alice1 15.01.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 WitAM wszystkich z Chotomowa, czy ktoś może buduje dom wg. projektu Hermes 3. My zaczynamy budowę, projekt wybrany ale chętnie zobaczylibyśby go w realu. No i jeszcze jedno nie mamy ekipy, czy ktoś mógłby nam polecić jakąś solidną i w miarę tanią ekipę???? Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.01.2007 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Czy możecie polecić kogoś do zrobienia wylewki na tarasie i schodów zewnętrznych.Schody muszą być wylewane razem z wylewką tarasu. zaraz wyślę na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.01.2007 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Bigbeat, alice1 witamy, serdzecznie! Koparka z legionowa: Pan Jurek Ułanowicz 603355612, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 16.01.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 alice1 witamy serdecznie a reszta poleciała na PRV.............mamy nadzieje że się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 16.01.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Emma - a gdzie masz tę swoją oczekiwaną niescaloną działkę? Gdzieś niedaleko nas? [/i] A to w okolicach Milenijnej / Dworkowej - scalona już jest -właśnie się dzieli... A ta Wasza działka to bliżej Leśnej czy Szkolnej? Bo jak bliżej Leśnej to sąsiadami niedalekimi będziemy.... Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.01.2007 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witaj Mario! http://www.pocztakwiatowa.pl/img/pic/1/2/5/4/254211405168831.jpg kupę lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 16.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witaj Mikołaju Piękne kwiaty, dziękuję. Jakoś długo tu nie zaglądałam... a czas szybko leci... Widzę, że myślisz o ogrodzie Mam nadzieję, że my też zaczniemy na wiosnę. Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.01.2007 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mario, może połaczymy "wolne moce przerobowe" w poszukiwaniu atrakcyjnych: cena/jakość ogroniczych składów. Pooglądałem dookoła nas co nie co oraz to co w kraju z netu, to ceny mamy: europejskie qurka a budzęt pustawy, a chęci do zrobienia czegoś ładnego ze smakiem duuże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmmma 17.01.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Emma - a gdzie masz tę swoją oczekiwaną niescaloną działkę? Gdzieś niedaleko nas? [/i] A to w okolicach Milenijnej / Dworkowej - scalona już jest -właśnie się dzieli... A ta Wasza działka to bliżej Leśnej czy Szkolnej? Bo jak bliżej Leśnej to sąsiadami niedalekimi będziemy.... Pozdrawiam, Maria Witam, jeszcze nie nasza niestety a jeśli będzie kiedyś nasza to bliżej Leśnej.Strasznie długo to wszystko trwa. Pzdr, Emmmma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 17.01.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam, jeszcze nie nasza niestety a jeśli będzie kiedyś nasza to bliżej Leśnej.Strasznie długo to wszystko trwa. Pzdr, Emmmma No !!! Czyli jednak coś tam się udało, Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 17.01.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Grupowicze ! Pomocy, bo mam wode z mózgu Postawiłem mury w tym roku (kończą deskować dach). Słyszałem opinie, aby zostawić to na chwile (chciałem napisać "do wiosny" ale wiosne mamt w tym roku przed zimą ) I na wiosnę robić dalej (zamykać stan, instalacej wod-kan, elektryka, tynki, itp..) ALE spotkałem się z opiniami, że nie trzeba czekać Jak to jest ?? To osiada czy nie osiada ? Mamy nowe technologie, nie pękające czy nie ?? Kruca bomba, sam nie wiem... pzdr T&L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misio3 17.01.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Serdecznie witamy ponownie. Nasz dom został postawiony w stanie surowym we wrześniu 2006. W styczniu wstawiliśmy okna i aktualnie robi się elektryka. Niebawem wchodzą panowie od tynków wewnętrznych. Mamy tylko nadzieję, że wiosna tej zimy bedzie łagodna. Pytanie do nieocenionych forumowiczów - Jakie szambo???? Kręgi, czy " gotowa skrzynka"? Może jakieś inne rozwiązanie? Za wszelkie sugestie będziemy wdzięczni. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.01.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Tinus i Linka: problem jest złożony, ale generalnie: 1. zależy kiedy były zalewane ławy i fundamenty2. zależy jaki to budynek: ile kondygnacji: stropów?3. zależy jak dobrze zostało przygotowane podłoże przez zalaniem ław? 4. czy zbrojenie zostało zronione zgodnie ze sztuka budowlaną?5. czy zachowano przewry technologiczne przy zalewaniu ław i budowie ścian fundamentowych? Jest trochę pytań, ale bez zasadniczych odpowiedzi... sam rozumiesz to "nie wróżenie z fusów" tylko budowa, a budowa to nie matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.01.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Serdecznie witamy ponownie. Nasz dom został postawiony w stanie surowym we wrześniu 2006. W styczniu wstawiliśmy okna i aktualnie robi się elektryka. Niebawem wchodzą panowie od tynków wewnętrznych. Mamy tylko nadzieję, że wiosna tej zimy bedzie łagodna. Pytanie do nieocenionych forumowiczów - Jakie szambo???? Kręgi, czy " gotowa skrzynka"? Może jakieś inne rozwiązanie? Za wszelkie sugestie będziemy wdzięczni. Pozdrawiamy. Ja założyłem 10m3 szczelnego szamba betonowego, można też z tworzywa, ale na mój za drogie. Kręgi to przeszłość taniej nie będzie, a rozwiązanie już raczej "delikatnie mówiąc"nie przystaje do XXI w. Dochodzi jeszcze problem ze szcelnością, ktorą będzie trudno uzyskać przy tylu połączeniach, jakie będziesz miał w kręgach. wybór należy do Ciebie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.01.2007 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Rewolucja w przepisach budowlanych (Gazeta Wyborcza, tm/18.01.2007, godz. 07:32) Rewolucja w przepisach budowlanych. Żeby postawić własny dom, nie trzeba będzie czekać miesiącami na zgodę urzędników - informuje "Gazeta Wyborcza" powołując się na Ministerstwo Budownictwa. Resort ogłosił właśnie na swojej stronie internetowej założenia do projektu nowego prawa budowlanego. Wynika z nich, że na budowę domu jednorodzinnego niepotrzebne będzie pozwolenie! Wystarczyć ma samo zgłoszenie do starostwa powiatowego z dołączonym projektem domu. Urzędnicy w starostwie mieliby za zadanie jedynie sprawdzić, czy projekt spełnia wymogi planu zagospodarowania. Zachowane musiałyby być także odległości od działek sąsiadów. Brak reakcji urzędników przez miesiąc oznaczałby zgodę na rozpoczęcie budowy - dodaje gazeta. czy to sen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 18.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Rewolucja w przepisach budowlanych (Gazeta Wyborcza, tm/18.01.2007, godz. 07:32) Rewolucja w przepisach budowlanych. Żeby postawić własny dom, nie trzeba będzie czekać miesiącami na zgodę urzędników - informuje "Gazeta Wyborcza" powołując się na Ministerstwo Budownictwa. Resort ogłosił właśnie na swojej stronie internetowej założenia do projektu nowego prawa budowlanego. Wynika z nich, że na budowę domu jednorodzinnego niepotrzebne będzie pozwolenie! Wystarczyć ma samo zgłoszenie do starostwa powiatowego z dołączonym projektem domu. Urzędnicy w starostwie mieliby za zadanie jedynie sprawdzić, czy projekt spełnia wymogi planu zagospodarowania. Zachowane musiałyby być także odległości od działek sąsiadów. Brak reakcji urzędników przez miesiąc oznaczałby zgodę na rozpoczęcie budowy - dodaje gazeta.czy to sen? Ja bym się zawczasu tak nie cieszyła,słyszałam ,ze jeśli ten projekt wejdzie to zaostrzą przepisy dotyczące odbioru budynków.Ile w tym prawdy???? Mik dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 18.01.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jeśli się ktoś z Was przymierza do okien Jezierskiego to niech się spieszy.Mają zdrożeć o 10 % od 01.02.Drożeje szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.01.2007 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Mogę mieć ziemię do ogrodu: torf z łąk za 450 (kamaz/tatra). Nie mam jeszcze orientacji.: Czy to nie za drogo? czekam na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 18.01.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Serdecznie witamy ponownie. Nasz dom został postawiony w stanie surowym we wrześniu 2006. W styczniu wstawiliśmy okna i aktualnie robi się elektryka. Niebawem wchodzą panowie od tynków wewnętrznych. Mamy tylko nadzieję, że wiosna tej zimy bedzie łagodna. Pytanie do nieocenionych forumowiczów - Jakie szambo???? Kręgi, czy " gotowa skrzynka"? Może jakieś inne rozwiązanie? Za wszelkie sugestie będziemy wdzięczni. Pozdrawiamy. Ja założyłem 10m3 szczelnego szamba betonowego, można też z tworzywa, ale na mój za drogie. Kręgi to przeszłość taniej nie będzie, a rozwiązanie już raczej "delikatnie mówiąc"nie przystaje do XXI w. Dochodzi jeszcze problem ze szcelnością, ktorą będzie trudno uzyskać przy tylu połączeniach, jakie będziesz miał w kręgach.wybór należy do Ciebie, My też mamy szambo betonowe na 10 m3.Dwa takie wielkie kwadratowe zbiorniki,klejone na łączeniu.Są tańsze niż plastikowe. W droższe nie ma sensu się pchać,ponieważ jeśli Michałów przejdzie pod Wieliszew ,to jest duża szansa na szybkie podłączenie do kanalizacji.Spore pieniądze unijne inwestują w wodę i kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 18.01.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Grupowicze ! Pomocy, bo mam wode z mózgu Postawiłem mury w tym roku (kończą deskować dach). Słyszałem opinie, aby zostawić to na chwile (chciałem napisać "do wiosny" ale wiosne mamt w tym roku przed zimą ) I na wiosnę robić dalej (zamykać stan, instalacej wod-kan, elektryka, tynki, itp..) ALE spotkałem się z opiniami, że nie trzeba czekać Jak to jest ?? To osiada czy nie osiada ? Mamy nowe technologie, nie pękające czy nie ??pzdr T&L Co do osiadania to słyszałam ,ze każdy budynek osiada około 3-5 lat.Jeśli to prawda to nie masz co czekać.Chodzi raczej w tym przezimowaniu budynku o przesuszenie ścian.W pierwszym roku budowy ma najwięcej wilgoci.Zwłaszcza przy tynkach gipsowych,Gipsy wolniej schną.Do wiosny możesz położyć elektrykę,hydraulikę,Zamontować ewentualnie okna i drzwi wejściowe.Ten etap zajmie ci z miesiąc do dwóch. Wybór należy do ciebie.Niektórzy budowlańcy uważają ,że lepiej jak przeschnie trochę budynek przed następnym etapem. pzdr T&L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts