nowoczesnego i ściągnąć nauczycieli z Irlandii :D

Dzwon wesoło się rozlega,

pieśń potężna świat obiega.

Oby serce też zostało,

napełnione dzisiaj chwałą

i tętniącym życiem wiosny

w Zmartwychwstania Dzień radosny.

Odpoczynku i dobrego nastroju w Te Święta

życzy Tola z rodziną.

http://www.glubczyce.pl/gfx/kurczaki.gif

• 4 weeks później...

Bogdanie, ależ Ty trudne pytania zadajesz :roll: :wink:

Ja jestem na etapie podjęcia decyzji w sprawie kotła gazowego.

Przekopuję się przez setki postów na tym forum.

Pozdrawiam Podlasian.

Dzien dobry grupo podlaska.

Fajnie tu u was. Mile klimaty.

Mam prosbe: czy moze znacie dobrych wykonawcow wykonczeniowki :D

Tynki zewnetrzne, wewnetrzne, glazura i wszystko co potrzeba do zamieszkania....

Chodziloby mi o taka ekipe, ktora by zamieszkala u mnie na budowie i byla rowniez postrachem dla okolicznych zlodziejaszkow.

Poza tym szukam dekarza.

A przede wszystkim - pozdrowienia od grupy otwockiej!