Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

PILNE!!

WODOCIĄG I WSPÓLNA DROGA.

10 współwłaścicieli drogi wyraziło zgodę na wodociąg, zlecili i zakupili projekt nitki głównej (w drodze).

Niestety 4 się ostatnio wycofało (wszyscy z 1 rodziny), że teraz brak kasy.

Wygląda to tak, jakby czekali na wykonanie wodociągu, a później się tylko do niego podepną bez ponoszenia kosztów.

Czy jest to możliwe ?

Czy wodociąg jest własnościa inwestorów??

Jak prawnie się zabezpieczyć, aby nie mogli oni podłączyć się do wodociągu bez zgody inwestorów wodociągu??

Chodzi o zagwarantowanie nam (w razie podłączenia) zwrotu części poniesionych kosztów.

PILNE!!

WODOCIĄG I WSPÓLNA DROGA.

10 współwłaścicieli drogi wyraziło zgodę na wodociąg, zlecili i zakupili projekt nitki głównej (w drodze).

Niestety 4 się ostatnio wycofało (wszyscy z 1 rodziny), że teraz brak kasy.

Wygląda to tak, jakby czekali na wykonanie wodociągu, a później się tylko do niego podepną bez ponoszenia kosztów.

Czy jest to możliwe ?

Czy wodociąg jest własnościa inwestorów??

Jak prawnie się zabezpieczyć, aby nie mogli oni podłączyć się do wodociągu bez zgody inwestorów wodociągu??

Chodzi o zagwarantowanie nam (w razie podłączenia) zwrotu części poniesionych kosztów.

O masz Ci los, ale temat !!

No właśnie, ciekawe....

Ja się podepne z tematem bardziej prozaicznym. OGRODZENIE.

Czy "dołączający" ma obowiązek zapłacić za 1/2 istniejącego ogrodzenia ? (pomijam względy sąsiedzko/moralne)

BTW - a może by tak założyć sp ółdzielnie wodociągową ??

Nie mam pojęcia jak to się ma prawnie - tak po prostu wpadło mi do głowy...

Jakoś prawnie ogarnąć tą inwestycję - będzie ona własnością spółdzielni - wtedy każdy "przyłączający" będzie musiał zapłacić (i to nie tylko zwrot kosztów - tylko ceną umowną :evil: )

Sa nie wiem - ale temat ciekawy.........

Witamy wszystkich serdecznie po dłuższej przerwie :)

Stan surowy mamy już za sobą :) Momentami było ciężko ale warto się troszkę pomęczyć a efekt można zobaczyć w naszej galerii ze zdjęciami z budowy.

W chwili obecnej poszukujemy ekip do wykończeniówki aby na wiosnę ruszyć z kopyta i choinkę ubrać w nowym domku :)

Prosimy o namiary na dobrych fachowców od tynków cementowo-wapiennych.

Kontakty na pozostałe ekipy od wykończeniówki również mile widziane :)

Z góry wielkie dzięki :)

Witam, jeszcze przed zima chcę wkopać szambo - czy możecie mi coś/kogoś polecić.

Nie chodzi o fizyczne wkopanie ale o samo szambo.

Plastikowe ? Betonowe ? Jak duze ?

Dzieki za info.

pzdr

t

szamba betonowe - Kucharski Mariusz 602325904

ja mam 10m3. polecam. sprawnie, zgodnie z umową, nikt na nikogo nie musiał czekać. u mnie była full opcja - czyli łącznie z wkopaniem i podłączeniem do budynku.

Witam, jeszcze przed zima chcę wkopać szambo - czy możecie mi coś/kogoś polecić.

Nie chodzi o fizyczne wkopanie ale o samo szambo.

Plastikowe ? Betonowe ? Jak duze ?

szamba betonowe - Kucharski Mariusz 602325904

ja mam 10m3. polecam. sprawnie, zgodnie z umową, nikt na nikogo nie musiał czekać. u mnie była full opcja - czyli łącznie z wkopaniem i podłączeniem do budynku.

Dzieki, dzieki, :-*

Ma ktoś inne doświadczenia ?

Witamy wszystkich serdecznie po dłuższej przerwie :)

Stan surowy mamy już za sobą :) Momentami było ciężko ale warto się troszkę pomęczyć a efekt można zobaczyć w naszej galerii ze zdjęciami z budowy.

W chwili obecnej poszukujemy ekip do wykończeniówki aby na wiosnę ruszyć z kopyta i choinkę ubrać w nowym domku :)

Prosimy o namiary na dobrych fachowców od tynków cementowo-wapiennych.

Kontakty na pozostałe ekipy od wykończeniówki również mile widziane :)

Z góry wielkie dzięki :)

Ja jeszcze nie mam dachu, ale w tym tygodniu zaczynają więźbę. Plan na następny rok podobny, WIĘC RÓWNIEŻ PROSZĘ O NAMIARY NA EKIPY OD WYKOŃCZENIÓWKI

Witajcie

Mam pytanie, gdzie umieściliście lub planujecie umieścić hydrofor w waszych domkach.

U mnie kotłownia ma wspólną ścianę z salonem i hydraulik stwierdził że w salonie przez ścianę będzie go straszenie słychać.

Czy naprawdę one są takie głośne, a może są jakieś nowe super ciche ??

Witajcie

Mam pytanie, gdzie umieściliście lub planujecie umieścić hydrofor w waszych domkach.

U mnie kotłownia ma wspólną ścianę z salonem i hydraulik stwierdził że w salonie przez ścianę będzie go straszenie słychać.

U mnie jest w piwnicy, i mimo że jest dość przyzwoity, to i tak go porządnie słychać, jak się jest w pomieszczeniu obok. A może w jakiś sposób wycisz ścianę między kotłownią a salonem?

Witajcie

Ja pod hydrofor przygotowałem specjalna wgłębienie w pomieszczeniu za garażem, które dodatkowo zabuduje aby zmniejszyć hałas.

Innym rozwiązaniem jest umiejscowienie hydroforu poza domem. Można to zrobić w wpuszczonych w ziemię kręgach przy studni.

Witajcie

Ja pod hydrofor przygotowałem specjalna wgłębienie w pomieszczeniu za garażem, które dodatkowo zabuduje aby zmniejszyć hałas.

Innym rozwiązaniem jest umiejscowienie hydroforu poza domem. Można to zrobić w wpuszczonych w ziemię kręgach przy studni.

No można umieścić na zewnątrz w kręgach. Tylko pytanie jaka będzie żywotność tego hydrofora, w wilgoci jaka tam będzie panowała to chyba długo nie pociągnie ?? A poza tym taki betonowy dekiel na środku działki to też chyba zbyt pięknie nie wygląda :)

A może ktoś używa Hydrofora Grundfos MQ 3-45.

Z tego co piszą podobnmo działa nie głośniej niż zmywarka :)

http://www.sds.com.pl/images/obrazki/11077.jpg

MQ 3-45 Kompletny system MQ jest kompletną jednostką składającą się z pompy, silnika, zbiornika membranowego, czujnika cisnienia i przepływu, sterownika i zaworu zwrotnego Sterownik uruchamia automatycznie pompę w momencie rozpoczęcia i wyłącza po zakończeniu rozbioru wody. Dodatkowo sterownik zabezpiecza pompę w przypadku zakłóceń.

Pompa samozasysająca Max. wysokość ssania pompy MQ wynosi 8 m. Pompę przed uruchomieniem należy zalać wodą. Ułatwia to montaż i uruchomienie pompy oraz zapewnia niezawodne zasilanie w wodę, w instalacjach gdzie może wystąpić ryzyko suchobiegu i nieszczelności przewodu ssawnego. Niski poziom hałasu Dzięki konstrukcji hydraulicznej i wewnętrznemu chłodzeniu praca pompy jest bardzo cicha i można ją montować na zewnątrz i wewnątrz budynków.

Co o tym myślicie ?

Witajcie!

Wprawdzie zamierzam budować po innej stronie Warszawy (Dębe Wielkie) to los rzucił mnie na jakiś czas do Olszewnicy. Pomyślałem, że gdzie jak gdzie, ale w tym temacie najłatwiej będzie rozglądnąć się za obrymi fachowcami.

Otóż potrzebuję gościa do białego montażu i układania glazury. Najlepiej sprawdzonego, który wykona swoją pracę porządnie. Przeglądałem ostatnie kilka stron tego tematu i nie znalazłem więc postanowiłem napisać. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam.

Witajcie!

Wprawdzie zamierzam budować po innej stronie Warszawy (Dębe Wielkie) to los rzucił mnie na jakiś czas do Olszewnicy. Pomyślałem, że gdzie jak gdzie, ale w tym temacie najłatwiej będzie rozglądnąć się za obrymi fachowcami.

Otóż potrzebuję gościa do białego montażu i układania glazury. Najlepiej sprawdzonego, który wykona swoją pracę porządnie. Przeglądałem ostatnie kilka stron tego tematu i nie znalazłem więc postanowiłem napisać. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam.

Czy naprawdę nikt z Was nie ma namiaru na żadnego glazurnika? Naprawdę mi jest potrzbny.