Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

odbiór budynku

co do odbioru - sprawa naprawdę jest bardzo przyjemna :) - siedzi sobie tam na bonifacego(chyba taki jest adres Inspektoratu Nadzoru Budowlanego– w każdym razie przy Łazienkach)taki miły, młody inspektor przejmujący się bardzo sprawami jeszcze bardziej przejętych interesantów 8) :D :D (nawiasem mówiąc ma doskonałą pamięć do nazwisk i twarzy... 8) - możecie mu przypomniec moje nazwisko - powinien skojarzyć) i w każdy poniedziałek i czwartek udziela skrupulatnie informacji co potrzeba... 8)

Na początek proponuję jednak poszukać co się ma; a więc protokół przekazania przyłączy elektrycznych, wodnych, gazowych, kanalizacyjnych (kto je ma bo jak jest "ujecie własne" to nie potrzeba ale o tym za chwilę), potem odkopać pozwolenie na budowę (chyba), potem coś o odrolnieniu (taki świstek co go gmina wymaga przez pozwoleniem), no i oczywiście uzupełniony dzienni (uzupełniony znaczy się kierownik w nim wypisuje głupoty a cała reszta wystawia zaświadczenia na osobnych świstkach) , no i kominiarz (koniecznie - trwa ok 3-4 dni od wizyty do przywiezienia zaświadczenia :lol: )

P.s. dodam że kominiarza z Białołęki z polecenia, bardzo szczerze polecam dalej... 8)

wołać od swojego elektryka co kładł kabelki żeby wystawił protokuł z pomiarów rezystancji gniazdek - powinien wiedzieć o co chodzi...

W sekretariacie Panienka poda plik świstków do wypełnienia razem z rozpiska co jest niezbędne...

ale na poważnie - nie uzupełniajcie do końca dziennika bo i tak kierownik musi się podpisać na jednym świstku z Inspektoratu więc najlepiej jest wziąć co się ma i iść na konsultacje co się nada a co jeszcze potrzeba...

przekazania przyłącza energetycznego bez problemu wydają na Oszmiańskiej (zdaje się że Pan Ciepły - drzwi po prawo jak się wchodzi do Stoenu, trzeba mieć tylko numer klienta czy licznika(jest na rachunku))wydają po 2-3 dniach, najlepiej iść tam do 10 bo potem pan inspektor wyjeżdża w teren.

z pozostałymi zaświadczeniami nie miałem do czynienia bo mamy ujecie własne.

a najbardziej problematyczna sprawa to jest inwentaryzacja wykonana przez geodetę - może trwać i trwać bo trzeba jakieś mapy wyjąć z urzędu potem je poprawić podstęplować jeszcze raz w urzędzie i wtedy je dostajemy - to wszystko robi geodeta i za komplet z opisem do gminy nie powinien wźiąc więcej jak tysiącPLN.

No i dodam że tak naprawdę to się dwa razy zgłasza budynek - pierwszy raz to w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego (i tam potrzeba większość tych papierów)

a drugi raz do Gminy - i tego jeszcze nie przerabiałem 8) ale wiem że potrzebne są też papierzyska z Inspektoratu.

my o nadanie numeru występowaliśmy wcześniej, jak trwała budowa - podobno dziwne że nam wydali ale wydali bez problemu i był to numer docelowy (znaczy do celów meldunkowych a nie przewidywany)... z meldunkiem jest jeszcze śmieszniej bo zameldowali nas teoretycznie do działki ponieważ dom jeszcze nie jest "ujawniony" zgodnie z ich przepisami, więc go nie ma ... ale zameldowali...

Generalnie naprawdę trzeba iść z dobrym nastawieniem i wszystko wyjaśnią - fakt że trzeba tych papierów pilnować i zbierać i płacić za niektóre to trochę zniechęca ale nie jest tragicznie.

