mago 21.01.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Inwestorzy zapłacą za odbiór prac budowlanych (Gazeta Prawna/19.01.2007, godz. 05:00) Ministerstwo Budownictwa wprowadza obowiązkowe odbiory w trakcie budowy. Zaproponowane zmiany spowodują dodatkowe opłaty za kontrole i wydłużą czas budowy. Budowę domu jednorodzinnego będzie można rozpocząć szybciej, bo nie trzeba będzie uzyskiwać pozwolenia. całość tutaj: http://biznes.onet.pl/5,1385882,prasa.html Pozwolenia na budowę powinni znieść ale kierowników zostawić ,ktoś przecież za budowę musi odpowiadać Wymyślają jakiś inspektorów okręgowych na których trzeba będzie czekać nie wiadomo ile i za ile? Kierownik jest prawie zawsze pod ręką a urzędas????Nie podoba mi się takie rozwiązanie. Siedzą sobie urzędasy na ciepłych posadkach i za nasze pieniądze wymyślają kolejne głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiii 21.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 No tak ale czy wiecie od kiedy one mają być, bo narazie nikt nie podaje dokładnie. Niedawno pytałem w starostwie jak byłem ale powiedziały że daleka droga do tego. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 21.01.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Jak na razie to są propozycje,ale patrząc w jakim tempie PIS uchwala swoje ustawy ,to licho wie co ,gdzie i kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiii 21.01.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Ale za bardzo nie mają nic z tego i za dużo ludzi to nie interesuje, więc władza robi szum - bo gdzie te 3 miliony mieszkań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 21.01.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 W Cesarstwie Rzymskim mawiano: "daj ludziom chleb, albo igrzyska". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 21.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 W Cesarstwie Rzymskim mawiano: "daj ludziom chleb, albo igrzyska". No to mamy igrzyska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 21.01.2007 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Mago, tak to właśnie wygląda:teczki,sex a polityka,polityka a kościół, a gdzie reforma finansów, .... "wnoszę o zniesienie okresów ochronnych na KACZKI" wkurza mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 22.01.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 My również deski i papa.Drożej ale chyba dach mocniejszy,sztywniejszy i mam nadzieję , ze takie wichury go nie ruszą A u nas folia, bo: - taniej - szybciej - na pewno nie gorzej. I takie wichury go (dachu) nie ruszyły I ubiegłej zimy nie zawalił się pod nawałem śniegu Co do ostatniego argumentu, to każdy ma oczywiście swoje zdanie, tak samo jak co do tego, z czego budować (tu też wg niektórych budujących byliśmy nierozważni, bo wybudowaliśmy dom z Ytonga, a to przecież zimne - bo nie ma styropianowego ani wełnianego "ubranka" i złodziej może sobie łatwo wyciąć dziurę piłą .....). Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.01.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Mam do obioru budynek. Do niezbędnych dokumentów należy: badanie wody z własnego ujęcia. Kto wydaje takie zaświadczenie? Za ile? dziękuję za informację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murphy 22.01.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 To ja jeszcze wtrącę: dziękuję wszystkim za informację co do działek i za zaproszenie, sprawdzę podane lokalizacje w najbliższy weekend, mam nadzieję że to będzie veni, vidi, vici Jeżeli coś znajdę zaraz się pochwalę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 22.01.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam wszystkich pięknie, a najpiękniej nowych w Grupie Grupowicze ! Postawiłem mury w tym roku Słyszałem opinie, aby zostawić to na chwile I na wiosnę robić dalej ALE spotkałem się z opiniami, że nie trzeba czekać Jak to jest ?? Myśmy budowali solidnie, w nowych technologiach, bez sezonowania. Dziś uważam, że jeżeli plany życiowe i finanse pozwalają, lepiej żeby surowe mury swoje odstały. Brak sezonowania przy porządnym wykonawstwie kończy się akceptowalną liczbą pęknięć tynków. Wydłużenie inwestycji pozwala co najmniej części z nich uniknąć. Do tego budynek lepiej wyschnie. A na dodatek macie parę miesięcy na zaplanowanie, przemyślenie kolejnych etapów, przegląd rynku, spokojne zakupy sprzętu i materiałów - potem wam tego czasu zabraknie... Po zbudowaniu domu w rok i kilka miesięcy śmiem twierdzić, że hasło Muratora o budowaniu nie dłużej, niż rok, ma sens w odniesieniu do małych domów o prostej konstrukcji i instalacjach, o ile inwestor się do budowy bardzo solidnie przygotuje. Inaczej próba zmieszczenia się w 12 miesiącach gwarantuje stres, decyzje podejmowane w biegu i błędy - od szczęścia i przygotowania zależy, jak liczne i kosztowne. Więc - jeśli możecie - nie śpieszcie się. Przy budowie naprawdę co nagle, to po diable. Pozdrawiam, Maciek ps. żeby nie było wątpliwości: jesteśmy z naszego domu bardzo zadowoleni. Jeno teraz widzimy, żed działając wolniej, mogliśmy zaoszczędzić sobie trochę nerwów, pracy i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 22.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 mik99 Wodę bada sanepid Sprawdz np. http://www.Sanepid.Pf.pl lub zadzwońPowiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna05-119 Legionowo, ul. Sikorskiego 11 - woj. mazowieckietel. 022 774 15 76, fax 022 774 02 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 22.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Po zbudowaniu domu w rok i kilka miesięcy śmiem twierdzić, że hasło Muratora o budowaniu nie dłużej, niż rok, ma sens w odniesieniu do małych domów o prostej konstrukcji i instalacjach, o ile inwestor się do budowy bardzo solidnie przygotuje. Inaczej próba zmieszczenia się w 12 miesiącach gwarantuje stres, decyzje podejmowane w biegu i błędy - od szczęścia i przygotowania zależy, jak liczne i kosztowne. Więc - jeśli możecie - nie śpieszcie się. Przy budowie naprawdę co nagle, to po diable. Pozdrawiam, Maciek ps. żeby nie było wątpliwości: jesteśmy z naszego domu bardzo zadowoleni. Jeno teraz widzimy, żed działając wolniej, mogliśmy zaoszczędzić sobie trochę nerwów, pracy i pieniędzy. Tak to racja i choć ekonomia mówi im szybciej tym taniej, to dobrze jest jak wiatr osuszy mury zwłaszcza dla tych co kładą tynki gipsowe z agregatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.01.2007 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 mik99 Wodę bada sanepid Sprawdz np. http://www.Sanepid.Pf.pl lub zadzwoń Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna 05-119 Legionowo, ul. Sikorskiego 11 - woj. mazowieckie tel. 022 774 15 76, fax 022 774 02 52 Czy takie zaświadczenie jest niezbędne do odbioru budynku jednorodzinnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 22.01.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witamy wszystkich serdecznie No i jest pierwsza wycena robocizny za stan surowy : 1 Ławy + mury fundamentowe - 6238 2 Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna fundamentu - 1328 3 Ściany parteru - 8225 4 Kominy, strop, podciągi, słupy, schody zewnętrzne i wewnętrzny, taras - 9000 5 Ściany kolankowe poddasza, wieńce, kominy -4709 6 Więźba dachowa - 235 m2 -5875 7 Pełne deskowanie + pokrycie papą - 3525 Razem = 38900 Są to ceny do zapłaty bez rachunku. Z rachunkiem + 7% Zmiany jakich dokonaliśmy to powiększyliśmy garaż na dwa stnowiska i dorobiliśmy balkon nad wejściem podparty dwoma słupami. I co Wy o tym myślicie ?? http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bryza_3/default.asp?id=406 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 22.01.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 takie są teraz ceny , u mnie wyszło podobnie........... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 23.01.2007 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Paweł i Renia Dzięki za szczegółowe instrukcje dot. zamieszczania zdjęć. Jest mi wstyd, że nie zrobiłem tego wcześniej - ale, kurka, człowiek jakoś czasu nie ma. A jak ma to chęci brakuje Dla wszystkich - udało mi się ogarnąć fotki w necie do obejrzenia na mojej www, hi hi ale dumnie brzmi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 23.01.2007 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dwie sprawy: Czy ma ktoś dobry namiar na ogrzewacza podłogowego ? Szukam fachowca do montażu w/w. aha - może ktoś mi podrzucić sprawdzony kontakt na ten zasyczacz zwany odkurzaczem centralnym ? Chodzi mi o instaslacje w ścianach.. ..narazie.. pzdr t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.01.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 grzegorzleg serdeczne dzięki ricardo1 poleciało na PRV..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek 23.01.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Na wiosnę planuję oddać domek do użytku. Mam w związku z tym pytanie, jakie zaświadczenia powinienem uzyskać? Z postu mik99 wnioskuję, że napewno sanepid musi przebadać mi wodę, co jeszcze? Zaświadczenie o elektryce, hydraulice, przyłaczu gazowym? Kto dokonuje odbioru? Za wszelaką pomoc z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts