Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

Witam.

Na wiosnę rozpoczynam budowę w Jabłonnej przy granicy z Chotomowem.

No ale jest mały problem z dojazdem do działki.

Jest duże prawdopodobieństwo że przejazd samochodem ciężarowym drogą prowadzącą do działki może się zakończyć utknięciem w gliniastym podłożu.

Mam pytanie o Wasze doświadczenia z radzeniem sobie z tym problemem.

Jak do takich warunków drogowych podchodzą firmy, które dostarczają materiały na budowę.

Z tego co zauważyłem to gmina mało gdzie nadąża z drogami za powstającymi domami.

Pozdrawiam

Dziobi - gdzie dokładnie ? Bo mam wrażenie, że jeździć będziemy po tej samej drodze :-)

Ul. Osiedlowa ??

Jakie jest wyjście z tego problemu ?

...ja kupiłem samochód 4x4 :-) :-D :-)

ulica Prosta (dużo powiedziane), niedaleko od sklepu z bramami garażowymi przy Chotomowskiej. I na razie w promieniu 100m mam pustkę.

• Odpowiedzi 6,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej, :D czy ktoś z Was buduje może na ul. Baśniowej Chotomowie.

Byliśmy wczoraj bo to okolice naszej działki i jesteśmy załamani opinią struża na temat kradzieży. On sam podobno koczuje w stanie surowym z dachem i pozabijanymi oknami od listopada. Mówi, że nawet w biały dzień potrafi podjechać "ekipa", której wszystko się przyda nawet bloczki betonowe.

W zwiazku z tym, ze szukamy aktualnie ekipy budującej - zastanawiam się czy nie poszukać kogoś z daleka. Tak aby ekipa przez cały czas budowy tu mieszkała.

co Wy na to ?

levior napisał:

podpisalem umowe z ekipa budowlana (nawiazujac do wczesniejszego watku ... nie chcieli zaliczki)

za stan surowy otwarty poczynajac od recznie kopanych fundamentow na wiezbie konczac wezma 26 000 zl

umowe juz podpisalem ... wchodza 2 maja

Może dasz mi namiar na priva na tą ekipę - w związku z tym, że robię "casting" chętnie bym z nimi porozmawiała.

Byliśmy wczoraj bo to okolice naszej działki i jesteśmy załamani opinią struża na temat kradzieży. On sam podobno koczuje w stanie surowym z dachem i pozabijanymi oknami od listopada. Mówi, że nawet w biały dzień potrafi podjechać "ekipa", której wszystko się przyda nawet bloczki betonowe.

ooops

Przeraziłes mnie trochę.

Mam w planie zamknąć stan otwarty - jak pewnie każdy z nas.

Co mogę zrobic wiecej ?

Ogrodzenie terenu (siatka) i alarm z jednostką interwencyjną...

Sam nie wiem...

:evil:

t.

W zwiazku z tym, ze szukamy aktualnie ekipy budującej - zastanawiam się czy nie poszukać kogoś z daleka. Tak aby ekipa przez cały czas budowy tu mieszkała.

co Wy na to ?

Wydaje mi się, że rozmawialiście z panem Rysiem, który pilnuje naszej budowy. Wybraliśmy ekipę lokalną i pan Rysio jest jej członkiem - mieszka na budowie od początku, czyli od września '06.

Sąsiadce, której fundamenty wystają z ziemi, ogołocili działkę, tzn. zniknął cement, bloczki, prowizorka elektryczna oraz kable ze skrzynki energetyki. Wcześniej ukradli także transformator. Hmmm.... łudzę się, że gdy zamieszkamy zniknie problem kradzieży. :roll:

Gdzie dokładnie budujecie?

3. podpisalismy rowniez umowe z arch. wnetrz

zakres prac

- elewacje, okna ... caly wyglad zewn. budynku

- koncepcja na wnetrze, lacznie z proba rozwalenia wszystkich biezacych scian i oceny czy da sie z tej bryly zrobic cos lepszego + meble + kominek + kolory itd ... no wszystko :)

- i na koncu jazda po sklepach i zakup materialow + nadzor nad ekipami np. czy ukladaja plytki weglug koncepcji (juz sie boje:))

pierwsze efekty prac na zdjeciach ponizej

rzecz dotyczy wprowadzenia szprosow (tylko poziome), zmiany okien i drzwi balkonowych w elewacji ogrodowej (zreszta w garazu tez zmiana)

dachowke planuje brassa cisar grafitowa ... kolor elewacji braz, przy czym im ciemniejszy bedzie dach tym jasniejsza elewacja

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18c5d841fdf268c4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fae25ccc544f0fa5.html

pzodr

pawel (levior)[/url]

dom niekonwencjonalny

czy architekci z okolic, czy z Polski.

u nas z Krakowa, ale tylko drobne rzeczy w porównaniu do Twoich. :D

pozdrawiam

G.

do Grazia111:

o jak mi miło, że się zgadałyśmy. Swoją drogą jestem w szoku z tymi kradzieżami, nie miałam pojęcia, ze to wszystko aż na taką skalę.

My kupiliśmy działkę na ul. konwaliowej (dojazd do nas jest od strony ul. kolejowej)i tam zamierzamy ruszyć jeszcze w tym roku.

Cały czas zastanawiam się jak zorganizować całą budowę, aby miec jak najmniejsze straty.

Jeśli mamy być prawie sąsiadkami to koniecznie musimy się spotkać.

Może razem bedziemy w kapciach chodzić na grzybki :D i dokarmiać te same zające :)

Wnioskując z rysunku - dzieci mamy chyba w podobnym wieku. :p

o jak mi miło, że się zgadałyśmy. Swoją drogą jestem w szoku z tymi kradzieżami, nie miałam pojęcia, ze to wszystko aż na taką skalę.

Na razie znam ten temat tylko ze słyszenia i mam nadzieję, że tak pozostanie.

My kupiliśmy działkę na ul. konwaliowej (dojazd do nas jest od strony ul. kolejowej)i tam zamierzamy ruszyć jeszcze w tym roku.

Także oglądaliśmy tam działki - takie dwie z sosnami.

Cały czas zastanawiam się jak zorganizować całą budowę, aby miec jak najmniejsze straty.

To może tak, jak u nas - "ochroniarz"?

Jeśli mamy być prawie sąsiadkami to koniecznie musimy się spotkać.

Może razem bedziemy w kapciach chodzić na grzybki :D i dokarmiać te same zające :) .

Nie ma sprawy. Jestem na budowie 3 razy w tygodniu i raz w weekend.

Wnioskując z rysunku - dzieci mamy chyba w podobnym wieku. :p

Mam dwie córeczki - 4,5 i 2,5 roku.

pozdrawiam :D

Hej wszystkim,

u mnie niestety przestój. Miały być tynki wewnątrz, ale najpierw zepsuła sie maszyna, a teraz zimno się zrobiło i .... czekamy na wiosnę :evil: :( Niestety.

W międzyczasie obmyślamy koncepcję ułożenia płytek + paneli na dole. Może ktoś coś podpowie?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df038aa65b8708f9.html

Chcemy w jadalni zrobić panele drewnopodobne w kolorze rudawym, panele będą również rudo-brązowe, nie wiemy jak zrobić połączenie w jakis ciekway sposób. W korytarzu i klatce schodowej będzie terakota beżowa....

pozdr

Mariola

nawiązując do ostatnich rozmów o przedszkolu w Chotomowie: wybrałam się na stpotkanie do Wyspy skarbów. Muszę przyznać, że mam mieszane uczucia... z jednej strony bardzo zaangażowane w swoją pracę Panie, wesołe zabawy, ale jednocześnie martwi mnie:

-baardzo mała liczba dzieci (co można uznać za zaletę), ale ja mam raczej złe doświadczenia z takimi małymi grupami. Niestety mój synek staje się nieznośny, gdy się nudzi...