Generalnie odbiory zgłasza sie po zakończeniu budowy... (nie koniecznie wykończeniu) muszą być wszystkie liczniki itp. i trzy tygodnie po złożeniu można się oficjalnie i legalnie wprowadzić ( w tym czasie może przyjechać inspektor i coś sprawdzić… a za nielegalne zamieszkiwanie podobno 5000pln)

uwagę zwracam w innym aspekcie... urząd skarbowy zwraca nadpłacony podatek VAT za materiały budowlane (zbawienna i bardzo przyjemna gotówka) za budowę i za remont... budowa kończy się z dniem zgłoszenia budynku do odbioru... 8) więc warto sprawdzić czy mamy odpowiednią liczbę na fakturach (wbrew oczekiwaniom tych faktur na ten zwrot naprawdę może brakować :o ) bo szkoda stracić parę tys zwrotu... (naprawdę bardzo przyjemne pieniążki tak na przeprowadzkę)

pozdrawiam i powodzenia

(ale chaotycznie to napisałem - przepraszam jeśli w ogóle ktoś to zrozumie)

Tinus i Linka

co do namiarów to poleciało na PRV.......................... :wink: :lol:

i gratulacje fajna ta wasza chatka

• Odpowiedzi 6,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

alice1

witamy serdecznie a reszta poleciała na PRV.............

mamy nadzieje że się przyda

Wielkie dzięki!!!!!!!!!!

Nie spodziewalam się takich szczegółowych informacji, na pewno wszystko się przyda bo my w Legionowie mieszkamy dopiero od roku i legionowski rynek budowlany jest nam obcy.

A co do Isobudu to tez zamierzamy poczyniać tam zakupy, gdyż jest to nasza zaprzyjaźniona hurtownia.

Pozazdrośćić można Wam prac - widzialam zdjęcia w dzienniku budowy, teraz to już tylko z górki.

My mamy dzialkę kupioną w Legionowie na Osiedlu Mlodych, projekt też już wybraliśmy - Hermes z prcowni Domena z Wroclawia.

Więc zostały formalności i do dzieła.

Widzę, że też jesteście młodą rodzinką - Ile Wasze maleństwo ma???

Bo nasza córcia skończyła 7 miesięcy.

Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję za wszystkie namiary i wzór umowy. (w życiu bym nie wiedziala że tak trzeba)

WitAM wszystkich z Chotomowa, czy ktoś może buduje dom wg. projektu Hermes 3.

Pozdrawiam gorąco

hej :)

co prawda nie jestem z chotomowa, ale czuje sie przywitany :):):)

co do projektu to zerknij tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59192&postdays=0&postorder=asc&highlight=hermes&start=0

jesli to nie ten sam hermes to wybacz

pzodr

Witam

Oczywiście, że to ten Hermes - z dwoma garażami, tyle ze my planujemy lustrzane odbicie. Jak narazie w posiadaniu naszym jest działka w Legionowie na Osiedlu Młodych, ale chcemy zacząć w tym roku na wiosnę.

A jeśli można zapytać to na jakim etapie masz budowę???? I czy w realu hermes jest taki fajny i praktyczny jak na zdjęciach i rzutach w projekcie.

pozdrawiam gorąco

hura hura w okolicy jest hermes

Na wiosnę planuję oddać domek do użytku. Mam w związku z tym pytanie, jakie zaświadczenia powinienem uzyskać?

Oto zestaw dokumentacji, jaki składałem w listopadzie, z tym że nie posiadam własnego ujęcia wody:

1. Zgłoszenie zakończenia budowy

2. Oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy

3. Dziennik budowy

4. Pozwolenie na budowę

5. Numer porządkowy budynku

6. Opinia kominiarska

7. Oświadczenie elektryka

8. Protokół z odbioru przyłącza wody

9. Protokół z odbioru przyłącza gazu

10. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza

11. Opłata skarbowa 10zł

W czasie składania dokumentacji Pani sprawdziła jej kompletność, zapytała o ewentualne zmiany (wg wpisu kierownika "bez zmian"), porównała plan zagospodarowania działki z mapką inwentaryzacyjną i... za dwa tygodnie kazała się zgłosić po odbiór zaświadczenia.

alice1

a bardzo proszę bo budowa to nie tylko użeranie się i ciągła walka lecz i trochę radości można w tym zaznać zwłaszcza jak sobie wszyscy trochę pomożemy

Przezornego Pan Bóg Strzeże

ps................jak by co to bezinteresownie na GRILA się wpraszamy

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pawel i Renia

Jeśli można to wyślijcie mi takz namiary bo mam zamiar zacząć ostro na wiosnę.

