Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

Inwestorzy zapłacą za odbiór prac budowlanych

(Gazeta Prawna/19.01.2007, godz. 05:00)

Ministerstwo Budownictwa wprowadza obowiązkowe odbiory w trakcie budowy. Zaproponowane zmiany spowodują dodatkowe opłaty za kontrole i wydłużą czas budowy. Budowę domu jednorodzinnego będzie można rozpocząć szybciej, bo nie trzeba będzie uzyskiwać pozwolenia.

całość tutaj: http://biznes.onet.pl/5,1385882,prasa.html

Pozwolenia na budowę powinni znieść ale kierowników zostawić ,ktoś przecież za budowę musi odpowiadać Wymyślają jakiś inspektorów okręgowych na których trzeba będzie czekać nie wiadomo ile i za ile? :evil: Kierownik jest prawie zawsze pod ręką a urzędas????Nie podoba mi się takie rozwiązanie.

Siedzą sobie urzędasy na ciepłych posadkach i za nasze pieniądze wymyślają kolejne głupoty :roll: :roll: :roll: :roll:

• Odpowiedzi 6,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

My również deski i papa.Drożej ale chyba dach mocniejszy,sztywniejszy i mam nadzieję , ze takie wichury go nie ruszą :p

A u nas folia, bo:

- taniej

- szybciej

- na pewno nie gorzej.

I takie wichury go (dachu) nie ruszyły :D

I ubiegłej zimy nie zawalił się pod nawałem śniegu :D

Co do ostatniego argumentu, to każdy ma oczywiście swoje zdanie, tak samo jak co do tego, z czego budować :D (tu też wg niektórych budujących byliśmy nierozważni, bo wybudowaliśmy dom z Ytonga, a to przecież zimne - bo nie ma styropianowego ani wełnianego "ubranka" i złodziej może sobie łatwo wyciąć dziurę piłą .....).

Pozdrawiam, Maria

Witam wszystkich pięknie, a najpiękniej nowych w Grupie :)

Grupowicze !

Postawiłem mury w tym roku

Słyszałem opinie, aby zostawić to na chwile

I na wiosnę robić dalej

ALE

spotkałem się z opiniami, że nie trzeba czekać

Jak to jest ??

Myśmy budowali solidnie, w nowych technologiach, bez sezonowania.

Dziś uważam, że jeżeli plany życiowe i finanse pozwalają, lepiej żeby surowe mury swoje odstały.

Brak sezonowania przy porządnym wykonawstwie kończy się akceptowalną liczbą pęknięć tynków. Wydłużenie inwestycji pozwala co najmniej części z nich uniknąć. Do tego budynek lepiej wyschnie. A na dodatek macie parę miesięcy na zaplanowanie, przemyślenie kolejnych etapów, przegląd rynku, spokojne zakupy sprzętu i materiałów - potem wam tego czasu zabraknie...

Po zbudowaniu domu w rok i kilka miesięcy śmiem twierdzić, że hasło Muratora o budowaniu nie dłużej, niż rok, ma sens w odniesieniu do małych domów o prostej konstrukcji i instalacjach, o ile inwestor się do budowy bardzo solidnie przygotuje. Inaczej próba zmieszczenia się w 12 miesiącach gwarantuje stres, decyzje podejmowane w biegu i błędy - od szczęścia i przygotowania zależy, jak liczne i kosztowne.

Więc - jeśli możecie - nie śpieszcie się. Przy budowie naprawdę co nagle, to po diable.

Pozdrawiam,

Maciek

ps. żeby nie było wątpliwości: jesteśmy z naszego domu bardzo zadowoleni. Jeno teraz widzimy, żed działając wolniej, mogliśmy zaoszczędzić sobie trochę nerwów, pracy i pieniędzy. :roll:

Po zbudowaniu domu w rok i kilka miesięcy śmiem twierdzić, że hasło Muratora o budowaniu nie dłużej, niż rok, ma sens w odniesieniu do małych domów o prostej konstrukcji i instalacjach, o ile inwestor się do budowy bardzo solidnie przygotuje. Inaczej próba zmieszczenia się w 12 miesiącach gwarantuje stres, decyzje podejmowane w biegu i błędy - od szczęścia i przygotowania zależy, jak liczne i kosztowne.

Więc - jeśli możecie - nie śpieszcie się. Przy budowie naprawdę co nagle, to po diable.

Pozdrawiam,

Maciek

ps. żeby nie było wątpliwości: jesteśmy z naszego domu bardzo zadowoleni. Jeno teraz widzimy, żed działając wolniej, mogliśmy zaoszczędzić sobie trochę nerwów, pracy i pieniędzy. :roll:

Tak to racja i choć ekonomia mówi im szybciej tym taniej, to dobrze jest jak wiatr osuszy mury zwłaszcza dla tych co kładą tynki gipsowe z agregatu

Witamy wszystkich serdecznie :)

No i jest pierwsza wycena robocizny za stan surowy :

1 Ławy + mury fundamentowe - 6238

2 Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna fundamentu - 1328

3 Ściany parteru - 8225

4 Kominy, strop, podciągi, słupy, schody zewnętrzne i wewnętrzny, taras - 9000

5 Ściany kolankowe poddasza, wieńce, kominy -4709

6 Więźba dachowa - 235 m2 -5875

7 Pełne deskowanie + pokrycie papą - 3525

Razem = 38900

Są to ceny do zapłaty bez rachunku. Z rachunkiem + 7%

Zmiany jakich dokonaliśmy to powiększyliśmy garaż na dwa stnowiska i dorobiliśmy balkon nad wejściem podparty dwoma słupami.

I co Wy o tym myślicie ??

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bryza_3/default.asp?id=406

Paweł i Renia

Dzięki za szczegółowe instrukcje dot. zamieszczania zdjęć.

Jest mi wstyd, że nie zrobiłem tego wcześniej - ale, kurka, człowiek jakoś czasu nie ma. A jak ma to chęci brakuje :-)

Dla wszystkich - udało mi się ogarnąć fotki w necie ;-)

do obejrzenia na mojej www,

hi hi

ale dumnie brzmi...

Na wiosnę planuję oddać domek do użytku. Mam w związku z tym pytanie, jakie zaświadczenia powinienem uzyskać?

Z postu mik99 wnioskuję, że napewno sanepid musi przebadać mi wodę, co jeszcze? Zaświadczenie o elektryce, hydraulice, przyłaczu gazowym? Kto dokonuje odbioru? Za wszelaką pomoc z góry dziękuję :)