- brak jedzenia w przedszkoleu: dzieci przynoszą własne kanapki na śniadanie, na objad może być chyba catering (dodatkowo płatne). Dla mnie ten elemnet jest roównież bardzo ważny, bo synek musi jesć dość często, ale niewiele, a córeczka jeść kocha i na pewno nie wytrzymała by kilku godzin bez obiadku, podwieczorka itd.

- no i niestety cena....

Muszę sie tam jeszcze wybrać i poprzyglądać...

Pozdr

Witam. Mam do odstąpienia ok 250 szt stempli sosnowych jednokrotnie używanych długości 2.8-3.0 m. Bez transportu. Sezonowane przez tą zimę w wietrzonym garażu.

Mam też trochę(całą paletę) bloczków wentylacyjnych silka(20x20x20, otwór fi 16).Też bez transportu. Ale oddam po cenach netto :wink: z zeszłego roku-czyli po tyle ile z nie zapłaciłem.

Hej wszystkim,

W międzyczasie obmyślamy koncepcję ułożenia płytek + paneli na dole. Może ktoś coś podpowie?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df038aa65b8708f9.html

Chcemy w jadalni zrobić panele drewnopodobne w kolorze rudawym, panele będą również rudo-brązowe, nie wiemy jak zrobić połączenie w jakis ciekway sposób. W korytarzu i klatce schodowej będzie terakota beżowa....

pozdr

Mariola

Może jakieś odwzorowanie kształtu tarasu - uzupełnienie koła

Mi się bardzo podoba łączenie drewna i ceramiki np. prostokąt z płytek wypełniony i otoczony drewnianą podłogą oraz nieregularne kształty podłogi (np. granica między materiałami idąca po skosie, a nie prostopadle/równolegle do ścian), ale wszystko zależy od charakteru wnętrza

nawiązując do ostatnich rozmów o przedszkolu w Chotomowie: wybrałam się na stpotkanie do Wyspy skarbów. Muszę przyznać, że mam mieszane uczucia... z jednej strony bardzo zaangażowane w swoją pracę Panie, wesołe zabawy, ale jednocześnie martwi mnie:

-baardzo mała liczba dzieci (co można uznać za zaletę), ale ja mam raczej złe doświadczenia z takimi małymi grupami. Niestety mój synek staje się nieznośny, gdy się nudzi...

- brak jedzenia w przedszkoleu: dzieci przynoszą własne kanapki na śniadanie, na objad może być chyba catering (dodatkowo płatne). Dla mnie ten elemnet jest roównież bardzo ważny, bo synek musi jesć dość często, ale niewiele, a córeczka jeść kocha i na pewno nie wytrzymała by kilku godzin bez obiadku, podwieczorka itd.

- no i niestety cena....

Muszę sie tam jeszcze wybrać i poprzyglądać...

Pozdr

U nas było tak z Wyspą Skarbów:

przez trzy miesiące, gdy trwała budowa dziewczynki zawoziłam do przedszkola, żeby mieć czas na "budowanie", dwa miesiące nie chodziły, bo nie jesteśmy z Chotomowa i dowożenie było dla mnie uciążliwe.

Zaczęłam szukać innego przedszkola bliżej domu, ale dziewczynki bardzo mnie prosiły, że tam jest tak fajnie no i uległam. Wożę je 3 razy w tygodniu od 8.00 do 15.00. Wykupuję im obiad z dwóch dań, bo rzeczywiście płaci się za wyżywienie osobno. Faktycznie cena mogłaby być niższa.

Właśnie zastanawiam się nad wyborem materiału na ściany i do reszty zgłupiałem - każdy chwali swoje

Może Wy mi powiecie z czego budujecie i z czago byście budowali ponownie

by zbudowaliśmy z porothermu 25

chcieliśmy z ceramiki, a drugi raz też z ceramiki byśmy budowali, bo w sumie dobry materiał :)