pawel i renia 23.01.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 odbiór budynku co do odbioru - sprawa naprawdę jest bardzo przyjemna - siedzi sobie tam na bonifacego(chyba taki jest adres Inspektoratu Nadzoru Budowlanego– w każdym razie przy Łazienkach)taki miły, młody inspektor przejmujący się bardzo sprawami jeszcze bardziej przejętych interesantów (nawiasem mówiąc ma doskonałą pamięć do nazwisk i twarzy... - możecie mu przypomniec moje nazwisko - powinien skojarzyć) i w każdy poniedziałek i czwartek udziela skrupulatnie informacji co potrzeba... Na początek proponuję jednak poszukać co się ma; a więc protokół przekazania przyłączy elektrycznych, wodnych, gazowych, kanalizacyjnych (kto je ma bo jak jest "ujecie własne" to nie potrzeba ale o tym za chwilę), potem odkopać pozwolenie na budowę (chyba), potem coś o odrolnieniu (taki świstek co go gmina wymaga przez pozwoleniem), no i oczywiście uzupełniony dzienni (uzupełniony znaczy się kierownik w nim wypisuje głupoty a cała reszta wystawia zaświadczenia na osobnych świstkach) , no i kominiarz (koniecznie - trwa ok 3-4 dni od wizyty do przywiezienia zaświadczenia ) P.s. dodam że kominiarza z Białołęki z polecenia, bardzo szczerze polecam dalej... wołać od swojego elektryka co kładł kabelki żeby wystawił protokuł z pomiarów rezystancji gniazdek - powinien wiedzieć o co chodzi... W sekretariacie Panienka poda plik świstków do wypełnienia razem z rozpiska co jest niezbędne... ale na poważnie - nie uzupełniajcie do końca dziennika bo i tak kierownik musi się podpisać na jednym świstku z Inspektoratu więc najlepiej jest wziąć co się ma i iść na konsultacje co się nada a co jeszcze potrzeba... przekazania przyłącza energetycznego bez problemu wydają na Oszmiańskiej (zdaje się że Pan Ciepły - drzwi po prawo jak się wchodzi do Stoenu, trzeba mieć tylko numer klienta czy licznika(jest na rachunku))wydają po 2-3 dniach, najlepiej iść tam do 10 bo potem pan inspektor wyjeżdża w teren. z pozostałymi zaświadczeniami nie miałem do czynienia bo mamy ujecie własne. a najbardziej problematyczna sprawa to jest inwentaryzacja wykonana przez geodetę - może trwać i trwać bo trzeba jakieś mapy wyjąć z urzędu potem je poprawić podstęplować jeszcze raz w urzędzie i wtedy je dostajemy - to wszystko robi geodeta i za komplet z opisem do gminy nie powinien wźiąc więcej jak tysiącPLN. No i dodam że tak naprawdę to się dwa razy zgłasza budynek - pierwszy raz to w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego (i tam potrzeba większość tych papierów) a drugi raz do Gminy - i tego jeszcze nie przerabiałem ale wiem że potrzebne są też papierzyska z Inspektoratu. my o nadanie numeru występowaliśmy wcześniej, jak trwała budowa - podobno dziwne że nam wydali ale wydali bez problemu i był to numer docelowy (znaczy do celów meldunkowych a nie przewidywany)... z meldunkiem jest jeszcze śmieszniej bo zameldowali nas teoretycznie do działki ponieważ dom jeszcze nie jest "ujawniony" zgodnie z ich przepisami, więc go nie ma ... ale zameldowali... Generalnie naprawdę trzeba iść z dobrym nastawieniem i wszystko wyjaśnią - fakt że trzeba tych papierów pilnować i zbierać i płacić za niektóre to trochę zniechęca ale nie jest tragicznie. Generalnie odbiory zgłasza sie po zakończeniu budowy... (nie koniecznie wykończeniu) muszą być wszystkie liczniki itp. i trzy tygodnie po złożeniu można się oficjalnie i legalnie wprowadzić ( w tym czasie może przyjechać inspektor i coś sprawdzić… a za nielegalne zamieszkiwanie podobno 5000pln) uwagę zwracam w innym aspekcie... urząd skarbowy zwraca nadpłacony podatek VAT za materiały budowlane (zbawienna i bardzo przyjemna gotówka) za budowę i za remont... budowa kończy się z dniem zgłoszenia budynku do odbioru... więc warto sprawdzić czy mamy odpowiednią liczbę na fakturach (wbrew oczekiwaniom tych faktur na ten zwrot naprawdę może brakować ) bo szkoda stracić parę tys zwrotu... (naprawdę bardzo przyjemne pieniążki tak na przeprowadzkę) pozdrawiam i powodzenia (ale chaotycznie to napisałem - przepraszam jeśli w ogóle ktoś to zrozumie) Tinus i Linka co do namiarów to poleciało na PRV.......................... i gratulacje fajna ta wasza chatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice1 23.01.