Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa PODLASKA

Frezjaa

Recommended Posts

Mój dom będzie budowany w technologii szkieletowej.Mam możliwość zakupu wełny (różnej z Rockwoola),a raczej jej odpadów w cenie 1 zł za 1m2. Będą to odpoady o szerokości około 40cm i długości ok 1m. Różne grubości - posortowane. Zakup od firmy która buduje domy pod klucz.

Czy w Waszym przekonaniu możnaby docieplić takową wełną dom?? Bo w moim przekonaniu cena jest cholernie kusząca.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Kosztorys robiłem sam tzn.wyliczyłem potrzebne ilości materiałów na kartce i póżniej chodziłem z tą kartką po hurtowniach i pytalem o ceny.Najbardziej zestawienie ilośći materiałów przydaje się na stan surowy,póżniej takie rzeczy jak instalacje pomagali mi wyliczyć odpowiedni fachowcy .

Wcześniej próbowałem zostawiać projekt w hurtowniach do wyceny,ale przeważnie nic z tego nie wychodziło ,a to trzeba czekać 3 tygodnie ,panie to jeszcze za wczesnie (kupowałem wszystko w lutym 06).Czasami chcieli kasy ,a jak już wyliczą to mało kiedy zgadzają się podane przez nich ilośći w prównaniu z innymi hurtowniami.

Dlatego też usiadłem sam i z kalkulatorem w ręku liczyłem po koleji czego mi trzeba.Np.ilość bloczków na fundament,pustaków na ściany ,styropianu na elewację,posadzkę,wełny na dach,stali zbrojeniowej i takie tam proste rzeczy.

Generalnie wpadek nie miałem ,zawsze starałem się liczyć tak na około 90%, resztę dokupowałem na bieżąco.

Zimą szukałem okien ,było wtedy dużo czasu żeby się rozgładać i coś wybrać.

Dach też lepiej policzyć z grubsza tak na oko,każda firma inaczej liczy i można się poślizgnąć( najlepiej podawać m2 powierzchni,obwód dachu,dł kalenicy) przeważnie wszyscy chcą podawać cenę końcową bez wyszczególnienia materiałów i dlatego warto poryównywać chociaż te podstawowe rzeczy.

Mikazuu napisał:
Ja niestety adamsa Ci nie pomogę w temacie, bo jestem na innym etapie, jeszcze w fazie projektu. 8)

Ale także mam do was pytanie....

Czy robiliście kosztorys budowy, tzn zamawialiście u fachowca? Przydaje się?

Czytam forum na ten temat i mam mętlik w głowie.... :-?

Sie masz Mikazuu,

zamówiłem i na nic się nie przydał.

Majstrzy liczyli po swojemu i każdy krytykował że stawki w kosztorysie nieaktualne (choć były sprzed m-ca). W hurtowni też się nie przydał, bo nikomu nie chciało się wyliczać materiałów tak skrupulatnie jak w kosztorysie (wyliczyli mi 30% pozycji).

Teraz z perspektywy czasu nie inwestowałbym w kosztorys.

Pozdrawiam :p

Rob

Rob Sto

myslałęm, że jednak ten kosztorys był przydatny a tu niespodzianka :(

Ja, podobnie jak Długi Rufus też wczesniej liczyłem wszystko sam. Polatałem po gazetach i stronach internetowych, załozyłem zeszyt żeby wszystko na bieżąco notowac i w większości mi sie zgodziło.

Co do dachu: w kilku miejscach dostałem szczegółowe wyliczenie poszczególnych pozycji, mój dekarz tez zrobił mi takie zestawienie przed wykonaniem pracy.

Pozdr.

Robertr

Robin2 napisał:
Rob Sto

myslałęm, że jednak ten kosztorys był przydatny a tu niespodzianka :(

Pozdr.

Robertr

Hey Roberto,

Twoje ogólne zestawienie wykorzystywane do kredytów bardziej mi pomogło w szacunku przyszłych kosztów, niż szczegółowy kosztorys (co do gwoździa) za króry zapłaciłem kilka stówek. Według niego materiały z robocizną na mój dom maiły się zmieścić jak dobrze pamiętam w 230 tyś. Dziś wiem że to abstrakcja - a kosztorysant tworzył to w listopadzie 2006, a nie 2 lata temu!!!

Dlatego uważam że nie ma sensu inwestowanie w kosztorys zwłaszcza w takich czasach baaardzo galopujących cen :p

Na marginesie:

DZIŚ podpisałem umowę z wykonawcą na budowę domku :p :p :p

Pozdro

Rob

Witam wszystkich. Ruszam wiosną 2007 na obrzeżach B-stoku. Czekam na pozwolenie. A może ktos interesował się kredytem z dopłatami? Jak to wygląda na tle np. kredytu w CHF? Poza tym poszukuję namiarów na kupno desek do szalunków, oraz gdzie najtaniej kupię bloczki na fundament i beton towarowy? Bardzo proszę o namiary wszystkich, którzy niedawno to przerabiali. Pozdrawiam - już prawie wiosna.

Zasypało?

Tak, ale na 1 dzień!!! :D

Takiego śniegu nie widziałam od... 3 lat! Cieszyłam się jak dziecko. :)

Szkoda, że nie mam okazji odczuwać takiej radości z powodów budowlanych. Projekt się opóźnia, jakieś komplikacje z papierami... Zastanawiam się, czy pozwolenie na kwiecień jest realne? :-?

echhh, jak Wam zazdroszczę.... Wy już jesteście praktykami - ściany, dach, okna...

Kiedy i mnie spotka ta przyjemność?! :wink:

Witam wszystkich podlasian!!!

zasypało nas toszke i pomroziło. Widze że jest dużo chętnych do budowy na wiosne, teraz zbieracie papierzyska -oj trzeba dużo cierpliwości. Ja jestem na etapie wstawiania okien . Zamowiłam je i czekam na wstawienie ale to jeszcze troszke potrwa. Miałam w planach swoj dom obic szalowka drewniana ale ostatnio ktos mi podpiwiedzial aby połozyc tynk.Zewnetrzne sciany sa z rozbiorki wiec drewno juz swoje lata ma./ tylko co na ocieplenie welna twarda czy styropian/.

Jeszcze mam troche czasu na myslenie

Brakujace drewno na dach kupowalam w w tartaku w Kołodnie kolo Krolowego Mostu.Ostatnio interesowałam sie oferta tartaku w supralu . Potrzebne mi sa deski na zrobienie podlogi na poddaszu bo mam tylko belki. Nie wiem czy nie klasc od razu podlogowke czy tez deski i potem cos na nie?. tak wiec kazdy ma swoje dylematy.

Mikazuu

czy to BXL to Bruxelles? U Was snieg??? Przecież to kataklizm ;)

Nie przejmuj sie papierami, byle je załatwić, potem wszystko juz z górki ;)

Halino

tak myślę, że na drewno to raczej wełna, tak przynajmniej zostało zrobione ocieplenie u moich sąsiadów. A potem na wierzch poszedł tynk i wszystko ładnie wygląda i jest cieplutko. Oni tez mysleli o szalówce ale drewno jednak wymaga co pewien czas renowacji a to niestety kosztuje...

Co do podłóg na pietrze- możesz zobaczyć tu: http://www.muratordom.pl/6351_625.htm

i tutaj: http://www.muratordom.pl/6329_460.htm

Pozdrawiam!

Robert

Cytat
czy to BXL to Bruxelles? U Was snieg??? Przecież to kataklizm

Robin, rzeczywiście bardzo trafnie to nazwałeś! U Belgów wszystko, co jest nagłe, utrudniające im życie lub zwyczajnie "nie lubiane" to KATASTROFA! :D

Kiedy spadł śnieg, jechałam do pracy 2h, a normalnie zajmuje mi to ok45min. :-? Hmm, ich służby drogowe nie posiadaja takich sprzetów jak piaskarki czy solarki, z pługam śnieznymi też nie najlepiej... ale ostatecznie po co im takie pojazdy, skoro większy śnieg pada raz do roku lub nawet rzadziej. :o

CoolaTT napisał:
  Mikazuu napisał:

echhh, jak Wam zazdroszczę.... Wy już jesteście praktykami - ściany, dach, okna...

Kiedy i mnie spotka ta przyjemność?! :wink:

Mikazuu nie przejmuj się nie jesteś sam :D Mi też troszkę schodzi z kwitologią. Ja raczej do budowy zabiorę się gdzieś w czerwcu. Pozdrawiam

W grupie raźniej! :)

A czemu dopiero w czerwcu? Jakie papierki zabierają ci tyle czasu?

Cytat
W grupie raźniej! :)

A czemu dopiero w czerwcu? Jakie papierki zabierają ci tyle czasu?

Mikazuu

Tak mi się realnie wydaje że w czerwcu. Myślę że niedługo po wielkanocy w wariancie optymistycznym powinienem być gotowy ale wolę dmuchać na zimne. Zakładam więc czerwiec, a jeżeli wyjdzie szybciej to będę tylko zadowolony. Pozdrawiam.

Dziękuję Robercie za podpowiedz!

Ja swoje papierki zalatwialam tez dośc dlugo -warunki zabudowy 8m-cy

prąd 10 m-cy

pojekt indywidualny 118 m2 powierzchi uzytkowej 1,5 m-ca cena 3,500 tys

pozwolenie na budowe 3 tyg potem 2 tyg uprawomocnienie. Byla to jeszcze gmina zabludow teraz juz Białystok.

W miedzy czasie bylo duzo przestojów bo urzednicy chorowali. tak to bywa choroba nie wybiera terminow