Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Istotnie przydałoby się je trochę nawodnić

Moze nie w kwestii nawadniania doslownie, ale...

Enickman, pamietasz kiedys rozmawialismy ze oferowano mi dzialke z tego samego podzialu co Twoja. Chcialem ja kupic dla pieknych debow, ktore tam rosly. Pare dni temu odwiedzilem tę okolice, zeby podpatrzec budowe domu (buduje identyczny jak ten w surowym zamknietym po lewej) i upsss... po debach ani sladu :( . Wlasciciel jednym ruchem zrobil sobie z dzialki pustynie. Pomijajac kwestie formalne, bo chyba nie kolidowaly z budowa domu, a w takich przypadkach jest zgoda gminy na wycinke, to moim zdaniem dzialka duzo stracila. Co o tym myslisz?

Pzdr

Peter74

Nie wiem o jakim stanie mówisz, bo jeszcze przed sprzedażą właściciel dużej działki wyciął sporo drzew (nie wiem czemu, może się bał, że inni będą się bali kupić z drzewami? może chciał uszczknąć jeszcze drewno na opał w swoich szklarniach?) - ma zresztą teraz sporo do posadzenia

Co do dalszego wycinania drzew po zakupie, to z tego co mi mówił nowy właściciel, to kolidowały - były w obrysie domu (przynajmniej jeden był na pewno), myślę, że inaczej nie dostaliby pozwolenia. Pamiętaj także, że drzewo to nie tylko pień, ale i korzenie, więc nie wystarczy, że stoi metr od obrysu.

Ja na swojej działce (zaczynam w przyszłym roku) mam jeden dość duży dąb rosnący dokładnie przy granicy działki. Z moją budową kolidować on raczej nie będzie (ale nie wiem jak to jest z korzeniami takiego dębu - jak daleko sięgają), ale sam też mam dylemat:

Z jednej strony to duże rozłożyste drzewo

Z drugiej strony rośnie dokładnie od południa i rzuca cień dokładnie na miejsce gdzie będę miał okna salonu

Nie wiem, też, co w przypadku gdy będzie przeszkadzało sąsiadowi - w końcu pien jest po mojej stronie, korzenie nie do końca

Nie wiem o jakim stanie mówisz...

Jak mi oferowano ta pierwsza od drogi to byl jeden dab na srodku (ciagle stoi) i dwa duzo wieksze na granicy, ale przynajmniej tak jak pokazywala agentka granice dzialki, deby przynalezaly jeszcze do pierwszej. Rozmawialem ze znajoma, ktora pracuje w firmie developerskiej i czesto ma do czynienia z wycinaniem lub przesuwaniem drzew. Zawsze podkresla, ze drzewa to b. duzy atut dzialki. Usuniecie tego dabu na srodku pierwszej dzialki wycenila na 82 tys. :o . albo probe w gminie. Na poczatku sie z tego smialem dopoki nie sprawdzilem i faktycznie ceny urzedowe sa powalajace.

Co do korzeni, to chyba mozna sobie z nimi jakos poradzic, bo czesto widuje duze deby nawet 2-3 m od domu. Najgorzej z ta strona poludniowa tu Ciebie rozumiem, ale akurat wlasciciel drugiej dzialki mial je od polnocnego- wschodu wiec nie najgorzej.

Jak wybral tak ma... :roll: ,

Pzdr

Witam po dłuższej przerwie (budowałem , i nadal buduję i końca nie widzę ), jestem na etapie krycia dachu, w tym tygodniu ma być koniec , w międzyczasie robię elektrykę z bratem , mam kilka pytań do miłych forumowiczów: mam problem ze znalezieniem , tanich dobrych okien, ponadto czeka mnie zakup większej ilości wełny i płyt g/k, możecie coś polecić.........? Ponadto SOLID się do mnie dobija, ile może kosztować instalacja alarmowa......?

P.S. Buduję w Janówku 1

Pozdrawiam wszystkich i czekam na namiary............. :D :p

Ponadto SOLID się do mnie dobija, ile może kosztować instalacja alarmowa......?

P.S. Buduję w Janówku 1

Nie jest to proste - określenie kosztów instalacji alarmowej.

W zależności od ilości centralek, czujników, itp..

Abonament miesięczny - i to jest jedyne pewne :-) - 70 pln/netto.

Instalacja od około 1500 wzwyż.

Tak sądzę -

- jak chcesz mam namiar na handlowca który mnie obsługiwał (i innych na tym forum) - konkretny gość.

Dam namiar to sam sie przekonasz.

Pozdro

Witam po dłuższej przerwie (budowałem , i nadal buduję i końca nie widzę ), jestem na etapie krycia dachu, w tym tygodniu ma być koniec , w międzyczasie robię elektrykę z bratem , mam kilka pytań do miłych forumowiczów: mam problem ze znalezieniem , tanich dobrych okien, ponadto czeka mnie zakup większej ilości wełny i płyt g/k, możecie coś polecić.........? Ponadto SOLID się do mnie dobija, ile może kosztować instalacja alarmowa......?

P.S. Buduję w Janówku 1

Okna JEZIERSKI w systemie SCHUCO okucia WINKHAUS

szyba P4/U 0.7/okno całe U 1.0/ kolor 2 stronny

montaż oczywiście na 7%

firma LUKAPLAST ul.Redytowa 48 022-837-49-58 / 0501-159-302

można się powołać na Krzysztofa z Bieszczadzkiej

Kiedy ostatnio było jakieś spotkanie grupowe?

Wiem, że "starzy" wyjadacze znają się dobrze i spotykają się czasami one-on- one

Ale ja jestem nowy, mam jeszcze zapał, a ponieważ zaczynam budowę dopiero w przyszłym roku, to chociaż bym sobie pogadał z kimś o budowaniu ...

ciekawa propozycja,

może pierwszy tydzień września w piątek?

W związku z zaistaniałą sytuacją pilnie poszukuję namiarów na dobrych, tanich glazurników z wolnymi terminami od zaraz :lol: :wink: :lol:

Jeśli tanio ,to napewno nie w dobrym wykonaniu-zemści to się to za jakiś czas i może się okazać ,że trzeba wydać jeszcze raz tyle.

Pewien inwestor zatrudnił fachowców z rosji/ukrainy do tynków ,bo wychodziło bardzo tanio,i wyjechał na urlop. Po powrocie był bardzo zadowolony z wykonania prac,zapłacił i się rostali,ale przyszła kolej na podłaczenia elektryczne,elektryk walczył połowę dnia ,żeby znależć usterkę ,bo nie było prądu w instalacji;okazało się ,że ci fachowcy zerwali całą instalację i sprzedali na złom,a w ścianach wystawały końcówki kabli.Każdy napewno sobie wyobraża jakie to straty czasu i pieniędzy.

Witam po dłuższej przerwie.....

widzę, że ktoś poszukuje glazurnika.... nie wiem, co jest, ale z glazurnikami jest ciężko.

Mam jednego, sprawdzonego, ale "wlecze" się niesamowicie. Czekamy i czekamy, aż skończy i nic.

po drodze byliśmy umówieni jeszcze z jednym, ale w końcu nie przyszedł.

do kolejnego umowionego dodzwonić się nie mogę.... :-?

Na szczęście już glazura uffff.....

pozdrawiam

G.