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 alice1 witamy serdecznie a reszta poleciała na PRV............. mamy nadzieje że się przyda Wielkie dzięki!!!!!!!!!! Nie spodziewalam się takich szczegółowych informacji, na pewno wszystko się przyda bo my w Legionowie mieszkamy dopiero od roku i legionowski rynek budowlany jest nam obcy. A co do Isobudu to tez zamierzamy poczyniać tam zakupy, gdyż jest to nasza zaprzyjaźniona hurtownia. Pozazdrośćić można Wam prac - widzialam zdjęcia w dzienniku budowy, teraz to już tylko z górki. My mamy dzialkę kupioną w Legionowie na Osiedlu Mlodych, projekt też już wybraliśmy - Hermes z prcowni Domena z Wroclawia. Więc zostały formalności i do dzieła. Widzę, że też jesteście młodą rodzinką - Ile Wasze maleństwo ma??? Bo nasza córcia skończyła 7 miesięcy. Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję za wszystkie namiary i wzór umowy. (w życiu bym nie wiedziala że tak trzeba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 alice1 a bardzo proszę bo budowa to nie tylko użeranie się i ciągła walka lecz i trochę radości można w tym zaznać zwłaszcza jak sobie wszyscy trochę pomożemy Przezornego Pan Bóg Strzeże ps................jak by co to bezinteresownie na GRILA się wpraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice1 23.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 WitAM wszystkich z Chotomowa, czy ktoś może buduje dom wg. projektu Hermes 3. Pozdrawiam gorąco hej co prawda nie jestem z chotomowa, ale czuje sie przywitany :) co do projektu to zerknij tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59192&postdays=0&postorder=asc&highlight=hermes&start=0 jesli to nie ten sam hermes to wybacz pzodr Witam Oczywiście, że to ten Hermes - z dwoma garażami, tyle ze my planujemy lustrzane odbicie. Jak narazie w posiadaniu naszym jest działka w Legionowie na Osiedlu Młodych, ale chcemy zacząć w tym roku na wiosnę. A jeśli można zapytać to na jakim etapie masz budowę???? I czy w realu hermes jest taki fajny i praktyczny jak na zdjęciach i rzutach w projekcie. pozdrawiam gorąco hura hura w okolicy jest hermes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 23.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Na wiosnę planuję oddać domek do użytku. Mam w związku z tym pytanie, jakie zaświadczenia powinienem uzyskać? Oto zestaw dokumentacji, jaki składałem w listopadzie, z tym że nie posiadam własnego ujęcia wody: 1. Zgłoszenie zakończenia budowy 2. Oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy 3. Dziennik budowy 4. Pozwolenie na budowę 5. Numer porządkowy budynku 6. Opinia kominiarska 7. Oświadczenie elektryka 8. Protokół z odbioru przyłącza wody 9. Protokół z odbioru przyłącza gazu 10. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza 11. Opłata skarbowa 10zł W czasie składania dokumentacji Pani sprawdziła jej kompletność, zapytała o ewentualne zmiany (wg wpisu kierownika "bez zmian"), porównała plan zagospodarowania działki z mapką inwentaryzacyjną i... za dwa tygodnie kazała się zgłosić po odbiór zaświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiii 23.01.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 alice1 a bardzo proszę bo budowa to nie tylko użeranie się i ciągła walka lecz i trochę radości można w tym zaznać zwłaszcza jak sobie wszyscy trochę pomożemy Przezornego Pan Bóg Strzeże ps................jak by co to bezinteresownie na GRILA się wpraszamy Pawel i Renia Jeśli można to wyślijcie mi takz namiary bo mam zamiar zacząć ostro na wiosnę. Ile ma wasza pociecha, bo mam syna co ma 2,5 miesiąca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 23.01.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dwie sprawy: Czy ma ktoś dobry namiar na ogrzewacza podłogowego ? Szukam fachowca do montażu w/w.pzdrt. Wysłałam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.01.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Robiii a bardzo prosze poleciało na PRV.....a co do naszej VIKI to ma 6 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice1 23.01.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 alice1 ps................jak by co to bezinteresownie na GRILA się wpraszamy Jak tylko sie ociepli to serdecznie zapraszamy,(zwłaszcza że marzy nam sie obok domu postawienie takiej altany z grilem i wędzarnią) a i my chętnie się wprosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieslawpyza 23.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam,pytanie do osób ,które budują sie lub zakończyli budowę;poszukuję inspektora NADZORU,który bedzie bardzo wścibski i wymagający i znający się na fachu.Budowę zaczynam jak pogoda pozwoli w Dąbrowie Chotomowskiej. =========================mogę polecić panią architekt,która załatwi wszystkie formalnośi i dokona adaptacji projektu ,jeśli takie będą występować/pani jest pracownikiem w Gminie Jabłonna/,oraz wspaniałego starszego elektryka,który załatwi wszystkie dokumenty,podłączy prąd ,załatwi i zamątuje skrzynkę na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 23.01.