Ile ma wasza pociecha, bo mam syna co ma 2,5 miesiąca.

Pozdrawiam :D

Witam,pytanie do osób ,które budują sie lub zakończyli budowę;poszukuję inspektora NADZORU,który bedzie bardzo wścibski i wymagający i znający się na fachu.Budowę zaczynam jak pogoda pozwoli w Dąbrowie Chotomowskiej.

=========================

mogę polecić panią architekt,która załatwi wszystkie formalnośi i dokona adaptacji projektu ,jeśli takie będą występować/pani jest pracownikiem w Gminie Jabłonna/,oraz wspaniałego starszego elektryka,który załatwi wszystkie dokumenty,podłączy prąd ,załatwi i zamątuje skrzynkę na prąd.

Witam,pytanie do osób ,które budują sie lub zakończyli budowę;poszukuję inspektora NADZORU,który bedzie bardzo wścibski i wymagający i znający się na fachu.Budowę zaczynam jak pogoda pozwoli w Dąbrowie Chotomowskiej.

=========================

mogę polecić panią architekt,która załatwi wszystkie formalnośi i dokona adaptacji projektu ,jeśli takie będą występować/pani jest pracownikiem w Gminie Jabłonna/,oraz wspaniałego starszego elektryka,który załatwi wszystkie dokumenty,podłączy prąd ,załatwi i zamątuje skrzynkę na prąd.

Mogę polecić mojego.Na budowie był prawie codziennie.Ja jestem zadowolona ponieważ szukałam takiego ,który będzie popierał moje interesy a nie ekipy.Wysyłam na priv.

Co się zaś tyczy architekt i elektryka to proszę podeślij mi namiary

ricardo1

a co będzie jak we Wrześnu nie będzie miał kto robić- roczek stracony :cry: :oops:

Cena dobra - powiedział bym nawet że ponentna :-D

ALE:

Tak jak napisał P&R - Wrzesien to koniec roku. Ceny zmienią się ze trzy razy i nie wiedomo jaka pogoda będzie. Bo z tą zimą to nigdy nic nie wiadomo.

No i roczek (kolejny) w plecy...

t.

No właśnie mamy podobne obawy.

Zakres robót jaki planujemy na ten rok to jest stan surowy z pokrytym dachem :) reszta w przyszłym roku :)

Natomiast jeżeli chodzi o jakość wykonania to widzieliśmy i byliśmy w dwóch domkach w stanie surowym, które pobudowali i jak rozmawialiśmy z inwestorami to byli bardzo z nich zadowoleni :)

No nic czekamy jeszcze na kilka ofert i zobaczymy :)

Dwie sprawy:

Czy ma ktoś dobry namiar na ogrzewacza podłogowego ?

Szukam fachowca do montażu w/w.

aha - może ktoś mi podrzucić sprawdzony kontakt na ten zasyczacz zwany odkurzaczem centralnym ?

Chodzi mi o instaslacje w ścianach..

t.

MAGO dzieki za namiar - chcę skonfrontować cenę. Ile płaciliście za hudromana (+ ogrzewanie podłogowe) ??

Ktoś ma namiar na fachowca od odkurzania ?

Dzięki raz jeszcze..

Za hydraulikę i podłogówkę to ciężko mi powiedzieć ile ,ponieważ robil ją mój mąż i pomagał kolega do,którego namiary podesłałam.Na pewno zapłaciliśmy duzo mniej Kolega jest instalatorem,ma podpisana umowę z PURMO.Brali w zeszłym roku 100-120 za metr z ich materiałem (podłogówka).Jak to dzisiaj wygląda? Nie wiem.Możesz podjechać jeszcze do Michałowa -Reginowa ,jadąc głowną drogą od Legionowa w stronę Zegrza po prawej stronie jest sklepik ,sprzedają piece,robią podłogówkę i hydraulikę ,kotłownie.Bardzo miły,uprzejmy i solidny pan.Od niego braliśmy większość materiałów do podłogówki,hydrauliki.Możesz pogadać ile biorą.Wydaje mi się,ze ma rozsądne ceny.Namiary wysyłam na priv. :p