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam,pytanie do osób ,które budują sie lub zakończyli budowę;poszukuję inspektora NADZORU,który bedzie bardzo wścibski i wymagający i znający się na fachu.Budowę zaczynam jak pogoda pozwoli w Dąbrowie Chotomowskiej. ========================= mogę polecić panią architekt,która załatwi wszystkie formalnośi i dokona adaptacji projektu ,jeśli takie będą występować/pani jest pracownikiem w Gminie Jabłonna/,oraz wspaniałego starszego elektryka,który załatwi wszystkie dokumenty,podłączy prąd ,załatwi i zamątuje skrzynkę na prąd. Mogę polecić mojego.Na budowie był prawie codziennie.Ja jestem zadowolona ponieważ szukałam takiego ,który będzie popierał moje interesy a nie ekipy.Wysyłam na priv. Co się zaś tyczy architekt i elektryka to proszę podeślij mi namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 23.01.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witamy Dzisiaj otrzymaliśmy kolejną wycenę. Ten sam zakres prac co przy poprzedniej wycenie (stan surowy, więźba oraz pełne deskowanie z papą) za 28 000. Niestety termin na koniec września i tu się zastanawiamy. I co myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 23.01.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 hura hura w okolicy jest hermes kurcze, ja tylko przez przypadek znalezlem ten watek wiec postanwilem Ci go przyblizyc. buduje nieco inna konstrukcje Ile ma wasza pociecha, bo mam syna co ma 2,5 miesiąca. jak wszyscy to wszyscy. moj syn skonczyl 3 miesiace pozdr pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ricardo1 a co będzie jak we Wrześnu nie będzie miał kto robić- roczek stracony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 23.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ricardo1 a co będzie jak we Wrześnu nie będzie miał kto robić- roczek stracony Cena dobra - powiedział bym nawet że ponentna ALE: Tak jak napisał P&R - Wrzesien to koniec roku. Ceny zmienią się ze trzy razy i nie wiedomo jaka pogoda będzie. Bo z tą zimą to nigdy nic nie wiadomo. No i roczek (kolejny) w plecy... t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 24.01.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 No właśnie mamy podobne obawy. Zakres robót jaki planujemy na ten rok to jest stan surowy z pokrytym dachem reszta w przyszłym roku Natomiast jeżeli chodzi o jakość wykonania to widzieliśmy i byliśmy w dwóch domkach w stanie surowym, które pobudowali i jak rozmawialiśmy z inwestorami to byli bardzo z nich zadowoleni No nic czekamy jeszcze na kilka ofert i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 24.01.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Dwie sprawy: Czy ma ktoś dobry namiar na ogrzewacza podłogowego ? Szukam fachowca do montażu w/w. aha - może ktoś mi podrzucić sprawdzony kontakt na ten zasyczacz zwany odkurzaczem centralnym ? Chodzi mi o instaslacje w ścianach.. t. MAGO dzieki za namiar - chcę skonfrontować cenę. Ile płaciliście za hudromana (+ ogrzewanie podłogowe) ?? Ktoś ma namiar na fachowca od odkurzania ? Dzięki raz jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 24.01.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Za hydraulikę i podłogówkę to ciężko mi powiedzieć ile ,ponieważ robil ją mój mąż i pomagał kolega do,którego namiary podesłałam.Na pewno zapłaciliśmy duzo mniej Kolega jest instalatorem,ma podpisana umowę z PURMO.Brali w zeszłym roku 100-120 za metr z ich materiałem (podłogówka).Jak to dzisiaj wygląda? Nie wiem.Możesz podjechać jeszcze do Michałowa -Reginowa ,jadąc głowną drogą od Legionowa w stronę Zegrza po prawej stronie jest sklepik ,sprzedają piece,robią podłogówkę i hydraulikę ,kotłownie.Bardzo miły,uprzejmy i solidny pan.Od niego braliśmy większość materiałów do podłogówki,hydrauliki.Możesz pogadać ile biorą.Wydaje mi się,ze ma rozsądne ceny.Namiary wysyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.01.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Tinus i Linka wysyłam na miary na skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 26.01.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 "Spadliśmy" na drugą strone....to niedopuszczalne Pozdrawiam zimowo, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts